Когато нямаш заповед, но си задържан - съдът за случая с журналиста Димитър Кенаров

Кенаров, ден след побоя от страна на полицаите.

© Дневник

Кенаров, ден след побоя от страна на полицаите.Може ли да стоиш пет часа задържан с белезници и да не можеш впоследствие да потърсиш справедливост? Можеш ли да нямаш заповед за задържане, но все пак да търсиш да изясниш бил ли съм незаконно задържан? Част от отговорите на тези въпроси се крият в разпореждането на Софийския районен съд, с което се прекратява съдебното производство по жалбата на журналиста Димитър Кенаров срещу физическото му задържане по време на антиправителствния протест от втори септември тази година.


Тогава, след като полицията реши да разпръсне протестиращите и въпреки че Кенаров се обозначава, че е журналист, полиции го задържат, слагат му белезници и го удрят. Отведен е в трето районно управление, където е задържан за няколко часа. По-късно е освободен, без да му е връчена заповед за задържане.


Кенаров и адвокатът му внасят жалба пред Софийския районен съд. В нея те твърдят, че въпреки че няма заповед за задържането на Кенаров, той е бил фактически задържан и затова е нарушен член 5 от Конвенцията за правата на човека.
Съдът приема, че всеки гражданин, който е лишен от свобода неправомерно, трябва да бъде освободен: "Т.е в правомощията на съда е да прогласи незаконосъобразност на задържането на едно лице, като настоящият съдия докладчик в тази връзка се солидализира (бел.ред. - се съгласява) с изложеното от защитника."


В конкретния случай обаче жалбоподателят вече е бил освободен, независимо по какъв ред и не съществува процедура по наказателно процесуалния кодекс, по която Софийския районен съд да може да вземе отношение. Съдът приема, че разписаното задължение да се произнесе незабавно за задържането на някое лице се отнася за случаи, при които задържането продължава и към момента, когато е сезиран съда, т.е. "лицето има правен интерес съдът да прогласи незаконосъобразността на задържането му и да бъде освободен незабавно, доколкото към този момент все още трае накърняването на правото му на свобода".


Съдът приема, че не е компетентен да се произнесе по жалбата, защото е по процедура, която урежда задържане, което е до 24 часа и когато има издаден административен акт, какъвто в случая не е бил издаден. Затова съдия Албена Момчилова записва, че компетентен да "разгледа производства във връзка с незаконни действия на администрацията и органите на власт" е Административният съд в София.


Адвокатът: Дава се картбланш на полицията да се гаври с гражданите


"В Закона за МВР се дава една гаранция, че всяко задържано лице може да обжалва законността на задържането си и съдът следва да се произнесе незабавно. От граматическото тълкуване на разпоредбата на чл.72, ал.4 от ЗМВР може да се направи извода, че се обжалва задържането, а не заповедта. Ако законодателят е искал предмет на производството да е заповедта, то това щеше изрично да е посочено. Разпоредбата охранява и дава гаранции, че гражданите няма да бъдат незаконно задържани или ако това се случи ще имат достъп до съд, който незабавано ще се произнесе дали това е законно и дали следва лицето да бъде освободено, ако все още е задържано".


Това коментира пред "Дневник" адвокатът на Кенаров - Стоян Мадин. Според него логиката, която Софийския районен съд влага в разпоредбата е, че след като няма заповед и лицето е извън ареста, то и тази специална процедура не е приложима.


"Излиза така, че случаите при които имаме издадена заповед, т.е. поне формално е налице спазване на закона, са подсъдни на районния съд и същият ще се произнесе незабавно. Когато обаче имаме очевидна незаконност, тъй като дори не е издадена заповед, задържаният следва да търси защита по общия ред и производството може да продължи с години. Това е много опасно и излиза, че МВР може да те държи пет часа на площада, след което да те натовари в камионетка с още множество хора, да те закара в районното управление, да те държи още малко там и излизайки на свобода ти да нямаш право на достъп до производство, в което задържането да бъде обявено незабавно за незаконно", смята още адвокатът.


"Няма да има никакъв възпиращ ефект,


ако произнасянето по едно такова задържане е след шест месеца или една година. Буквално се дава картбланш на полицията да се гаври с гражданите.


Другото което се казва е, че лицето не е задържано и затова тази процедура не е приложима. Нека да си представим следната хипотеза - задържа се лице, същото успява по някакъв начин да подаде жалба, но точно преди съдебното заседание лицето се освобождава. По логиката на съда едно такова задържане също не може да се гледа по реда на производството на ЗМВР. Чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека изисква, на първо място, задържането да е "законосъобразно", което включва условието да бъде спазен редът, предписан в националния закон. По-точно чл.5 ал. 1 постановява, че никой не може да бъде лишен от свобода освен в изброените случаи и "само в съответствие с процедури, предвидени от закон", обяснява адвокатът.


Според Мадин чрез изискването за законосъобразност Конвенцията препраща по същество към националното законодателство: "Процедурата по отношение на господин Кенаров не е спазена, тъй като не е издадена заповед, същата не е подписана от съответен полицейски орган, не му е връчена и не е отразена в нарочния за това регистър. Нерегистрираното задържане на дадено лице е пълно отрицание на съдържащите се в член 5 от Конвенцията жизненоважни гаранции и представлява едно от най-тежките нарушения на тази разпоредба".


"Липсата на протоколно отразяване на такива обстоятелства, като датата, времето и мястото на задържане, името на задържаното лице, основанията за неговото задържане и името на лицето, осъществяващо ареста, следва да се счита за несъвместима с изискванията за законност и със самата цел на член 5 от Конвенцията. Точно спазването на този ред беше атакуван пред районния съд", казва още защитникът.


"Подобен тип полицейски произвол и полицейско насилие се случват всекидневно и не добиват публичност. Може би е добре, че се случи на мен и по моя случай. Ние сме в чистилище, няма мърдане правно. Става дума за неправомерно задържане, но се оказва, че различните институции си прехвърлят топката за това", коментира пред "Дневник" Димитър Кенаров. Той и адвокатът му подадоха и сигнал за полицейско насилие и до прокуратурата. По него няма движение, тече разследване, но няма решение дали ще има досъдебно производство, казва още Кенаров.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Преди 39 години ,баща ми ,скромен работник ,но с мнение по политическите въпроси в соц България , бе въдворен в едно селце на 100 км от града ,в който живеем ,за политическа дейност против соц държавата за 3 години .Човека си ги изкара там в селцето , минаха десетки години ,дойде демокрацията ,отворихме досиетата , оказа се ,че заповед за въдворяване има ,само дето е без подпис и печат от никого ,та ,нещата в соц държавата ни просто се повтарят и повтарят ,нищо ново .

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Много добре ни се получава с момчето от силовите структури за министър председател. Изчистихме къщичката безупречно!

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  "лицето има правен интерес съдът да прогласи незаконосъобразността на задържането му и да бъде освободен незабавно, доколкото към този момент все още трае накърняването на правото му на свобода" - като не се е сетил веднагически да сезира съда, значи не е искал да излиза от там. Нали е журналист, искал е да поразгледа, да проучи, та да прасне един репортаж от мястото на събитието. А и БГ полицаи са толкова пъстри, толкова благодатни за какви ли не иСТОРИи... Няма и няма да има по света такава държава, с таквиз Шумни институции! Т.е. бит и ... си остава невръщащ нито боя, нито ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Не е задържан вкъщи или в редакцията, а е заловен на местопрестъплението. Тези, които седяха барикадирани на кръстовищата с камъни и гранати, готови да ги използват за полицията и населението, всичките трябваше да ги арестуват.
  Каква е тази фондация "Антикорупцианен фонд", с представящи се за щатни журналисти?

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#7] от "ggot":

  Според Гешев е нечие НПО, ама не се сещам чие(понеже трият)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Просто калпав адвокат.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Не полицията нарушаваше реда през месеците на хипер вандалските прояви на т.нар. " протестиращи". Точно обратното: те са на служба, на държавна заплата за да охраняват реда в държавата и сигурността на гражданите. Не е възможно, няма как, една шепа вандали, окупатори на кръстовища, подпалвачите на маски, замерящите полицаите с бутилки пълни с урина, да дирижират дневния ред на гражданите в условия та на демокрация. Ако беше така, НЯМАШЕ ДА ИМА СВОБОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ! Всяко едно копче от униформата на полицая, всеки шлем, всяка палка СА КУПЕНИ С НАШИТЕ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ. ТЕ СА ХОРАТА, НАШИТЕ ХОРА, НА НАША ИЗДРЪЖКА И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАК ДА НИ ПАЗЯТ ОТ ВАНДАЛИТЕ. Няма как; няма защо полицаите да са виновни! Зад тях стои държавата и народът. Сега, по време мъчителната (пак по вина на анархистично настроените) вече девет месечната бушуваща епидемия в България, полицаите са на първа линия и трябва да получат полагащото им се, минимум 30% увеличение на заплатите.

 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И после се сърдиме ,че ни определят като държава от третият свят.
  Хубаво ,навсякъде по света полицията допуска грешки,но си носи отговорноста и последствията.А тук по закон не можеш да си търсиш правата.Да им пик...я на ГРОБарските закони.Как се нарича територия в която властите не спазват закона а действат по тяхно усмотрение?

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  Значи, съда казва едно, обаче АДВОКАТА и той казал....
  Смешна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobhunter":

  Пропускаш дребната подробност ,че незаконно задържаният е ЖУРНАЛИСТ и се е лигитимирал .Тоест е отразявал събитието не е бил участник в него.И тук протеста е ,не че е задържан,а че не е задържан по законният начин и не е документирано по надлежният ред.На този принцип може да ви задържат и вас ако минавате наблизо покрай протест и тн.Има си закон как да действа полицията при такива прояви,има си началници които издават заповеди за действия.

 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#12] от "стефан иванов":

  Когато съдът пусна вандалите,издевателствали над майка с деца и потрошили колата и ,тай беше честен и справедлив.Сега пък ,не бил такъв.Много ви еднакви протестърские критерии.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Милиционеро-прокурорска мафиотска република.

 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Иначе и аз съм против вандалите и навсякъде по света полицията използва сила срещу тях ,НО да задържаш и държиш в белезници 5 часа журналист от официална медия и то легитимирал се е просто безобразие .

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobhunter":

  Онзи садистичен побой на младежи зад колоните на МС също не беше нищо незаконно нали? Вътрешният министър вече 4 месеца се крие като мишка от отговора на този въпрос, прокуратурата си прави оглушки, такива като тебе провъзгласяват полицейското насилие за геройство. Какво си мислиш? Че в държава, в която полицейският произвол е безнаказан, ти няма един ден да си потърпевш?

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  А в случая с лицензите на Божков съда беше добър, при оправдаването на благороден олигарх също

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Герберите ни върнаха в 80тте, отдавна го казвам. Дори и троловете им използват същата реторика като червените бабички през 90тте бил е на протест на площада, трошил е значи народно имущество и е престъпник значи е трябвало направо в затвора да го вкарат без обвинения и съд, то е ясно

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#16] от "uvtest":

  Напротив дълбоко грешиш ,аз също не одобрявам действията на тия дето трошиха колата и съм за да си понесат отговорноста .Винаги съм писъл ,че насилието ,вандализма и провокирането на полицията опорочава всеки протест /колкото и да е справедлива каузата му/ Но не одобрявам и своеволията от страна на самата полиция и погазването на закона от нейна страна.Като действа незаконно полицията слиза на нивото на вандалите и хулиганите.Аз искам ПОЛИЦИЯ а не МИЛИЦИЯ!

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Там е ранна фазата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В държавата на мутрите е така.Пожелавам им и на тези които одобряват полицейското беззаконие един ден да го изпитат на собствен гръб.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#23] от "hamiltonf":

  Да, има вероятност и там съда да се окаже лош

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  Горкото "задържано" мисирче - както се разхождало кротко по центъра, елегантно оборудвано с каска, маска, предпазни очила, противогаз и раница с павета, ВНЕЗАПНО се оказало сред някакви (без каски, маски, очила и противогази), които се бият с полицията, и малце го задържали без да му връчат заповед, подписана от съдия и заверена от фондацията, която го изхранва.
  Защо??? Ми той е имал на каската лепенка PRESS, а това е по-яко от индулгенция, подписана лично от Папата!!!
  После го пуснали, ама не веднага, ами след няколко часа, възмутително.
  Герой бе, фар на демокрацията и идеал на подрастващото поколение! Минимум!

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Има си закон който казва какво е законно и незаконно и как трябва да действа полицията.
  Не може полицаите да решават в разрез със закона и по усмотрение.Що не са му пуснали една заповед за арест по правилата какво им е пречило?Съвсем теоретично и пресилено:
  утре някой генерал от армията /то не че имаме ама.../може да реши ,че някой полицаи не го кефят и да атакува някое РПУ с няколко танка и две три роти пехота.

 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":А в случая с лицензите на Божков съда беше добър, при оправдаването на благороден олигарх също
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Диалектика материалистическа.
  Засуканото с майчиното мляко не се забравя.

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#24] от "uvtest":


  До коментар [#27] от "pag":

  Тука темата не е справедлив или не е протеста /всеки си има право на мнение/става въпрос за това защо полицията която е създадена да го пази и се издържа от всички нас
  нарушава закона.не измествайте по тролски темата!

 32. 32 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#31] от "стефан иванов":

  Ами той нали затова "коментира",явно заработва човечеца.

 33. 33 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Така като се объркате значи... подсъзнанието е страшна работа, lz2 трол на повикване такъв :)

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#25] от "Max91":

  А аз им пожелавам, да прочетат кой е Трайчо Костов и каква е съдбата му

 35. 35 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#16] от "uvtest":

  Не съм чул майката на десетте деца, да си е търсила правата в съда... тролчо. Щото е наясно, че ще види дебелия ако се стигне до разследване... може и някоя глоба да отнесе.

 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Абе пич ,не ти говоря дали протеста е справедлив или не и кой се е разграничил или подкрепил .Опитвам се да обясня ,че ако претендираме да сме държава трябва ВСЕКИ да отговаря за действията си .Протестиращите за формата на протестите,а полицаите за законноста на тяхните действия.Толкова ли е сложно.Ако почнем аз наруших закона ,ма те ме прадизвикаха ,пък дру не му харесало ,че аз нарушавам закона и взел че ме гръмнал къде отива държавноста?

 37. 37 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 69 Неутрално

  зорлем се пражи герой

  sen
 38. 38 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#31] от "стефан иванов":

  Дали законът е нарушен или не е,казва съдът.В дадения случай,той не е постановил такова нещо,затова и топ журналиста Кенаров и неговия адвокат се жалват.

 39. 39 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  99,99% от онези, които ходят протести, мен защо не ги запират? Отговорът е много прост, защото не правят зулуми. На анархистите и другите вандали, мястото им е в затвора... и то дълго.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 40. 40 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#24] от "uvtest":До коментар [#27] от "pag":Тука темата не е справедлив или не е протеста /всеки си има право на мнение/става въпрос за това защо полицията която е създадена да го пази и се издържа от всички нас нарушава закона.не измествайте по тролски темата!
  —цитат от коментар 31 на стефан иванов


  Още по-тролски се обсъжда съда и неговите решения, при това от хора, нямащи умствения капацитет да го направят :):):) Съдът се произнася на база доказателства - като милицията не представя доказателства - няма присъда; като некадърната ни прокуратура не представя доказателсва - няма присъда, като по държавните институции е пълно с калинки, които не знаят какво се прави в съдебната зала - има отхвърляне на тъпите искове на НАП и останалите Комисии, тип КЗК и КЗП и КФН .... Толкова е просто ... Но на гербаджийската паплач не им харесва, когато съдът отхвърля всички предявени от прокуратурата искания и затова решението е само едно - всички дела в специализирания наказателен съд, там съдиите са "наши хора", гербаджийчета, с умствен капацитет на бавноразвиващи се, те ще постановят "правилните присъди", само ВКС после да не допусне обжалване, че и там падат нещата, защото са недоказани ... :):):):)

 41. 41 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Разберете полицията е йерархическа силова структора ,по подобие на армията.Оставиш ли армията без командване и устави тя става башибузук ,същото с полицията.

 42. 42 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Някой да не си мисли че има права - България е тоталитарна колония ?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Милиционерите си останаха милиционери. Полицаите са малцинство в МВР.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  1. Моля ви се на всички, спрете да отговаряте на елзетката и на ув-теста, просто им праскате минуса и продължавате. Понякога коментарите им заслужават и удивителна, та поне и модератора да не скучае. Ако искате, ще напиша един браузър-плъгин да им праска минуса автоматично и въобще да не ги показва. Някой не е ли написал вече нещо такова?

  2. Познавам Димитър Кенаров лично. Той има усет как да се навре между шамарите. Но пък и в България е твърде лесно да намериш полицай, който престъпва както правилата, така и законите. Полицаи са ме лъгали и мамили, полицаи са отказвали да помогнат, нееднократно, дори един път с очите си видях дрогата, която един полицай в Несебър вероятно се канеше да предаде на дистрибутора. Той се опитваше да ме излъже, защото ме бяха обрали, а той не искаше да пише протокол явно, та ме вкара в кабинета си докато ме моташе, и така случайно на бюрото му имаше една торба, която той явно беше забравил. Той небрежно си я прибра в чекмеджето (!).

  С две думи, полицаите в България са престъпна организация и това всички го знаем. Просто сме се научили да живеем с тях и да се пазим, точно както се пазим от джебчии и талибаните по пътищата. Тях полицията също гледа да не ги закача. Та така.

 45. 45 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#38] от "uvtest":

  Сега с вашите камъни по вас.Що не мислите така и в случея с Божков?

 46. 46 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Израелската шпионска фирма Circles, оперира безнаказано в България под закрилата на правителството. Ново разследване разкрива, че тя продава услугите си на режими, които преследват, измъчват и убиват дисиденти. С технологията на Circles диктаторски служби проследяват незабележимо телефоните на неудобните дори и в чужбина. И това е възможно защото мутрата е разрешила на израелците да си регистрират менте-телеком в България.
  Помните ли саудитския журналист Хашоги? Разфасован и затворен в буркани!
  Заради тези си подвизи Буда и шефове в ДАНС и МВР ще стигнат до подсъдимата скамейка в Хага . Мръсната банкянска мутра е оплескана до раменете в кръвта на журналисти и правозащитници от цял свят!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 47. 47 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#38] от "uvtest":

  Аи адвоката на журналиста може да не е компетентен.Тука имаме административно нарушение и според мен /не съм юрист/е за административния съд случея.

 48. 48 Профил на izn32657823
  izn32657823
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":
  Да кажат кой плаща адвокатския хонорара?!?

 49. 49 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#39] от "1908":

  Абсолютно съгласен.Задържани и вкарани в затвор ,но при спазване стриктно изискванията на закона и законните процедури.

 50. 50 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#24] от "uvtest":До коментар [#27] от "pag":Тука темата не е справедлив или не е протеста /всеки си има право на мнение/става въпрос за това защо полицията която е създадена да го пази и се издържа от всички нас нарушава закона.не измествайте по тролски темата!
  —цитат от коментар 31 на стефан иванов


  Протестът е абсолютно незаконен, няма разрешение за протест по кръстовищата за няколко месеца. И за протстите има закон и този журналист е участвал в незаконни действия.

 51. 51 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggot":

  И затова полицията вместо да разгони незаконните протестъри от кръстовищата ги търпя сума ти време ,Но за сметка на това реши да арестува легитимирал се журналист
  ОТРАЗЯВАЩ /не участващ/ в протест и то да го направи по незаконен начин,неспазвайки законните процедури.Хвала на такава полиция!

 52. 52 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggot":

  Пич ти чуваш ли се въобще ?Все едно да кажеш ,че военните журналисти примерно в Сирия участват във войната на нечия страна.Боже,Боже!

 53. 53 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  чингиз хан е садист с комплекс за малоценност, всичките са такива полицаите....

  всичко е суета, Боку ни обра
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Протестът е абсолютно незаконен, няма разрешение за протест по кръстовищата за няколко месеца
  До коментар [#50] от "ggot":

  За провеждане на протест не се изисква РАЗРЕШЕНИЕ , а се пуска само УВЕДОМЛЕНИЕ до кмета/кметицата на града. Според ЕСПЧ в Страсбург протестите ( и дори яйцата) са ЗАКОННА форма на израз на мнение/протест .Знам, че феновете на Путин, Ердоган , Бокошенко и Лукашенко няма да схванат , но така е в демократичните държави , където милиционерите , ДАНС и МВР не са едни прости униформени мутри и руски помияри, като Каскета и Цацата , който ходиха при Юрий Чайка в Русия са се учат на “човешки права” и “демокрация”

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 56. 56 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  "лицето има правен интерес съдът да прогласи незаконосъобразността на задържането му и да бъде освободен незабавно, доколкото към този момент все още трае накърняването на правото му на свобода" - като не се е сетил веднагически да сезира съда, значи не е искал да излиза от там. Нали е журналист, искал е да поразгледа, да проучи, та да прасне един репортаж от мястото на събитието. А и БГ полицаи са толкова пъстри, толкова благодатни за какви ли не иСТОРИи... Няма и няма да има по света такава държава, с таквиз Шумни институции! Т.е. бит и ... си остава невръщащ нито боя, нито ...
  —цитат от коментар 5 на ЗаНиЗа


  ТИ ТОЧНО КАК ЩЕ СЕЗИРАШ СЪДА,КАТО ТЕ ДЪРЖАТ ПРИКОВАН С БЕЛЕЗНИЦИ???
  И ВЪОБЩЕ ,ДОРИ ВЪПРОСНИЯТ ЖУРНАЛИСТ ДА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗРОД,ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕ ТРЯБВА ДА ИМА,НО БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ ОБИЧА ДА Я КАРА ПРЕЗ ПРОСОТО,ЩОТО ЗНАЕ ,ЧЕ КОРУМПИРАН СЪД ЩЕ МУ ЗАБЪРШЕ ОАКАНОТО ДУПА,КАКТО Е В СЛУЧАЯ...

 57. 57 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  "лицето има правен интерес съдът да прогласи незаконосъобразността на задържането му и да бъде освободен незабавно, доколкото към този момент все още трае накърняването на правото му на свобода" - като не се е сетил веднагически да сезира съда, значи не е искал да излиза от там. Нали е журналист, искал е да поразгледа, да проучи, та да прасне един репортаж от мястото на събитието. А и БГ полицаи са толкова пъстри, толкова благодатни за какви ли не иСТОРИи... Няма и няма да има по света такава държава, с таквиз Шумни институции! Т.е. бит и ... си остава невръщащ нито боя, нито ...
  —цитат от коментар 5 на ЗаНиЗа


  ТИ ТОЧНО КАК ЩЕ СЕЗИРАШ СЪДА,КАТО ТЕ ДЪРЖАТ ПРИКОВАН С БЕЛЕЗНИЦИ???
  И ВЪОБЩЕ ,ДОРИ ВЪПРОСНИЯТ ЖУРНАЛИСТ ДА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗРОД,ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕ ТРЯБВА ДА ИМА,НО БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ ОБИЧА ДА Я КАРА ПРЕЗ ПРОСОТО,ЩОТО ЗНАЕ ,ЧЕ КОРУМПИРАН СЪД ЩЕ МУ ЗАБЪРШЕ ОАКАНОТО ДУПА,КАКТО Е В СЛУЧАЯ...

 58. 58 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#55] от "Kingpin":

  Е как да схванат ,като законите тогава бяха само на хартия и за матряла основно.Иначе ставаше това което каже партията продиктувано и от Масква.

 59. 59 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ако бяха останали пръстовите отпечатъци на Москов, можеха да автоматизират процеса по издаване заповед за задържане.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 60. 60 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Квото и да пишем факт е ,че от един сравнително незначителен инцидент се създава опасен прецедент който позволява на полицията да задържа и държи в ареста ,без издаване на акт с необходимите атрибути ЗАЩО,ОТ КОГО,КОГА, И КОЙ Е ОДОБРИЛ
  Тези действия на полицията.

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Гневно

  Нека доразвием примера даден в статията в малко по-различна посока.
  Какво става с лице, което е задържано незаконно и в нарушение на Чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека не е издадена заповед за арест, та какво става ако не дай си Боже лицето междувременно умре в ареста?
  Как тогава ще се оправдават от МВР?
  Ами ако наследницте на това лице заведат дело срещу държавата, те задължително ще спечелят.
  Тогава пак ние обикновените членове на обществото ще трябва да плащаме заради престъпленията на лица които изобщо не е трябвало да бъдат назначени на такива отговорни длъжности?
  Кога ще се потърси лична отговорност на разните му оторизирани от герберята наглеци и престъпници?
  До кога трябва да се примиряваме с тази невиждана безотговорност!?
  До кога

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#51] от "стефан иванов":

  На тези окупационни протести случайно преминаващи не се допускаха. Какво стана на Орлов мост с възрастната жена дошла да разгледа палатковия лагер и с жената преминаваща през кръстовището на Ситняково. Участиник е, затова е бил сред протестиращите.
  Да не говорим, че с месеци полицията пазеше протестиращи от случайно минаващите, защото щяха набързо да си направят социологическите проучвания, колко хора искаха да се махнат от кръстовищата.

 63. 63 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#34] от "uq":

  Touche! Много добър съвет,ама не знам как са с четенето и осмислянето.

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Гневно

  До коментар [#50] от "ggot":

  Ти си жива демонстрация на войнстващата простотия шестваща из герберята!
  Личности като теб никога няма да схванат що е то демокрация. Те винаги ще слагат прът в процеса на нормализиране на хората в България.
  Тъжно е, когато такива личности надвикват с гръмогласието си логиката и морала в нашето общество.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#55] от "Kingpin":

  Такива като теб забавляват Божков, как се кефеше, че като им кажат ходете там и те ходят там.

 66. 66 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#55] от "Kingpin":Е как да схванат ,като законите тогава бяха само на хартия и за матряла основно.Иначе ставаше това което каже партията продиктувано и от Масква.
  —цитат от коментар 58 на стефан иванов


  Такива като Ристю от личен опит знаят, какви са били командите.

 67. 67 Профил на Alexander Ivantchev
  Alexander Ivantchev
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Реално съдът е прав. За да се обжалва закоността на задържането предполага, че то е налице. Ако лицето е освободено вече е извън хипотезата. И така на теория МВР може да те задържа да речем всеки ден за 12 часа и после да те пуска с или без заповед.

  Така или иначе има административно нарушение и лицето може да съди МВР, административните съдилища като цяло не гледат с добро око когато грубо е потъпкан редът по АПК и ще получи компенсация. Ако ли не - Страсбург.

 68. 68 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Нека доразвием примера даден в статията в малко по-различна посока.Какво става с лице, което е задържано незаконно и в нарушение на Чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека не е издадена заповед за арест, та какво става ако не дай си Боже лицето междувременно умре в ареста? Как тогава ще се оправдават от МВР? Ами ако наследницте на това лице заведат дело срещу държавата, те задължително ще спечелят. Тогава пак ние обикновените членове на обществото ще трябва да плащаме заради престъпленията на лица които изобщо не е трябвало да бъдат назначени на такива отговорни длъжности? Кога ще се потърси лична отговорност на разните му оторизирани от герберята наглеци и престъпници? До кога трябва да се примиряваме с тази невиждана безотговорност!? До кога
  —цитат от коментар 61 на Храбър


  АМИ МВР НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБВИНЕНО ,ЩОТО НЕ Е ИЗДАЛО ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪРЖАНЕ.НЯМА ДОКУМЕНТ ЗА КОЙТО ДА СЕ ХВАНЕШ.
  ТРУПЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН В ГРАДИНАТА,И ГОТОВО!! ЧЕНГЕТАТА СА ЦЕЛИТЕ В БЯЛО!!!

 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#50] от "ggot":

  То и при комунизма беше така...имаше свобода вкл и да се протестира .ама с разрешение

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  До коментар [#12] от "стефан иванов":Когато съдът пусна вандалите,издевателствали над майка с деца и потрошили колата и ,тай беше честен и справедлив.Сега пък ,не бил такъв.Много ви еднакви протестърские критерии.
  —цитат от коментар 16 на uvtest


  По-скоро твоите критерии са прекалено уеднаквени!
  Знаеш ли каква е разликата в присъдите когато те са отправени към обикновен гражданин и личносто овластена от закона?
  По колко ще получат двама крадци ако единият е обикновен гражданин, а другият е полицай?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Съдът е абсолютно прав в конкретния случай.
  Полицията има право да задържа лице, без санкция на съда до 24 часа, а със санкция на прокурор до 72 часа. Това задържане може да се обжалва т задържания пред съда и той съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно. Затова има дежурни съдии. Тоест съдът се произнася, когато задуржането е факт и то продължава. В случая обаче се обжалва задържане, което е прекратено задържаният е освободен и съдът няма предмет за произнасяне. Още повече, че няма и издадена заповед за задържането. А няма такава, защото лицето е задържано инцидетно на улицата където няма как да се издаде и подпише заповед за задържане, заповедта със сигурност е щяла да бъде написана и подписана в съответното районно. Когато, обаче задържаният е заведен там, полицейският орган компетентен да издаде и подпише заповедта, не го е направил(ето това трябва да атакува адвоката) а е освободил лицето, което е негово право и преценка.

 72. 72 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":

  Ако си малко по-умен, ще разбереш, че обществото не е ваше и това ви е проблема. Протестите се изпълняваха от малко на брой, но много нагли хора.
  Обществото беше възмутено от това, че съдът е страна, а не независим в спровете между протестиращи и случайни хора попаднали на протестите. Това ще трябва да се изкорени.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#71] от "subaru":

  Що повтаряш това, което е вече обяснено от статията?
  Въпросът е защо законът позволява на полицията така да се гаври с хората, които междувпрочем не са нарушили нито един закон?
  Ти какво си мислиш?
  Че в полицията не знаят какво правят ли?
  Точно обратното.
  Понеже са знаели много добре закона, затова са използвали неговите пукнатини за да тормозят гражданите.
  В случая полицаите са действали по ПРОКУРОРСКИ съвет.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":Ако си малко по-умен, ще разбереш, че обществото не е ваше и това ви е проблема. Протестите се изпълняваха от малко на брой, но много нагли хора.Обществото беше възмутено от това, че съдът е страна, а не независим в спровете между протестиращи и случайни хора попаднали на протестите. Това ще трябва да се изкорени.
  —цитат от коментар 72 на ggot


  Ако си малко по-умен щеше да разбереш, че законите не са ваши (на управляващите) и това ви е много голям проблем....
  В същност много скоро това ще ви се изясни по най-жестокия начин.
  Като загубите изборите и изведнъж се срутите до позицията на обикновени граждани, а някои ваши лидери отидат в затвора за превишаване на правомощията си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моментът, в който разбираш, че живееш във фасадна демокрация от Путинов тип.

 76. 76 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  От край време на територията милицията има карт бланш да се гаври и тероризира населението. дакото не станем нормална дърваша и нес е измете шайката и милицията стане полиция, а съда Съд ще е така, ще има бити и грубо заглушаване на всеки глас против.

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-големият проблем е, че има достатъчно политически индоктринирани елементи, които считат за абсолютно в реда на нещата да бъдеш пребит и закопчан от полицията, само защотот са фанатизирани последователи на управляващата партия. Всъщност, какво се е променило от комунизма?

 78. 78 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Трябва лустрация, в която да се включат и хората от силовите групировки. Тези практики идват оттам.

 79. 79 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Навремето за побоя на "Кристал", що шум се вдигна - при това яко тоталитарна власт беше, сега стана едва ли не ежедневие.

  Но пък има и дразнители сред така да се каже - цивилните граждани - най-вече - ги свързвам с плямпала и празни философи, дето ако им покажеш мотика (не че журналистическият касетофон не е инструмент), гледат с отвращение.

  Все пак ползата от супер и свръх интелектуалци на глава от населението, едва ли води до нещо градивно, но - оправия няма.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Че то, като няма документ за задържане, полицията спокойно може да отрече, че изобщо е бил задържан.

 81. 81 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#6] от "czo19392695": Паразит си ти, това момче е 100 пъти по-смело от всеки в този форум

 82. 82 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#54] от "EU defender":


  Нещастник

 83. 83 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#62] от "ggot":

  За последно.Дори да предположим ,че журналиста може да бъде приравнен от отразяващ в участник ПИТАМ:
  По закон и правилник длъжно ли е МВР да издаде акт за задържането и този акт да е вписан в деловодството? отговора е ДА.
  МВР издало ли е такъв акт на задържаното /поради каквато и да е причина/лице? Ами
  НЕ, НЕ Е ИЗДАЛО.
  Нарушило ли е зякона МВР ? ДА нарушило го е .Последствия има ли? НЕ
  Ами щом МВР което е създадено за да брани законноста нарушава закона аз що да го спазвам?Разбираш ли на къде вървим когато институциите почнат да погазват закона?
  Май не разбираш!

 84. 84 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Колко жалки тролчета във форума, тъжна картинка. Седят по цял ден да коментират във медия, която иначе никога не биха чели. Жалки червеи

 85. 85 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#84] от "wqc45512416":

  Една от малкото работи за която може да се каже ,че е срамна.Ма и те семейства хранят.

 86. 86 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  А къде е "журналист" този Кенаров!?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Пропускаш дребната подробност ,че незаконно задържаният е ЖУРНАЛИСТ и се е лигитимирал .Тоест е отразявал събитието не е бил участник в него
  —цитат от коментар 15 на стефан иванов  Всъщност, не представяте нещата вярно:
  1. Коментираният човек може и да се е лИгитимирал, но категорично не се е лЕгитимирал. Понеже явно не го знаете: да се лЕгитимираш при подобни събития означава да носиш ЗАДЪЛЖИТЕЛНА светлоотразителна жилетка с надпис "Преса" + валиден журналистически бадж на врата. Нищо от тези неща не е било налице, ДК сам го признава в драматичното си насинено интервю.
  2. В какъв вид се е появил този човек в мелето на "Великото народно въстание" / да напомня, дни преди тези масови безредици, хората от Отровното трио се заканваха да станат чудеса на площада, силите на реда и политиците да бъдат изметени от щурма на протестиращите....е, стана тупаник,..../?Ами, човечето само описва живописното облекло, в което се е набутало в мелето - жилетка и бадж не носи, но се е украсило с противогаз с надпис "Преса", а върху противогаза е нахлузило каска. Както е добре известно на подобни журналисти, полицията е длъжна да разполага със скенери, с които да разчита евентуални надписи по противогазите , сложени под каски.
  3. Арестуват го. Нагло го арестуват, защото е ясно и без надписи, че е журналист - няма как да не си помислиш, че ако в голяма група от маскирани мъже, които се бият с полицаите, видиш човек с противогаз и каска - то това не е насилник, а най-кротък журналист. Човечето се държи толкова мирно при ареста, че се налага двама полицаи да го свалят на земята. Наглите ченгета не обръщат внимание и на жалните му викове "Аз съм журналииист!", защото очевидно са пропуснали да си вземат и акустичните скенери, които биха им позволили да чуят казаното от човек с противогаз на лицето!
  ***********************************

  Хайде сега няколко въпроса от мен:
  1. Ако си арестувал пряк участник в насилие срещу полицаи - длъжен ли си. преди да го освободиш, да провериш дали той наистина е журналист, при положение, че лицето не е изпълнило ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ изисквания за обозначаването си като представител на пресата? При положение, че единственото доказателство са виковете на лицето и някаква карта в ДЖОБА, документ, който се прави за минути на компютър? Какво пречи и на останалите побойници да се опитат да се измъкнат от арест с викове "Аз съм....."? Длъжна ли е полицията да провери всичко това? Или не?
  2. Колко време би траяла процедурата по проверката, при положение, че арестуваните са десетки и десетки? И с всеки от тях се провежда разпит и после се оформят документи?
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 89. 89 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 788 Весело

  Горкото "задържано" мисирче - както се разхождало кротко по центъра, елегантно оборудвано с каска, маска, предпазни очила, противогаз и раница с павета, ВНЕЗАПНО се оказало сред някакви (без каски, маски, очила и противогази), които се бият с полицията, и малце го задържали без да му връчат заповед, подписана от съдия и заверена от фондацията, която го изхранва. Защо??? Ми той е имал на каската лепенка PRESS, а това е по-яко от индулгенция, подписана лично от Папата!!!После го пуснали, ама не веднага, ами след няколко часа, възмутително.Герой бе, фар на демокрацията и идеал на подрастващото поколение! Минимум!
  —цитат от коментар 27 на pag


  Гнусно! Откъде в ГЕРБ авата ПР агенция ви намират такива?
  ----

 90. 90 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Гнусно!
  —цитат от коментар 89 на ali_ibn_isa


  Погнусяването не е аргумент.
  Някакви валидни аргументи имате ли или се затруднявате?

  Мараба, С-ДС доносници!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  И четвърто ,дори всичко да е една голяма грешка заради ситуацията ,ЗАЩО не му е издаден акт за ареста както е по ЗАКОН.
  —цитат от коментар 91 на стефан иванов


  Май не правите разлика между "арест" и "задържане"? Нормално за човек, лИгитимирал се като толкова възпитана и грамотна личност!

  Мараба, С-ДС доносници!
 95. 95 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Не се обжалва пред районния съд всяко фактическо действие на полицията, а всеки акт, който го обуславя. Ако няма заповед за задържане, действително съдът може да разпореди незабавно освобождаване, тъй като задържането е без правно основание. Ако обаче лицето е задържано без заповед и е освободено, няма какво да се обжалва пред съда - няма акт, който да обуславя задържането. От тук и направо липсва правен интерес да се признава незаконосъобразността на задържането с последващ съдебен акт, извън производство по обезщетение на пострадалото лице. Трябвало е направо да се търси обезщетение за вреди, причинени от държавата. В това производство, компетентния адм.съд, щеше да констатира, че задържането е без заповед, т.е. без основание и да присъди обезщетение. Раойонният съд е компетентен да се произнесе по законосъобразността на заповедта за задържане - тя подлежи на обжалване, а щом няма такава и задържаното лице е освободено - делото е без предмет.

 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Ми отидете в Испания, настъпете полицай по време на протест и вижте кво ша ви са случи. Е няма да ви приберат в полицията, ма такъв бой ша ядете там на улицата, че и другите край вас, та звезди посред бял ден ша виждате. Или във Франция и хвърлете дори бутилка с най обикновена вода по полицай като протестиращ, същото ша ви са случи като в Испания. Няма да ви приберат в полицията, ма такъв бой ша ядете на улицата , че и всички протестиращи край вас, че звезди ша виждате посред бял ден

 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Каква я мислеха лилавите другари, а тя каква стана!

 98. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  ,,Когато нямаш заповед, но си задържан - съдът за случая с журналиста Димитър Кенаров,,

  Ми като не си знаеш мястото като журналист с бадж. Че мястото ти е зад кордона с полицията, а не сред протестиращитите

 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  Какъв е този садистичен побой? Я дай малко подробности!

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#88] от "Манчо":


  Хайде сега няколко въпроса от мен:
  1. Ако си арестувал пряк участник в насилие срещу полицаи - ...
  2. Колко време би траяла процедурата по проверката, при положение, че арестуваните са десетки и десетки? И с всеки от тях се провежда разпит и после се оформят документи?
  Та?
  —цитат от коментар 88 на Манчо


  И един прост въпрос от мен. Има ли право полицията да задържа/арестува граждани, пък дори да са извършили престъпление, без това да бъде отразено по надлежния ред с документ? Нещо май там една харта за правата на човека....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK