Христо Иванов иска прокуратурата и НСО да проверят новите признания на Борисов за снимките

Христо Иванов иска прокуратурата и НСО да проверят новите признания на Борисов за снимките

© Юлия ЛазароваХристо Иванов иска от прокуратурата и Националната служба за охрана да проверят последните коментари на премиера Бойко Борисов за разпространените снимки от неговата спалня, на които се виждат крупни суми в евро, златни кюлчета и оръжие. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" в обръщение във "Фейсбук".


Става въпрос за интервютото на Борисов пред германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което според Иванов министър- председателят дава своята най-пълна версия за станалото. В него Бойко Борисов говори за компромат, подреден с методите на КГБ от някои от неговите опоненти, работещи за президента Румен Радев.

През юли изтече първо един аудиозапис, а в следващите дни - и няколко снимки от спалнята на премиера. Снимките показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите в него се виждаха и кюлчета. По-късно анонимно до медиите бе изпратено и видео от спалнята и още общо четири записа с глас като на Борисов. За разговорите досега няма официална информация, че са записвани също във вила "Секвоя". Няма потвърждение и че всички записи и снимки са правени от един и същ човек и са изпращани от един и същ човек.
Според Христо Иванов в случая не става дума за любовна история, както намеква премиера, а за безконтролна власт, превърнала се в неограничена корупция. Иванов отбелязва, че след това интервю няма нито една версия за случилото се, която да е прилична.


Той уточнява, че ако парите не са внесени там и подредени за снимките, става въпрос за корупция, а ако има постановка, пък сме свидетели за пробив в сигурността на премиера.
"Дори да приемем версията на Борисов, че става дума за пробив в неговия личен живот, това е притеснително, защото всеки може да му прати красива дама и да направи компромати, с които да постави в уязвимост българския премиер. Тома е огромен проблем за НСО, а НСО отрича. Тоест едно от двете е вярно - или има пробив, или няма пробив и тогава остава само версията за корупция", обяснява Христо Иванов.


Както е известно, дни след интервюто от НСО казаха, че непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверявали за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро.


Той подчертава, че във всички случаи след последните коментари от Борисов всякакви твърдения за монтаж и манипулация на кадрите са отпаднали.


Христо Иванов отбелязва, че прокуратурата се опитва да замита под килима цялата фактология по случая, което потвърждавало факта, че има нещо притеснително. "Ако имаше просто и приемливо обяснение, то щеше отдавна да е извадено след проверка на съответните органи", е неговото мнение.


Иванов изразява и подозрения дали няма други снимки с премиера, които са използвани за постигане на определени цели и на каква цена е станало това.


"Интересен е въпросът с пистолета от снимките. Независимо дали той е намерен там, или пък е внесен - и в двата случая е притеснително", е мнението на Христо Иванов.


Той не скрива, че не очаква прокуратурата да си свърши работата, защото за 4 месеца не е направила нищо и е в ролята на замазващия ситуацията, но подава сигналите, за да има официален документ за нейното сезиране. Към 30 ноември резултати от проверката на прокуратурата няма. Последно по темата говори главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването му пред парламента, но той не каза нищо по съществото на проверката, а само, че не е приключила. От прокуратурата последно съобщиха, че са назначени експертизи на снимките и видеото, които през август не бяха готови. Няма официална информация дали вече има резултат от изследването и какво показва той.


Христо Иванов се заканва в следващия парламент да направи всичко възможно, за да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев като главен прокурор, както и този на Висшия съдебен съвет. Неговата амбиция е Гешев да бъде освободен от прокуратурата изобщо.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK