На живо

Коронавирусът в България: властите дават противоречиви сигнали кога и как ще смекчат мерките (хронология)

Коронавирусът в България: властите дават противоречиви сигнали кога и как ще смекчат мерките (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталРазминаване в мненията за посоката на действия срещу коронавируса беляза десетия ден от въвеждането на по-строгите ограничителни мерки в страната. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев реагира остро на струпването на хора в магазините за подаръци през почивните дни и заплаши ако изискването за дистанция продължи да не се спазват, обхватът на мерките да бъде разширен, а магазините - затворени. В същото време премиерът Бойко Борисов повтори, че се планира сваляне на ограничителните мерки в държавата на 21 декември и дори прогнозира отваряне на детските градини и яслите седмица по-рано - от 14 декември, въпреки мнението на здравния министър Костадин Ангелов, че е рано да се говори за това.


Малко повече от седмица след въвеждането на новите мерки властите коментират, че има първи резултати от тях и ръстът на заболелите се забавя. За момента това трудно може да се проследи от официалните данни. Традиционно в понеделник има спад в повечето показатели, но той се дължи на това, че част от информацията не се нанася в Единната информационна система през почивните дни и се актуализира едва във вторник. В същото време статистиката продължава да отчита резултати единствено от PCR изследванията, без да дава сведения за антигенните тестове, които се използват масово от началото на ноември, когато бяха въведени в COVID центровете в бившите поликлиники и във фургоните за триаж пред държавните болници.


"Дневник" проследи най-важните новини около кризата с коронавируса в България в реално време.
До 21 декември в Пловдив няма да има коледни базари на открито. Това обявиха от местната власт и уточниха, че Фермерският базар, Панаирът на занаятите и Коледният базар в Капана могат да заработят едва след тази дата, ако епидемичната обстановка в града се промени, съобщава БНТ.


Занаятчии и производители на храни настояха, че на фона на работещите на закрито големи магазини и общински пазари, за тях се прилагат двойни стандарти и обещаха изключително стриктни мерки за сигурност при провеждане на инициативите си.


Базарите трябваше да се проведат по-рано този месец, като Панаирът на занаятите трябваше да започне този петък. Решението за забраната за провеждането е на общинския кризисен щаб.

Гърция ще налага 10-дневна карантина на влизащите

Гръцкото правителство въвежда допълнителни мерки за пристигащите в страната, независимо от тяхната националност – 10-дневна карантина и бърз тест за коронавирус, съобщи Министерството на външните работи.


По информация на посолството в Атина, считано от 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, на всички пристигащи на граничните пунктове ще бъде правен бърз тест за Ковид-19 и ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Остава изискването за попълване на PLF форма и предоставяне на отрицателен резултат от направен PCR тест 72 часа преди пристигането.


Подробности четете тук.

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се понижава заради COVID-19

АЕЦ "Козлодуй" продължава да е най-печелившото държавно предприятие, но за първите 9 месеца на 2020 г. отчита с над 20% по-малка печалба спрямо 2019-а - 245 млн. лв. срещу 308 млн.лв., показва финансовият отчет на дружеството, информира "Капитал".


Основната причина за това е сътресението на пазара на електроенергия, което бе предизвикано от обявеното през март извънредно положение заради разпространението на COVID-19.
На практика АЕЦ-а е произвел почти същото количество ток, но го е продал на по-ниска цена. При средна борсова цена от 95.6 лв./мВтч за деветмесечието на 2019-а, тази година стойността е 70.6 лв./мВтч. Повече по темета четете тук.

Рано е да се каже дали държавата ще отвори изцяло на 21 декември

Рано е да се каже дали държавата ще отвори изцяло на 21 декември. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по повод заявката на премиера Бойко Борисов, дошла по-рано днес. Това ще се реши спрямо данните на заболеваемостта, които ще бъдат получени за периода след 14 декември, уточни той пред журналисти.


Ангелов потвърди, че от идния понеделник има готовност отваряне на яслите и детските градини. За струпванията на хора в магазини през уикенда, министърът обясни, че е разпоредил проверки навсякъде. В София са съставени 6 акта от местната регионална здравна инспекция. Ако продължат да не се спазват мерките, ще последва затваряне на магазините.


По повод предстоящото ваксиниране, организирано от държавата, Ангелов информира, че днес с директори на регионални здравни инспекции в страната е уточнено как ще се доставят ваксините. До четвъртък те трябва да изготвят списъци с желаещи да се ваксинират медици на първа линия, които попадат в първа фаза на ваксинирането.


Повече четете тук.

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. Това заяви пулмологът проф. Коста Костов по БНР.


По думите му науката обаче е позволила да бъде поставена в услуга на политиците и уплашеното общество. "Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега я принудиха да направи неща, които обичайно не се случват, обясни проф. Костов и допълни: В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Той добави, че самият би се ваксинирал и не се притеснява от странични ефекти.

Каква ще бъде организацията за ваксиниране срещу COVID-19

Кунчев: Ваксината срещу COVID-19 не е генетична манипулация

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отрече ваксината на "Пфайзер" (Pfizer/BioNTech), която се очертава да бъде първата прилагана срещу COVID-19 в света, да представлява генетична манипулация.


Ваксината е базирана на т.нар. информационна Рибонуклеинова киселина (РНК) - неизползвана досега технология, при която се използва част от генетичния код на вируса, за да се обучи човешкото тяло как да си изгради имунитет и да се бори срещу COVID-19 чрез създаване на антитела и активиране на Т-клетки. Съобщението за използваната технология предизвика вълна от разнопосочни коментари в социалните мрежи по цял свят, включително опасения, че чрез нея ще се правят опити за промяна на човешката дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), която е носител на генетичната информация. Как ваксината действа на тялото - тук.

Полицията в София ще проверява магазините и студентските купони

Столичната полиция започва засилени проверки, за да предотврати струпването на клиенти в и около големите магазини, както и да избегне нерегламентирани събирания за утрешния студенски празник. Това се разбира от съобщение на столичния кмет Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".


Според действащите ограничителни мерки заради коронавируса заведенията са изцяло затворени, а частните тържества са ограничени до участието на най-много 15 души. В магазините пък трябва да влизат толкова клиенти, че за всеки да е осигурена 3 кв.м. площ, за да се спазва дистанция. Въпреки това снимки, разпространени в социалните мрежи през почивните дни показаха струпвания на хора в и пред магазини за подаръци и играчки.


"С решение на общинския оперативен щаб създадохме организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно", съобщава Фандъкова. Тя допълва, че екипи на Общинската полиция и на Столичния инспекторат ще следят за спазването на дистанция пред и в магазините и заплашва, че при неспазване на мерките, отделни търговски обекти могат да бъдат затваряни.


Зъболекарите искат достъп до регистъра със заразени с COVID-19, за да осигури безопасността на медиците.


"При нас всеки, който влезе в кабинета и е здравноосигурен, ние го лекуваме", коментира тази сутрин пред БНТ д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, и добави:
"Не всички пациенти са добросъвестни и ние работим в непрекъснат риск и не знаем дали този, който влиза в кабинета, не е болен в момента", каза още той. Подробности във видеото - тук.

Борисов допусна предсрочно отваряне на ясли и градини

Коронавирусът в България: властите дават противоречиви сигнали кога и как ще смекчат мерките (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


Премиерът Бойко Борисов допусна възможност яслите и детските градини да заработят отново от следващия понеделник - седмица преди крайния срок на действащите в момента по-строги ограничителни мерки. Според заповедта на здравния министър те са в сила от 27 ноември до 21 декември и сред тях е забраната за посещение на ясли, детски градини, училища и университети.


"На 14-ти (декември - бел.ред.), ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, за да могат жените да отидат на работа и да има кой да гледа децата. Но това е под условие, обяви днес премиерът Бойко Борисов при посещение в пекарна, излъчвано на живо в профила му във "Фейсбук". Той допълни, че при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат. "Броят на оздравелите е много голям и най-добрата грижа според нас е отварянето", каза премиерът. Подробности - тук.

В отделението по трансфузионна хематология към болницата в Благоевград ще може да се дарява кръв за осигуряване на реконвалесцентна плазма. Това стана възможно след инициативата, подета преди дни от бивши възпитаници на езиковата и математическа гимназии в областния център, съобщи БНТ.


Дарената кръв от хора, преболедували COVID-19 ще се транспортира до София, където ще се преработва.
Днес се очаква екип от София заедно с лаборанти да пристигнат в кръвния център в Благоевград, за да предадат своя опит. Десетки хора от региона са изявили желание да станат дарители, уточнява телевизията.

Президентът поиска от кабинета откровеност за ползите и рисковете от ваксините

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен Радев


Президентът Румен Радев обяви, че очаква от правителството да има компетентно и откровено разясняване както за ползите, така и за рисковете от ваксините срещу коронавирус. Според него ваксинирането трябва да е след всички разрешителни както на европейската, така и на българската агенция по лекарствата. Също така да е доброволно, да се даде възможност на всеки желаещ бързо да се ваксинира, но да бъдат гарантирани и правата на тези, които не желаят.


След като обяви, че първата доставка ще е само от 60 хил. души, а желаещите сред възрастните, лекарите, хората на първа линия, работещите в търговията и транспорта и др. били много повече, той каза: "Аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Ако реша, ще се ваксинирам, докато няма чакащи от тези категории хора".

Лекарите обвиниха здравната каса, че бави решенията за коронавируса

Решенията на правителството, предложени от Националния оперативен щаб, не се изпълняват за ден-два, както би трябвало, а се бавят с месеци заради бюрократични процедури в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За това предупреди пред "Нова телевизия" председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Миналата седмица съюзът поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да постави пред него тези въпроси.


"От решението до действието минават месеци", заяви Маджаров и даде пример с трансформирането на легла за ковид болни в белодробните болници. "Решиха, че трябва да се откриват бързо легла още през лятото. Белодробните болници два месеца не можеха да сключат пътека за COVID-19, защото пътеката е инфекциозна, и трябваше да работят на половин цена. Министърът каза: Няма проблем, ще намалим изискването за инфекционист само и само да има такива легла. Но няма такова нещо", възмути се председателят на съсловната организация на лекарите. Заради подобни неуредици, "сбирки" и "писма" се забавило по думите му и решението за издаване на направление на PCR тест от личните лекари.


Едновременно с това касата разполага с 600 млн. лв. извън редовния си бюджет, с които да финансира тези дейности, напомни Маджаров и възкликна: "Аз не мога да разбера какво се случва там". Още от интервюто - тук.

Властите заплашват да затворят големи магазини, ако продължи струпването на хора

Коронавирусът в България: властите дават противоречиви сигнали кога и как ще смекчат мерките (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Ако струпването на хора в големите магазини продължи, както беше през изминалите почивни дни, ограничителните мерки ще бъдат разширени и ще обхванат и тях. Това заяви в интервю за Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Повод за реакцията му бяха разпространяваните в социалните мрежи снимки, които показваха тълпи от купувачи в магазините за подаръци, както и огромни опашки от хора, застанали близо един до друг, пред тях. Пълни с клиенти бяха и хипермаркетите на веригите за хранителни продукти.

Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата и да ти казва: "Не го прави, защото е опасно и сме в епидемия".


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор, за струпването на хора в магазините за подаръци


"Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени", каза Кунчев. Той подчерта, че отговорност за струпалите се клиенти носят собствениците и управителите на търговските обекти, които не е трябвало да го допускат. Подробности по темата - тук.

Столичният бул. "Витоша" в почивните дни беше пълен с хора

© Юлия Лазарова

Столичният бул. "Витоша" в почивните дни беше пълен с хора


Столицата остава градът с най-много новозаразени въпреки регистрирания от официалната статистика спад на случаите. Ето областите с най-много случаи в последното денонощие:

София - 190
Варна - 126
Бургас - 85
Сливен - 27
Плевен - 21

Заразените в неделя са най-малко от края на октомври насам

Броят на новозаразените с коронавирус в последния ден на миналата седмица е 577 и е най-ниският, отчитан в понеделник от 26 октомври насам, сочат данните на Единната информационна система. Традиционно всички показатели, които здравните власти обявяват публично спадат рязко надолу в понеделник, тъй като в почивната неделя информацията не се попълва изцяло в регистъра и се отразява напълно в данните за вторник.


Въпреки това спадът в сравнение с предишния понеделник, когато бяха обявени 739 новоинфектирани, е над 20 на сто. Направените тестове за денонощие - 1424, също са най-малко от средата на октомври насам. Статистиката обаче отчита само признатите за официални PCR тестове, без да дава сведения за резултатите от бързите антигенни изследвания, които набират популярност от началото на ноември, когато започнаха да се прилагат в COVID центровете в бившите поликлиники на големите градове и във фургоните за триаж пред държавните болници. Положителните тестове са 40.52 на сто от общия брой изследвания.


Повече за данните за деня - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (195)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Неделя не може да бъде критерий.
  Когато починалите паднат под 30, и то, примерно, във вторник, ще повярвам, че нещата вървят на добре.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Ми тп не останаха съчки особено в Голямото Село.
  Вече ставаш подозрителен не ако си а ако не си го карал.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Нещата уж се оправят. Задава се светло бъдеще.
  Чакам да започнат тоя-оня да си приписват заслугите.
  Пандемията ще се прекъсне и без ваксини.
  Следващите 5 години ще възстановим направените дългове и всичко ще си дойде на место, дори след това ще имаме възможност да инвестираме.

 4. 4 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 300 Весело

  Големи са! Кога въведоха мерките, кога рЕзко проработиха тия мерки!
  Е, има го и дребния въпрос, че просто спряха да тестват, ама това не е важно, нали...

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  При наличието на алтернативни тестове, които не се отчитат, за мен единствено броят на починалите от монархическия вирус може да даде представа за посоката на развитие.

  Еретик
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 836 Весело

  При по-малко тестове ще има и по-малко заразени. Иначе процентът от направените тестове е по-висок в предишната статия...

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Ще видим утре , въпреки ,че днес е първия ден от месеци ,в който броя на активните спада с над 1100 души ,което пък е най радостното от всички данни .

 8. 8 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Нещата уж се оправят. Задава се светло бъдеще.Чакам да започнат тоя-оня да си приписват заслугите.Пандемията ще се прекъсне и без ваксини. Следващите 5 години ще възстановим направените дългове и всичко ще си дойде на место, дори след това ще имаме възможност да инвестираме.
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919


  А дано , ама на дали . Видяха че номера минава , и след тая ще последва нова "пандемия" -ако въобще тая свърши.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 9. 9 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Нещата уж се оправят. Задава се светло бъдеще.Чакам да започнат тоя-оня да си приписват заслугите.Пандемията ще се прекъсне и без ваксини. Следващите 5 години ще възстановим направените дългове и всичко ще си дойде на место, дори след това ще имаме възможност да инвестираме.
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919


  Силно се надявам това да е някаква много странна форма на сарказъм...

 10. 10 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Нещата уж се оправят. Задава се светло бъдеще.Чакам да започнат тоя-оня да си приписват заслугите.Пандемията ще се прекъсне и без ваксини. Следващите 5 години ще възстановим направените дългове и всичко ще си дойде на место, дори след това ще имаме възможност да инвестираме.
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919


  Силно се надявам това да е някаква много странна форма на сарказъм...

 11. 11 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Добре бре, тези наглеци не им ли писна да "заплашват" с някакви глупости?
  Как пък един от тях не излезе и не "ЗАПЛАШИ", че ще си подаде ОСТАВКАТА ако не му уважават глупавите "мерки" и ще ни лиши от експертното си мнение и помощ?
  Как пък един не "ЗАПЛАШИ", че вече няма да ни "спасява", а ще си намери истинска работа, която не е на държавна хранилка?

  Ех.... мечти!

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 12. 12 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 770 Гневно

  Аз не мога да разбера семействата, които пазаруват групово - и жената и мъжа и децата, все едно на разходка са излезли, а не да свършат дадена работа.
  Трябва само един член от домакинството да пазарува.

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#11] от "Henry":

  Кои точно мерки са глупави?Те само у нас ли са глупави ,или и в почти целия свят?Ти по голям експерт ли си от налагащите тези мерки?

 14. 14 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Нека останат отворени, ама на входа всеки задължително да подпише декларация за отказ от медицинско лечение. Да не пълнят болнциите

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ами като затвориха всички молове, то къде остана да се пазарува - в Джъмбо и подобните магазини. Тъпо беше избирателно да затварят - трябваше или всички да затворят, или никои. Ако работеха всички, хората щяха да се разределят много по-умерено и да не се струпват в малкото останали отворени.
  Всеки има да купува по 10-20 подаръци поне - за роднини, приятели... у нас списъка е 20-30 човека и семейства (жена ми го води). Онлайн ако поръчаш, пак не е добре, защото спидитата са претоварени. От Хиполенд бях поръчал онлайн разни неща за децата от Черен Петък - още не са дошли.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  "Как пък един от тях не излезе и не "ЗАПЛАШИ", че ще си подаде ОСТАВКАТА ако не му уважават глупавите "мерки" и ще ни лиши от експертното си мнение и помощ?"
  =============
  Думата "ЗАПЛАШИ" е произведение на журналист от сайт, чието отношение към правителството, но и към България и българите е добре известно.
  Думата е умишлено избрана, можеше да бъде "каза или предупреди"
  Вие чувствате ли се заплашен?
  Аз - не, но вероятно си има причина.
  Погледнете снимката на "Витоша". Може би навалицата ви харесва? Аз бих избягал към истинската Витоша, при това към някой по-слабо посещаван край. Ако бутането из чаршията е религия за вас, ще се опитам да ви разбера.

  Еретик
 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Когато искаш изгодни, китайски боклуци, защо просто 1-2м преди празниците, не ги поръчаш от алиекспрес?

 18. 18 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Не може павето трябва да обиколи и пипне всичко, а мама да види всичко.

  agent
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 844 Неутрално
 20. 20 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Всъщност и броя на починалите не е твърд критерии. За да обявят някого за починал от КоВид то той трябва да е диагностициран с вируса чрез PCR преди да почине. Т.е. вероятно доста хора не влизат в статистиката, като починали с КоВид въпреки, че са инфектирани. Предполагам статистиката е изкриване заради бързите тестове. Много хора ги предпочитат освен заради цената и заради това, че не те "дамгосват" на държавно ниво. Наистина е учудващо, че вече 2-и месец няма изградена система за регистриране на положителните резултати от бързите тестове.

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  Властите заплашват, преследват, подслушват, преследват.....всичко звучи като взето от 70 те години на миналия век....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Пълно затваряне като в Турция ,само това оправя нещата ,всичко останало пълни болниците ,където е ужас и изобщо не може да се с тигне до нормално лечение ,поради това ,че един лекар отговаря за средно 60-100 човека ,всеки да си прави сметката кое му е по важно и как смята да преживее заболяването ,кой ще го приеме и лекува и как ще оживее евентуално .

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#17] от "chepokalipsis":

  1. има ДДС и мито, ако са по-обемни но евтини като пластмасови играчки например ще ме пратят да попълвам митническа декларация срещу 12лв.
  2. В момента дават срок 30-40 дена и рядко го спазват т.е трябва да поръчам август
  3. Не мога да върна нищо ако случайно има проблем, случвало ми се е в реални магазини
  4. Цените са много по-евтини, едва ли ще спестя 20-30% на типични артикули.

 24. 24 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 450 Разстроено

  [quote#8:"Иван"][/quote]

  Аз лично бях "свидетел" на 3 смъртни случая, в следствие на усложнения от Ковид-19. Стигат ми толкова. Носете шибаните маски и не се разхождайте навън само заради идеята.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, КМЕТ В СЯНКА, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Smart Bulgarian, LudLustrator
 25. 25 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ами като затвориха всички молове, то къде остана да се пазарува - в Джъмбо и подобните магазини. Тъпо беше избирателно да затварят - трябваше или всички да затворят, или никои. Ако работеха всички, хората щяха да се разределят много по-умерено и да не се струпват в малкото останали отворени.Всеки има да купува по 10-20 подаръци поне - за роднини, приятели... у нас списъка е 20-30 човека и семейства (жена ми го води). Онлайн ако поръчаш, пак не е добре, защото спидитата са претоварени. От Хиполенд бях поръчал онлайн разни неща за децата от Черен Петък - още не са дошли.
  —цитат от коментар 15 на Камен


  'щото една година не минем без подаръци, ке ни увехнат ръчичките. Айде по-сериозно.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, КМЕТ В СЯНКА, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Smart Bulgarian, LudLustrator
 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#9] от "Драгомир Дончев":

  ++ но не е сарказъм. Това е кръстоска между Бенатовщина с Мангъровщина!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петърчо":

  Вижте собствеността на Джъмбо, кой прави пачки в момента!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drugii":

  + Но Турция е държава!!! Дори управлявана от един луд в момента, но е Държава! Ние сме географско понятие.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 30 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  ДДС дължиш само на стоки над 30лв, а не е като тук да не плащаш ДДС, когато пазаруваш от магазин. Мито се дължи само на стоки, над 150 евро. А за електроника мита изобщо няма.

 30. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Пропуск е,че не се предвидиха ГОЛЕМИ глоби за собственици на магазини,които допускат такива струпвания.

 31. 32 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "Петърчо":

  Най-умният.

  No Pain No Gain
 32. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  До коментар [#31] от "uvtest":

  И да имаше такива, щяха да паднат в съда...
  В събота като минах покрай паркинга на Джъмбо бях направо потресен. Още преди да видя снимките ми беше ясно съдържанието им. Информираха и кмета Николов, нищо.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#11] от "Henry":Кои точно мерки са глупави?Те само у нас ли са глупави ,или и в почти целия свят?Ти по голям експерт ли си от налагащите тези мерки?
  —цитат от коментар 13 на uvtest


  За първи път съм съгласен с вас.

  Това в магазините е безобразие! То , че народа си е алтав си го знаем , но поне в търговските обекти може да се сложи малко ред , за да не се струпват много хора които пазаруват.Баси и анархията.....

 35. 36 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 355 Весело

  Едновременно с това касата разполага с 600 млн. лв. извън редовния си бюджет, с които да финансира тези дейности, напомни Маджаров и възкликна: "Аз не мога да разбера какво се случва там".

  Никой нищо не може а направи, но всички знаят че има едни пари.

 36. 37 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Една скромна идея от мен. След като магазините са препълнени, а куриерите се бавят, защо не помислим поне за някои хора в списъка си за дигитални подаръци? Примерно абонамент за сайт за аудио книги е яко. Има и на български. Или някоя от услугите за стриминг на музика/филми - в някои сайтове има за всеки по нещо, други са нишови по като за киномани. Или пък абонамент за някое мобилно приложение за упражнения/йога. Може и абонамент за вестник/списание според интересите на човека. Подарявала съм такива неща и хората са доволни. Така хем не е без подарък, хем няма нужда от бутане в тълпата или чакане на куриер... И е по-екологично даже, понеже няма пластмаси и ненужни вещи... Не за всеки става, надявам се за някого да е полезна идея.

 37. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#30] от "chepokalipsis":

  Точно така, и като си платя ДДС +12 лв митническо посредничество и цената на стоката става дори по-висока от цената във физически магазин. И затова си струва поръчката само на стоки които не се намират лесно в България или Европа.

 38. 39 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Кунчев, а не ви ли идва на акъла да отворите моловете за да няма предпоставка хората да се скупчват в останлите отворени магазини за да вземат подарък за близките за Коледа? Малко акъл трябва да имаш, ама навреме да ти дойде! Затворете Дъмбо и Декатлон и хората още повече ще се скупчват в малките магазини.

 39. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#35] от "Strymski":

  И къде да пазаруват тия хора?. Затвориха моловете в които не беше толкова пълно и всички се събраха в Джъмбо, просто няма къде другаде. И какъв е проблема - всички са с маски, ходят само здрави хора, няма старци.

 40. 41 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Големи са! Кога въведоха мерките, кога рЕзко проработиха тия мерки! Е, има го и дребния въпрос, че просто спряха да тестват, ама това не е важно, нали...
  —цитат от коментар 4 на Принц Серж


  Случаите бяха започнали да спадат още преди въвеждането на мерките. Натрупва се естествен имунитет.

 41. 42 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#20] от "mrslv":

  Ма не се "Замисляте" за Изкривяването че няма Аутопсий има Гадаене и тези Тестове са Фалшощиви положителни. Ма другу си е Драмата спецялисти станахте по Умрелите, Заразените абе Страхливи стари Баби станахте който дрънкат Глупусти по цял ден. Ако правителствата бяха Вложили тези усилия с който Психират Хората в нещо Градивно чуду щеше да е станало в Света. Айде останете си с Реването и Драмата това е България.

 42. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петърчо":

  А вас кой ви кара да пазарувате подаръци? Крийте се вкъщи и карайте и десетилетия.

 43. 44 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Както винаги се ослушваме - едно време Полша направи шокова реформа и си стъпи на краката, а ние полека-лека и стигнахме до Виденовата зима с 3000 лв за долар. Сега Турция и Гърция въведоха много по-драстични мерки, ние пак лека-полека да не би някой да се ядоса! Такива работи се правят със замах, за да имат ефект, иначе народът ги разводнява и нищо не се получава.

 44. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Тая предколедна истерия по магазините е непоносима и без пандемия.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 45. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Никак не е луд ,щом успява да организира 80 милиона ,повечето от които не могат да си напишат името .....,а държавата му върви 1000 пъти по добре от нас ,въпреки всичките проблеми ,глупости ,които се творят там ,поради разнопосочни интереси .

 46. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#37] от "ews09691998":

  Защото подаръците са основно за деца и не искаме да се зомбират окончателно. Без това висят по 7 часа на онлайн ученето, после 2+ часа тикток, майнкрафт/симс. И като му купя онлайн абонамент съвсем ще му се изпържи мозъка.

 47. 48 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#42] от "bse17521826":

  Абе тупан , кви аутопсии ,ела с мен в ковид отделенията да ти покажа посинелите хора и да ги попиташ какво им е и защо след 2 -3 часа до денонощие ще загинат ,те сами ще ти кажат какво им е , аман от малоумници .

 48. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата и да ти казва: "Не го прави, защото е опасно и сме в епидемия".

  Требе си военен с камуфлаж :)

  А пред всеки магазин да има по 2-3 с палки както в Индия ги бъхтят. :)

  И аз не можем да разбрем защо на касата всеки иска да ми се завре в гърба като така няма да мине по-бързо.

 49. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Любопитно

  Вярно ли е, че всички мъртъвци от ковид отделенията, задължително се кремират?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 50. 51 Профил на ben01549735
  ben01549735
  Рейтинг: 30 Неутрално

  коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Дори и това не е показател, защото със сигурност има хора, които са били с бърз тест, лекували са се у дома и са починали без да постъпят е болница. Те не попадат в статистиката и за починалите.

 51. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иполит Матвеевич":

  А най-абсурдното е че по молове и магазини за подаръци ходят млади и здрави хора и стриктно се носят маски. А най-абсурдното е че тия магазини са в големите градове, където заразените спадат сериозно, в София пика бяха 1300 човека на ден, сега сме на 600 т.е никаква нужда няма да се правят повече глупости като затваряне и сие.

 52. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Случаите бяха започнали да спадат още преди въвеждането на мерките. Натрупва се естествен имунитет.
  —цитат от коментар 41 на JohnGalt


  Не, просто хората взеха да се пазят повече и без правителството да им казва.

  До естествения имунитет имаме сигурно към 5-6 милиона да го прекарат още. :)

 53. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Вярно ли е, че всички мъртъвци от ковид отделенията, задължително се кремират?
  —цитат от коментар 50 на hamiltonf


  Не

 54. 55 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Загиват болнавите и старите, както в Природата... Незнам този страх и неразбиране от поредния вирус, които са хиляди.
  Организацията, културата и корупцията е проблема.

 55. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  На 5-и отидох да купя шаран. Пазарът гъмжеше от хора. Плътно един до друг. Като сардили. Блъскаха се душеха се.........
  Сега броя 4 дена да разбера кво е станало.

 56. 57 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  как решихте, че ходят само здрави хора? За маските - не съм видял - не знам. В повечето магазини, в които съм бил действително огромна част носят маски (за разлика от градския транспорт).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  Бройките на ново заразените не са важен показател. Щото има хора не си правят тестове или си правят от антигенните тестове, а те както се разбра не влизали в "системата".

  С две думи не е добра идея да вярваш много на бройката заразени.

  Важния показател е хоспитализираните. Като вземат те да спадат на седмична база значи сме стигнали пика. След тях ще почнат да спадат и тези в интензивното и броя на починалите.

 58. 59 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Така е, прав/а сте. По-скоро за възрастни би била подходяща идеята, за децата си остава въпросът с подаръците тази година.

 59. 60 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1210 Разстроено

  Никъде по света,мерките които се вземат,не вършат работа,но пък здравните им системи работят и смъртността им е по-ниска,въпреки че нашата е изчислена върху неверотните 7 милиона. Ако се изчисли върху истинските,ще се увеличи с поне 20%. Като не ни работи здравната система,ще затворим магазините. Като има пари в здравната каса,няма да ги харчим,а ще ги пазим за нови обещания.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  "Властта" нещо взе да се възприема като НКВД по времето на Сталин ми се струва. Айде ако може без заплахи, да не започнем пък ние с подривната дейност, че каквито са пълни некадърници от първия до последния (за разлика от други хора аз съм краен - в държавната администрация НЯМА свестни, всичко е шлака от скапаните ни университети, лично познавам бая народ) няма и да разберат какво се случва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#58] от "realguru":

  В София пика на хоспитализациите беше достигнат още преди 2 седмици. И основното което повлия за достигането му бяха ковид кабинетите където хипохондриците и леко болните да минат за душевно успокоение.

 63. 64 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Властите ще затворят големи магазини , ама друг път .
  Специално веригите няма да ги пипнат , ако ще да измре половината от населението .
  Властите затварят паркове, училища и детски спорт - т.е там където няма лобита да натискат и да искат !

 64. 65 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До края на седмицата минаваме Швеция и Мангъров ще има да черпи.

 65. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#57] от "bludniq_sin":

  Ами видях ги лично. И ние се изсипахме за подарък в едно Джъмбо в София в петък. Беше пълно, нямаше опашки но си имаше доста хора. Не видях нито един човек над 60, всички стриктно носеха маски и се масово се спазваше дистанцията.

 66. 67 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1210 Гневно

  Когато неадекватниците затворят всички магазини и заразата не спре,какво следва? КПП-та ? Паркове и градини? Планини и морета? Пейки? Вечерен час? Телени ограждения? Вишки с прожектори? ПРОЛЕТНОТО ВИ ОСИРАНЕ НЕ Е ЗАБРАВЕНО.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 67. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Властта трябваше да затвори големите магазини, хотели и ресторанти още лятото, но тогава се правят сериозните обороти по курортите и щяха да последват масови фалити, при това на " нейни хора" !!! Сега, при около 4 000 заразени на ден, дори и да го направят, ще е прекалено късно.....

 68. 69 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Да не ги бяхте правили тези големи магазини, нямаше да има струпване на хора. Държавата ни вече е концлагер. Затаряме щото се струпвате, отваряме щото сте здрави и трябва да работите. Ще ядете кога ви кажем, ке се.ете пак кога ви наредим. Байгън от вас.

 69. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Когато неадекватниците затворят всички магазини и заразата не спре,какво следва? КПП-та ? Паркове и градини? Планини и морета? Пейки? Вечерен час? Телени ограждения? Вишки с прожектори? ПРОЛЕТНОТО ВИ ОСИРАНЕ НЕ Е ЗАБРАВЕНО.
  —цитат от коментар 67 на Майндърбайндър


  През пролетта мерките сработиха. Ако ги нямаше, април щеше да бъде ноември. :)

 70. 71 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Идва време за жътва с ваксините.
  които е сял, сега ще жъне келепир

 71. 72 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#70] от "realguru":
  Нищо не е сработило,просто времето се затопли,а вирусът очевидно харесва студено. Сегашните мерки ще дадат резултат през май.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 72. 73 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#43] от "m17":

  Откакто преименуваха дедо ти Мраз, на дедо ти Коледа и почнаха да си пеят песничките за рождени дни и разните други празници на ьнглийски, народа изкука. Източиха му сивото и всеки е луд по своему, обаче като тълпа корпорациите ги вкарват в калъп. Пазаруване по черни(политнекоректни) петъци, намаления без намаления, коледни пазари още от ноември. прИмоции на опашка и бутане на стадото в сутрешното отваряне на вратите на супермаркетите, с опасност за живота. Не е баш пример за супермаркет безмозъчна блъсканица, ама помните ли "Индиго"?

  мурзилка
 73. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#49] от "realguru":

  "И аз не можем да разбрем защо на касата всеки иска да ми се завре в гърба като така няма да мине по-бързо."
  ===========
  Защото пред него веднага се намества "по-умен".

  Еретик
 74. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#70] от "realguru":Нищо не е сработило,просто времето се затопли,а вирусът очевидно харесва студено. Сегашните мерки ще дадат резултат през май.
  —цитат от коментар 72 на Майндърбайндър


  Напротив след като разхлабиха мерките, бройките скочиха май и юни. След това се затопли и юли и август намаляваха.

  Сега може и да не намаляват, но поне стоят на едни ниво, а ръстът на хоспитализираните се забавя. Скоро и там ще се стабилизира и евентуално може да почне да намалява.

 75. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#73] от "Маршалов":

  Ами разбира се че хората пазаруват, искат да си живеят живота, не искат да чакат за едно трабанче 10 години.

 76. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#70] от "realguru":

  Глупости, постопли се. Август като нямаше мерки що нямаше бум на заразени ?

 77. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#69] от "Petia Nikolova":

  "Държавата ни вече е концлагер. Затаряме щото се струпвате, отваряме щото сте здрави и трябва да работите. Ще ядете кога ви кажем, ке се.ете пак кога ви наредим. "
  ===========
  Госпожо, същото се прави и в другите страни, но "там е демократичто".
  Гърците затвориха напролет, отвориха за сезона да не изтърват някое евро и сега пак затвориха. Вижте какво се прави и в Западна Европа или Турция.
  Останалият свят не ме интересува.

  Еретик
 78. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#49] от "realguru":"И аз не можем да разбрем защо на касата всеки иска да ми се завре в гърба като така няма да мине по-бързо."=========== Защото пред него веднага се намества "по-умен".
  —цитат от коментар 74 на Костадин Иванов


  Абе на кауфланд загражденията до касите са по 4-5 метра, по-умен няма къде да се пъхне. Па и там са турили на земята разни картинки къде да стъпваш. Толкова ли е трудно туй стадо да ги спазва. :)

  Ако трябва там овчари с геги като индийските полицаи. :)

 79. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#65] от "varna_moreto81":

  Така ли, викате за седмица ще наваксаме разликата от 3 хиляди починали ?.

 80. 81 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  То пък едни подаръци... Пластмасов боклук.

 81. 82 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Броят на хората в болница и починалите дали намалява? Нормално е хора да предпочитат тесчето от 30 лева...

 82. 83 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#50] от "hamiltonf":

  Да. Голяма драма за мюслиманите.

 83. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тюфлекчия":

  Това е много дразнещо, тоя щаба колкото повече власт им дадеш стават по-нагли. Обществото се съгласи на разумни мерки точно с обещанието да не се правят глупости. И сега тоя излиза и почва да заплашва. И ако случайно някои снима и хора в планината или парка, пак ще почне да говори за затваряне на паркове и КПП'та

 84. 85 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#70] от "realguru":Глупости, постопли се. Август като нямаше мерки що нямаше бум на заразени ?
  —цитат от коментар 77 на m17


  Щото горещото и сухо време влияе на вируса.

  И второ повечето хора бяха отпуска, морето, на вън, на открито, а не по офисите, децата бяха ваканция и пр. А вирусът не се разпространява на открито в топло и сухо време.

  На открито сега в студено и влажно може да е по-рисково. Но едва ли. По-скоро главния вектор на разпространение остават затворените помещения където се прекарва повече време без маски - офиси, барове, кръчми.

 85. 86 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#65] от "varna_moreto81":Така ли, викате за седмица ще наваксаме разликата от 3 хиляди починали ?.
  —цитат от коментар 80 на m17


  Последната седмица имаме двойно увеличение на смъртността в статистиката.

  Вместо средно 2000 колкото е нормално за минали периоди са починали 4300 човека. Демек 2000 отгоре.

  Така че няма да се учудя ако следващата или по-следващата седмица имаме 3000 допълнителни починали. Дали ще са от Ковид - най-вероятно да. Дали ще влязат всички в официалната статистика - най-вероятно не.

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 86. 87 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Властите ако искаха и можеха, досега да са ги затворили тези вериги. Само, че те са на чужди държави и Баце веднага ще бъде привикан от няколко посолства. Защото за разлика от нас, те си гледат интересите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 87. 88 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#67] от "Майндърбайндър":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Радвам се, че все още има трезвомислещи като Вас.

 88. 89 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 213 Любопитно

  "Заразените в неделя са най-малко от края на октомври насам"

  Може би ковида си почива уикенда?

 89. 90 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#88] от "iceland":

  Кое му е трезвомислещото?В цял свят има подобни,че и по крути мерки .Навсякъде ли ,взимащите тези решения са по глупави от някои от коментиращите тук корифеи?

 90. 91 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Когато неадекватниците затворят всички магазини и заразата не спре,какво следва? КПП-та ? Паркове и градини? Планини и морета? Пейки? Вечерен час? Телени ограждения? Вишки с прожектори? ПРОЛЕТНОТО ВИ ОСИРАНЕ НЕ Е ЗАБРАВЕНО.
  —цитат от коментар 67 на Майндърбайндър


  Ами примерно групова екзекуция на 50% от населението ще свърши работа .
  Намаляваме разпространението на вируса с 50 % ?????

 91. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#86] от "realguru":

  А къде останах всички жертви на паниката от Ковид които не са потърсили помощ от съвсем лечими състояния? Изследванията за рак са спаднали с пъти, дали рака се е уплашил от ковида? На година в България умират 60 хиляди човека от сърдечносъдови заболявания, точно тия хора сега се крият по дупките и не се лекуват, дали ковида уплаши и техните болести ?

 92. 93 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Аз не мога да разбера семействата, които пазаруват групово - и жената и мъжа и децата, все едно на разходка са излезли, а не да свършат дадена работа. Трябва само един член от домакинството да пазарува.
  —цитат от коментар 12 на techops


  Абсолютно!

  Gunter glieben glauchen globen
 93. 94 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата и да ти казва: "Не го прави, защото е опасно и сме в епидемия. Каза Кунчев

  За бога братя, не купувайте........мда

 94. 95 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Властите заплашват, преследват, подслушват, преследват.....всичко звучи като взето от 70 те години на миналия век....
  —цитат от коментар 21 на padrino


  Целта на заглавието е точно такава реакция като твоята и ти им я даваш.

  Gunter glieben glauchen globen
 95. 96 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Тая предколедна истерия по магазините е непоносима и без пандемия.
  —цитат от коментар 45 на Хриси


  Абсолютно вярно!

  Gunter glieben glauchen globen
 96. 97 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#90] от "uvtest":

  И в цял свят мерките срещу Корона не проработиха. Едно нещо, обаче, е напълно сигурно. психиатричните клиники ще имат доста работа след като тази истерия мине и отмине.

 97. 98 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  До коментар [#64] от "stenlyaka":

  Парковете не са затворени. Не лъжи, защото е грях.

  Gunter glieben glauchen globen
 98. 99 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  По отношение на опашките опираме до народопсихология. Когато видях опашка за детска пързалка в ГДР, как децата чинно чакат реда си без да се бутат, разбрах че имат генно предавана дисциплина.
  Управителите на въпросните магазини могат да разчертаят паркингите и да въвеждат ред. Могат да сложат машинки или да запазват места през интернет.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK