Властите заплашват да затворят големите магазини, ако струпването на хора продължи

Ангел Кунчев

© Юлия Лазарова

Ангел КунчевАко струпването на хора в големите магазини продължи, както беше през изминалите почивни дни, ограничителните мерки ще бъдат разширени и ще обхванат и тях. Това заяви в интервю за Би Ти Ви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.


Изявлението му дойде, след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки, показващи тълпи от купувачи в магазините за подаръци, както и огромни опашки от хора, застанали близо един до друг, пред тях. Пълни с клиенти бяха и хипермаркетите на веригите за хранителни продукти, а тълпи от посетители без маски имаше и на коледните базари в столицата и други градове.


"Моловете бяха затворени, защото беше преценено, че в тях се събират и хора, които не пазаруват, което увеличава опасността от зараза. Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени", каза Кунчев. Той подчерта, че отговорност за струпалите се клиенти носят собствениците и управителите на търговските обекти, които не е трябвало да го допускат.


Ваксината: много неизвестни, но най-доброто за момента
Има много неизвестни около ваксината на "Пфайзер" (Pfizer/BionTech), която се очертава да бъде първата прилагана в света, но все пак това е за момента най-доброто решение, коментира Ангел Кунчев.


Той подчерта, че отговорите на много въпроси около ваксината не могат да бъдат категорични, тъй като медиците все още разполагат само с предварителна информация и не се знаят подробности. Механизмът на действие обаче е доста ясен и в него категорично няма никакви генетични манипулации и са напълно неоснователни страховете, че информационната РНК, на която е базирана тя, ще промени човешкото ДНК, каза главният здравен инспектор. Обяснение как действа ваксината вижте тук.

Здравето е едно от най-личните неща. Знам, че има хора, които докрай ще твърдят, че ваксинирането е неизвестно и страшно, но ги уверявам, че по-страшно е когато се сблъскат с реалността. 


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


Кунчев неколкократно повтори, че макар сроковете за разработване на ваксината да са били силно съкратени, не е прескочена нито една от необходимите фази на изпитание, а напротив - част от фирмите са правили изпитание с повече от изисквания минимум доброволци. По думите му обясненията за бързия резултат са няколко: от една страна, напредналите разработки на имунизации за тежкия остър респираторен синдром и ебола, а от друга - съкращаването на административните срокове за работа и паралелното провеждане на някои от фазите на разработка. Според държавния здравен инспектор не е напълно изключено да има някакви късни последствия, "но до момента това имаме".


Изборът на ваксини е по-далечно бъдеще


Възможността хората сами да избират коя от различните типове ваксини да им бъде поставяна ще се появи едва когато има достатъчно одобрени ваксини и всяка от тях е на пазара в достатъчни количества, обясни Ангел Кунчев. Той уточни, че най-скоро се очакват ваксините, основани на т.нар. информационна РНК - неизползвана досега технология, която прилагат "Пфайзер" и американската компания "Модерна". В първото и второто тримесечие на следващата година се очакват ваксините, основани на класическите методи.


За да има избор обаче, трябва първо те да бъдат одобрени и след това - да сме сигурни, че ще има количества, които гарантират, че след три месеца имунизацията може да бъде повторена, защото иначе усилието се обезсмисля, обясни Кунчев.


В отговор на въпрос главният здравен инспектор потвърди, че определените от властите пет фази на ваксиниране в страната служат за обозначение на приоритетните групи, но при достатъчно ваксини имунизирането може спокойно да върви паралелно. Той отхвърли необходимостта преди имунизация да се прави тест за коронавирус, като посочи, че риск за здравето при поставяне на ваксина на вече заразен пациент няма. "Единственият риск е да хвърлите на ваксината вината, че все пак сте се разболели, без да знаете, че сте били безсимптомен към момента на имунизирането." Според него още е рано да се каже дали ваксината ще предпазва от заразяване, или ще помага за по-лесното преболедуване: "Дори и леко да изкарваме - като настинка, и да няма смъртни случаи, пак е добре."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK