Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми

Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми

© Associated PressОколо 200 хил. души, според официалните данни от информационната система на Министерството на здравеопазването, са доказано заразените с коронавирус в България от началото на епидемията. Въпреки че пациентите, техните близки и институциите трупат опит за COVID-19 вече девет месеца, официална обобщена информация с най-честите въпроси за болестта и техните отговори липсва, с изключение на няколко видеоклипа, публикувани на държавния сайт за коронавируса.


"Дневник" събра част от информацията, която може да се намери през официални и неофициални източници и която може да служи като ориентир на неспециалистите при съмнение за заразяване.


Използваните обясненията идват от документи на български и чуждестранни институции, от медийни изяви на лекари и учени, както и публикувани в социалните мрежи резюмета от наръчници за лекуване в други държави и наблюдения на медици, които са се сблъскали вече с болестта.
Въпреки събраната информация, при съмнения и притеснения около COVID-19 основният съвет е да се търси консултация с лекар - общопрактикуващ или специалист, и да се избягва самолечение.


Симптомите, които предупреждават за COVID-19


Световната здравна организация (СЗО) изброява редица симптоми на коронавируса SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19), като голяма част от тях са допълнени в хода на развитието на пандемията и познанията за болестта. Най-често срещаните симптоми са:

- температура
- суха кашлица
- умора
Други симптоми, които са по-рядко срещани и могат да се отнасят за някои пациенти са: загуба на вкус или обоняние, запушване на носа, конюнктивит (също известен като зачервяване на очите), възпалено гърло, главоболие, мускулни или ставни болки, различни видове кожни обриви, гадене или повръщане, диария, простуда и замайване.


Публикация във "Фейсбук" дава някои по-конкретни критерии с обяснението, че са базирани на препоръки на дружеството по инфекциозни болести и епидемиология на Кралство Швеция и на наблюдения на медиците в страната. Авторът - Георги Драганов, посочва, че е практикуващ лекар в Швеция и е събрал информация, която би могла да помогне на българските му колеги. Според посочените от него данни наблюдаваните в страната симптоми при контакт със здравните специалисти са:


1. Висока температура (до 40 градуса) при 60 до 99% от пациентите.
2. Умора - при 70% от пациентите.
3. Суха кашлица - при 59%.
4. Загуба на апетит - при 40%.
5. Мускулни болки - при 35%.
6. Задух - при 31%.
7. Кашлица с храчки - при 27%.
8. Диария, загуба на апетит и обоняние, сърдечни усложнения.


В България от пролетта е достъпен онлайн тест, който може да ориентира хората с подозрение за зараза дали са в рисковата група и как трябва да реагират. Той е разработен от д-р Иван-Асен Шишманов, лекар в клиниката по кардиология на "Пирогов", и е съгласуван с началника на клиниката и други специалисти от болницата, както и с препоръките на СЗО. Анкетата е анонимна.


Колко време отнема да се развият симптоми?


Според Световната здравна организация (СЗО) от момента на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) до появата на симптомите продължава средно между пет и шест дни, но може да варира между един и четиринайсет дни. Затова СЗО настоява заразените да си останат вкъщи и далеч от други хора в продължение на 14 дни и да се предотврати разпространяването на вируса, особено когато тестването не е лесно достъпно.


Институтът "Робърт Кох" в Германия препоръчва хората с леки оплаквания, които по една или друга причина не могат да бъдат тествани, да се лекуват най-малко пет дни вкъщи. Допълнително те трябва да бъдат 48 часа без симптоми, преди да имат контакт с други хора. Така, ако тези "неразпознати пациенти" са заразени с COVID-19, до голяма степен се намалява възможността да заразят други. Ако оплакванията се усилят, то тогава и институтът "Робърт Кох" съветва човек да се свърже с личния си лекар.


Как може да се различи COVID-19 от грип?


Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) и СЗО подчертават, че симптомите са сходни и само на база тях е трудно да се прецени за коя инфекция става дума.


За да се установи дали става дума за грип или за вирус, CDC препоръчва да се направи тест. Комбиниран тест за коронавирус и грип има и в България, но за възможност да бъде направен е най-добре пациентите да се обърнат към личния си лекар.


В този контекст в обобщение с въпроси и отговори за коронавируса на университета "Харвард" пише, че лекуващият лекар на даден пациент трябва да се съмнява по-скоро за коронавирус, ако пациентът има:

- симптоми, свързани с дихателните пътища
- и е имал контакт с някой, който се смята, че е болен от COVID-19
- или около пациента има разпространение на вируса

Изследването - кога и с какъв тест?


Стандартно за установяване на зараза с коронавирус в България и света се използва PCR методът, смятан за най-достоверен.


Според СЗО тези тестове са най-ефективни по време на активната инфекция, т.е. няколко дни след заразяването и в периода, когато започнат да се проявяват симптомите. Няма смисъл да се прави тест ден, след като сте общувал с човек, който е развил симптоми - дори да сте заразени, изследването няма да успее да установи това и резултатът ще е фалшиво отрицателен. Нужно е да изчакате поне три-четири дни. Въпреки високата степен на надеждност, и при това изследване има известни условности в различните случаи.


Резултатите от PCR теста излизат за около ден и при потвърждаване заразеният подлежи на задължителна изолация за 14 дни.


Другият вид често правени изследвания са антигенните тестове. Резултатите от тях стават известни за около 20 мин., но са по-малко точни от тези по PCR метода. Затова здравните власти у нас изискват положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR изследване. Подобно е изискването на властите и в Германия.


Ключов детайл при това изследване е, че то се позитивира между третия и осмия ден след заразяване и е достоверно до средата на втората седмица след началото на симптомите, обясни пред "Дневник" проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог в клинична лаборатория на "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" .


Къде могат да се правят тестовете, какви са цените им и кога се плащат от държавата четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Като съдя по себе си и познатите, които го изкарахме, основните симптоми са загуба на обоняние и вкус топ1 симптом, болка в носа, която почти не слиза към гърлото, температура, после обриви и то различни видове и главоболия, така минава при принципно здрави, най-големите пичове се надишват, но не ги лови

  ако има задух или кашлица иди запали свещичка, имунната система е отървала каруцата, в болницата си умираш и пишат -1, по добре арменския поп да ти попее

  всичко е суета, Боку ни обра
 2. 2 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 180 Неутрално

  също така след 3-те дена температура си като изнежен известно време, минава по-бавно от грип, някъде 2 седмици се влачи, последни спират обривите, явно са автоимунни, дано при повторна среща да минава по-леко

  всичко е суета, Боку ни обра
 3. 3 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  При мои роднини с доказан ковид, главоболие, ниска температура, болки в мускули и стави, болки по кожата на гърба като слънчево изгаряне.
  Аз сега май го карам, кашлица(борим се с антибиотик да не стане пневмония), илюзорна температура(усещане за повишена температура, при измерване само веднъж достигна 36,9), леко главоболие, имам апетит.
  Други го изкараха тежко с две седмици висока температура.

  Много различно го изкарват хората, това не противоречи на статистиката, но тя не обхваща тия които го карат на крак или без тест, а те вече са много.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Събуждам се със чуството, че съм загубил както вкуса, така и обонянието. Мисля си - Covid-19, втасахме я... Отивам при хладилника, вадя тортата и почвам тестове. В резултат на изследването се установи, че няма Covid. Обаче няма и торта...

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Аз съм стар човек и знам - ако съм здрав, значи съм здрав. Ако съм болен - отивам на лекар, той ми поствя диагноза и ме лекува. Няма на стари години да стана хипохондрик, колкото и да се стремят да ме психясат!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#1] от "soy41616606":

  Ми не. Обриви, болка в носа това при повечето хора го няма. Болките в мускулите са доста типични, температура и суха кашлица. Друго типично е, че не те пуска гадта 2 седмици човек си е болен, на приливи и отливи един ден, даже два си по-добре, после пак те нацепва. След тия две седмици които си си болен, поне още две не си съвсем как, продължаваш да се уморяваш, кашлицата на периоди, гърло.... След още две седмици вече се чувства човек напълно ОК, НО кашлицата (много по-леко) но си продължава както и дискомфорт в гърлото до кога...ще ви кажа като ми мине, вече 6та едмица

 7. 7 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 180 Неутрално

  При мои роднини с доказан ковид, главоболие, ниска температура, болки в мускули и стави, болки по кожата на гърба като слънчево изгаряне.Аз сега май го карам, кашлица(борим се с антибиотик да не стане пневмония), илюзорна температура(усещане за повишена температура, при измерване само веднъж достигна 36,9), леко главоболие, имам апетит.Други го изкараха тежко с две седмици висока температура. Много различно го изкарват хората, това не противоречи на статистиката, но тя не обхваща тия които го карат на крак или без тест, а те вече са много.
  —цитат от коментар 3 на zz_s


  недей гълта антибиотици ако няма доказана бактериална инфекция, трепеш бактериите в червото и имунитетът спада, пий си прахчетата за грип и витаминките, също и ракията
  ако има секрети, а не можеш да се изкашляш - ацетилцистеин и дренаж (само че трябва да го направи някой, дето разбира, с почукване и вибрация по гръдната клетка от подходяща позиция)

  всичко е суета, Боку ни обра
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Симптом простуда? Сериозно?

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Да.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Евала така и трябва, само че ако си болен не дай Боже, няма да отидеш на лекар, защото ще ти каже пу ПУ анатема, ти си болен, не идвай да ме заразяваш, кашляй по телефона и си умирай вкъщи

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Весело

  Тест за Ковид:
  Вадите ракията.
  Сипвате една чаша.
  Помирисвате.
  Ако не усещате или усещате мирис, опитвате на вкус.
  Обръщате чашата.
  Ако имате или нямате вкус повтаряте теста, колкото е необходимо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4604 Неутрално

  Дааа, има развитие, щом и индивиди от типа мангъри вече сериозно, дори със страх, приемат вируса...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#10] от "uq":

  Като чета и слушам, имам чувството, че съм имал голям късмет при избора на личен лекар. Не е имало случай да ми откаже час. Вярно, преди можеше да отида по всяко време и да изчакам дупка в графика, сега задължително със предварително записване...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4943 Неутрално

  Други симптоми, които са по-рядко срещани и могат да се отнасят за някои пациенти са: загуба на вкус или обоняние, запушване на носа, конюнктивит (също известен като зачервяване на очите), възпалено гърло, главоболие, мускулни или ставни болки, различни видове кожни обриви, гадене или повръщане, диария, простуда и замайване.
  ____________________________________________________________

  Повечето симптоми тук са за грип!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Кофти работа, защото в този езон е нормално да маш който и да е, а може и в комбинация някои от тези симптоми, при това не веднъж а през няколко дни или седмици. И всеки път да търчиш и да си правиш изследвания, където докато чакаш или пораи нкоя незначителна небрежност, може да го хванеш наистина.
  Пролетта веднъж се проверявах за наличие на антитела, след като почти 2 седмици не се чувствах добре - казаха че няма следи нито че имам, нито че съм го прекарал. Но не мога, а и не искам при всяко неразположение да търча по лекари и лаборатории - ще чакам или да го мина без последствия или докато получа по-ясни симптоми.

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#1] от "soy41616606":

  Е това което си описал не е така , едната форма на протичане е със загуба на обоняние и вкус ,тя се смята за по лека форма и много често протича само с тези оплаквания , рядко се стига до усложнения ,другата форма е с температура ,която продължава до 10-12 дни ,усложнява се с пневмония и се нуждае често от болнично лечение ,ако има доказана пневмония или пада сатурацията под 92-91% мерена от читав пулсоксиметър , тук също има два пътя на протичане ,единия е с загуба на сатурацията ,а другия е без ,с нормални показатели ,и двата процеса са опасни и непредвидими , затова е добре поне 10 дни в болница , контрол на показатели и т н ,разбира се нелекувани и самолекувани пациенти ,които развиват теории ,как без антибиотици и противовирусни ще им мине ,често закъсняват в лечението идват в много тежко състояние и вече със силно увреден бял дроб ,което води до колизиите интензивни грижи и интубации .

 17. 17 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Днес се събудих без вкус и обоняние, през нощта ми беше студено. На работа ме тестваха с бърз тест, положителен съм. Температурата ми е 37,1. Чакам да отвори личния ми лекар, за да се обадя. Лошото е, че и жената трябва да се карантинира.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#7] от "soy41616606": Добре ,че не си практикуващ лекар , вероятността да ти измрат пациентите без антибиотици е много по голяма от това да си нарушиш имунитета от антибиотиците ,поне не пляскайте простотии ,като не сте лекари ,коментирайте други неща от живота .

 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#7:"soy41616606"][/quote]

  Доказана ми е бактериална инфекция с CRP тест. Доктора ми искаше да се появя при него с вече направен. Днес ще правя втори да се види дали и с какъв антибиотик ще продължа.
  Моя лекува последствията, не се занимава с тестове за ковид. Добър диагностик е.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Ами дано да си имал късмет. И аз така имах личен лекар, много отзивчив и бях много доволен от него цели 20 год....докато не се наложи да ме излекува от нещо. Щото 20 год. общо взето като ида ме преглеждаше и казваше ОК си, потърпи че мине и минаваше .
  За съжаление с подаграта не се справи така добре, а и имаше рак човека и почина. Сега съм при един....освен да пише болнични за друго не го търси

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#3] от "zz_s":

  Най опасно е да получите усещане за задух ,че не ви стига въздуха , безсилие да минете 3 местра или да изкачите стъпала ,това показва спадане на сатурацията на кислорода в организма ,мери се с пулс оксиметър , затова при такова оплакване ,веднага личния лекар или тел 112 без отлагане ,защото пациента се нуждае спешно от кислородолечение .Това усложнение ,показващо силно засягане на белия дроб , е най честата причина за изтървани пациенти или загинали по пътищата или чакащи с часове и дни в къщи , купете си пулс оксиметри , резултати под 92-91%Ср О2 може да ви насочат към медицинска помощ ,не чакайте !

 22. 22 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Браво, наистина истински ковид симптоми,,,само още двайсе грипа имат същите и е така в последните сто години...балъците вярват, че било нещо революционно ново, ми не е ! Едно време всеки един грип беше със загуба на обоняние и вкус, сега вече било уникален симптом ахахахаха некой маже филията дебело, останалите му осигуряват нутелата...

 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#3] от "zz_s":Най опасно е да получите усещане за задух ,че не ви стига въздуха , безсилие да минете 3 местра или да изкачите стъпала ,това показва спадане на сатурацията на кислорода в организма ,мери се с пулс оксиметър , затова при такова оплакване ,веднага личния лекар или тел 112 без отлагане ,защото пациента се нуждае спешно от кислородолечение .Това усложнение ,показващо силно засягане на белия дроб , е най честата причина за изтървани пациенти или загинали по пътищата или чакащи с часове и дни в къщи , купете си пулс оксиметри , резултати под 92-91%Ср О2 може да ви насочат към медицинска помощ ,не чакайте !
  —цитат от коментар 21 на edin drugii


  Имам оксиметър на гривната. Тествам се от време на време.
  Притеснявам се да не карам нещо друго, защото на фона на другите съм болен, но не съвсем.
  Другото е да съм отишъл навреме при лекаря и за това да протича по гладко.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Браво, наистина истински ковид симптоми,,,само още двайсе грипа имат същите и е така в последните сто години...балъците вярват, че било нещо революционно ново, ми не е ! Едно време всеки един грип беше със загуба на обоняние и вкус, сега вече било уникален симптом ахахахаха некой маже филията дебело, останалите му осигуряват нутелата...
  —цитат от коментар 22 на Nik Nikolov


  Грипа удря силно още първата вечер. Разликата не е малка.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nik Nikolov":

  Що пишеш за неща , за които не знаеш? Да, ковид е по-различен от "всеки грип". Мен лично от грип никога не са ме болели мускулите, е от КОВИД ме боляха че чак не можех да спя нормално. Никога не съм си губил обонянието и вкуса. Е от КОВИД загубих обоняние до степен нищо да не усещам до отворено шише с белина.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#24] от "zz_s":

  Че то и КОВИД удря силно още първата вечер, само че грипа на трети четвърти ден вече отминава, а КОВИД поотпуска след два три дена но си продължава

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2647 Весело

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Като онзи ПСР тест:
  Пробвай Ракия и Салата - ако ракията има дъх, салатата вкус - здрав си.

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Весело

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":Като онзи ПСР тест:Пробвай Ракия и Салата - ако ракията има дъх, салатата вкус - здрав си.
  —цитат от коментар 27 на Deaddark


  Добре звучи, но моите загубиха обоняние чак на петия ден.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nik Nikolov":

  Бегай да си махнеш пъпките пубертетки момче

 33. 33 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Щом "Издирват" симптомите помислете какъв Глупак е Човека да Вярва на неща който са само Илюзия която влиза през Телевизора и Медиите в Главите им.

 34. 34 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Този Форум е за мъже който ревът и се панират като стари Баби. Е за това и Държавата ни е такава сдите Мрънкате и чакате да Ви "Оправят". И да не забравяте да си попълните "Лексикона" със симптоми и маникюр да си оправите.

 35. 35 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Да, имаш!

  ... с двеста...
 36. 36 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#3] от "zz_s":Най опасно е да получите усещане за задух ,че не ви стига въздуха , безсилие да минете 3 местра или да изкачите стъпала ,това показва спадане на сатурацията на кислорода в организма ,мери се с пулс оксиметър , затова при такова оплакване ,веднага личния лекар или тел 112 без отлагане ,защото пациента се нуждае спешно от кислородолечение .Това усложнение ,показващо силно засягане на белия дроб , е най честата причина за изтървани пациенти или загинали по пътищата или чакащи с часове и дни в къщи , купете си пулс оксиметри , резултати под 92-91%Ср О2 може да ви насочат към медицинска помощ ,не чакайте !
  —цитат от коментар 21 на edin drugii


  Имам оксиметър на гривната. Тествам се от време на време.
  Притеснявам се да не карам нещо друго, защото на фона на другите съм болен, но не съвсем.
  Другото е да съм отишъл навреме при лекаря и за това да протича по гладко.
  —цитат от коментар 23 на zz_s


  Понеже не е много ясно колко точни са тия масови играчки по гривни и часовници, както и разните пръстови дет се появиха из онлайн магазините, по-добре да говорим за 90% и поне 3 измервания.
  Мери се в покой, има някои натоварвания които могат временно да понижат сатурацията (то за това и фитнес играчките имат оксиметри, не заради ковидя).
  Ако без натоварване имаме стойност под 90% - още 2 измервания през 5 - 10 мин. и ако се потвърди, лекар или 112.

 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Днес си пуснах освен CRP и антигенен тест - отрицателен. Очевидно друг път ще се срещаме с вируса.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Бог да ни пази. В България май само това ни остана.

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":

  Да, ако човек на възраст сериозно се разболее, да разчита по-скоро на късмета

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#17] от "proventuss":

  Желая бързо, безпроблемно възстановяване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK