Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите

Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите

© Георги КожухаровНова наредба на МВР предвижда създаването на специална комисия от психолози, която да изследва психологически годни ли са полицаите. Комисията ще прави изследвания, ако преките ръководители забележат промени в поведението или при сигнал, че служителят страда от зависимости - алкохолни, наркотични или хазартни.


Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане като паралелно тече обществено обсъждане и на правилник, по който ще се изпълняват промените и който се отнася за Института по психология към МВР.


За да се установи дали един служител на МВР е психически годен, според предложението на вътрешния министър Христо Терзийски, комисията от трима психолози ще изследва различни индикатори, групирани в два основни вида - дезадаптивно и рисково поведение.

Ще се проверява дали полицаите страдат от депресии, фобии, имат ли самоубийствени или маниакални мисли или прояви на необоснована агресия, емоционална ранимост и прекалена чувствителност. Комисията ще изследва и дали страдат от зависимости - алкохолни, наркотични или хазартни. Забавено мислене, безсмислени движения като въртене в кръг и ексцентрично поведение са част от индикаторите, че нещо не е наред.

В наредбата "дезадаптивно поведение" е описано като "всички прояви в поведението на държавен служител на МВР, които са предпоставка за трайно неефективно изпълнение на служебните задължения".
Проявите на дезадаптивно поведение могат да включват злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, хазартна зависимост, хронични стресови състояния, породени от травматизъм или житейски кризи, склонност към импулсивно, непровокирано от ситуациите агресивно поведение и междуличностна конфликтност, устойчив маниен или депресивен фон на настроението, прекомерна сензитивност и тревожност, емоционална ранимост, фобии, наличие на странни мисли и идеи, противоречащи на реалността и водещи до лоша социална адаптация и превратно интерпретиране на действителните събития.


"Рисково поведение" е обяснено като дезадаптивно поведение, което представлява заплаха за животаи сигурността на държавния служител или за живота и сигурността на други хора.


"Проявите на рисково поведение включват очевидно некореспондиращи с реалността мисли и поведение, неоснователна мнителност и подозрителност, изблици на неконтролируем гняв и агресивност, мисли за самоубийство", пише с приложение към наредбата.


Предложените промени предвиждат полицаите и служителите в МВР да се изследват по предложение на прекия им началник. В срок от 3 дни след изследването експертите от комисията трябва да изготвят оценка, с която служителят се приема за психологически пригоден или непригоден за държавна служба и поста, който заема. Предвижда се да има и срок за възстановяване, след което да се направи повторно изследване.


Ако по време на изследването се установи риск от самоубийство или ако има опасност служителят да нарани други хора, както и при съмнения за психично заболяване, ще бъде изпращан при психиатър за преглед и лечение.


Според приложението в наредбата за психологически непригоден служител в МВР се смята този, "при когото е установено несъответствие на актуалния личностен профил с емпирично установените психологични критерии за успешна адаптация и ефективна реализация на длъжност в съответното направление на дейност, изразяващо се в прояви на някаква форма на дезадаптивно и/или рисково поведение".


Изследванията ще се правят в Института по психология към МВР.

© Юлия Лазарова

Изследванията ще се правят в Института по психология към МВР.


Освен това комисията ще има право да предлага друга длъжност в МВР, за която служителят ще бъде психологически пригоден.

"С приемането на наредбата се очаква, от една страна, да се даде възможност на ръководителите за преодоляване на проблемите, възникващи на работното място вследствие проявите на рисково и/или дезадаптивно поведение от държавните служители, а от друга - да се подкрепят служителите за възстановяване на психологичната им пригодност и ефективността при изпълнение на служебните им задължения" - е записано в мотивите към наредбата като очакван резултат след влизането й в сила.

Индикаторите, за които трябва да следят ръководителите в МВР са следните:


Проблеми в професионалната адаптация


Системни оплаквания за лесна уморяемост и невъзможност да издържа на натоварвания в служебната дейност в обичайните работна среда и режим;
Трудности при изпълнение на функционалните задължения в обичайните работна среда и режим;
Настъпили промени в познавателната сфера, които влошават изпълнението на ежедневните задачи: затруднения в концентрацията на вниманието, забавено мислене, промени в паметовите възможности (често забравяне, неприсъщо до момента)


Проблеми в междуличностните отношения и работата в екип


Превратно тълкуване и изопачаване постъпките и решенията на другите, което системно затруднява служебната дейност;
Мнителност и подозрителност спрямо колеги или граждани, пречещи на изпълнението на служебните задачи;
Поява на склонност към самоизолиране, прекомерна предпазливост и недоверчивост, трудности при интегрирането в дейността на групата.
Създаване на конфликти, конфронтация с колеги или граждани;
Опити за физическа саморазправа;
Отправяне на заплахи за саморазправа.


Склонност към необмислени действия


Импулсивни, необмислени действия или решения, застрашаващи сериозно здравето или живота на граждани, колеги или на самия него;
Прекалена самонадеяност, склонност към поемане на необмислени рискове, които потенциално могат да застрашат здравето или живота на граждани, колеги или на самия него


Емоционални проблеми


Перманентно повишено и еуфорично настроение, независимо от обстоятелствата;
Избухливост и гневност, които са несъответни на ситуацията;
Непрекъснато мрачно настроение, потиснатост, отпадналост;
Честа и рязка смяна на настроенията;
Чести неоснователни страхове, които препятстват изпълнението на възложените задачи.


Поява на странни мисли, идеи и поведение


Настъпили странност и ексцентричност в поведението;
Споделяне на некореспондиращи с реалността мисли и идеи;
Ирационални твърдения (напр. вярване в собствени свръх-способности, ирационални страхове от преследване и т.н.)
Често повтарящи се безсмислени действия (напр. движение в кръг, тръгване и връщане на едно и също място и т.н.);
Рязка промяна на обичайните навици и предпочитания, будеща тревога, поради своя характер или нелогичност.


Системна злоупотреба с алкохол или съмнения за такава


Сигнали от познати или колеги за злоупотреба с алкохол;
Занемарен външен вид, влошена лична хигиена;
Бледност, нездрав външен вид, рязка промяна в теглото;
Треперене на ръцете;
Внезапни промени на настроението;
Загуба на интерес към предпочитани дейности (хоби, спорт и др.)


Хазартна зависимост


Получена информация за системни залагания на хазартни игри, водещи до пристрастяване и бързо натрупване на финансови задължения (дългове);
Чести взимания пари на заем от близки, колеги и забавяне и/или забравяне на връщането им;
Получена информация от банки и други финансови институции, че служител с кредити от тях, системно забавя погасяването им;
Загуба на интерес или отказ от обичайните преди това активности (работа, семейство, приятели) и фиксиране основно върху теми, свързани с хазарт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Весело

  Където има такава комисия, тя се възприема като наказателен орган.

  Еретик
 2. 2 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  А физически, че такива тюфлеци има не е истина.


  Иначе трябва да ги питат готови ли сте да бъдете част от ОПГ

  Ако отговорът е Да, значи стават за милиционери.

  Готови ли сте да браните шайката и биете граждани, най-добре в пранги

  Ако отговорът е Да ставате и за жандармерията.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Първо ги научете в кои моменти нарушават човешки права и в кои-не. Едва след това дали са психически устойчиви. Те винаги са подчинени на управляващите, което автоматично ги прави просто и само един силов инструмент на властта.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Любопитно

  Един пример от вчера, полицай, в униформа, чакаше около 25 мин. на опашка, накрая влезе, застана на гишето и поиска прахче за грип, 1 брой...
  Колко извода може да си направи човек?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Като дойдоха ГЕРБ на власт заставиха всички полицаи да гласуват за тях, при което свестните напуснаха, но този процес на напускане на читавите върви от много години.

  всичко е суета, Боку ни обра
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Милиция/Полиция в България ВИНАГИ са били репресивен апарат подчинени на силите на деня. Никога не са били независима организация която да пази и помага на народа. Винаги играят според свирката на поредния Цар/Султан?Велможа......
  И защо само в България надписите на гърба на Полицаи/Жандармерия и т.н са на Английски??? Покажете ми друга държава в света в която Полиция например да пише на Български да речем? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Весело

  ...вкл. наследственост ....

 8. 8 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите"

  Айдее........... Останахме и без полиция!

  И в морето ми е до колене .....................
 9. 9 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1328 Неутрално
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Злоупотребата с алкохол и чалга е системна сред органите. Ако им пуснат един тест за интелигентност, ще е двуцифрен. Физически също са зле. Трябва да се забранят бради, татуировки итн.
  —цитат от коментар 10 на malart


  То да беше само сред тях....То не останаха хора под 45 без да имат татуировка, тях какво да ги правим? Колкото за чалгата.....колко....80/85% от населението слуша това подобие на музика денонощно, и да не забравя да спомена, че 99.9% от изпълнителките/изпълнителите са също добре татуирани 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да ги пуснат на детектора на лъжата,вземат ли подкупи

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  А смисъл!? При положение, че не могат да си попълнят бройките, да вкарваш допълнителни критерии? А не могат да ги попълнят, защото основен критерий трябва да престане да бъде телефонното право...

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  При зрелия социализъм, когато Народната милиция беше биещото сърце на Партията, тестът включваше три въпроса:
  Кое е малкото име на другаря Тодор Живков?
  В кой град се провежда Пловдивският панаир?
  От плодовете на кое дърво, се прави компот от круши?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 682 Неутрално

  А комисията Кой ще я анализира?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Индикаторите, за които трябва да следят ръководителите в МВР са следните:"
  Следват 31 индикатора , разпределени в седем групи. След внимателно прочитане , поне осем, ако не и повече от тях1 могат да се отнесат към поведението на Бойко Борисов. При това , от екрана , ние всъщност не сме непрекъснато с него.
  Та, таковата , за него няма ли да има комисия от трима психолози.

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  При зрелия социализъм, когато Народната милиция беше биещото сърце на Партията, тестът включваше три въпроса:Кое е малкото име на другаря Тодор Живков?В кой град се провежда Пловдивският панаир?От плодовете на кое дърво, се прави компот от круши?
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Този тест беше валиден само за тези 10% които не ги приемаха директно в редовете след препоръка на Партийния секретар независимо дали знаеха отговорите или не 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  За хора облечени във власт и въоръжени, наистина е необхдима такава проверка.
  Лошото е, че човек като чуе 'комисия", доверието му е на доста ниско ниво.
  ТЕЛК-а е комисия и с инвалидите сме вероятно на 1-во мсто в света. До там сме го докарали, че показваха как "сляп" по документи човек си шофира колата. А колко са инвалидите, които са такива само за да паркират безплатно и да имат по-ниски разходи по колите, един Господ знае и председателите на комисиите, може би.

 19. 19 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Интересно ще ми е да докарат немска комисия веднага след "нашата" комисия и да видим колко ще са истински годни

 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Милиция/Полиция в България ВИНАГИ са били репресивен апарат подчинени на силите на деня. Никога не са били независима организация която да пази и помага на народа. Винаги играят според свирката на поредния Цар/Султан?Велможа......И защо само в България надписите на гърба на Полицаи/Жандармерия и т.н са на Английски??? Покажете ми друга държава в света в която Полиция например да пише на Български да речем? 😂😂😂
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Надписът е така за да може и Мохамед, Джон, Ханс и т.н. да разбере, че това е полицай. Надписът на гърците също е на английски. Иначе ще се чудиш какво е това например Rendőrség.

 21. 21 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Няколко:
  - Или той или негов контактен има някакви симптоми и се разхожда наляво-надоясно, та даже и виси на опашка 20 минути.
  - Въобразил си е, че прахчето за грип ще помогне срещу КОВИД.

  Не разбирам защо изобщо трябва да си правим изоводи. Трябва да приемем, че равенство на закона е нещо нормално, а не нещо, за което трябва да хвалим.

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  Много са вдигнали летвата, ще останат не повече от 30%

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  туй от матурата в милицейското училище

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#20] от "Гарван":

  Средния Мохамед, Си Дзипин, Хо Ши Мин, Майкъл, Франсоа и Гюнтер, при наличие на интелект над 40 би следвало да разпознават полицейска униформа или кола, независимо от надписа върху нея.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Сред отклоненията и зависимостите не е посочено неадекватно сексуално поведение.
  Моят покоен познат - лекар-психолог и офицер от ДС, ми е казвал, че установяването на такива отклонения в личния състав на ДС е водело или до изхвърляне от системата при съпътстващи патологии, или преминаване в по-високо ниво на секретност и профилиране за работа зад граница или с чужденци.
  Когато Медведев преформира милицията в Русия в полиция имаше подобен тест. Според сестра на руски милиционер - кандидат полицай рушветът в Москва за преодоляване на теста е бил от 3000 до 5000 долара.

 26. 26 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  И КВО?ИЗЛИЗА,ЧЕ ДОСЕГА ЧЕНГЕТАТА ВЪОБЩЕ НЕ СА БИЛИ КОНТРОЛИРАНИ ЗА ПСИХИЧЕН СТАТУС????
  ЗНАЕХ СИ. ТО НА ЧЕЛАТА ИМ ПИШЕ :"ПАЗЕТЕ СЕ!НЕ СЪМ ДОБРЕ".

 27. 27 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  В Чехия например пише полиция на чешки, това е езикът на държавата. Вие искате в България да се пише на някакъв друг език, освен официалният ли?

 28. 28 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Сред отклоненията и зависимостите не е посочено неадекватно сексуално поведение. Моят покоен познат - лекар-психолог и офицер от ДС, ми е казвал, че установяването на такива отклонения в личния състав на ДС е водело или до изхвърляне от системата при съпътстващи патологии, или преминаване в по-високо ниво на секретност и профилиране за работа зад граница или с чужденци.Когато Медведев преформира милицията в Русия в полиция имаше подобен тест. Според сестра на руски милиционер - кандидат полицай рушветът в Москва за преодоляване на теста е бил от 3000 до 5000 долара.
  —цитат от коментар 25 на ivangabrovo


  И ЛЕКАРИТЕ ОТ ДС СА КУКУ.

 29. 29 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Добра идея ,стига да не се побългари както пишат колегите по-горе.Те и тест за физическо състояние мисля ,че имат ,но като гледам какви екземпляри се разхождат в униформа!Да се чуди човек полицай ли е или сумист.

 30. 30 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Реално за всички държавни и общински служители трябват такива тестове и то минимум на две години поне веднъж.

 31. 31 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#24] от "Пипера е много лют": Полицейските униформи в държавите са различни и ако няма надпис трудно се различава охранител ( има такива с почти пълно копие на полицейската униформа), митнически служител от полицай.

 32. 32 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#26] от "rkf46690675":

  Имат психотест при надначаване + имат щатни психолози, които по тяхна преценка правят допълнителни проумвания. В случая разликата е явно, че изрично се въвежда докладване на съмнително поведение и се изготвя процедура какво се прави по такова сведение. Сега как ще се прилага на практика е друг въпрос.

 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#30] от "стефан иванов":

  Делегирането на голяма власт на психолози е силен антиутопичен елемент. Аз не бих. Досатъчно е спазването на закона.

 34. 34 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гарван":Средния Мохамед, Си Дзипин, Хо Ши Мин, Майкъл, Франсоа и Гюнтер, при наличие на интелект над 40 би следвало да разпознават полицейска униформа или кола, независимо от надписа върху нея.
  —цитат от коментар 24 на Пипера е много лют


  Полицията трябва да защитава правата на всички граждани вкл. и на такива с имтелект под 40. Неграмотните не могат да четат, но имат "фотографска" памет.

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":В Чехия например пише полиция на чешки, това е езикът на държавата. Вие искате в България да се пише на някакъв друг език, освен официалният ли?
  —цитат от коментар 27 на ikar_01


  И откога Английския език е официален език в България? 😂😂😂😂😂

  Я вземете пак да прочетете какво съм написал.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Психотест, обаче плюс полиграф. И публично досие.

 37. 37 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#36] от "Тони КОСТОВ":

  Ей вий га че ли астронавти ще подбирате, за колонизация на далечни звезди.
  Това са хората дето висят по кръстовищаа да ви пишат глобите за нарушения на пътни знаци или обикалят насам натам за респект и разтървават по някое сбиване. Носят оръжие, вярно, ама то кой ли не носи вече.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Да почнат от шефовете, а най-добре от правителството.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Такава комисия трябва да има и за депутатите и политиците.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":. Никога не са били независима организация

  Каква независима ? Те са част от изпълнителната власт, пряко подчинена на правителството.

 41. 41 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":

  Ще си попълнят бройките, ако съкратят поне 60% от персонала. В България, в момента, полицията е с численост около 55 хиляди служители. Спокойно могат да бъдат намалени до около 20-25 хиляди души. Може би и това число е прекалено голямо. За 6,5 милиона население в страната. Защото в момента полицаите просто не вършат работа.В общия случай са в безобразна физическа форма, мързеливи, демотивирани, корумпирани и морално деградирали. Моля да не скачате срещу заключението ми, защото всеки от вас се е сблъсквал поне веднъж с тяхната некадърност и липса на желание да свършат работа. Има изключения, но те са достатъчно редки и само потвърждават правилото. Давам един пример за раздути щатове. В САЩ пътните и патрулните полицаи са по един човек в колата. Да кажем, че в Германия са повече – по двама. Нашите полицаи от охранителната и от пътната полиция преди се возеха по двама в полищейската кола. Обаче от доста време забелязвам, че са по трима???! Питам се, за какво са трима души в патрула? Каква работа толкова вършат? Може би трябва да ги поставят по четирима – поне да са каре за белот. И, това е мое мнение, изключително грозно е в момента поведението на техните синдикати. При положение, че бюджетът на МВР е огромен, всяка година заплатите им се повишават, те протегнаха шепа, за да искат още пари, защото, видите ли, на други групи се отпускат средства. Загрижили са се единствено за заплатите си.

 42. 42 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  "Ще се проверява дали полицаите страдат от депресии, фобии, имат ли самоубийствени или маниакални мисли или прояви на необоснована агресия..."

  Дали имат маниакални мисли и агресия?...
  Поне половината униформени се мислят за целунати от Господ поради това, че "работят" в МВР, а протестите в София показаха отношението им към насилието. Колоните на МС знаят защо.

 43. 43 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  "Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите"

  Моля?

  Ма тях нали ги проверяват преди да почват работа, както и ги атестират редовно? За какво да плащаме и на комисия да го прави?
  Или някой спешно трябва да бъде произведен в ... шеф?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK