На живо

Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

© Георги КожухаровМинистерският съвет прие днес национален план за ваксинирането, а депутатите освободиха ваксините от ДДС. Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Страната ще бъде разделена на 6 региона, всеки ще има отговорник, а Регионалните здравни инспекции ще извършват централната логистика.


"Дневник" проследи на живо хода на взимане на решенията и съпътстващите ги коментари. Проследете ги в хронологията по-долу. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.
Швеция ще приема българи с изтекли лични карти до края на януари

Швеция обяви, че допуска български граждани с лични карти с изтекла или изтичаща валидност в периода 31 октомври 2020 г. – 31 януари 2021 г., съобщи Министерството на външните работи.


В условията на пандемия от коронавирус Швеция ще допуска българските граждани, които ще могат да влизат, пребивават и излизат от територията на страната 6 месеца след дата на изтичане на валидността на личната карта.
Решението не важи за българските задгранични паспорти.

Колебаят се хора, които смятат, че вирусът няма да ги застигне

Усложненията от ваксините срещу коронавируса са минимални и несравними с огромната тежест на двустранните бронхопневмонии, които той причинява. Това коментира в интервю за БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в отговор на въпрос носи ли рискове ваксинирането.


Засега учените нямат отговор дали е нужно да се ваксинират хората, които вече са се срещали с коронавируса. Центърът по заразни болести работи сериозно по това колко продължава имунитетът след заразяване и ще даде окончателен отговор, каза тя.


Помолена да коментира колебанията у хората дали трябва да се ваксинират, Христова отговори, че ако се покрият рисковите групи, това ще ограничи разпространението на вируса и добави, че колебанието не е при тях, а "по-скоро при хората, които смятат, че тях няма да ги застигне, тоест по-младите".

Кратък наръчник при симптоми

Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми? "Дневник" обобщи част от въпросите за коронавируса, а обясненията са на база институции от чужбина, както и изказвания на български лекари и учени в различни публични прояви. Четете тук.

Икономиката се свива с 5.2% през лятото спрямо същия период на миналата година. Спрямо второто тримесечие през юли - септември има ръст от 4.3%. През периода делът на услугите в добавената стойност на икономиката се свива, а износът се срива с 20%. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт, които потвърждават и обявените вече експресни оценки.


Подробности по темата четете тук.

Имуностимулантите могат да навредят

Не бива да се приемат са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет. Това мнение изказа в интервю за "Нова телевизия" проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към болница "Св. Иван Рилски" в София. По думите му имуностимулиращите средства биха могли да навредят.


"Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка", каза той.


Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден. "Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване", обясни той.

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

На брифинга днес министърът на здравеопазването обяви, че според плана ваксинирането срещу COVID-19 ще протече в 5 фази:
Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите.
Във фаза 2 - потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.
Във фаза 3 - служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.
Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой потребители в тази фаза е 1.8 млн. лица.
Фаза 5: уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

Повече за плана за ваксиниране четете тук.

Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)


Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на кабинета.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.


Борисов подчерта, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.


"Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията"


Бойко Борисов,

премиер


Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.


На заседанието на правителството беше определен и съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столичната регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.


На заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 хил. души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. Карта на заболеваемостта по области - тук.

Ваксините се освобождават от ДДС

На първо четене парламентът прие законови промени, с които ваксините срещу коронавирус се освобождават от данък върху добавената стойност. Такава ще бъде практиката в целия Европейски съюз.


От данъка се освобождават и медицинските изделия, които са тясно свързани с ваксините. Според властите ваксините у нас ще бъдат безплатни и по желание.

Планът за ваксиниране

Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Страната ще бъде разделена на 6 региона, всеки ше има отговорник, а Регионалните здравни инспекции ще извършват централната логистика. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на правителството, на което беше приет националният план за ваксинирането срещу COVID-19.
Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;
Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;
Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;
Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;
Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;
Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

МС прие националния план за ваксинирането срещу COVID-19

Министерският съвет прие националния план за ваксинирането срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг след заседанието. Използвани са препоръки на Световната здравна организация, посочи министърът.


Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Очакваният брой в тази категория са около 240 хил. души. Ваксинирането ще бъде доброволно, напомни отново министърът.


За 90% от лекарите COVID-19 не е основание за антибиотици

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показва онлайн анкета, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.


"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват. На въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.


Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцент Киров призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.


Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

© Велко Ангелов

Новорегистрираните случаи са 3280

3280 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9082 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са имали 36% от изследваните. 550 са новите случаи в София, следват Бургас с 378 и Варна с 359 случая.


В болница са настанени 6 766 пациенти, 523-ма са в интензивни отделения. Излекувани за денонощие са 1 935 души, 156 са починалите.


Тенденциите за хода на епидемията в последните 7 дни можете да видите тук

На заседание на Министерския съвет днес предстои да бъде одобрен Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.


Първите групи, от които ще започне ваксинацията, са лекарите, медицинските сестри, санитарите, служителите на МВР на първа линия и хората над 70-годишна възраст.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK