Доброволни, безплатни, с информирано съгласие, в пет фази – планът за COVID ваксините

Доброволни, безплатни, с информирано съгласие, в пет фази – планът за COVID ваксините

© Associated PressПлан за ваксинирането срещу COVID-19 в България представи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като той беше одобрен на извънредно правителствено заседание в петък. В него се записани седем разработки на фармацевтични производители (като България участва в споразумения за четири от тях), от които две очакват решение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) до края на годината, а останалите през 2021 г.


Планът включва и пет фази, в които се посочват групи от населението за ваксинация. Министърът на здравеопазването заяви отново, че COVID имунизацията за всички ще е доброволна и безплатна. В петък стана известно, че хората ще трябва да подписват информирано съгласие преди поставянето ѝ.


Откога ваксини


Според данните от плана първо се очаква решението на ЕМА за ваксината на Pfizer и BioNTеch - до 29 декември. Това е една от четирите ваксини, за които в четвъртък Народното събрание гласува, че България може да участва в споразуменията.
Първите дози от тази ваксина за Европейския съюз (ЕС), ако бъде разрешена за употреба, се очаква да са 200 млн. броя, а от предишни изказвания на проф. Ангелов е известно, че 125 хил. от тях са за България. По-рано в петък обаче стана известно, че тази година компанията Pfizer заедно с германския партньор BionTech ще успее да произведе половината от дозите, за които говореше допреди седмици.


Ваксината на Pfizer и BioNTеch трябва да се съхранява при -70°С, докато бъде разпределена, след което в срок до пет дни може да бъде държана при температура от 2°С до 8°С, докато бъде поставена, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Втората ваксина, която очаква разрешение, е на Moderna - до 12 януари догодина. Засега България не участва в споразуменията за тази ваксина, а първите дозите за ЕС са заявени да бъдат 80 млн. броя. По думите на проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на "Дневник" дали има възможност за реакция, ако ваксината на Moderna бъде разрешена за употреба преди препаратите на останалите фармацевтични фирми, при които България участва в споразуменията, министърът на здравеопазването каза: "Когато бъдат готови договорите с останалите ваксини, те отново ще бъдат входирани в Народното събрание."


За разпространението и съхраняването на ваксината на Moderna се изискват хладилници, които поддържат температура от -20°С и, ако тя е следващата, България ще трябва да "създава допълнителна логистика и за нея", каза министърът на здравеопазването.


В плана е записано, че ваксините ще дойдат под формата на флакони, но за поставянето им се изискват допълнителни т.нар. медицински изделия, които не се осигуряват от производителя - например спринцовки, игли, разтворители. По думите на министъра на здравеопазването, за да ги осигури, България е възможно да участва в обща европейска поръчка за такива изделия, която се очаква да се договори до средата на декември. Ако "това не се случи заради законови невъзможности", проф. Костадин Ангелов твърди, че страната има възможност да ги осигури сама.


Кой и кога ще може да се ваксинира


Според плана в първата фаза ще може да се ваксинира медицинският персонал във и извън болниците, специалистите по здравни грижи, зъболекари и работещите в аптеките. Според плана общият им брой е 243 600 души.


Проф. Костадин Ангелов обяви, че хората в първа фаза, работещи в болници, ще се ваксинират в лечебни заведения, които трябва предварително да подготвят списъци с тези, които искат да се имунизират. Работещите извън болници ще бъдат ваксинирани от личните си лекари.


Във втората фаза ще бъде предоставена възможност да се имунизират хората и работещите в социалните институции, педагозите и персоналът на фермите за отглеждане на норки. Общият им брой е изчислен на 112 080 души, сред които работещите във ферми за норки са 80 души, но на брифинга не стана известно защо те попадат в по-начална фаза. "По предварителен план смятаме при тези хора ваксините да стигат при хората", заяви проф. Костадин Ангелов, като това се очаква да правят мобилни екипи.


Третата фаза е за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". За попадащи в тази фаза бяха посочени за пример работещите ВиК сектора, службите за сигурност, доставящите ток и хранителни стоки.


В четвъртата фаза се очаква планът да обхване възрастните на и над 65 години и хора с хронични заболявания. Според статистиката това са общо 1.800 млн. души в България.


В пета фаза са посочени "уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот".


В плана не са посочени периоди към всяка една от фазите, като по всяка вероятност това се дължи на многото неизвестни: кои, колко и кога фармацевтични компании ще получат разрешения за употреба; какво ще е желанието на представителите на отделните фази да се ваксинират, за да се знае колко време ще отнеме това, какви количества ще получи България.


"Винаги, когато започне една епидемия, ако се разполага с ваксинален препарат, веднага се започва с ваксинация. Така сме го правили при морбилната епидемия, при вноса на полиомиелит преди 20 години. Тук няма никакво разминаване", обяви доц. Ангел Кунчев, с уточнението, че за да е защитено обществото, а не отделни индивиди, "трябва да достигнем 70-75% минимум". Отговорът му е в контекста на опасения, изразявани в социалните мрежи, дали е безопасно човек да се ваксинира в условия на епидемия, при положение че не е известно дали е заразен, но все още може да не е проявил симптоми.


Ако сте в инкубационен период и Ви бъде направена ваксинация, до нищо по-лошо няма да доведе. Само че ще доведе до това чисто психологически да бъдете склонни да предпишете на ваксината причината за боледуването


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По думите му хората, които искат да се ваксинират, ако искат преди това да се тестват с антигенен или по PCR метода за коронавирус, трябва да се организират сами. "Това не е необходимо и няма да бъде направено масово", каза още Кунчев.


Организация и логистика


Проф. Костадин Ангелов изрично отбеляза, че планът може да бъде актуализиран, когато бъдат одобрени ваксините и характеристиките на отделните продукти. "Когато бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме, по отношение на: целеви групи, подходящи лица за имунизация, показания, противопоказания, възрастови ограничения, подходящи за хора без и с хронични заболявания, подходящи за граждани под 18-годишна възраст, тогава този план ще бъде доразработен."


По думите му в държавната фирма за производство на лекарства и медицински изделия "БулБио" в петък се инсталират хладилници, които трябва да поберат цялото количество заявени 125 хил. ваксини на Pfizer и BioNTch, както и в Столичната регионална здравна инспекция. В събота хладилник за ваксини се очаква да има и в РЗИ - Бургас.


И още един щаб


Председателят на новия щаб към правителството, наречен национален ваксинационен щаб, проф. Красимир Гигов обяви, че в петък за първи път ще заседава работната група, на която е начело. По думите му, за да се реализира планът, задачите се очаква да бъдат конкретизирани, което се очаква да е възможно, когато има конкретни ясноти за доставки на ваксини. Проф. Красимир Гигов изброи, че в новия щаб участват:

 • - доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса
  гл. ком. Стоян Темелакиев, зам. главен секретар на МВР
  - полк. доц. Андрей Галев, началник на научно-приложнен център по военна епидемиология и хигиена към Военномедицинска академия (ВМА)
  - маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата
  - д-р Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
  - д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз
  - д-р Галин Каменов, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
  - д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "БулБио"
  - д-р Кремена Пармакова, началник-отдел "Надзор на заразните болести и профилактика" в Министерството на здравеопазването (МЗ)
  - д-р Цветолюба Генкова, началник-отдел в дирекция "Медицински дейности" в МЗ
  - д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ
  - проф. д-р Мариана Мариана Мурджева, гл. координатор на експертния съвет по клинична имунология.

Целия план може да прочетете тук
Кратък наръчник при съмнение за COVID-19 - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK