Общината притиска "Витоша ски" да възстанови Драгалевския лифт

Началната станция на Драгалевския лифт, който не работи от 15 август 2017 г.

© Максим Караджов

Началната станция на Драгалевския лифт, който не работи от 15 август 2017 г.Да бъде възстановен Драгалевския лифт е заключението на общинското дружество "Софинвест", което извърши конструктивно обследване на съоръжението. Изпратен е констативен протокол на собственика му - "Витоша ски" АД, който е направил възражение и ще бъде изслушан на 10 декември.


На база заключенията от обследването главният архитект на София Здравко Здравков е издал указания на район "Витоша" да предприеме действия към собственика на лифта по реда на чл.155 и чл.156 от ЗУТ. Те дават право на кмета на общината да издаде заповед за премахване на опасни съоръжения, които застрашават здравето и живота на гражданите, както и срокове за възстановяването им.


Частната фирма "Витоша ски" притежава и трите лифта на Витоша - Драгалевския, Княжевския и Симеоновския, от които само последният работи. Тя ги купи от Столичната община през 2007 г. като седалковият от Драгалевци до Голи връх беше спрян през август 2017 г. (кабинковият от Княжево до Копитото не работи от 1991 г.)
Собственикът вече е получил констативния протокол от обследването. "В него не се казва нищо", заяви Петър Петров от борда на директорите на "Витоша ски" пред "Дневник". "Ние отговорихме, че сега изработваме проект за реконструкция на Драгалевския лифт. При изготвянето му открихме малък проблем - трасето във втората си част е леко изкривено. Това изключително много ни затруднява да нагласим проекта в старото трасе", обясни той.


Касата за билети на седалковия лифт до Голи връх.

© Максим Караджов

Касата за билети на седалковия лифт до Голи връх.


Фандъкова: Ще го възстановим
Собственикът: Ще го реконструираме


Кметът Йорданка Фандъкова даде предизборно обещание, че ще възстанови Драгалевския лифт, както и Княжевския. Това означава да се ремонтира съоръжението без да се променя сегашното трасе и параметри. Тя заяви, че се е срещала с новия собственик на "Витоша ски" - италианеца Ерик Гумерер.


"Информирахме го, че Столичната община ще предприеме всички възможни действия за възстановяване на лифтовете и осигуряване на достъп до планината", обяви кметът пред Столичния общински съвет след питане на Тома Белев от "Демократична България".


Не възстановяване, а цялостна реконструкция предвижда подготвяният проект на "Витоша ски", посочи Петров. Някои от стълбовете били опасно изгнили и не трябвало да се подменят в този вид. Броят им щял да се намали, тъй като старите били сложени много на гъсто. "Всичко ще бъде подменено - пак ще е седалка, в същите габарити и в същото трасе", добави Петров.


В парка не могат да бъдат изграждани нови трасета, припомни главният архитект на София Здравко Здравков. "Природен парк "Витоша" със своя специфичен статут на защитена територия има доста рестриктивни и ограничителни условия, които са въведени с цялостния план за управление на Парка от 2005 г. Този план е действащ и в него категорично се забранява изграждането на нови трасета, както и промяна на предназначението на земята", каза той пред БНР.


Така изглежда входът на началната станция на лифта.

© Максим Караджов

Така изглежда входът на началната станция на лифта.


Драгалевският лифт е построен през 1956 г. и е най-старият на Витоша, а вероятно и в цялата страна. Той е изцяло българско производство, дело на конструкторите на тогавашното Трамвайно депо, което е зад сградата на район "Сердика" на бул. "Мария Луиза".


Вече 64 години на лифта не е правен основен ремонт, а само годишните текущи прегледи на осите, подмяната им, смазване и смяна на повредени детайли. Това заяви инж. Кирил Иванов, бивш изпълнителен директор на общинското "Въжени линии", което управляваше и трите лифта на Витоша преди да ги купи "Витоша ски".


Основният ремонт е задължителен, но кой ще го направи


"По европейските изисквания и стандарти на всеки лифт трябва да се прави основен ремонт през 15 години. Това значи проверка на абсолютно всичко по т.нар. "безразрушителен контрол" - всички заварки, оси, стълбове, хващачи... За Драгалевския ремонтът ще струва между 300 хил. лева и 500 хил.лева, ако трябва да се възстанови в същия вид", изчислява инж. Иванов. Той смята, че фирмата-собственик няма кадрови потенциал да извърши този ремонт, "затова чужденецът (Ерик Гумерер) говори, че не може да се пусне в същия вид Драгалевския лифт".


Броят на стълбовете по трасето ще бъде намален, според проекта на фирмата-собственик.

Броят на стълбовете по трасето ще бъде намален, според проекта на фирмата-собственик.


Производителите на лифтове "Лайтнер" и "Допелмайер" сега разработвали проекта за реконструкция на Драгалевския лифт, поясни Петров от "Витоша ски". Той не е наясно кога ще бъде готов и кога ще започне обновяването. Техният проект за реконструкция на другия спрян лифт - Княжевския, е изпратен на главния архитект на София през февруари, "но още нямаме отговор", каза Петров.


На последната сесия на Столичния общински съвет Тома Белев призова кмета Фандъкова да организира кръгла маса с всички заинтересовани страни и да се намери общо решение на проблема с неработещите лифтове на Витоша. Тя обеща да обмисли предложението. Петър Петров също приветства този подход.


Общината притиска "Витоша ски" да възстанови Драгалевския лифт

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Ако общината мисли да възстанови лифтовете по начина, по който възстанови къпалнята Мария Луиза, по-добре да не почва

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Поредния коджа резил за СО и ГЕРБ.
  Мирише до небесата на съглашателство във вреда на софиянци и гостите на града.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 221 Гневно

  Нулево доверие имам и към двете страни, но на Витоша да работи само лифт и половина е меко казано безобразие.

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Любопитно

  "На база заключенията от обследването главният архитект на София Здравко Здравков е издал указания на район "Витоша" да предприеме действия към собственика на лифта по реда на чл.155 и чл.156 от ЗУТ. "

  Това изречение показва, че Данчето за пореден път се крие зад гърба на някой районен кмет пък ако може и той да не е от ГЕРБ още по-добре. С други думи лифт няма да има скоро, да живее ГЕРБ и кака Данче!

 5. 5 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ако го възстановят и сложат цена като на симеоновския, по-добре не. Там лятото в цената включваха и ски, преди години. Едно качване и слизане излизаше като да отидете двамата до Варна.

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Пунта-мара и тупане на топката, имитиране на дейност от общината, а реално няма да се случи нищо, за пореден път. Това май е единственото, което Фандъка може - за справка, кухите й обещания за детските градини.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Фандъкова (за която съм гласувал поне 2 пъти) за пореден път доказва липса на капацитет. София потъва бавно под некомпетентното ѝ управление и липса на визия. Не мога да повярвам, че ще има още 3 години от този ужас....

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Историята на едно престъпно безхаберие, в ущърб на софиянци, което некомпетентни администратори се опитват да поправят с някакви смешни заповеди по 155 от ЗУТ, а всички виждаме, че проблемът е в собственика.....

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2172 Разстроено

  Град, в който на теория дори след работа можеш да се качиш на чист въздух в планината и да се радвижиш, има половин работещ лифт заради некадърно управление и близкия до ГЕРБ Цеко, четвърт автобусна линия и колко превърнати във вили хижи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Докога ще ги чакате?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kotarak":

  В Банско през Август за двама възрастни и две деца двупосочен ни взеха към 70 лв, аз за толкова ще ида от София до Бургас и ще се върна с колата. Иначе е глупаво решение да се поправя лифт на 60 години, по-добре да се направи нов съвременен на мястото на стария. Това със забраната за строителство в парк Витоша е пълна глупост ако касае лифтове и съоръжения като пътеки и хижи. Все пак не става въпрос за мол или жилища, а за достъпа до планината. Някой може да ходи пеша, но има хора, които не искат или не могат. Нека се огледат малко нашите управници и да видят колко лифтове има в градове до планини в Европа. Един лифт няма да застраши таралежите и змиите. Така са се увъртели в собствените си закони и забрани, че няма оправия.

  Много хитър
 12. 12 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Възстановяване в сегашния вид ще е ретро и приятно...
  Стига вече мега-мутренски бетон с ужасни кооперации по средата на тротоари и булеварди!

 13. 13 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ако общината мисли да възстанови лифтовете по начина, по който възстанови къпалнята Мария Луиза, по-добре да не почва
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  ++

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А дано, ама надали. Всеки един проект за възстановяване, който е поела общината, тъне в забвение.

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1605 Любопитно

  Я да видим кой беше кмет на София през 2007...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 17. 17 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Ако го възстановят и сложат цена като на симеоновския, по-добре не. Там лятото в цената включваха и ски, преди години. Едно качване и слизане излизаше като да отидете двамата до Варна.
  —цитат от коментар 5 на Kotarak


  Цеко не знае следващата управа колко ще е благосклонна и слага такива цени, че да избие инвестицията до края на действащото управление. Ако инвестицията не може да се избие до края на управлението, проектът тъне в забвение - спрените лифтове.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#17] от "PisnaMi":

  Навсякъде в България цените са космически:

  https://www.360mag.bg/posts/121647

 19. 19 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Притиска ... Фандъкова явно притиска нещо на Цеко и му говори пъшкайки, да изпробват въжетата.

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Лифтът трябва да бъде възстановен, защото Аз го ползвам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  А междувременно Витоша ски си получават коронасубсидии за около 400 хиляди лв. от м. март до м. септември и явно ще получат и до края на годината:
  https://bird.bg/corona/?q=175230799

 22. 22 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Весело

  Лифтът трябва да бъде възстановен, защото Аз го ползвам.
  —цитат от коментар 20 на EU defender


  Ти за село може да си хванеш влака.

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  А междувременно Витоша ски си получават коронасубсидии за около 400 хиляди лв. от м. март до м. септември ...
  —цитат от коментар 21 на Наблюдател


  Но ЮЛЕН АД (ски зона Банско) на "Георгиус ала Жирардели" са най-големият печеливш, зимният сезон продължава цяло лято и почти 1 милион лв. коронасубсидии до м. 9
  https://bird.bg/corona/?q=101156430

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ако има работещи лифтове, София ще конкурира Банско, а там са вложени много пари на ПИБ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Ако има работещи лифтове, София ще конкурира Банско, а там са вложени много пари на ПИБ.
  —цитат от коментар 24 на Корки


  Георгиус Георгиу официално продаде на Марк Жирардели.
  А не официално как е ... даже Борисов каза, че знае кой е реалният собственик

 26. 26 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  С Борисов и Фандъкова няма да стане. Общината все едно не е на ГЕРБ които изкупиха акции на двойна цена за 150 милиона и финансираха Св. Георги колекторки със 75 милиона. Така профукаха козове с които можеха да използват за прекратяване на концрсията по взаимно споразумение. Явно целта е на Алеко да няма десет лифта.

 27. 27 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Изпуснати са нещата. Сега трябват пари и за ремонт.
  Фандъкова да направи план за чисто нов лифт.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#7] от "Луд Общественик":

  "Фандъкова (за която съм гласувал поне 2 пъти) за пореден път доказва липса на капацитет. "

  Пак да си гласуваш за нея! 😂
  Хората са казали - когато си прост е за дълго....

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 702 Неутрално

  С това темпо ше ги притиска докато ръждата не остави нищо.

 30. 30 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 221 Неутрално

  София е може би единствената столица в Европа, която има такава прекрасна планина в непосредствена близост и същевременно да е толкова недостъпна. Цари тотален транспортен хаос и произвол. От три лифта (собственост на фирма свързана с корупционни скандали) работи само един. Необходими са поне още три излетни линии на градския транспорт и още един кабинков лифт. За съжаление Витоша е близо само визуално.

 31. 31 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Абе много интересно - лифтът над Сопот е от същия тип (седалков). Как там можаха да му направят основен ремонт, да сменят седалките, да махнат страничното затваряне и да сложат рамка като на Седемте езера, да сменят въжето, да сложат нов запасен генератор, да фо пригодят за ачване на велосипеди. И сега лифтът е по-добър отколкото е бил като нов. И го направиха българи, български фирми.
  А не Витоше не може!
  И на Пампорово лифтът от Смолянски Езера ще се разпадне скоро, ако не се е разпаднал вече.
  Според мен някой извива ръцете на цяла София, за да получи тотален монопал над Вотоша и да я затвори отвсякъде. Засега я удуши чрез кабината.

 32. 32 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Здраво притискане се задава!

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  При еднопосещение на Драгалевския манастир минахме покрай този изоставен лифт! Тази развалина няма как да я реконструираш, иска нов лифт!

 34. 34 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 583 Неутрално

  НАПРАВАТ ЛИ ВИТОШАТА БАНСКО ЩЕ УМРЕ , ТИЯ ДЕТО ИНВЕСТИРАХА МАСА ПАРИ В БАНСКО КУПИХА ВИТОША ДА Я УНИЩОЖАТ ЗА ДА ЖИВЕЕ БАНСКО , АНАЛОГ НЕФТОХИМ И ПЛАМА , И ПР !!! ДОКАТО МУТРИТЕ СА НА ВЛАСТ НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА

 35. 35 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 471 Весело

  италиански собственик, пък аз си мислех че е Жирардели

 36. 36 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Гневно

  "При изготвянето му открихме малък проблем - трасето във втората си част е леко изкривено. Това изключително много ни затруднява да нагласим проекта в старото трасе", обясни той."
  --------------------
  Свинчовците искат да секат гора за ново трасе.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 37. 37 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Какви са тези глупости - да се възстанови???? Това е толкова старо съоръжение, че трябва тотална подмяна и изграждане на нова конструкция с модерни устройства. Според мен, незначителна корекция на трасето няма да навреди с нищо. Сега какво е - една развалина!!!!

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#31] от "Stoil Stoilov":

  За какво му е на този някой да затваря Витоша? Ще строи вилни селища ли?

 39. 39 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  На Борисов и ГЕРБ не им трябват лифтове. Те искат магистрали, за да фучат с джиповете. Какво е това "планина", "екскурзия", "планински туризъм". Идете си в Швейцария, Австрия, Германия, Италия, Словения .... Там има планински пътеки и влакчета, лифтове - бол. Ние тук искаме джипове и с 200.

 40. 40 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#34] от "reply": "НАПРАВАТ ЛИ ВИТОШАТА БАНСКО ЩЕ УМРЕ ,..."

  Не само Витоша. Но и Благоевград в района на хижа "Бодрост" - страхотен район с ниски храсти и дълъг сезон. Районите над Самоков, също. Банско умира тотално.

 41. 41 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#31] от "Stoil Stoilov":

  Всичко може, стига да има желание, а тук желанието е да си придадат имотите в Банско. Но то проблемът не е в тях, а в тези дето им се връзват. Данчето не била виновна, а били еколозите.


  До коментар [#38] от "deaf":

  Една банка (ПИБ), ортаци с една мутра (поради неясна причина премиер), се опитва да купи едни имоти в Банско и да ги продаде скъпо. В това няма нищо лошо, ако си поемат рисковете за тяхна сметка. Но те залагат огромен процент от парите на банката, което е незаконно, обаче БНБ нищо не виждат. После не им минава схемичката и се чудят кой да им поеме загубите и обикновено този някой са данъкоплатците. Елементарна схемичка, те не се стараят много, щото и това минава

  Не ме търсете преди обяд
 42. 42 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Абе много интересно - лифтът над Сопот е от същия тип (седалков). Как там можаха да му направят основен ремонт, да сменят седалките, да махнат страничното затваряне и да сложат рамка като на Седемте езера, да сменят въжето, да сложат нов запасен генератор, да фо пригодят за ачване на велосипеди. И сега лифтът е по-добър отколкото е бил като нов. И го направиха българи, български фирми.А не Витоше не може!И на Пампорово лифтът от Смолянски Езера ще се разпадне скоро, ако не се е разпаднал вече.Според мен някой извива ръцете на цяла София, за да получи тотален монопал над Вотоша и да я затвори отвсякъде. Засега я удуши чрез кабината.
  —цитат от коментар 31 на Stoil Stoilov


  То и в Боровец реконструираха стария лифт "Ситняково"от едноседалков във високоскоростен четириседалков по същото трасе...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 43. 43 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Любопитно

  Не съм привърженик на конспиративните теории, но системните пречки пред развитието на ски-туризма и въобще планинският туризъм в България поставя очевадни въпроси. Великолепни условия за ски предлагат всички, ама всички наши планини - Родопи /Пампорово/, Пирин /Банско/, Рила /Боровец, Мальовица/, Витоша /Алеко, Златни мостове-Конярника/, че и северния склон на Стара планина между връх Ком и Берковица. За този, последния, преди няколко години се явиха инвеститори с планове, ама всичко утихна скоропостижно... Та тук идва въпросът: Какви дестинации за ски-туризъм биха избрали хора от наши южни съседни страни, пък и не само южни - България или някои страни по на северозапад?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 44. 44 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#43] от "ТНТ":

  И да добавя само еди щрих към казаното по-горе: Тоталните обструкции на магистрала "Струма", предоставяща бърз и удобен достъп до Рила и Пирин и които стигат гротесктни нива, например местообиталищата на два вида пеперуди, моля ви се...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 45. 45 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Ехеее, върнахте ме в детството! Не знаех, че лифта не работи. Радвам се, че нашите навремето ни преместиха във Варна, София е най-гадният град на света :)

  всичко е суета, Боку ни обра
 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  София е уникална по отношение на Витоша. Жителите на кой друг голям град, да не говорим за столица, в Европа имат на хвърлей разстояние ски писти, планина и възможност за спорт на чист въздух?! В същото време милиони софиянци са давят всеки ден в смога. Милиони бяха окрадени за пореден път от мафията. Витоша е приватизирана! И това от години! Ще крадат, докато им позволяваме!

 47. 47 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#20] от "EU defender":

  Ти кой беше, че не се сещам?

 48. 48 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Кум Лисан":

  Прав си само наполовина. Пропускаш да отбележиш че цитираните фирми производители за предните 30-35 години са измислили страхотни иновации,така че не е проблем да построят лифтове с тройни възможности на същите стъпки,на същите места.А някъде да си виждал отговор или интервю с тях?

 49. 49 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 327 Разстроено

  невероятно е колко плюене има под новина за възстановяване на лифт на Витоша... Дано се стигне до реални действия пък казвам аз. Ще се радвам отново да се кача на него - беше хубаво преди.

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#49] от "sw51":

  Май не си разбрал нито статията нито дискусията нито фиктивните действия и бездействия на СО в този случай от приватизацията на лифтовете на Витоша до наши дни. Самият факт, че не работят е достатъчен за всеки средно интелегентен човек.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Нормален кмет би развалил концесията и би въстанивил и романския и заека, спас си работи са о дето не го пуска пед@л@!

  Докато търпим мутри в управлението така ще е. ББ като кмет подари Витоша за 35г на Цеко. За пивече от 1/3 от периода виждаме че този концесионер е за смяна. Вместо да го съсипе държавата за неизпълнение на договора, тя му спаси скапаната банка!!!

  За Бога братя НЕ КАРАЙТЕ на курортите на Цеко! Той запали Витоша 5 пъти и Пирин веднъж! Не си купувайте нищо в Банско за да не ожиигатявате него и КУРВолев!

  Иначе 500 000лв не са нищо за ремонт и нека да се направи. Лифтът е най-приятният за возене от всички. Никой нов лифт няма този чар. Същото е и с останалите лифтове пи тази технология като Безбог например. Защо на Безбог направиха основен ремонт? 23ти стълб мърдаше при преминаване на столче! Оправиха го, разместиха 5ти и 6ти стълб и вече работи прекрасно и ще го прави още много години!

  Един Българин
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#51] от "Един Българин":

  +++++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това, че не работят и редица други неща са осъдителни и заслужаващи оплюване, макар че полза никаква от това. Въпросът е при сегашните обстоятелства - лифта не работи от години - и има желание от СО да натисне собственика за възстановяването му - къде точно има неприятни елементи от това? По-добре ли е нищо да не се прави ?

 54. 54 Профил на gouliashki
  gouliashki
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#36] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Пияни са били нещо :)

 55. 55 Профил на gouliashki
  gouliashki
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Този точно лифт е австрийски. На агрегатите пише на немски, който иска да провери. Не че има значение де. После започнаха да строят лифтове от същия тип, които бяха български (или българо-унгарски, на Интрансмаш) и те си функционират без проблем до ден-днешен. Примери - колкото искате: Сопот, Добринище, Карандила...

 56. 56 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Общината хем притиска, а пък Фандъчкова хем отлага. Всичко стои в нейни ръце!

 57. 57 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  В държавите от западна Европа има стотици лифтове по планините, само тук не може да се направят нови, защото зелените по една или друга причина пречат, но явно видяха, че хората негодуват и сега призовават за кръгли маси.

 58. 58 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Откога чакаме лифтовете, не само Драгалевския, да имат по-нормален, отговарящ на визията на 21 век, вид. Ще доживеем ли или само ще слушаме празно говорене години наред?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK