Доброволни, безплатни, с информирано съгласие, в пет фази – планът за COVID ваксините

Доброволни, безплатни, с информирано съгласие, в пет фази – планът за COVID ваксините

© Associated PressПлан за ваксинирането срещу COVID-19 в България представи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като той беше одобрен на извънредно правителствено заседание в петък. В него се записани седем разработки на фармацевтични производители (като България участва в споразумения за четири от тях), от които две очакват решение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) до края на годината, а останалите през 2021 г.


Планът включва и пет фази, в които се посочват групи от населението за ваксинация. Министърът на здравеопазването заяви отново, че COVID имунизацията за всички ще е доброволна и безплатна. В петък стана известно, че хората ще трябва да подписват информирано съгласие преди поставянето ѝ.


Откога ваксини


Според данните от плана първо се очаква решението на ЕМА за ваксината на Pfizer и BioNTеch - до 29 декември. Това е една от четирите ваксини, за които в четвъртък Народното събрание гласува, че България може да участва в споразуменията.
Първите дози от тази ваксина за Европейския съюз (ЕС), ако бъде разрешена за употреба, се очаква да са 200 млн. броя, а от предишни изказвания на проф. Ангелов е известно, че 125 хил. от тях са за България. По-рано в петък обаче стана известно, че тази година компанията Pfizer заедно с германския партньор BionTech ще успее да произведе половината от дозите, за които говореше допреди седмици.


Ваксината на Pfizer и BioNTеch трябва да се съхранява при -70°С, докато бъде разпределена, след което в срок до пет дни може да бъде държана при температура от 2°С до 8°С, докато бъде поставена, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Втората ваксина, която очаква разрешение, е на Moderna - до 12 януари догодина. Засега България не участва в споразуменията за тази ваксина, а първите дозите за ЕС са заявени да бъдат 80 млн. броя. По думите на проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на "Дневник" дали има възможност за реакция, ако ваксината на Moderna бъде разрешена за употреба преди препаратите на останалите фармацевтични фирми, при които България участва в споразуменията, министърът на здравеопазването каза: "Когато бъдат готови договорите с останалите ваксини, те отново ще бъдат входирани в Народното събрание."


За разпространението и съхраняването на ваксината на Moderna се изискват хладилници, които поддържат температура от -20°С и, ако тя е следващата, България ще трябва да "създава допълнителна логистика и за нея", каза министърът на здравеопазването.


В плана е записано, че ваксините ще дойдат под формата на флакони, но за поставянето им се изискват допълнителни т.нар. медицински изделия, които не се осигуряват от производителя - например спринцовки, игли, разтворители. По думите на министъра на здравеопазването, за да ги осигури, България е възможно да участва в обща европейска поръчка за такива изделия, която се очаква да се договори до средата на декември. Ако "това не се случи заради законови невъзможности", проф. Костадин Ангелов твърди, че страната има възможност да ги осигури сама.


Кой и кога ще може да се ваксинира


Според плана в първата фаза ще може да се ваксинира медицинският персонал във и извън болниците, специалистите по здравни грижи, зъболекари и работещите в аптеките. Според плана общият им брой е 243 600 души.


Проф. Костадин Ангелов обяви, че хората в първа фаза, работещи в болници, ще се ваксинират в лечебни заведения, които трябва предварително да подготвят списъци с тези, които искат да се имунизират. Работещите извън болници ще бъдат ваксинирани от личните си лекари.


Във втората фаза ще бъде предоставена възможност да се имунизират хората и работещите в социалните институции, педагозите и персоналът на фермите за отглеждане на норки. Общият им брой е изчислен на 112 080 души, сред които работещите във ферми за норки са 80 души, но на брифинга не стана известно защо те попадат в по-начална фаза. "По предварителен план смятаме при тези хора ваксините да стигат при хората", заяви проф. Костадин Ангелов, като това се очаква да правят мобилни екипи.


Третата фаза е за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". За попадащи в тази фаза бяха посочени за пример работещите ВиК сектора, службите за сигурност, доставящите ток и хранителни стоки.


В четвъртата фаза се очаква планът да обхване възрастните на и над 65 години и хора с хронични заболявания. Според статистиката това са общо 1.800 млн. души в България.


В пета фаза са посочени "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот".


В плана не са посочени периоди към всяка една от фазите, като по всяка вероятност това се дължи на многото неизвестни: кои, колко и кога фармацевтични компании ще получат разрешения за употреба; какво ще е желанието на представителите на отделните фази да се ваксинират, за да се знае колко време ще отнеме това, какви количества ще получи България.


"Винаги, когато започне една епидемия, ако се разполага с ваксинален препарат, веднага се започва с ваксинация. Така сме го правили при морбилната епидемия, при вноса на полиомиелит преди 20 години. Тук няма никакво разминаване", обяви доц. Ангел Кунчев, с уточнението, че за да е защитено обществото, а не отделни индивиди, "трябва да достигнем 70-75% минимум". Отговорът му е в контекста на опасения, изразявани в социалните мрежи, дали е безопасно човек да се ваксинира в условия на епидемия, при положение че не е известно дали е заразен, но все още може да не е проявил симптоми.


Ако сте в инкубационен период и Ви бъде направена ваксинация, до нищо по-лошо няма да доведе. Само че ще доведе до това чисто психологически да бъдете склонни да предпишете на ваксината причината за боледуването


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По думите му хората, които искат да се ваксинират, ако искат преди това да се тестват с антигенен или по PCR метода за коронавирус, трябва да се организират сами. "Това не е необходимо и няма да бъде направено масово", каза още Кунчев.


Организация и логистика


Проф. Костадин Ангелов изрично отбеляза, че планът може да бъде актуализиран, когато бъдат одобрени ваксините и характеристиките на отделните продукти. "Когато бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме, по отношение на: целеви групи, подходящи лица за имунизация, показания, противопоказания, възрастови ограничения, подходящи за хора без и с хронични заболявания, подходящи за граждани под 18-годишна възраст, тогава този план ще бъде доразработен."


По думите му в държавната фирма за производство на лекарства и медицински изделия "БулБио" в петък се инсталират хладилници, които трябва да поберат цялото количество заявени 125 хил. ваксини на Pfizer и BioNTch, както и в Столичната регионална здравна инспекция. В събота хладилник за ваксини се очаква да има и в РЗИ - Бургас.


И още един щаб


Председателят на новия щаб към правителството, наречен национален ваксинационен щаб, проф. Красимир Гигов обяви, че в петък за първи път ще заседава работната група, на която е начело. По думите му, за да се реализира планът, задачите се очаква да бъдат конкретизирани, което се очаква да е възможно, когато има конкретни ясноти за доставки на ваксини. Проф. Красимир Гигов изброи, че в новия щаб участват:

 • - доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса
  гл. ком. Стоян Темелакиев, зам. главен секретар на МВР
  - полк. доц. Андрей Галев, началник на научно-приложнен център по военна епидемиология и хигиена към Военномедицинска академия (ВМА)
  - маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата
  - д-р Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
  - д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз
  - д-р Галин Каменов, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
  - д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "БулБио"
  - д-р Кремена Пармакова, началник-отдел "Надзор на заразните болести и профилактика" в Министерството на здравеопазването (МЗ)
  - д-р Цветолюба Генкова, началник-отдел в дирекция "Медицински дейности" в МЗ
  - д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ
  - проф. д-р Мариана Мариана Мурджева, гл. координатор на експертния съвет по клинична имунология.

Целия план може да прочетете тук
Кратък наръчник при съмнение за COVID-19 - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Разумно е да се изчака информирано. Поне това е моето скромно мнение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Бих изчакал ! Това бързане не е от полза за никого !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Кунчев каза, че ваксини се очакват 2-3то тримесечие на 2021 ва.
  Дано да е някакво недоразумение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Изчакай ,пробвай да видиш как ще прекараш инфекцията и дали няма да се усложниш ,аз го прекарах вече ,в края съм ,жив съм след 25 дни тъпкане с какво ли не , кислородна маска за няколко дни и за разлика от колегите в стаята ми в болницата ,които отидоха към интензивното поради падане на кислорода ,аз съм вече в къщи ,пробвай и ти , не се ваксинирай,ще ти останат добри спомени ,ако оживееш ,след това няма да ти минава и на ум да не се ваксинираш ,но докато не го преживееш няма да разбереш .

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Ваксината на Пфайзер има годност 17 дни от датата на производството си , логистиката трябва да се съобрази с това .

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Когато ваксинирам кучèто си, докторът му прави обстоен преглед за някакви текущи неразположения и ако има такива изчакваме...

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 828 Любопитно

  Предполагам, че ваксините ще са също толкова безплатни, колкото и PCR тестовете.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  “Според плана в първата фаза ще може да се ваксинира медицинският персонал: в и извън болниците, специалистите по здравни грижи, зъболекари и работещите в аптеките. Според плана общият им брой е 243 хил. и 600 души.”

  Супер - 125 хил. ваксини за 243 хил. души!
  Колко време ще е необходимо за поставянето на първите 62.5 хил. ваксини (две дози за пълната ваксинация) - 7 хладилника с по три мобилни екипа по половин час на “първолинеец”, дава нейде 171 дни. Тъкмо ще са приключили и тестовете на Пфайзер за наличието на имунитет.

 9. 9 Профил на .
  .
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Нещо не виждам как ще я държат на толко минуси и тия 2-8 градуса са хладилник, ма в някакви термоси сигурно с много минуси вътре. И отварянето им значи веднага използване, що тоя съд е аут вече.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти се запиши пръв - докато дойде редът на “сенчестата” линия, ще са минали години.

 11. 11 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 632 Весело

  Още не знаем дали маските помагат или не, а вече трябва да обсъждаме дали и ваксините помагат. Дайте едно по едно.

 12. 12 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Според НСИ - заети в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 174.2 хил. души, според МЗ - 243 600;
  Споре НСИ - 173 хил. заети в образование, според МЗ - 102, заедно с ферми за норки!!!! и потребители на социални услуги;
  Според НСИ - хора над 65г - 1,5 млн души, според МЗ - 1.8 млн. души.

 13. 13 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Аз по всички критерии съм напълно извън класацията, тоест действам, все едно ваксина няма да има.

  Напролет като попремине лудницата, може да направя някакъв ЕЛИЗА тест, да се види дали съм карала неусетно нещо. Но иначе - дори с ваксина, изненадата ще е, че пак ще има ограничения и маски, форевър.

 14. 14 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Срещу твоя пример (ако е не е измислен) има 99 други които пият чай за два дни или дори не разбират, че са били болни.

  Стига плашихте гаргите.

  Пенсионерите да се ваксинират, другите трябва да са много наивни за да рискуват дългосрочни увреждания със зле тестваните ваксини.

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Разстроено

  Да вземат журналистите да разровят защо персоналът на фермите за норки са с приоритет пред хроничноболните. Oh, wait! Няма нужда. Собствениците са големи спонсори на ГЕРБ и гнусният им бизнес, вместо да бъде закрит, трябва да бъде спасен на всяка цена.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предполагам, че ваксините ще са също толкова безплатни, колкото и PCR тестовете.
  —цитат от коментар 7 на pafaka22


  Това пък с безплатното е най-голямата лъжа.

  Плащаме всички.

  Тея данъци не падат от небето.

 17. 17 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Годността на ваксината на Пфайзер при -70 градуса е няколко месеца.
  При -45 (сух лед) - десетина дни. А след размразяване -3-4 дни.

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":

  норките пренасят заразата. даже в дания бяха тръгнали да трепят всички норки

 19. 19 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Явно боледуването не ви пречеше да бълвате тук паника всеки ден.

 20. 20 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Също е много интересен момента с "информираното съгласие". Как ще те информират за странични ефекти, като самите производители не са ясно с тях понеже не са тествали ваксините достатъчно дълго време.

  По скоро става дума за "декларация за отказ от претенции" или нещо от сорта.

  Напишете го както е.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  В пета фаза са посочени "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот".

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Нали е ясно ???!!!!!!

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Във втората фаза ще бъде предоставена възможност да се имунизират хората и работещите в социалните институции, педагозите и персоналът на фермите за отглеждане на норки. "

  Датчаните предпочетоха да ликвидират норките...

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  До коментар [#15] от "Хриси":норките пренасят заразата. даже в дания бяха тръгнали да трепят всички норки
  —цитат от коментар 18 на karatista


  Ами, да ги изтрепят и тук и да се приключва. И без това този гнусен неетичен бизнес отдавна трябваше да е закрит и забранен, както вече правят в нормалните държави. Палтата от визон никога не са били стока от първа небходимост.
  От какъв зор ще спасяват бизнеса на спонсорите на ГЕРБ и ще им ваксинират персонала с приоритет, преди да са ваксинирали най-уязвимите?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  "В пета фаза са посочени "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот"."

  Демек циганите ги оставят последни! БХК веднага да заведе3 дело срещу България за дискриминация на най-качествената част на населението, което спазва всички закони и си плаща осигуровките! Ще се намерят достатъчно свидетели от въпросната група да докажат това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":

  ми и аз така мисля, но явно се пести всеки лев, че и там ако тръгнат да плащат хептен ще цъфнат, а вероятно имат и някой баджанак с ферма, де

 26. 26 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "lil_alex":

  Ами тя ваксината се създава за да се продаде, не за да реши проблема.

  В Newscientist има много хубава статия за това как ваксината не се очаква да спира разпространението на вируса, по-скоро предпазва от усложнения и развиване на симптоми.

  Но това не пречи да се леят статии с фалшива информация, за това как видиш ли ваксината е панацея и спасител на човечеството.

 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":ми и аз така мисля, но явно се пести всеки лев, че и там ако тръгнат да плащат хептен ще цъфнат, а вероятно имат и някой баджанак с ферма, де
  —цитат от коментар 25 на karatista


  Най-голямата ферма за норки е на братя Лука и Иван Ангелови - собственици и на пилетата "Градус" и близки приятели на Тиквата. Естествено, че ще им спасят бизнеса.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  А ти как смяташ, умнико, че ще чакат ти да им кажеш?? Вземи да прочетеш поучителното четиво: https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Ne-niamate-pravo-na-mnenie_28.html
  И ДА СИ ЗНАЕШ - нямаш право на мнение!!! Не и за медицина!

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  и Ви бъде направена ваксинация, до нищо по-лошо няма да доведе. Само че ще доведе до това чисто психологически да бъдете склонни да предпишете на ваксината причината за боледуването
  —цитат от коментар 0 на др Кунчев


  Много полезно уточнение. Кой му бият ваксина, ако след туй се разболее или опъне петалата, да знае, че не е от ваксината, а от психологията (по- известна още като "на нервна почва")


  норките пренасят заразата. даже в дания бяха тръгнали да трепят всички норки
  —цитат от коментар 18 на karatista


  Те не само ги изтрепаха, ами они после зомбясаха, излязоха от гробовете и сега бродят.
  https://www.rnd.de/panorama/getotete-nerze-kommen-in-danemark-aus-ihren-grabern-SPDGLGICFREA7CBTGGJO6QRJLM.html

 30. 30 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "сред които работещите във ферми за норки са 80 души" - това са тия на шефа на Градус, а? наши хора с приоритет. Комунистическа класика

 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  ...с информирано съгласие...

  И кой ще ме информира? Пфайзер? Или Астра - Зенека?
  Ок.
  Нека видим резултатите от изследванията им.
  Детайлно.

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хриси":

  на фона на целия им хаос, това с норките е последна грижа

 33. 33 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ДА СИ ЗНАЕШ - нямаш право на мнение!!! Не и за медицина!
  —цитат от коментар 28 на victor_victim


  Ще ме прощаваш, но това са глупости. За моето тяло командвам аз и никой друг.

  Естествено, че имам мнение . Що за дивотии?

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Още не знаем дали маските помагат или не, а вече трябва да обсъждаме дали и ваксините помагат. Дайте едно по едно.
  —цитат от коментар 11 на deutschland


  И двете помагат :)

 35. 35 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Ваксинирам се моментално! А вие си умувайте колкото щете. Може дори да се посадите в някой саксия белким поникнете. :) Жив съм благодарение на пеницилина и орбазона. Само хора, които не са гледали смъртта в очите може да си дрънкат ей-така.

  agent
 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Информирано съгласие?! Застраховка? А бе ..., а де!

 37. 37 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ronald Reagan":

  Викаш "страх лозе пази". Давай и попътен вятър.

  Само гледай да не стане "мяу", че какофонията ще бъде страшна. "Къде е държавата защо не ни предпази, кой допусна това да се случи? Трябват повече регулации."

  Също забрави да съдиш всички нас (държавата) в Страсбург, няма да ти плащаме за експериментите.

 38. 38 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Ще стане Мяу като не се ваксинираш . Що не се разходиш до Африка или някои части на Азия без задължителните ваксини :) !

  agent
 39. 39 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ами добре се е договорил сикаджията, затова го уважават в Европа. От 200 млн. ваксини - т.е. за половин Европа, България ще получи 125 хил. - за ДВА процента от българите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 40. 40 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Или се опитай да влезеш в САЩ без задължителните имунизации.

  agent
 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  За да се създаде стаден имунитет и се спре разпространението на вируса би трябвало около 70% от населението на дадена страна да се ваксинира.
  Даже и тогава има рискове ако вирусът мутира, или ако се окаже че и ваксинираните продължават да са разпространители.
  Но 70% в България?
  Хич не ми се вярва.
  Твърде много са привържениците на конспирации, твърде малко са желаещите за връщане към нормален живот.

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Явно ти е много слаб имунитета, какъв режим на живот имаш? Аз от вече 30тина познати минали през короната, не знам някой да е стигал до болница, повечето даже и на лекар не ходиха. Дай го малко по здравословно, повечко движение, умерено хранене, по-малко алкохол, по-малко месо, чист въздух и т.н.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Някой има ли повечко информация за това "информирано съгласие" дето ще подписват хората навили се да играят ролята на опитни мишки?

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  За да се създаде стаден имунитет и се спре разпространението на вируса би трябвало около 70% от населението на дадена страна да се ваксинира.Даже и тогава има рискове ако вирусът мутира, или ако се окаже че и ваксинираните продължават да са разпространители.Но 70% в България?Хич не ми се вярва.Твърде много са привържениците на конспирации, твърде малко са желаещите за връщане към нормален живот.
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Въобще забелязвам не само у нас идването на един нов строй-КРЕТЕНИЗМА! Производен е на комунизма, ама е маскиран като демокрация!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ronald Reagan":
  До коментар [#40] от "Ronald Reagan":

  Първо, не е истина това. Второ държави от третия свят и тоталитарни дупки не са ми привлекателни за посещение.

 46. 46 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Африка и Азия са много красиви места, каква е връзката с тоталитарните държави не знам, това са бивши колониални държави, в голяма та си част :) !

  agent
 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#41] от "Таралеж":

  Много ми е забавно когато хора дето заради сезонната кашлица се навиха да ги затварят у дома, да ходят с парцали на устата и да им забраняват да работят и да имат доход, почнат да говорят за "конспирации". Вие се вързахте на най-голямата конспирация в съвременната човешка история. В нито една държава където не приеха мерки не се случи нещо страшно, но вие продължавате да се връзвате на малоумщиниците дето искат да налагат още и още мерки. По голяма конспирация от това здраве му кажи :)

 48. 48 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ковидиотите може да спят спокойно. Доброволното ваксиниране ще стане задължително доброволно .
  Има много начини, и част от тях са вече във въздушното пространство.
  Забрана за влизане/излизане от дадена държава. Заемане на определена длъжност. Ползване на определени социални услуги и т. н.
  Мда

 49. 49 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да се създаде стаден имунитет и се спре разпространението на вируса би трябвало около 70% от населението на дадена страна да се ваксинира.
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Стаден имунитет за Ковид е мит. Както няма стаден имунитет за грип, така и за ковид е невъзможен.

  Даже и тогава има рискове ако вирусът мутира, или ако се окаже че и ваксинираните продължават да са разпространители
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Ако вирусът мутира забрави за стаден имунитет. Забрави и за ваксина изобщо, освен ако не искаш да се бодеш всеки месец.

  Твърде много са привържениците на конспирации, твърде малко са желаещите за връщане към нормален живот.
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Най голяма теория на конспирацията и индикация за проблем с работата на мозъка е да вярваш в това, че Бойко и правителството ти мислят доброто, че медиите никога не биха те излъгали и фарма-компаниите имат полза от това да си здрав.

  Проблем ли имаш с горното? Ваксини ли продаваш?

 50. 50 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Африка и Азия са много красиви места, каква е връзката с тоталитарните държави не знам, това са бивши колониални държави, в голяма та си част :) !
  —цитат от коментар 46 на Ronald Reagan


  Бъди сигурен, че няма да ти е до тях когато седнеш в инвалиден стол, заради кофти разработена ваксина.

 51. 51 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Pomak":

  Мечтай си. Никой няма да си сложи пършивата ваксина. само шепа уплашени бонаци, които ще се чувстват доста тъпо след време от тоя факт.

 52. 52 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#47] от "Billy Pilgrim":
  Точно. Те СЗО затова искаха да затворят всички държави, за да не лъсне истината.
  Държавите с най-стриктни мерки като Испания и Италия, са с най- много починали.
  Нито в Беларус, нито с Швеция, нито Швейцария измряха яко..
  Естествено трябва да се има впредвид и методиката на броене, тъй като и д’Естен почина от Ковид на 94 год. .....мда

 53. 53 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#51] от "JohnGalt":

  Ако можеш , посочи ми моля те ,, Мечтата,, в коментара ми.
  Мерси предварително.

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  С информирано съгласие? Кой може да ни даде информация безопасна ли е ваксината за хора с хронични заболявания, след като са правени изпитания само на здрави лица? Кой ще ме информира мога ли да се имунизирам, след като имам автоимунно заболяване или диабет, или лимфом? Как да вземе такъв човек информирано решение, след като и професорите по имунология казват, че след като тези таргетни групи не са тествани, не се знае как ще подейства ваксината: може да не навреди, но може и да е опасна — никой не знае.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  "...работещите във ферми за норки са 80 души, но на брифинга не стана известно защо те попадат в по-начална фаза..."

  и кое не ти е ясно, не знаеш чии са норките ли?

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  "Наука и критично мислене":

  Нека ви представя как Андрей Чорбанов разпространява невярна информация, която някой би определил като лъжа, с което bTV Новините унищожава репутацията си. Но няма какво друго да се случи, когато Чобанов не е създал и една комерсиална ваксина...
  Modernа например подчертават, че е създала изключително разнообразна извадка от 30 000 човека за своите проучвания. В нея има хора на различна възраст, хора над 65 години, хора в рискова група с различни тежки заболявания. Всички в рискована група представляват 42% от цялата съвкупност. Освен това в групата има хора от различни раси и етнически групи, защото и тази специфика може да окаже влияние върху ефективността на ваксината. Ефективност очевидно има, което е видно от резултатите.
  Медиите трябва да спрат да се кланят пред измислени авторитети, които са жадни за малко популярност и ефирно време.
  Източник: Moderna. November 30, 2020. Moderna Announces Primary Efficacy Analysis in Phase 3 COVE Study for Its COVID-19 Vaccine Candidate and Filing Today with U.S. FDA for Emergency Use Authorization. https://investors.modernatx.com/node/10421/pdf

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Pfizer пишат, че при тях 41% са в групата 56 - 85 години. Това по повод на "млади и здрави".

  https://www.pfizer.com/science/coronavirus/vaccine

  Такива, като Чорбанов трябва да бъдат съдени за дезинформация с пагубни последици върху обществото.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#39] от "bgkurshum":

  Ти колко ваксини искаш да получи държава, която е под 2% от общото в ЕС? 10% от всичките ваксини?

 60. 60 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  е създал и една комерсиална ваксина...Modernа например подчертават, че е създала изключително разнообразна извадка от 30 000 човека
  —цитат от коментар 57 на hope


  30 000 човека изследване не е нищо. 196 случая от 30 000 е статистически смешно. 196 случая са 0.6% това е в зоната на допустимата грешка.

  Да тестват на 300 хиляди и може да си говорим . Да не говорим за хилядите машинации, които са възможни, понеже тестването не се извършва от независим орган а от самата комапния.

  Само наивник може да клъвне на толкова плоско изследване.

 61. 61 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Достатъчно ваксини са ми поставяни, единствения инвалиден стол е главата ти.

  agent
 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  Интересно,но защо нашата ваксина не я броят за такава и не е в списъка им......( а , тя е за след изборите ли...).

 63. 63 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ronald Reagan":

  ОК ваксинирай се и пиши редовно как е. с удоволствие ще те наблюдавам . все пак нали си опитно зайче.

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Чиста злоба?
  Може би пък това е движещата сила на анти ваксърите?
  Досега, преди наближаването на ваксината си мислих че ковИдиотите са такива заради незнание, политически пристрастия. И не спазват мерки с което затрудняват живота си, и животът на всички.
  Заради глупост, заради необразованост?
  Сега с ваксините се появява шанс са връщане към нормалност, те пак са против.
  И се огледах, видях кои са ковИдиотите които познавам. Огромното мнозинства са човечета които така или иначе не са ходили на ваканции, не са обикаляли света. Забавлението им е било домашно алкохолни напивания. Разлика за тях няма, със или без заключвания, със или без пандемия, мизерията си е същата.
  Чиста злоба!

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  [quote#60:"JohnGalt"][/quote]
  Три компании по 30 000 са достатъчно хора, за такова проучване.
  Защо не разработиха и "жива" ваксина, това за мен е въпросът, защото тя се е доказала десетилетия наред, а тази е чисто нова, така да се каже.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "hope":

  Три компании, са три различни ваксини. Не минава тоя номер.

 67. 67 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Разстроено

  Кой може да ни даде информация безопасна ли е ваксината за хора с хронични заболявания, след като са правени изпитания само на здрави лица? Кой ще ме информира мога ли да се имунизирам, след като имам автоимунно заболяване или диабет, или лимфом?
  —цитат от коментар 54 на Fiji


  Производителите от Астра-Зенека вече дадоха косвено информация, относно безопасността на ваксината им. Договориха право да не им бъдат предявявани искове за обезщетения при издънка с продукта им. Това трябва да говори достатъчно само по себе си за очакваните последствия.

  http://rodenivbg.com
 68. 68 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  "В петък стана известно, че хората ще трябва да подписват информирано съгласие преди поставянето".
  В оригиналния текст пише, че преди ваксинацията на човек трябва да му се обясни, че са възможни странични ефекти и той с подпис трябва да удостовери, че е наясно с това и съгласен с ваксинацията въпреки това. Властите са намерили начин да се отърват от юридическата отговорност за евентуални телесни повреди, нанесени от ваксините. Честито на печелившите опитни мишки!

 69. 69 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Производителите от Астра-Зенека вече дадоха косвено информация, относно безопасността на ваксината им. Договориха право да не им бъдат предявявани искове за обезщетения при издънка с продукта им.
  —цитат от коментар 67 на Royal Ranger


  Това също. Гаранция, Франция както казва народа.

  Пари и надежди на връщаме.

  Мдам, ще пасувам на това раздаване.

 70. 70 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  [quote#60:"JohnGalt"]
  —цитат от коментар 65 на hope
  Три компании по 30 000 са достатъчно хора, за такова проучване.Защо не разработиха и "жива" ваксина, това за мен е въпросът, защото тя се е доказала десетилетия наред, а тази е чисто нова, така да се каже.[/quote]

  Защото "живата ваксина" е старомодна отживелица. Защото науката е напреднала доста от времето на Едуард Дженър в края на XVIII век, който е "ваксинирал" хората с вируса на "кравешката шарка", за да ги предпази от силно смъртоносната едра шарка.
  Защото с този непознат вирус, никой няма да тръгне да рискува да слага на хората инжекция с "жив вирус". Ти би ли си сложил такава?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 71. 71 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Разстроено

  Колко време ще е необходимо за поставянето на първите 62.5 хил. ваксини (две дози за пълната ваксинация) - 7 хладилника с по три мобилни екипа по половин час на “първолинеец”, дава нейде 171 дни. Тъкмо ще са приключили и тестовете на Пфайзер за наличието на имунитет.
  —цитат от коментар 8 на wanderer


  Една позната кандидатства за временна 6-месечна заетост към Червения кръст в Германия. От инструкциийте, които е получила във връзка с работата, мога да кажа, че споменатото от теб време за един човек трябва да се умножи поне по 3, ако нещата в България се правят така, както би трябвало.

  Ето част от процедурата по Германския червен кръст:
  (1) Предварителен разговор, информиране, оформяне на документи
  (2) Преглед и поставяне на инжекцията от лекар
  (3) Дезинфекция след всеки пациент
  (4) Последващ наблюдение на имунизирания - поне 2 часа
  (5) При необходимост - наблюдение на имунизирания през първата нощ

  Не изглежда да е като която и да е друга имунизация от националния имунизационен календар.

  http://rodenivbg.com
 72. 72 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Само за информация, колко лекари кометират във форума? Като мини социологическо проучване, който е лекар, моля да натисне (+)!

 73. 73 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Любопитно

  Само за информация, колко лекари кометират във форума? Като мини социологическо проучване, който е лекар, моля да натисне (+)!
  —цитат от коментар 72 на Aby


  Който не е лекар какво да натисне: (-) или (!)?

  http://rodenivbg.com
 74. 74 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#64] от "Таралеж":

  Сега с ваксините се появява шанс са връщане към нормалност,....

  Този израз, ,, да идват най-сетне ваксините, за да се върнем към нормалноста,, го чуваме по-често напоследък.
  Имам чувството, че с ,, мерките,, ни тормозят, за да приемем безусловно ваксинирането, което да ни върне нормалноста.
  Със мерки ( Италия, Испания и др) или без мерки( Швеция, Беларус и др) който умира, умира.
  Всеки ден в света умират околл 150 хил., от различни болести. Според СЗО тази цифра е намаляла незнайно защо с до 10 хил. по времето на пандемията.
  Аз да им кажа. Със ковид починалите, пак стават 150 хил. ........ мда


 75. 75 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#73] от "Royal Ranger":

  Който не е лекар, да натиска (-) или да не натиска нищо! Беше ми интересно, след толкова коментари, колко от тях са от лекари!

 76. 76 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Цитат от статията, може би на думите на доц. А. Кунчев: "... да бъдете склонни да предпишете на ваксината причината за боледуването..."

  Някой остана ли, дето да знае разликата между "предпиша" и "припиша"? А този път даже не е намесен гоогле...

 77. 77 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Любопитно

  За да се създаде стаден имунитет и се спре разпространението на вируса би трябвало около 70% от населението на дадена страна да се ваксинира.Даже и тогава има рискове ако вирусът мутира, или ако се окаже че и ваксинираните продължават да са разпространители.Но 70% в България?Хич не ми се вярва.Твърде много са привържениците на конспирации, твърде малко са желаещите за връщане към нормален живот.
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Споменал си го, но не съм сигурен дали го разбираш. В ситуация, в която не е ясно какво точно е поведението на този корона-вирус, масовата имунизация е по-вероятно да даде тласък на мутацията му, вместо да доведе до стаден имунитет.

  http://rodenivbg.com
 78. 78 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#28] от "victor_victim":

  И кой реши, че нямаме право на мнение? Може и да не съм специалист по медицина и микробиология, но ми е безпределно ясно, че когато някой те кара да вярваш, че новите експериментални ваксини са безопасни и в дългосрочен план, защото не разполага с доказателства поради набързо скалъпване и "тестване", то този някой е толкова надежден източник на информация, колкото леля Пена от пазара.

 79. 79 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#64] от "Таралеж":

  Много си жалък, човече.

 80. 80 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#75] от "Aby":

  Който не е лекар, да натиска (-) или да не

  Колегите във форума знаят че не съм лекар, и постоято ми блъскат минуси......... мда

 81. 81 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#77] от "Royal Ranger":

  Отново изказвате мнение, което е от компетентността на лекари - епидемиолози, имунолози, вирусолози. Вие лекар с някоя от споменатите специалности ли сте?

 82. 82 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#80] от "Pomak":

  Идеята на коментара ме е, да се разбере колко лекари коментират :)

 83. 83 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  Грипната ваксина платена, а тази безплатна?! Ще събираме данни ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 84. 84 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Пич, мой съсед преди месец го стовари варицела, не друго ! Детето му от градината го донесе. Човек на 30 и кусур години, живеещ здравословно. Ела да видиш как изглежда днес, без КовиД. Не детето , той щеше да гушне букета. Айде у лево 🥴!

  agent
 85. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Ако вирусът мутира забрави
  —цитат от коментар 49 на JohnGalt


  То не "ако" , ами тоя вирус си е мутаген по природа. Не видиш ли, че досега никой не е извадил филмчета да видим изваден от болни Неповторимия, дето милиони години спал в Пещерата? УчЕните все намират някакви други, неоригинални, ама това било щото докато пътували към нас мутирали, иначе били синове на Оригиналния, тъй казал Моделя..

  RNA viruses generally have very high mutation rates compared to DNA viruses, because viral RNA polymerases lack the proofreading ability of DNA polymerases.This is one reason why it is difficult to make effective vaccines to prevent diseases caused by RNA viruses—diversity is their strength.

  https://en.wikipedia.org/wiki/RNA_virus

  Предричам, че сека година ше събират пак по пеесе милярда за нови ваксини, че тея не хванали дикиш щото вирусът мутирал. Туй е като с рекламите на шампоан по телевизора - с всеки нов етикет го изобретяват наново.

 86. 86 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хриси":на фона на целия им хаос, това с норките е последна грижа
  —цитат от коментар 32 на karatista


  Последна грижа, но са се сетили.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 87. 87 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#81] от "Aby":

  Аби, самата болест е в компетенциите на лекари. Да.
  Но тук става въпрос за нещо съвсем различно.
  Мерките, ограниченията, спирането на социалният и икономически живот, с оправданието за този Грип, са нещо съвсем друго. ........ мда
  Понял!!???

 88. 88 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Ма не знам от ваксината на Марешки ли да си сложа или да чакам дупнишката.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 89 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#88] от "Един вампир броди из Европа":

  Аз всеки ден по две ваксини, за по сигурно...... мда
  Гръцка. Марката не е от значение. :)

 90. 90 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#87] от "Pomak":

  Мальчик! Темата тук е за ваксините, не за ограниченията, понял?!?

 91. 91 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#90] от "Aby":
  Мальчик! Темата тук е за ваксините, не за ограниченията, понял?

  Извинявай. Изреждайки мерките съм забравил да сппмена ваксините. Моя ошибка.........мда

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#65] от "hope":Три компании, са три различни ваксини. Не минава тоя номер.
  —цитат от коментар 66 на JohnGalt


  И трите компании предлагат синтетични ваксини.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#91] от "Pomak":

  Твоята "ошибка" е, че коментарът ти не на правилното място! Има други статии за мерките и ограниченията! Нищо лично...

 94. 94 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Весело

  [quote#60:"JohnGalt"]
  —цитат от коментар 65 на hope
  Три компании по 30 000 са достатъчно хора, за такова проучване.Защо не разработиха и "жива" ваксина, това за мен е въпросът, защото тя се е доказала десетилетия наред, а тази е чисто нова, така да се каже.[/quote]

  Искат да Ви помогнат да живеете дълго и пълноценно !

 95. 95 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Засега чакаме, който иска да бърза. Да можеш да чакаш, да знаеш да чакаш.

 96. 96 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#93] от "Aby":
  Моето мнение е, че требе да разглеждаме нещата цялостно, понеже са взаимно свързани. Ковид е болест като много други, които са минали и заминали, и като болест е в компетенциите на лекари.Да.
  Мерките, ограниченията, спирането на социално икономическия живот, ваксините, ваксинирането, и цялата патардия свързана с този Грип, се използват според мен за други цели, и не могат да се коментират поотделно, защото са взаимно свързани....... мда
  Дано не съм прав. Бих се радвал.

 97. 97 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Бе нямате ли личен лекар? Да сте чували за имунизационен календар? Превръщате България в Бангладеш с дивотията си 😊. Това че си дошъл в София, събул си цървулите, взел си едно вишу, карал ски на Банско , не те прави по-малко див селянин 😁!

  agent
 98. 98 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Айде сега цъкайте минуси! 😀😀😀😀😀

  agent
 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Тези ваксини вече утвърдени ли са в ЕС?

 100. 100 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Роси, майка ми е родена 1943 година, на 6 години е оперирана в палатка със скалпел, разрез през гърба... От плеврит... От военен руски хирург / военно-полева болница/. Занесли са я като мъртвец..., За последно...
  Обиколи половината свят, има 2 деца и внуци... От гърба и липсва до ден днешен парче... Не е правила пластика , не иска...
  Пожелавам ти да доживееш годините и. Суха, здрава бабичка , още ми дига кръвното 😏!

  agent
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK