На живо

Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

© Георги КожухаровМинистерският съвет прие днес национален план за ваксинирането, а депутатите освободиха ваксините от ДДС. Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Страната ще бъде разделена на 6 региона, всеки ще има отговорник, а Регионалните здравни инспекции ще извършват централната логистика.


"Дневник" проследи на живо хода на взимане на решенията и съпътстващите ги коментари. Проследете ги в хронологията по-долу. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.
Швеция ще приема българи с изтекли лични карти до края на януари

Швеция обяви, че допуска български граждани с лични карти с изтекла или изтичаща валидност в периода 31 октомври 2020 г. – 31 януари 2021 г., съобщи Министерството на външните работи.


В условията на пандемия от коронавирус Швеция ще допуска българските граждани, които ще могат да влизат, пребивават и излизат от територията на страната 6 месеца след дата на изтичане на валидността на личната карта.
Решението не важи за българските задгранични паспорти.

Колебаят се хора, които смятат, че вирусът няма да ги застигне

Усложненията от ваксините срещу коронавируса са минимални и несравними с огромната тежест на двустранните бронхопневмонии, които той причинява. Това коментира в интервю за БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в отговор на въпрос носи ли рискове ваксинирането.


Засега учените нямат отговор дали е нужно да се ваксинират хората, които вече са се срещали с коронавируса. Центърът по заразни болести работи сериозно по това колко продължава имунитетът след заразяване и ще даде окончателен отговор, каза тя.


Помолена да коментира колебанията у хората дали трябва да се ваксинират, Христова отговори, че ако се покрият рисковите групи, това ще ограничи разпространението на вируса и добави, че колебанието не е при тях, а "по-скоро при хората, които смятат, че тях няма да ги застигне, тоест по-младите".

Кратък наръчник при симптоми

Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми? "Дневник" обобщи част от въпросите за коронавируса, а обясненията са на база институции от чужбина, както и изказвания на български лекари и учени в различни публични прояви. Четете тук.

Икономиката се свива с 5.2% през лятото спрямо същия период на миналата година. Спрямо второто тримесечие през юли - септември има ръст от 4.3%. През периода делът на услугите в добавената стойност на икономиката се свива, а износът се срива с 20%. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт, които потвърждават и обявените вече експресни оценки.


Подробности по темата четете тук.

Имуностимулантите могат да навредят

Не бива да се приемат са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет. Това мнение изказа в интервю за "Нова телевизия" проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към болница "Св. Иван Рилски" в София. По думите му имуностимулиращите средства биха могли да навредят.


"Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка", каза той.


Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден. "Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване", обясни той.

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

На брифинга днес министърът на здравеопазването обяви, че според плана ваксинирането срещу COVID-19 ще протече в 5 фази:
Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите.
Във фаза 2 - потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.
Във фаза 3 - служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.
Във фаза 4 са поставени възрастни хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой потребители в тази фаза е 1.8 млн. лица.
Фаза 5: уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с начина им на живот.

Повече за плана за ваксиниране четете тук.

Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)


Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на кабинета.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.


Борисов подчерта, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.


"Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията"


Бойко Борисов,

премиер


Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.


На заседанието на правителството беше определен и съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столичната регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.


На заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 хил. души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. Карта на заболеваемостта по области - тук.

Ваксините се освобождават от ДДС

На първо четене парламентът прие законови промени, с които ваксините срещу коронавирус се освобождават от данък върху добавената стойност. Такава ще бъде практиката в целия Европейски съюз.


От данъка се освобождават и медицинските изделия, които са тясно свързани с ваксините. Според властите ваксините у нас ще бъдат безплатни и по желание.

Планът за ваксиниране

Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Страната ще бъде разделена на 6 региона, всеки ше има отговорник, а Регионалните здравни инспекции ще извършват централната логистика. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на правителството, на което беше приет националният план за ваксинирането срещу COVID-19.
Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;
Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;
Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;
Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;
Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;
Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

МС прие националния план за ваксинирането срещу COVID-19

Министерският съвет прие националния план за ваксинирането срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг след заседанието. Използвани са препоръки на Световната здравна организация, посочи министърът.


Първо ще бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР. Очакваният брой в тази категория са около 240 хил. души. Ваксинирането ще бъде доброволно, напомни отново министърът.


За 90% от лекарите COVID-19 не е основание за антибиотици

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показва онлайн анкета, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.


"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват. На въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.


Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцент Киров призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.


Коронавирусът в България: Властта обяви че е готова да приеме ваксините (хронология)

© Велко Ангелов

Новорегистрираните случаи са 3280

3280 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9082 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са имали 36% от изследваните. 550 са новите случаи в София, следват Бургас с 378 и Варна с 359 случая.


В болница са настанени 6 766 пациенти, 523-ма са в интензивни отделения. Излекувани за денонощие са 1 935 души, 156 са починалите.


Тенденциите за хода на епидемията в последните 7 дни можете да видите тук

На заседание на Министерския съвет днес предстои да бъде одобрен Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.


Първите групи, от които ще започне ваксинацията, са лекарите, медицинските сестри, санитарите, служителите на МВР на първа линия и хората над 70-годишна възраст.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  Стига с тези "излекувани" бре 😂😂😂 90% от тях са хора които вече не са в карантина.... как това ги прави ИЗЛЕКУВАНИ?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  И ПРАВИЛНО! Антибиотиците са за момента, след преборването на вируса, за да се предотватят пневмонии, свързани с евентуални некрози, ако съдоразширяващите и кръворазреждащите медикаменти не са помогнали. Тъпченето с антибиотици, още в началото, срива имунитета и силно влошава протичането на заболяването. Или поне така ми обясниха.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  90% от общопрактикуващите били против антибиотиците?! А специалистите какво казват?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И аз без да съм лекар, от всичко чуто и прочетено стигам до същия извод - антибиотиците да стоят за последно 10, но пожелавам на всички да не стигат до там.

 5. 5 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Защо се правят толкова малко PCR тестове?
  През ноември бяхме стигнали до 12-14 000 теста на ден, а сега правят по 9000.
  Продължаваме да сме страната с най-малко тестове в ЕС.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " В болница са настанени 6 766 пациенти, 523-ма са в интензивни отделения. Излекувани за денонощие са 1 935 души, 156 са починалите."

  От всички, настанени за болнични грижи, тези в интензивното са най - голямата грижа на обществото, там са потенциалните смъртни случаи, така че дано повечето да прескочат трапа и да се върнат към нормален ритъм на живот ! Иначе имам роднини, които са с ковид, тях заразата веднага ги доведе до двустранни пневмонии, наложи се интензивно лечение с антибиотици, още са в болницата ! В стая са с други възрастни хора, също на сродно дереже, някои загубиха вече битката с ковида.....Много е тежко по болниците, лекари и обслужващ персонал са постоянно под напрежение, дано тоя тежък момент да го преминем сравнително скоро, защото в момента натиска на заразата над всички ни е огромен.....

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#5] от "plynii":

  Намаляха хората, сутрин дори няма опашки пред лабораториите. Премина и огромна част от фирменото тестване.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Аз и жена ми сме едни от тези, дето послушаха тези 90% и за малко не умряхме! 6 дни само антипиретици, витамини и чайове и температурата ни беше 38,3 денонощно с малка почивка сутрин. После една умна лекарка, която се осмели да приема Ковид болни (Господ да я пази!) като ни прегледа каза, че имаме начална пневмония и предписа 2 антибиотика едновременно! Аз се ужасих, защото никога не съм пил по два, но се подчиних и на десетия ден температурата ни изчезна. На 14 ден рентгенът показа, че сме "чисти", но до днес (20 дни) нощем се изпотявам сериозно по два пъти, но нещата са ОК. Тъй, че Първанова има много здраве от мен! Хубава жена, но толкоз, да остави медицинските съвети на опитните и практикуващите!

 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 859 Неутрално

  В анкетата може и да не е основание Ковид за антибиотик, ама в живота ги заблъскват само като се обадиш притеснен по телефона с температура, някой после и преглеждат, за по-голямо успокоение, но първо е антибиотикът.

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Защо се правят толкова малко PCR тестове? През ноември бяхме стигнали до 12-14 000 теста на ден, а сега правят по 9000.Продължаваме да сме страната с най-малко тестове в ЕС.
  —цитат от коментар 5 на plynii


  Ми щото що да даваш 100 кинти за тест, като можеш и 30. Пецерето дава до 70% фалшиво положителни и в идеалния случай само 20% фалшиво отрицателни резултати. Антигенния дава резултати едно към гьоторе, обаче пак ти дават тапия. Плюс туй ако ти няма нищо не те тикат в карантина. И в двата случая се лекуваш както винаги, но във втория си спестяваш 70 кинти.

 11. 11 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Но 100% от тях предписват антибиотик, дори пациента да има само слаба температура без други проблеми.

  ... с двеста...
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  У нас антициотиците са като бонбони.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Италия забрани пътуванията между регионите за Коледа

  -----------------

  Ние сме с много по-голяма смъртност от Италия, но такива мерки не се предвиждат.
  Прекалено бедни сме, за да рискуваме икономиката си?

  За вчера имат 16 починали на милион, ние 21.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#8] от "iliyapopov":

  Аз съм на същото мнение!
  Един болен от ковид (с придружаващи заболявания!) ако не го хванеш навреме с антиниотиците ... като го натисне пневмонията после ходи го оправяй

 15. 15 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560

 16. 16 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nevena Stoilova":
  Накарайте под клетва в съда който и да е лекар да се закълне, че всички тези хора са починали ОТ ковид.
  Няма как да се случи.
  Накарайте ги да се закълнат и , че това е най-опасния вирус, който циркулира сред нас.
  И това няма как да се случи.
  И за капак ги накарайте под клетва да си кажат мнението-дали ако преди две години се правеха масово ПСР тестове резултатите щяха да са драстично различни.
  Не, не отричам вируса, но той както и много други (дори по-опасни) не са от тази година сред нас. И по-голямата смъртност (където въобще я има) се дължи на претоварената болнична система, защото вие и паникьори като вас бълват в медиите апокалиптични простотии, които карат хората да тичат в болницата след като кихнат два пъти и се разсополевят. Много тежко болни хора не получиха нужното лечение, заради ковид истерията. Ние сме в челото по смъртност от инфаркти и инсулти, но в момента умират само от ковид....
  Айде малко по-сериозно и отговорно се дръжте!
  Това и към вас, Дневник!
  Не ви ли е срам да бълвате статии, зарибяващи за ваксини, които не са минали дори законно установените срокове на тестове?
  Или за последните мигове на умиращи "от ковид".
  Вие сериозно ли?
  Сигурно последните мигове на умиращите от други болести са прекрасни и радостни?
  Бих ви казал точно какво мисля за редакционната ви политика, но предполагам се досещате...


 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Защо Правителството не обяви целите си! Кого иска да спаси - вълка или агнето?
  Ако целта е да зарази всички българи по Мангъровски - то мерките явно са нещо като сегашните. Ако целта е да намали и контролира заболяването - то мерките изобщо не вършат работа, а само изтощават здравната ни система и вкарват населението в психоатаки. Ако целта е да оцелеем до ваксина - то трябва да действаме като китайците - бързо тотално тестване и контрол върху всеки случай.
  Мерките са много прости и ясни, но явно или целта на Борисов не му е добре изяснена, или е решил да зарази бързо всички българи, или няма и хабер какво иска да направи защото има слугинска същност, която най-накрая трябва да го вкара в затвора.
  Ако искаш бързо да заразиш всички българи, трябва просто да не спазваш никакви мерки - трябва просто да носим едни и същи маски, които никого от нищо не пазят, а само разнасят вируси. Ако вече болниците не се справят да въведеш частични мерки. Така ще имаш достатъчно изкарали болестта, които да работят в хотелите на мафията по зимните ни курорти, за да може мафията да изкара пари. Европа може и да провали плана, но пък ще трябва да си плати на мафията ни. Е колкото оцелеят - толкова.
  Ако целта е да контролираш скоростта на заразяване е задължително да увеличиш персонала на РЗИ, да тестваш редовно цялото население, така че да хванеш всеки заразен и неговите контактни лица. Трябва да имаш ясни критерии и мерки - при колко заболели - какво правиш. Тези 2 типа решения на проблема ще удължат заразата далеко във времето. Психясването на населяването и икономическото изтощаване на държавата и бизнеса, ще трае поне до май-юни.
  Ако искаш да спреш заразяването даваш цялата власт в ръцете на ген. Мутафчийски, карантинираш цялата държава за 20 дни, така както го направиха азиатците, нашите съседи, водещите държави в Европа.... Затваряш и контролираш границите ни, РЗИ открива бързо и следи всеки заразен, като затваря квартали и населени места. Така заразените ще се върнат в рамките на пръстите на двете ни ръце и спокойно ще дочакаме ваксините с по-малко загуби за фирмите, по малко жертви и по-малко психични проблеми сред населението.

 18. 18 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#8] от "iliyapopov":

  От една година се знае. Болестта продължава 14 дни. Дали ще пиеш антибиотици, виагра или магическа отвара, все ще бъде 14 дни.
  Антибиотик има смисъл само при поява на бактериална инфекция, каквато в твоя случай лекаря не си е направил труда да провери дали съществува.

 19. 19 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nevena Stoilova":
  Това е толкоз просто и логично... Но пак някой цървул ви е сложил минуси

 20. 20 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ще ни ваксинират, но доброволно........мда

  Запомнете едно; Доброволната ваксина на стената в първо действие, става задължителна в трето.
  Нима си представяте, че държавата ще закупи 10 милиона ваксини, и ще се ваксинират( доброволно) един милион!!!!!???
  Във момента тече активна кампания за ,, доброволно,, ваксиниране.
  Не знам защо ми идва на акъла онова.......со кротце, со благо.......... и мда

 21. 21 Профил на Pavel Sokolov
  Pavel Sokolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "trafopost":

  Какво си написал?Мислиш се за умен.Смъртноста е двойно по-висока,заради ковида в момента и заради такива глупаци,като теб..

 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#16] от "trafopost":

  Добре е, че безумниците(меко казано) като тебе намаляха. Март 8 , ноември 2560. Според тебе през март са отчетени само ковид умрелите, през ноември всички. Болниците са претоварени благодарение на такива като тебе „свободно мислещи“. Колкото до ваксината, ами не си я поставяй, никой не те задължава. Няма да си роб на Бил Гейтс...

 23. 23 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Поздравления за поста!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 24. 24 Профил на Pavel Sokolov
  Pavel Sokolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "trafopost":

  Приятел лежа в болница с Ковид,две седмици.От петимата,които бяха в стаята ори настаняването му,четиримата починаха,само той прескочи трапа с гокяма доза късмет.На 42 г. е и без придружаващи заболявания...скрий се някъде,защото,ако ми попаднеш на улицата на мен или други нормалномислвщи хора,може и бой да ядеш...

 25. 25 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  То докато ваксинират някой всички ще са преболедували :)

 26. 26 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pavel Sokolov":

  Агресивната ти простащина може да предизвика в мен само съжаление.
  Скрий се ти, завий се през глава под леглото и чакай ваксините.
  А, забравих...преди това излез и изкърти пейките в парка.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не хабете нерви и енергия, пазете се в рамките на разумното и когато му дойде времето за реално ваксинирине, всеки е свободен ( поне в досегашния план) да се ваксинира.
  Сит на гладен не вярва, така е и с този вирус. Тези които са го изкарали тежко мислят по един начин, тези коитро са минали по-леко по друг, а такива които не са го усетили или още не им е дошъл реда, имат трето виждане.
  Не виждам защо трябва да се противопоставяме един на друг, в края на краищата така или иначе всички ще минем през цялата тази история, дай Боже повечето, както се очертава засега по по-лекия вараинт.
  Но мърдане няма, вируса ще мине през повечето от нас - казват го лекарите и учените, които мислят като Мангъров, казват го и другите, които са привърженици на по-строгите мерки.

 28. 28 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pavel Sokolov":

  ного си страшен ве.а не си метар и педесе

 29. 29 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pomak":

  Можете ли да четете? Държавата няма дори да се бръкне за безплатни ваксини извън групите, посочени в петте фази, камо ли да кара някого да се ваксинира насила. Даже за тези не се знае откъде ще вземат пари, толкова е розово положението. Купили са три хладилника, два в София и един в Бургас. Познайте как ще се ваксинират пенсионерите от Делиормана примерно...

 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Интересно каква, е ползата да ваксинират хора които са преболедували?

 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Не ми стана ясно във фаза две влизат ли университетските преподаватели.
  Не ми стана ясно и кой влиза във фаза 5.

 32. 32 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#29] от "tediblabla":

  Чета само заглавието. Разбрах, че има Планът върви по план...... мда

 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  аз като чуя план си представям да разбера едно нещо кога почва и кога свършва. тука не е ясно. айде има неизвестни ама поне някаква оценка и груби рамки. това не може да е план, а по-скоро някаква стратегия.

 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Горките собственици на фирми на норки... Служителите им са с предимство - 2 група пред възрастните хора и хора с придружаващи заболявания от 4 група. Защо не спрат този мръсен бизнес?

 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Всичко си върви по сценария...
  Два обединили де транснационални клана, в принадлежащи на тях лабораторни комплекси създадоха вирусът. През контролирани от тях конспиративни мрежи системно разпространяват заразата. Контролираният от тях ИТ сектор превръща цивилизованият свят в непреодолим дигитален концлагер, с благи намерения разбира се... Гигантски биохимични концерни, собственост също на двата транснационални клана, "откриха" ваксините в рекордно кратко време, за благото на произвеждащите опасният въглероден двуокис двукраки бозайници. Двукраките бозайници имат илюзорният избор или да умрат от вирусът или да се ваксинират с надеждата. В двата случая вътре в дигиталният концлагер, който няма нужда от двукраки бозайници, те са бреме в ерата на роботите. То и от реални роботи няма особенна нужда във виртуализиращият се свят.
  Обединените кланове през притежаваните от тях доминиращи медии и инфлуенсърски мрежи, като на Сорос и Бил Гейтс, разиграват красива трагедия с обсебеното съзнание на двукраките бозайници, през конспиративните и контраконспиративните теории за това как вирус няма и всичко е само една измама.
  Двата обединили се клана спасяват планетата.
  Ротшилд и Рокфелер.
  Рррр....
  Всичко си върви по сценарий...

 36. 36 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  "Колегите" от МВР, които са всички до един на първа линя с лекарите, кога ще ги ваксинирате

 37. 37 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Каква е медицинската и епидемиологична логика да се ваксинират хора, които са преболедували Ковид? Някъде има ли някакво, каквото и да е научино аргументирано обяснение?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Хем здравната ни система се справя , хем на първо място по починали .

  Българските болни , най здравите болни в света .

 39. 39 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Любопитно

  Ферма за норки???????? Това е на оня от Градус, нали? Дето летя за Дубай

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darcas":
  Глупост някаква естествено, преболедувалия получава и клетъчен имунитет.
  Антибиотици се пият не да унищожат вируса, а да предпазят от усложнения. Естествено че трябва да се пият когато има признаци на усложнения и то в ударна доза отначало. В смисъл - поне двойна. Защото антибиотика се натрупва в организма и бързото качване на концентрацията действа добре. Безсмислено е да се пие антибиотик превантивно.

 41. 41 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отвяхме Швейцария, да се готви Швеция. Мангъров е доволен.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Весело

  На щанд в Кауфланд , две възрастни жени се уверяваха една на друга , че предпочитат да ги оставят да си умрат от собствена смърт.......е , това си невежеството ....как така ще се вълнуват , след като до фаза 4 я им стигне времето , я не ......а и протоколите са интересни за производителите най-вече.....

 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Весело

  До коментар [#36] от "acarid":

  Очевидно първо ще се пробват последствията върху някого. "Колегите" не са подходящи , защото каква власт без полиция. Ако не дай си боже, може би ....
  :)

 44. 44 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#18] от "petiopit":
  И то не всеки антибиотик , един действа на тия бактерии, друг на други. Едно от обясненията на тежките форми на протичане на ковид беше че вируса разрушава стерилността в белите дробове и се развъждат бактерии. Естествено че при такава постановка антибиотика е незаменим и задължителен. Обаче после излязоха и случаи с имунния отговор на организма, който пък иска лекарства понижаващи имунитета , начи пак и антибиотик. И после пък кръвта се сгъстявала, начи и тия лекарства.
  Та не виждам основание антибиотика да е излишен , в най-лошия случай ще е безполезен, ма това няма как да се докаже. Може да ти е помогнал, може и не.


 45. 45 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И каква е времевата рамка за тези фази?... Аз съм на средна възраст и без придружаващи заболявания, общо взето няма да ме огрее скоро. Дано се задвижат нещата и стигне бързо до всички по-уязвими. Да не повтаряме хаоса и липсата на организация при тестването (и много други неща) тази есен.

 46. 46 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Първите ваксинирани трябва да а тия от министерството на здравеопазването, после всички министри, депутати, чиновници от здравната каса и тн.
  Да дадат пример.

 47. 47 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darcas":

  Ваксините са доброволни, просто първо ще се предоствят на лекари, след това на останалите. Като деца и родилки са последни в редицата за чакащи - първите защото рядко имат усложнения, а вторите защото не са тествали ваксината на родилки.

 48. 48 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Единственото безплатно нещо беше сиренето в капана за мишки. Досега. От сега нататък включваме и ковидваксината....... мда

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  О, те имали план. А къде им е плана за лечение. Най-висока смъртност в Европа и не се срамуват непрекъснато да говорят, какви огромни грижи полагат. Толкова болен народ няма в Европа.

 50. 50 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Голямото лапане ще падне от ваксинирането на мангалите .
  Ваксинирай с обща пара , ваксинирай и се не бой , зер келепир има в тая работа !

 51. 51 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#8] от "iliyapopov":

  Общопрактикуващите не са Л Киров и не е вярно ,че 90% не изписват антибиотици ,точно обратното , най бързо и сигурно лечение още в началото е комбинация от няколко лекарства ,включваща задължително антибиотик с цел избягване пораженията върху белия дроб от ковид инфекцията ,дори при отрицателен резултат от рентген за пневмония ,ако се стигне до спадане на сатурацията и болница или протрахиране на инфекцията и болница ,в основата на лечението е именно антибиотик ,противосъсирващи лекарства и кортизони , предимно дългодействащи , от голямо значение е антибиотика да се пие още в началото ,а някой предписват и отречения хлорокуин ,като профилактика ,което по наблюдения на много колеги позволява неусложнено протичане на инфекцията ,разбира се всичко зависи и от допълнителните заболявания на пациента .

 52. 52 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 228 Любопитно

  Ваксината на Пфайзер трябва да ползва само за възрастни, тъй като евентуалните генетични последици за тях нямат съществено значение. Всички останали е по-добре да чакат векторните ваксини, защото едва ли могат да рискуват генетични проблеми в репродуктивна възраст. Все пак преди да ваксинират трябва ясно да се заяви, че ваксината на Пфайзер е генетична терапия , за която ефектите в дългосрочен план са напълно неизвестни.

 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Мда-а! Битката, както винаги, по несъществената в случая писта - трябва или не да се ваксинираме. А сега един некоректен въпрос - с КОЯ ваксина ще ни обработват? За да не сме капо, купуваме от всички! Причините? Вероятно, както винаги, обяснение ще се измисли, но едно е безспорно - купуваме нещо на "възраст един-два месеца" и ни заливат ежедневно с проценти за сигурността на "нещото", разбира се с многократното споменаване на имената на фармацевтичните магьосници, които ще спасяват света от напастта - рекламата си е реклама дори по време на чума. Да де, но процентите са доказвани при групи, вярно - от по няколко десетки хиляди човека, но групи с преобладаващо по-млади, съответно - по-здрави хора. А сега ще ваксинират "първата линия" - правилно, но и пенсионерите - за последните практически се доказа, че са най-уязвимата на К19 група. При 95% ефективност излиза, че на всеки 100, за петима рискът остава. Че то и сега горе-долу е така. Няма съмнение, че полза от ваксините има, но още по-сигурно е, че възрастните хора по света ще изиграят ролята на гигантска група, коята ще даде на спасителите липсващите им проценти сигурност. Ваксина - добре, а лекарство - кога?! За да си го платим в аванс за 2024!!

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Трябва да съобщават колко излекувани има от тези болни, които са в интензивните отделения. Защото имам чувството, че оттам май живи не излизат. И е хубаво да ни информират как точно се лекуват тежките случаи, че процентно сме първи по смъртност. Коя е причината за тази висока смъртност? Един казва, че е заради придружаващите заболявания. Но и в другите страни има КОВИД заразени с придружаващи заболявания. Друг специалист казва, че защото болните късно влизат в болница, а в същото време ни втълпяват, че не може всеки с температура и затруднено дишане да бъде хоспитализиран — да си стоим вкъщи и да поддържаме само връзка с личния лекар. Крайно време е да направят сериозен анализ коя е причината за високата смъртност у нас — дали е неправилният начин на лечение, дали е ненавременният, или какво?

 55. 55 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Бас, че ще се изметнат като талпи. Борис Джонсън и правителството му вече го направиха. Сега първо щели да бъдат възрастните хора. Уплашиха са да пробват непроверен продукт върху лекарите.

 56. 56 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#44] от ".":

  Това е абсолютно погрешно. Изследванията показват, че 70 процента от интубираните пациенти т.е. в последна фаза нямат бактериална инфекция. Антибиотика няма профилактично действие. Профилактичното му приемане всъщност увеличава шанса за развитие на бактериална инфекция върху вирусните изменения в белия дроб. И то инфекция от бактерии устойчиви на антибиотиците които се пият. Като се има пред вид, че се ползват антибиотици от резерва, после с какво се лекува болния.

 57. 57 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#19] от "proizvoditel":

  Цървулите явно явно са дежурните от ГЕРБ.
  До коментар [#16] от "trafopost":

  Аман от простотия, нахалство и бездушие. Аз бях опериран и ми набиха под упойка 3 дълги игли за фиксиране костите на гърба на ръката. Трябваше да се извадят под пълна упойка след 1 месец. Като мина месеца от болницата отказаха, щото тази операция се водела планова. След десетина дена местата на иглите започнаха да се инфектират и потърсих Бърза помощ вкараха ме отново в отделението и същият ден бях на операционната. Не можах да позная отделението. Множество санитари, лекари и сестри бяха болни и уплашени. След операцията ходих през ден на превръзки. Сестрите постоянно ги сменяха поради заразяване. И това не е в Ковид отделение. Край мен си отидоха много приятели, съседи и познати - млади и стари... БОГ да им прости греховете. Така, че спри с това недоверие, а се моли да не достига до близките ти.

  не съм избягал
 58. 58 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 54 Разстроено

  До коментар [#54] от "Fiji":

  Браво, поставих ти плюс.Тези въпроси задавах и аз преди месец.Когато започна този кошмар,гледах един сайт.Англия даваше информация за общия брой заразени и за броя на починалите.Казах си,а ми те не могат да лекуват.Дойде есента и тази гад ни такова мамата.Казвам го защото това изчадие прекара цялото семейство,аз,съпругата и двете деца.Не се водим в никаква статистика.Вече две седмици нямам обоняние,лекуваш се две седмици,това е лъжа.При всеки е различно.Днес в БУРГАС са заразени почти 400 човека,не ми си мисли какво ще става.Цял месец се лекувам,но тази вечер ще пийна една ракия за здравето на всички.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И НЕ БОЛЕДУВАЙТЕ.

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#58] от "aho11691063":

  Оздравявайте скоро и напълно! А пък ние, които още не сме минали през руската рулетка, да се надяваме на късмет и да се уповаваме на Бога.

 60. 60 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Преекспониране, по болниците е пълно с "болни" от К19 роми , и затова за действително тежките случай няма места. Така и на лекарите им е по удобно - вярно че ромите са малко шумни но поне не се нуждаят от специални грижи.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fiji":

  Кой да го прави тоя анализ?
  Калинките или мутрите в здравната система?
  Анализ правят Мангъров и още двама трима публично.
  Щото имат топки.
  80% от докторите са профита ама мишки.
  10б% от шефчетата в системата са разбойници.
  Абсолютни разбойници!

 62. 62 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Така като гледам, властта се ваксинира мощно с ботоксче и скубане на веждички. Джендърска история! Толкова ли не можхте да сложите някой хетеросексуален в тоя щаб?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK