Горещите линии за насилие: Увеличават се пострадалите възрастни хора и семейства на полицаи

Горещите линии за насилие: Увеличават се пострадалите възрастни хора и семейства на полицаи

© Associated PressОще при първите строги ограничителни мерки заради коронавируса през пролетта случаите на домашно насилие са се увеличили с 12%, обажданията на трите телефонни линии - с 50%, а броят на имейлите се е увеличил три пъти. Това показват обобщените данни от трите горещи телефонни линии за сигнали за домашно насилие, посочи пред "Дневник" Бистра Илиева от неправителствената организация "Зонта клуб София".


Според наблюденията на психолозите от горещите телефонни линии и неправителствените организации, които ги управляват, по време на изолацията рязко са скочили обажданията на пострадали от насилие вкъщи и не можа да се очаква да бъде друго и сега. В същото време осигуряването на защита на жертвите е затруднено заради някои от ограниченията и заради недостиг на места в кризисните центрове за настаняване.

Горещите денонощни телефонни линии за жертви на насилие:
0700 40 150 - приемната в "Пирогов", обслужване от асоциация "Деметра"
0800 1 8676, 02/981 7686 - управлявана от Фондация "Асоциация Анимус"
Имейл: [email protected]
0800 11 977 - Сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола"

Увеличават се случаите на домашно насилие


На горещата телефонна линия на приемната в "Пирогов" се увеличават обажданията от възрастни жени, които биват насилвани от децата си, както и от членове на семейства на полицаи, които са малтретирани и заплашвани от служителите на реда. Такива са наблюденията на психолога Ана Бояджиева от асоциация "Деметра", която обслужва телефона.
Пред "Дневник" Надежда Стойчева, директор на "Асоциация Анимус'' и психотерапевт, обясни покачването на броя на имейлите с невъзможността на жените да се доберат и говорят спокойно по телефона, защото са затворени с насилниците си. Такова мнение изказа и Ана Бояджиева, която подчерта, че през седмицата обажданията са повече, а през уикенда броят им спада.


От март до ноември на двете телефонни линии, които "Деметра" обслужва - 0700 40 150 (приемната в "Пирогов") и 0800 18 017 (за пострадали от сексуално насилие и злоупотреба), има над 1000 обаждания, което е с около 30% повече спрямо същия период на миналата година.


По данни на МВР, предоставени на "Дневник", от началото на годината до 15 часа на 3 декември сигналите за домашно насилие на тел. 112 са 26 498, като всички от тях са предавани на местните структури на министерството. "Много от тях обаче са повторни или поредни обаждания, така че точна статистика не може да се направи", отбелязват от пресцентъра на МВР.


Оттам не могат да изготвят засега и статистика за убитите жени. Такава водят обаче неправителствените организации, като Български хелзинкски комитет (БХК), който съвместно с други активисти, системно събира информация за случаите на умишлени убийства на жени от мъже в България, отразени в медийни публикации. По техни данни най-малко 18 жени са убити от началото на 2020 г. Списъкът няма претенции за изчерпателност и вероятно броят на убитите жени е по-голям, отбелязват от БХК.


Справка в сайта на МВР показва, че тази година от януари до октомври включително умишлените убийства са общо 81. За цялата 2019 г. са били 80, 25 от които са на жени. Всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена, показва статистиката на МВР, а по данни на Българския фонд за жените броят на пострадалите от домашно насилие българки годишно е над 1 милион. По думите на Гергана Куцева от Българския фонд за жените едва 30% от жените знаят, че законът ги защитава от домашно насилие и ги посъветва да се обаждат и на тел. 112, за да бъде регистриран актът на насилие.


Статистиката показва още, че 80% от насилваните деца (в това число и свидетели на насилие в семейството) стават насилници или жертви, когато пораснат, посочи Бистра Илиева. Скорошен доклад на "Юрочайлд" отчита повишаване на случаите на домашно насилие над деца за България по време на пандемията. Като причини са посочени продължителната изолация, заедно с икономическите последици (като загуба на работа и доходи), които са породили и различни видове кризи в семействата в България.


Затварянето отключва напрежение, а то - насилие


Според психолога Яна Кацарова домашно насилие е имало в семействата и преди частичното затваряне на държавата, но мерките покачвали най-разнообразни вътрешни тревожности - от депресия до тревога какво ще стане с нас, както и страх от смъртта. Те ескалират и се стига до домашно насилие, обясни пред БНТ тя.


Психологът апелира жертвите да звънят на безплатните горещи телефонни линии: "Ако изпитват разнообразни чувства или се страхуват, или се срамуват и не знаят какво да правят с тях и смятат, че в семейството не може да се говори за това, има нужда да се обаждат и да сверяват тези чувства с професионалистите, за да се разберат няколко неща, едното от които е дали са жертва на домашно насилие". Според Кацарова много хора живеят в психическо домашно насилие и дори не знаят за това.


По думите й жените първо трябва да си признаят, че са жертва, след това трябва да се доверят на някого да им помогне и накрая - да предприемат крачката към освобождаването си. Психологът отбеляза още, че много често децата, които са станали свидетели на насилие, търсят помощ за родителите си в центровете за жертви на насилие. Най-често това правили момичетата. Те търсят помощ най-вече за майките си, но понякога и за бащите си.


Недостатъчно кризисни центрове


Общо 10 са кризисните центрове в страната и те са приютили само 100 жени жертви на домашно насилие. А нужда от такава подкрепа имат хиляди жени, посочи Бистра Илиева. От юни "Зонта България" е започнала кампанията "И аз искам да посрещна слънцето", за да могат заедно с общините да изградят повече центрове за подкрепа на жените за излизане от семейството, психологическа, правна и материална подкрепа, както и за осигуряване на подслон.


"Целта й е да работим с общините, за да може повечето от тях да направят такива центрове. Засега сме успели да координираме действията между социалното министерство и общини, които имат нужда. Общините трябва да декларират, че имат нужда от кризисен център, да получат финансиране, да се координират с някои от гражданските организации, чиито специалисти - психолози, адвокати и др., могат да поемат първо обслужването на телефоните, а след това обгрижването на самите жени, включително воденето им по дела и помощта при връщането им към обичайния живот. Законът за домашното насилие все още не е изчистен, така че да синхронизира действията между отделните институции и МВР", казва Илиева.


Кризисният център в София е с капацитет 8 места и е запълнен. От него препращат нуждаещите се в центъра в Перник, в който все още има места, посочиха пред "Дневник" от фондация "Асоциация Анимус", която го обслужва. Двата кризисни центъра в Бургаска област, в които работи асоциация "Деметра", са с капацитет 18 места, от които 10 са за деца. В момента те са пълни и тъй като настаняването е за шест месеца, нямат възможност да помогнат на повече хора.


Допълнителна трудност при настаняването в кризисните центрове за жените е задължителният отрицателен PCR тест, който трябва да предоставят, защото част от тях нямат възможност да си го платят. "Дневник" изпрати запитване към Дирекция социално подпомагане, с чието направление или заповед става настаняването в кризисните центрове, за да уточнят процедурата по заплащане на тестовете. "Агенцията за социално подпомагане е предприела необходимите организационни мерки с оглед облекчаване и подпомагане на процедурата в такива случаи", отговориха от пресцентъра ѝ за "Дневник". Може да бъде отпусната еднократна помощ, като размерът ѝ ще бъде съобразяван с цената на PCR теста и с евентуални други неотложни разходи, свързани с подготовката за настаняването, уверяват от агенцията.


"Бюджетите на услугите са крайно недостатъчни и не могат да заплащат и тестовете, предвид на това, че са и скъпи. Добре е също да се отбележи, че част от клиентите ни нямат здравни осигуровки и това съвсем затруднява насочването към личен лекар и ползването на здравни услуги. Така стигнахме до варианта от организацията да плащаме тестове и здравни осигуровки за тези, които настаняваме, а при спешност - и хотелско настаняване, докато се подготвят документите по настаняване и тестовете за коронавирус", каза пред "Дневник" Дияна Видева от асоциация "Деметра".


Съвети към пострадалите от Българския фонд за жените четете тук.
Статистика за жертвите и сигналите за домашно насилие от последните години вижте тук.
За липсата на услуги за пострадалите - тук.
За доклада на "Юрочайлд" за грижата за децата по време на пандемията - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на wda36649348
  wda36649348
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Цитат - "както и от членове на семейства на полицаи, които са малтретирани и заплашвани от служителите на реда"

  Безнаказани са и си го знаят. И на никой не изглежда да му пука.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Не трябваше изобщо да има локдауни и затваряния. Нанесоха жестока психическа травма, а реално не спасиха толкова животи, защото най-рисковите си ги заразяват в болницата, не в мола.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  Жените обичат да тестват мъжете си с лошо поведение така от нищото, без провокации :))) Цаката е да ги поставиш на мястото, ще те уважават повече ако си отстояваш територията :)) Без извинения за неща за които не си виновен, отговорност се приема само при ясна вина иначе се държи като кучка да види как ще реагираш или защото знае, че си мека мария :)))

  Имайте предвид, че на всеки 7 години доста жени почва да ги сърби и малко хора се задържат след, камоли предо да станат 7 :)) Също хората, които са почнали да излизат в незрелите си години до 24, като узреят се променят и може да осъзнаят, че вече не си пасват :))

  Когато жена се държи като кучка с мен, просто излизам и отивам да правя нещо друго, след най много една седмица за най упоритите, идват извиненията и извинителния секс в който се старае :)))

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Научих се да гледам първо авторите в Дневник. Като прочета Видка...... и до там.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  Но да като цяло си прав, жените са загуба на време и с възрастта осъзнаваш това :)) Просто природата ги е направила да са кокаин за нас...

  Помните ли годините преди пубертета ? Много малко момчета играят с момичета, преди пубертета, после идва и хоп изведнъж, жените са наркотик за нас :))

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на yts00648481
  yts00648481
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако беха истински психолози щеха да са чували за класическия триъгълник жертва-насилник-спасител и че самите те имат нужда да се позиционират в съответните роли. Това е като да измъкнеш салам от устата на куче, отнася се и за т.нар. жертви. Всеки знае, че съпрузите полицаи и военни бият, само те не очаквали; напротив. Не може да им се помогне, докато самите те подсъзнателно не превключат на друга роля и не станат насилници/спасители. Това е омагьосан кръг.

 12. 12 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Нормално е. Заключвате хората по къщите като преекспонирате настинката какво очаквате да правят.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Цитат:Затварянето отключва напрежение, а то - насилие
  ----

  Многократно ги обсъждахме тези неща още съвсем-съвсем-съвсем в началото на Проекта Корона...

  Естествено пресата НИКОГА няма да си признае, че основна роля в развихряне на насилието е денонощното САДИСТИЧНО леене на терористично корона-инфо и то на повишени децибели, което ПОДЛУДИ мало и голямо, куцо и сакато, начетено и неграмотно...

  Додеял съм на всички с цитат от един британец, който още 1973 г. е установил:
  "Не ти трябва да гледаш филми на ужасите. Гледай новините!"

  Но през 1973 г. и насетне, т.е. при относително нормални условия, терористичната садистична новинарска насоченост дейстав общо и равномерно, докато сега (2020) покрай Проекта Корона тя бе фокусирана върху Инстинкт № 1 при Човека - инстинктът за самосъхранение, както и върху прякото му отражение - Продължението на Рода (т.е. инстикт за съхранение на поколението)...

  Големи неразбории и страшен миш-маш покрай тази корона, с една дума!

 14. 14 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#10:"yxy36648763"][/quote]
  ......А и да ги накаже някой, накрая ще се появи симпатизанта на ДСБ – Калин Калпакчиев – и ще пусне престъпника от затвора!....

  Верно ще ги пусне!
  Ама преди това БХК трябва да им е издал индулгенцийка, а Красьо да е намазал дебело филийката с масълце и да я е делнал с Калпакчийчето.
  Ааа, забравих!!! Индулгенцийки на БХК се дават САМО на престъпници, които са заклали или изкормили поне двама българи!!!
  Плащащите в австралийски долари са с предимство.

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  От пияния и лудия бяга.Щом в къщата се пие,очаквайте всичко лошо

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1386 Гневно

  Полицай!!!!!
  Не Милиционери.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  При полицаите насилници не може да се говори за икономически проблеми, защото точно това са хората с нелоши заплати, ранно пенсиониране с 20 заплати и добра пожизнена пенсия. Отделно привилегии, като здравеопазване, работно облекло, негласна защита при нарушения и произшествия (колко полицаи са регистрирани за нарушения, те правят най-много) и т.н. ... Униформените често нарушават Закона, вкл със знанието на управата, защото усещат безнаказаност. В МВР работят нискочели корумпирани примитиви и тази институция няма да заработи, докато не се рестартира с изцяло нов персонал!

 18. 18 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Тия от разните НПО-та и телефони им казвам и в кои други групи да забележат насилието, което извеждам както индуктивно, така и дедуктивно...

  Не само Медициите и Полицаите бяха на първа линия на Фронта срещу Короната...

  Многократно заострях вниманието и на едни Невидими Героини от Първата Линия на Фронта срещу Короната - Магазинерките!

  Това за тях бе някакъв ужас - осолено в началото!
  Защото по магазините (говоря за хранителните) всеки ден се извървяват ХИЛЯДИ и можете ли да си представите какъв ужас са изживявали те самите, онзи животински страх не само за себе си, но и за техните Любими в къщи - вкл. деца.

  Направо им се чудя как издържаха на това невероятно натоварване!

  --------

  И като е темата за насилие, то тези Магазинерки, скапани от изживяванията на работното си място, като се върнат в къщи доста от тях или изпадат в истерия, или минават на фаза "гледане в една точка", което преидзвиква околните и се почва...

  Та разни наблюдаващи активисти от НПО-тата, според мен, ако се вгледат по-вимателно извън спуснатите им задачи, най-вероятно ще открият особен подскок на насилие в семействата на Магазинерките.
  Макар за тях да звучи вероьтно някак си непрестижно - магазинерки, какво толкоз...

  --------
  Но аз повтарям и няма да се уморя да го повтарям - Магазинерките бяха Героините от Първата Линия на Фронта срещу истерията Корона!

 19. 19 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Достатъчно ми беше да прочета становището на "Деметра" относно Истанбулската конвенция и че е партньор на Български център за джендър изследвания. Насилието е гадно, но и манипулирането на общественото мнение в една посока също.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#17] от "Гражданин":

  От друга страна и знам, че не е популярно да се мисли, но трябва да се има впредвид, че полицайте се сблъскват с най лошите и гнусни аспекти на хората :)))) Педофили, убийци, крадци, измамници, извратени хора, потенциала, че някои може да те убие всеки един момент :)))

  Това им е работата, но все пак трябва да не забравяме, че дори те са човешки същества :))) Веднъж сблъскаш ли се с тъмните страни на човешката природа, вече не можеш да си позволиш да си нормален, лукса на цивилните е, че не виждат мръсотията и могат да си позволят да живеят наивно :)))

  Ако искаш да махнем полицията за 1 - 2 месеца и да оставим всички престъпници да правят каквото искат :))) Колкото и корумпирани да са полицайте, ще ги молиш да се върнат след като те ошушкат няколко пъти и убият кучето ти :)))

  Ако търсиш идеален свят, където всички са честни и никои не се възползва от другите хора и никои не е корумпиран и всички са заедно и пеят песни в изобилие, мога да ти предложа няколко книги, фантастика :)))

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "Всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена."

  Защо убиваме толкова малко жени?! Защо няма равенство?! Трябва да се убиват повече жени - какви мерки са взети затова да се убиват поне толкова жени, колкото мъже?!

  Я, да вкараме малко логика тук! Когато става дума за статистика по цвят на кожата и се окаже, че има много цветнокожи в затвора, е богохулство да се каже, че е така, защото цветнокожите са преобладаващо престъпници. Но е богохулство и да се каже, че се убиват твърде малко жени, защот те не са престъпници, за разлика от мъжете.

  С други думи: ако някой претендира за логическа мисъл, трябва, или да признае, че цветнокожите са преобладаващо престъпници, или че трябва да се убиват повече жени. Логиката не допуска друго положение. Ало, БХК: кое от двете избирате?

 23. 23 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  Имам една Теория, не знам колко е вярна, но е изведена от ЛИЧНИ наблюдения, плюс книги, филми, разкази и пр.

  Всеки от нас е ходил на Ясла, Детска Градина, Училище...

  И всеки е забелязал как измежду Момчетиите има едни буйни, непокорни, своенравни, с една дума чепати екземпляри...

  След това, в Живия Живот, тази група от буйни и непокорни се разделят на горе-долу две почти равномерни на брой подгрупи. Едните стават Полицаи или Военни, другите ги избива на газене на Наказателния кодекс - т.е. престъпници, домашни насилници, футболни изцепкаджии и пр...

  Та при Полицаите, ако се вгледате, почти сигурно ще откриете нещо по-нестандартно във взаимоотнощшенията им от най-ранна възраст и ученичество.

  В общи линии - престъпниците са нереализирани Полицаи, Полицаите са нереализирани престъпници.

  В общия случай, ние разбираме, че Полицаите, при всичките им кривици, когато са избирали своя път в Живота, са предпочели правилната позиция - да защитават Закона, а не да го нарушават.
  Което хич не е малко, понеже за избрали по-трудния път за реализация на своя малко по-буен нрав.

  Повтарям - говоря в общия случай!

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  Сам се сещаш, че пишеш глупости! Голяма част от престъпността се дължи именно на корупцията в МВР и в цялата правораздавателна система! Един "ги хващаше, те ги псукаха", ама в крайна сметка се оказа, че нито някой ги хваща нито някой ще спре да ги пуска. Всякаква форма на търпимост към несвършена работа и корупция ще доведе само до западането на правораздавателната система, което автоматично води до безправие със всичките си последици, като икономически кризи и емиграция, каквито имаме през цялото време! Не бива да има и грам търпимост към основни проблеми в най-важните институции на държавата!!!

 25. 25 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  30% ръст и то само от регистрираните. Повечето не се обаждат от страх от последствията. Продължавайте да заключвате за някакви си евромилиарди , предатели!!!

  Един Българин
 26. 26 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#25] от "Един Българин":

  Истината е, че ако решите всички да излезете, никои не може да ви заключи :)))

  Вие сами се заключвате доброволно от страх :)) Какво държавата ще глоби 2 - 3 милиона и ще ги вкара в затвора ли ? :)))) В коя книга ? :)))

 27. 27 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Защо само насилието? От пролетта психолози предупреждават, че се увеличават и задълбочават всякакви психически отклонения.

 28. 28 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Милиционерите са най-долната и мръсна сган.
  Приветствам и подкрепям всеки опит за унищожение на тая унифомена измет

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Цитат - "както и от членове на семейства на полицаи, които са малтретирани и заплашвани от служителите на реда"Безнаказани са и си го знаят. И на никой не изглежда да му пука.
  —цитат от коментар 4 на wda36649348


  Пдрсите сега не могат да бият гражданите и затова си го изкарват на семействата си.

 32. 32 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":
  Вие в коя епоха пребивавате?

 33. 33 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Пак подгряват за Истамбулската конвенцийка.
  Изгладняли са.
  В Истамбулската става дума за едни ПАРИ, които трябваше да се ИЗТОЧВАТ от бюджетите предимно на Европейските държави, а след това да се насочват КЪМ НПО-та и организации като ГРАВИО, например.
  На никой от тези не му пука нито за жени, нито за педераси, нито за насилие над когото и да било, всичко това е само ПОВОД.
  Ама балъците свършиха! Нема да мине тоя път.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  благодаря за статията.

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  във форума има психически болни

 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Разстроено

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  Да и не. Да, щото полицаите наистина се сблъскват с най-кофтите екземпляри в обществото, ама и "не", щото виждат как на тези кофти екземпляри им се разминава (с тяхната лична или помощ от колегите им — прословутата "корупция" ) и решават, че и те могат така да минават метър над законите и ей ти го якия дял в статистиката за домашното насилие...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Весело

  Тези пак са чели статистиката както дявола чете евангелието. Затварянето в къщи било отпушвало насилието... дрън, дрън. НЕСИГУРНОСТТА ЗА ДОХОДИТЕ отключва насилието, щото си заключен в къщи, не знаеш кога ще те отключат и кога отново ще те заключат. Ей ти го източника. А веднъж отключено, насилието се изсипва върху тези дето са под ръка, а в къщи под ръка са само домашните и ей ти я логиката в резултатите от статистиката. Гаранция, че ако тези бяха заключени на стадиона, насилието щеше да е между агитките и вътре в самите агитки.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ramon Asvalda":
  Я, набийте жената да ви е по-спокойно, че сто процента нещо я не е сготвила като хората, я е погледнала в погрешната посока или пък има мнение по някой въпрос, не я е срам. 40. 40 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#21] от "sxr59673131":

  Явно много.

 41. 41 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Полицейско насилие и вкъщи?
  Нормално е - полицаи стават агресивни индивиди, които по някакво случайно стечение на обстоятелствата не са станали престъпници.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 42. 42 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Няма кризисни центрове, но не приехме Истанбулската конвенция. И понеже герберите не приеха съответните закони, сега жертвите трябва да разчитат на неправителствените организации.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  "Това им е работата, но все пак трябва да не забравяме, че дори те са човешки същества :))) Веднъж сблъскаш ли се с тъмните страни на човешката природа, вече не можеш да си позволиш да си нормален, лукса на цивилните е, че не виждат мръсотията и могат да си позволят да живеят наивно :))) "

  Страшна логика. Аристотел ряпа да яде.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#23] от "Аскет":

  "В общия случай, ние разбираме, че Полицаите, при всичките им кривици, когато са избирали своя път в Живота, са предпочели правилната позиция - да защитават Закона, а не да го нарушават."

  Подобно генерализиране е повече от глупаво. По нашите ширини, а не само по-нашите, корумпирани или насилници стават полицаи именно, защото знаят, че това им дава възможност да рекетират, вземат подкупи и да упражняват насилие. Униформата няма как да оневини престъпника, напротив - приел да защитава закона и вършещ престъпление вината му е още по голяма.

 45. 45 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 704 Неутрално

  А аз вчера разбрах, че женен мъж не може да попита в автобуса създание от другия пол на коя спирка да слезе за еди къде си. Жена му веднага се провикна през три седалки, че му е излязъл късметът. Нормално семейство си изглеждаха с две дъщери, вече големи, учтиви, русички, сресанки, на вид бяха "вишисти" родителите. Не знам в кой век живеем, в коя част на света, що за ориенталщина и селяния се шири. Туй турските сериали големи щети нанесоха.

 46. 46 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Приемам въпросите свързани с насилие в дома много сериозно. И не става въпрос единствено за насилие срещу жени. Има и деца, и мъже, които са подложени на тормоз.
  Но! Цитат: "... по данни на Българския фонд за жените броят на пострадалите от домашно насилие българки годишно е над 1 милион..." При условие, че жените в България между 15 и 70 години са има-няма 2 милиона, ми се струва че Българския фонд на жените "леко" пресилва положението, което е нагло! Нагло е по много причини и не е в полза на никого. Най-малко на пострадалите.

 47. 47 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гражданин":

  Не е точно така. На полицаите лесно им отпускат кредити, стоки на изплащане и т. н. Повечето от тях не са добре с математиката и лесно се оказват длъжници с по 1000 лв месечно. И се почват семейните драми...

 48. 48 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#46] от "quasimodo":

  Като махнеш неомъжените и вдовиците излиза, че ВСЯКА жена живееща с мъж е насилвана или бита ! Дали?

 49. 49 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#45] от "znaya":

  Точно. Всяка вечер в осем стотици хиляди българки се самооблъчват с мангалщина на корем 🤪

 50. 50 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  Хващай гората бе психопат. Какви ги говориш, кой те тества, нарцис загубен.

 51. 51 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 493 Неутрално

  това са си престъпници в униформи и освен заплата си докарват пари от контрабанда, проституция , наркотици

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK