Българският лекарски съюз поиска среща с Борисов, заплашва да не участва в преговорите с НЗОК

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз

© Надежда Чипева

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюзВ условията на епидемия от коронавирус с отворено писмо от Българския лекарски съюз поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината са преговорите между съюза и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за подписване на анекса към Националния рамков договор (НРД) 2020 - 2022. "Ако българските медици не са убедени, че усилията им са оценени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест, ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем анекса към НРД 2020 - 2022 г., посочват от лекарския съюз.


Преди седмица от БЛС обявиха, че ще поискат оставки на членове на НЗОК. Аргументираха се с това, че преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има високомерие от страна на представителите на касата. Днес коментарът по темата продължава.


"По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния анекс към НРД 2020 - 2022 г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г., получавахме чисто административни отговори "пари няма", "това не зависи от нас". Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха", пишат от Българския лекарски съюз
От БЛС посочват, че за целия период от март досега ръководството на Националната здравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува, и неглижира сериозността на ситуацията. "Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерския съвет, вместо да влезе в сила в спешен порядък, това се случва с изключително голямо закъснение вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК", пишат от БЛС.


Като примери са посочени отказът от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения, което е довело до забавяне с над два месеца от обявяването на решението за разкриване на COVID легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които дотогава не са лекували болни от коронавируса, както и възможността да бъдат тествани всички хора със симптоми на коронавируса, които са се обърнали към личните си лекари.


Как се стигна до напрежението между БЛС и НЗОК


Напрежението между БЛС и НЗОК се повиши около преговорите за анекс към Националния рамков договор, който да позволи личните лекари да издават направления за тест за коронавирус. Първоначално от НЗОК обявиха, че това ще може да се случва от началото на ноември. Анексът бе подписан едва на 25 ноември, а в медийните си изяви личните лекари не криеха негативното си отношение към проточилия се процес. Появиха се и спорни въпроси между двете страни по време на преговорите. Личните лекари настояваха да могат да издават и направление за антигенен тест освен за PCR, но това не бе прието. Тема на дебат се оказа и при колко налични симптома при пациентите личните лекари ще могат да издават направлението. Първоначално от касата искаха те да са пет, но в крайна сметка се стигна до консенсус от два налични симптома измежду единадесет.


Когато анексът бе подписан, а въвеждането на електронните направления бе отчетено от председателя на Надзорния съвет на НЗОК като успех след 20 години чакане, вчера членът на БЛС д-р Гергана Николова обясни, че 80% от лекарите все още не могат да издават направления заради проблеми със софтуера. Тя повдигна и въпроса защо не могат да се издават електронни направления за рентген и кръвни изследвания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK