"Америка за България" ще подпомогне създаването на компактен планетариум и още над 60 проекта

"Америка за България" ще подпомогне създаването на компактен планетариум и още над 60 проекта

© Америка за БългарияЕлектронен нос" за бързо и нискостойностно окачествяване на хранителни продукти в реално време; Технология за 100% биоразградима посуда от остатъчен малц; Планетариум "Андромеда" - усъвършенстване на прототип на компактен планетариум.


Тези са сред одобрените 62 проекта, които фондация "Америка за България" ще подкрепи по програма "Следващите 10 - в подкрепа на значими идеи през следващите десет години" в България. На четирите конкурса фондацията е удвоила първоначално заложения бюджет за конкурсите - от един на близо два милиона лева, поради големия брой смислени и качествени кандидатури, съобщи пресцентърът й.


Конкурсите по темите "Добро управление на местно ниво", "Наука с бъдеще", "Онлайн учене" и "Туризъм по Дунав" бяха обявени в края на септември и постъпиха общо 310 кандидатури от нестопански организации, бизнес сдружения и фирми, медии и училища от цялата страна.
"Приключваме 2020 година с подкрепа за 62 нови проекта на обща стойност 1 968 175 лв. Това е в допълнение към 11 милиона лева за проекти, одобрени през 2020 г., чиито кандидатури приемаме целогодишно, и над 700 000 лв. в подкрепа за борбата с COVID-19 в България. 2020 изведе на преден план ролята на дарителството и нуждата от професионализъм, прозрачност и най-вече почтеност във всички сфери на обществения живот", каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация "Америка за България", при обявяване на одобрените проекти по четирите конкурса на фондацията.


Пари ще се дават за одобрени проекти в областите "Добро управление на местно ниво" (подробности четете тук), "Наука с бъдеще" (подробности тук), "Онлайн учене" (подробности тук) и "Туризъм по Дунав (подробности тук).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK