От "махленска клюкарка" до "лайкучката не хапе" - как евродепутат нападна журналист за интервюто си по БНР

Александър Йорданов

© Юлия Лазарова

Александър ЙордановОт "махленска клюкарка" до "лайкучката не хапе" - така накратко в два свои поста във фейсбук евродепутатът от ГЕРБ от съвместната листа със СДС Александър Йорданов разказа за интервюто му пред водещата от БНР Силвия Великова. Йорданов, който е поканен да говори по темата за това какво се случи със СДС 31 години след учредяването на партията (на 7 декември - бел. а. ) в предаването "Политически некоректно", напада лично Великова, обвинявайки я, че е "невъзпитана", че е задавала въпроси по "опорни точици". Няколко часа след публикуването им, Йорданов изтри постовете. "Дневник" го потърси за коментар, но не успя да се свърже с него.


Реакцията му предизвика позиция на колегите на Великова от "Програма Хоризонт", в която се казва: "Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня... Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината". Те защитават колегата си и застават зад нея. Самата Великова коментира пред "Дневник", че фактът, че Йорданов си е изтрил постовете, говори за "последователността" му. "Да напишеш пост с обидни думи и после да го изтриеш изглежда съвсем в стила на човек с такава богата биография като неговата", заяви още Великова (още от коментара й по-долу).


Първият статус на Йорданов е от неделя вечерта, няколко часа след интервюто (цитиран от сайта "Клуб Z", който го публикува преди да бъде изтрит някъде в късния следобед в понеделник):
"ДАДОХ ИНТЕРВЮ НА КРАЙНО НЕВЪЗПИТАНА ЖУРНАЛИСТКА, ЗА КОЕТО СЪЖАЛЯВАМ. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението й бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите й въпроси".


В понеделник, той е добавил "Лайкучката не хапе, а ухае!" - казал го е поетът. Има журналистки, които ни убеждават, че не е така."


Александър Йорданов за СДС: Костов е виновен


Йорданов, който е народен представител в седмото Велико Народно събрание и член на СДС, очевидно не харесва темата на разговор и въпросите, които Великова му задава. Прекъсва я постоянно, на моменти разговорът прилича на монолог и въпреки опитите на водещата да върне темата на разговора, Йорданов на няколко пъти я обижда или квалифицира работата й ("време е да зададете един умен въпрос","вие искате предсрочни избори".


Според Йорданов "СДС не е спомен, а политическа реалност". По думите му Съюзът е преминал през същата съдба, през която са минали всички демократични партии, коалиции и движения, създадени в бившите социалистически страни след старта на промените. "На миналите избори СДС има евродепутат, това съм аз и го има благодарение на това, че се вслуша в разумния глас на Европейската народна партия и този разумен глас тогава ни каза, че е добре за евроизборите всички десни партии от това семейство да се обединят, да се явят заедно на избори, за да не се пропиляват гласовете на гражданите. Явихме се на изборите с ГЕРБ и имаме евродепутат", коментира още Йорданов. Великова се опитва да му зададе въпроси, като след няколко реплики в стил анализ на дясното и егото в него журналистката пита отново за това какви компромиси е направил Йорданов, за да стане част от листа на ГЕРБ, към която той през годините е показвал друго отношение.


"Нормално е една политическа партия да има своите върхове и своите низини. Главната причина да има срив в СДС е, че през 1997 година широката сила, която обединяваше всички демократично мислещи хора, това широко ветрило, което покриваше целия политически спектър в България, нашата представа беше, че след години, когато в България ще има демокрация, от тези партии ще се родят нормалните демократични партии, които ще управляват страната. Това обаче не се случи. Една е важната причина - когато председател на коалицията СДС стана Иван Костов, той реши да я трансформира в единоначална административна командна партия. Така той повтори модела на бившата комунистическа партия, която беше отвратила хората. От 2001 година до днес нито СДС, нито партиите, които се нароиха, не успяха да спечелят избори", коментира още Йорданов.


Видимо той се ядосва и на въпроса на Великова за цитата му за премиера Бойко Борисов преди време:


Все още ли смятате, че г­-н Борисов е премиер "мимикрия". Цитирам ли Ви точно?


- Нямам спомен, възможно е това да съм казал, аз съм казал за 30 години много неща. Вие, ако ги вадите от контекста, значи това е доста подло. Ако ще обсъждаме СДС, нека говорим за СДС.


Говорим за присъствието на СДС в листа на ГЕРБ, затова Ви питам на тази партия.


Цялото интервю на Великова с Йорданов - тук


Силвия Великова

© Надежда Чипева, Капитал

Силвия Великова


Силвия Великова: Поведението на Йорданов беше недопустимо за национален ефир


"Не виждам какво толкова го е вбесило.Това е силно казано интервю, а опит за разговор. Той искаше да монологизира, не искаше да отговаря на никакви въпроси, на места аз говоря върху него. За мен това беше абсолютно недопустимо поведение в национален ефир", коментира Великова пред "Клуб Z".


Пред "Дневник" тя добави, че си обяснява изтриването на постовете "с "последователността" на господин Йорданов и за която исках да говорим в "Политически Некоректно" в неделя. На въпрос за критиките му към Бойко Борисов две години преди да бъде поставен на избираемото шесто място в евродепутатската листа на ГЕРБ, Александър Йорданов ми каза, че не сr спомня да е наричал Борисов "премиер - мимикрия". Да напишеш пост с обидни думи и после да го изтриеш изглежда съвсем в стила на човек с такава богата биография като неговата", казва още журналистката.


Журналистите от "Хоризонт": Не задаваме удобни въпроси и не работим с "опорни точици"


Колегите на Силвия Великова я подкрепиха с пост, подписан от редколегията на програма "Хоризонт" във фейсбук.


"Журналистите в програма "Хоризонт" на БНР не задават удобни въпроси и не работят с "опорни точици". Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня. Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината. Категорично отхвърляме опитите на недоволния от интервюто си в Политически НЕкоректно евродепутат Александър Йорданов да дискредитира водещата Силвия Великова. За съжаление, той не е единственият, който иска удобни въпроси и пиарски монолози в ефира. На него и на всички, които смятат, че медиите трябва да са послушни и късогледи, напомняме, че макар и на 111-то място по свобода на словото, българската журналистика е кучето -пазач на обществения интерес, а у нас той все по-рядко съвпада с политическия".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK