Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите

Комисия ще анализира психически годни ли са полицаите

© Георги КожухаровНова наредба на МВР предвижда създаването на специална комисия от психолози, която да изследва психологически годни ли са полицаите. Комисията ще прави изследвания, ако преките ръководители забележат промени в поведението или при сигнал, че служителят страда от зависимости - алкохолни, наркотични или хазартни.


Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане като паралелно тече обществено обсъждане и на правилник, по който ще се изпълняват промените и който се отнася за Института по психология към МВР.


За да се установи дали един служител на МВР е психически годен, според предложението на вътрешния министър Христо Терзийски, комисията от трима психолози ще изследва различни индикатори, групирани в два основни вида - дезадаптивно и рисково поведение.

Ще се проверява дали полицаите страдат от депресии, фобии, имат ли самоубийствени или маниакални мисли или прояви на необоснована агресия, емоционална ранимост и прекалена чувствителност. Комисията ще изследва и дали страдат от зависимости - алкохолни, наркотични или хазартни. Забавено мислене, безсмислени движения като въртене в кръг и ексцентрично поведение са част от индикаторите, че нещо не е наред.

В наредбата "дезадаптивно поведение" е описано като "всички прояви в поведението на държавен служител на МВР, които са предпоставка за трайно неефективно изпълнение на служебните задължения".
Проявите на дезадаптивно поведение могат да включват злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, хазартна зависимост, хронични стресови състояния, породени от травматизъм или житейски кризи, склонност към импулсивно, непровокирано от ситуациите агресивно поведение и междуличностна конфликтност, устойчив маниен или депресивен фон на настроението, прекомерна сензитивност и тревожност, емоционална ранимост, фобии, наличие на странни мисли и идеи, противоречащи на реалността и водещи до лоша социална адаптация и превратно интерпретиране на действителните събития.


"Рисково поведение" е обяснено като дезадаптивно поведение, което представлява заплаха за животаи сигурността на държавния служител или за живота и сигурността на други хора.


"Проявите на рисково поведение включват очевидно некореспондиращи с реалността мисли и поведение, неоснователна мнителност и подозрителност, изблици на неконтролируем гняв и агресивност, мисли за самоубийство", пише с приложение към наредбата.


Предложените промени предвиждат полицаите и служителите в МВР да се изследват по предложение на прекия им началник. В срок от 3 дни след изследването експертите от комисията трябва да изготвят оценка, с която служителят се приема за психологически пригоден или непригоден за държавна служба и поста, който заема. Предвижда се да има и срок за възстановяване, след което да се направи повторно изследване.


Ако по време на изследването се установи риск от самоубийство или ако има опасност служителят да нарани други хора, както и при съмнения за психично заболяване, ще бъде изпращан при психиатър за преглед и лечение.


Според приложението в наредбата за психологически непригоден служител в МВР се смята този, "при когото е установено несъответствие на актуалния личностен профил с емпирично установените психологични критерии за успешна адаптация и ефективна реализация на длъжност в съответното направление на дейност, изразяващо се в прояви на някаква форма на дезадаптивно и/или рисково поведение".


Изследванията ще се правят в Института по психология към МВР.

© Юлия Лазарова

Изследванията ще се правят в Института по психология към МВР.


Освен това комисията ще има право да предлага друга длъжност в МВР, за която служителят ще бъде психологически пригоден.

"С приемането на наредбата се очаква, от една страна, да се даде възможност на ръководителите за преодоляване на проблемите, възникващи на работното място вследствие проявите на рисково и/или дезадаптивно поведение от държавните служители, а от друга - да се подкрепят служителите за възстановяване на психологичната им пригодност и ефективността при изпълнение на служебните им задължения" - е записано в мотивите към наредбата като очакван резултат след влизането й в сила.

Индикаторите, за които трябва да следят ръководителите в МВР са следните:


Проблеми в професионалната адаптация


Системни оплаквания за лесна уморяемост и невъзможност да издържа на натоварвания в служебната дейност в обичайните работна среда и режим;
Трудности при изпълнение на функционалните задължения в обичайните работна среда и режим;
Настъпили промени в познавателната сфера, които влошават изпълнението на ежедневните задачи: затруднения в концентрацията на вниманието, забавено мислене, промени в паметовите възможности (често забравяне, неприсъщо до момента)


Проблеми в междуличностните отношения и работата в екип


Превратно тълкуване и изопачаване постъпките и решенията на другите, което системно затруднява служебната дейност;
Мнителност и подозрителност спрямо колеги или граждани, пречещи на изпълнението на служебните задачи;
Поява на склонност към самоизолиране, прекомерна предпазливост и недоверчивост, трудности при интегрирането в дейността на групата.
Създаване на конфликти, конфронтация с колеги или граждани;
Опити за физическа саморазправа;
Отправяне на заплахи за саморазправа.


Склонност към необмислени действия


Импулсивни, необмислени действия или решения, застрашаващи сериозно здравето или живота на граждани, колеги или на самия него;
Прекалена самонадеяност, склонност към поемане на необмислени рискове, които потенциално могат да застрашат здравето или живота на граждани, колеги или на самия него


Емоционални проблеми


Перманентно повишено и еуфорично настроение, независимо от обстоятелствата;
Избухливост и гневност, които са несъответни на ситуацията;
Непрекъснато мрачно настроение, потиснатост, отпадналост;
Честа и рязка смяна на настроенията;
Чести неоснователни страхове, които препятстват изпълнението на възложените задачи.


Поява на странни мисли, идеи и поведение


Настъпили странност и ексцентричност в поведението;
Споделяне на некореспондиращи с реалността мисли и идеи;
Ирационални твърдения (напр. вярване в собствени свръх-способности, ирационални страхове от преследване и т.н.)
Често повтарящи се безсмислени действия (напр. движение в кръг, тръгване и връщане на едно и също място и т.н.);
Рязка промяна на обичайните навици и предпочитания, будеща тревога, поради своя характер или нелогичност.


Системна злоупотреба с алкохол или съмнения за такава


Сигнали от познати или колеги за злоупотреба с алкохол;
Занемарен външен вид, влошена лична хигиена;
Бледност, нездрав външен вид, рязка промяна в теглото;
Треперене на ръцете;
Внезапни промени на настроението;
Загуба на интерес към предпочитани дейности (хоби, спорт и др.)


Хазартна зависимост


Получена информация за системни залагания на хазартни игри, водещи до пристрастяване и бързо натрупване на финансови задължения (дългове);
Чести взимания пари на заем от близки, колеги и забавяне и/или забравяне на връщането им;
Получена информация от банки и други финансови институции, че служител с кредити от тях, системно забавя погасяването им;
Загуба на интерес или отказ от обичайните преди това активности (работа, семейство, приятели) и фиксиране основно върху теми, свързани с хазарт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK