Карта на деня: първа област в България излезе от червената зона на заразени с COVID-19


Една област от България вече е напуснала червената зона на тревожна заболеваемост от COVID-19, съобщи държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на здравните власти за ситуацията, свързана с коронавируса.
Това е област Кърджали, където заразените са спаднали под критичния праг от 120 на 100 хил. души население за последните 14 дни. Според възприетия от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията цветови код, Кърджали преминава в оранжевата зона - със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хиляди население. Останалата част на страната остава в тревожната червена зона.


Данните се отчитат на базата на направените PCR тестове, които са единствените официално признати в България. Държавата не дава официална статистика за резултатите от бързите антигенни тестове, въпреки че техният брой нарасна от началото на ноември, когато започнаха а се използват освен в частните лаборатории, и във фургоните за триаж пред болниците, както и в COVID центровете в поликлиниките.


Въведените преди седмица по-строги ограничителни мерки започват да дават, макар и частични, резултати, отчете Ангел Кунчев. Той съобщи, че за първи път от доста време заболеваемостта в България за 14 дни пада под 600 души на 100 хиляди - 591. С този резултат България минава едно място назад в класацията по заболеваемост в Евросъюза - от 11-то на 12-то място. По смъртност обаче страната остава на първо място в Европа за изминалите две седмици.


Ето как изглежда ситуацията със заразените в Европа по данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията:


Актуалната ситуация със заразените в Европа - картата е на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

© Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията

Актуалната ситуация със заразените в Европа - картата е на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK