Христо Иванов: Борисов бърза да приключи темата с независимия прокурор преди изборите

Съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов подчерта, че новите предложения на управляващите не съответстват на препоръките на Венецианската комисия

© Юлия Лазарова

Съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов подчерта, че новите предложения на управляващите не съответстват на препоръките на Венецианската комисияИзбори 2022

Предложенията на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за създаване на фигура на независим прокурор, който да има правомощия да разследва главния, не съответстват нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум.


Това заяви бившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов в интервю за БНР по повод новите предложения, които бяха обявени от управляващите в четвъртък.


По думите му Венецианската комисия изрично казва, че трябва да се създаде механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор, а това според Иванов няма да бъде постигнато с предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.
"Това изисква механизъм за избиране и лансиране на въпросния разследващ прокурор, който да бъде извън възможността на главния прокурор да влияе на процеса по номинация. Второ - изисква, когато главният прокурор бъде подложен на разследване за престъпление, той да бъде отстраняван от длъжност, поне до изясняване на това нещо, иначе ще може да влияе", посочи Иванов.


Бившият министър на правосъдието обясни, че с настоящото предложение механизмът за издигане и избор на този прокурор ще бъде изцяло затворен във ВСС по начин, по който прокурорите ще могат да предлагат само по един кандидат. Процедурата предвижда той да се предлага от поне шестима от членовете на прокурорската колегия на ВСС, което на практика е повече от половината от членовете.


"Този ВСС е доминиран от главния прокурор, това многократно се е доказвало... Изведнъж ние от него очакваме да избере някого, който да разследва главния прокурор", коментира Иванов и посочи, че без значение колко е дълъг мандатът на този прокурор, той ще трябва да се върне обратно в прокуратурата след изтичането му и отново ще бъде подчинен йерархично на главния.


"Не става дума за конкретни персони", посочи Иванов и подчерта, че проблемът е структурен. Той е убеден, че не може човек, който е йерархично подчинен, да разследва някого, който стои над него в йерархията.

Според Иванов управляващите правят предложенията си сега, защото главният прокурор Иван Гешев прави услуга на премиера Бойко Борисов, като "затъква под килима проблемите със снимките", а Борисов от своя страна трябва да му осигури законодателни действия, с които темата за търсене на отговорност на Гешев да бъде приключена.

"Гешев извърши няколко действия, които много бързо могат да станат обект на разследване, ако се появи механизъм за разследване срещу главния прокурор", смята бившият министър на правосъдието и посочи някои от примерите.


"Той разпореди или допусна да бъдат публикувани материали, изготвени с помощта на СРС, извън процесуалната употреба, за която са създадени. Второто нещо - записите от премиерската вила, в които Борисов описва тяхната оперативка, потенциално говорят за много тежко нарушение на разделение на властите и използване на правомощията на прокуратурата в контекста на политическа кампания - за удряне на различни лица и спасяване на Борисов от проблемите, които той тогава имаше с Елена Йончева", изреди Иванов.


Той смята, че управляващите ще бързат да прокарат тези изменения преди изборите, за да обявят, че темата с разследването на главния прокурор е приключена, и добави, че "Демократична България" ще работи в следващия парламент да има реален механизъм за разследване на главния прокурор. Посочи и че ще се работи за това настоящият главен прокурор заедно със сегашния състав на ВСС да бъдат освободени, защото са доказали своята "абсолютна непригодност".


Как ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат да се разследва главния прокурор - четете тук
Коментар на бившия прокурор Андрей Янкулов за предложенията - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK