Кратки новини: БНБ пуска златна монета "Рождество Христово"

Кратки новини: БНБ пуска златна монета "Рождество Христово"

© Юлия Лазарова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


БНБ пуска златна монета "Рождество Христово"


От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема "Рождество Христово" от серията "Българска иконография". Цената на монетата е 1300 лв. Монетата ще се продава в Българската народна банка - на две каси на пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк. До 9 декември включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи от БНБ до 2 бр. монети, след което ограниченията падат.


Кратки новини: БНБ пуска златна монета "Рождество Христово"


Бивш началник на митница Свиленград е осъден на 4 години затвор
Бившият началник на митница Свиленград Тодор Караиванов беше осъден на 4 години затвор от състав на Хасковския окръжен съд за взимането на подкуп, съобщи БТА. Той е признат за виновен, че е поискал и взел 600 евро и 1600 лева. Караиванов ще трябва да плати и глоба от 5000 лева, той се лишава и от право да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години. Съдът е признал Караиванов за виновен и по второто му повдигнато обвинение, че на 28 януари 2015 г. в качеството си на длъжностно лице е прибрал незаконно 10 000 евро. Тогава той бе и задържан при акция на ДАНС. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив.


С над 2.5 млрд. лева ще се подобрява енергийната ефективност на сградите


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи по време на дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България (стълб "Зелена България"), че над 2.5 млрд. лева са заделените в плана средства, с които се цели подобряването на енергийна ефективност в сградния фонд, предава БТА. В края октомври вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че краен срок за ползване на парите е 2026 година. Тогава той добави, че е нужно да се мисли за фотоволтаични системи и използването на хидропомпи, а не само за смяна на дограми и саниране на сградите.


В Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд има три компонента - енергийна ефективност за жилищни, публични и промишлени сгради. Най-големият дял - 1.7 млрд. лева, са за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилните и еднофамилните жилищни сгради. За подобряване енергийната ефективност на публични сгради средствата са над 417 млн. лева. За подобряване на енергийната ефективност на промишлени сгради ще бъдат осигурени около 282 млн. лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK