Клиент, полицай, клиент, полицай: ефекти след стълпотворенията по магазините

Клиент, полицай, клиент, полицай: ефекти след стълпотворенията по магазините

© Фейсбук/Липса на навременна реакция от страна на контролните власти и на магазините, както и на подаване на сигнали от тях. Това са основните причини за струпванията в и извън големи магазини в страната през последния уикенд, въпреки действащите противоепидемични мерки. В понеделник нарушенията предизвикаха предупреждение от главния здравен инспектор Ангел Кунчев, че може да се стигне до затварянето на магазини. МВР обеща повече проверки, а в Пловдив местната полиция обяви, че пред всеки хипермаркет във вечерните часове ще има патрул и това ще продължи до 2 януари.


Някои магазини (по информация към понеделник вечер 6 в София) получиха глоби, но представителите на веригите отказаха коментар. Така засега остава неясно дали те самите прилагат ред какъвто имаше през пролетта за допускането на определен брой клиенти, следят за струпвания вътре и за разстоянието при чакане пред касите и ако го прилагат, защо е бил нарушен, а ако не го прилагат - защо не го правят.


За скупчването на хора в магазини и пред тях показаха свидетелски кадри, разпространявани във "Фейсбук" през уикенда. Първите реакции предизвикаха снимки от пловдивския магазин "Джъмбо", в който видимо посетителите са нагъсто без необходимата дистанция. До редакционното приключване на текста все още нямаше реакция от РЗИ-Пловдив, а само от областния управител и МВР.
"Трябва ли някой да ти стои на главата, да ти казва не го прави, защото е опасно и в момента сме в епидемия. Ако нямаш усещането, че трябва да пазиш себе си и семейството си...какво да наредим пред всеки магазин полиция?", попита Ангел Кунчев в интервю за Би Ти Ви в понеделник сутрин. Според него, ако тези струпвания на хора продължат, мерките могат да бъдат променени и тези търговски обекти също да бъдат затворени.


На този фон премиерът Бойко Борисов обяви за пореден път, че е възможно всичко в страната да отвори четири дни преди коледните празници. По-късно той беше опроверган от здравния министър, който обяви, че за подобно решение е рано, тъй като анализът предстои след 14 декември.


В обсъжданията на нарушените мерки отговорността за спазването се прехвърляше между Регионалните здравни инспекции, МВР и собствениците на магазини.


Какви са изискванията


В последната заповед на министъра на здравеопазването в т.15 е записано, че за периода от 27.11. до 21.12.2020 "всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена със заповедта, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м."


Това означава, че собствениците и управителите трябва да създадат такава организация вътре в магазините и да я прилагат (те вече имат опит от това от ограничителните мерки през пролетта), а за спазването да следят контролните органи.


Снимката, която предизвика реакции във фейсбук.

© Фейсбук/

Снимката, която предизвика реакции във фейсбук.


Част от оправданията са, че огромни опашки, съответно липса на нужната дистанция, се получават извън магазините, където могат да се намесят РЗИ и полицията и затова при невъзможност клиентите да спазват правилата и навън трябва да бъде подаден сигнал.


От Сдружението за модерна търговия, където членуват голяма част от големите вериги хранителни и нехранителни вериги, отказаха коментар в понеделник за прилагането и нарушаването на мерките.


Ефектите в Пловдив: да ангажираме полицията


Със заповед на областния управител на Пловдив Дани Каназирева от 23 ноември, тя възлага на всички контролни органи (Областна дирекция на МВР - Пловдив, РЗИ - Пловдив, ОДБХ - Пловдив, Дирекция "Инспекцията по труда" - гр. Пловдив) да "извършват засилени и стриктни проверки за спазване на действащите противоепидемични мерки, съобразно компетентността си в хранителните и нехранителните магазини и други търговски обекти на територията на област Пловдив". С друга заповед още от 26 октомври за въпросния магазин "Джъмбо" в града е определен максимален брой посетители от 100 човека (в нея са изредени различни търговски обекти и допустимия брой клиенти).


Възможностите за локални мерки, налагани от областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация, са дадени също със заповедта на здравния министър, защото идеята е те да отчитат и конкретната специфика и данни за съответната област.


Шефът на областната дирекция на полицията в Пловдив Йордан Рогачев коментира в понеделник привечер пред 24plovdiv.bg, че до събота в големите магазини не са се спазвали абсолютно никакви отстояния и никой явно не е чувал това, което се казва всеки ден - да се носят маски и да има дистанция. Той добавя, че сигналите, които са подали медиите в събота, са били точно и ясно послание към институциите да вземат мерки. Тяхното решение е до 2 януари вкл. от понеделник до петък, от 17 до 21 ч. да има униформено присъствие пред хипермаркетите. В почивните дни полиция ще има през целия ден пред големите магазини. "Служителите ни ще подпомагат частните охранителни фирми, тъй като там са хора, не искам да ги обиждам, но малка част от тях правят това, което е необходимо. А и голяма част от пловдивчаните не се съобразяват с тях - блъскат ги, обиждат ги", обяснява ангажирането на ресурса на полицията Рогачев.


Полицейски патрул всъщност се появи пред магазина в Пловдив още на следващия ден след публикациите във "Фейсбук".


"Дневник" потърси за коментар ръководството на магазин "Джъмбо", откъдето заявиха, че предвид големия интерес по темата се изготвя официално обръщение. По-късно изявление беше цитирано от Би Ти Ви. В него от магазина посочват, че когато има пропускателен режим, на територията на магазина се допускат по-малко хора отколкото са желаещите и по този начин се стига до струпване на хора пред магазините. В Пловдив на 6 декември органите на реда постоянно са приканвали хората отвън да спазват дистанция, но въпреки това напливът е бил голям, пише още в обръщението на "Джъмбо".


Междувременно областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че при 150 посетители, разрешени от Областния щаб (всъщност са 100), в магазина са присъствали 1000 души и поради това е поискала санкция от РЗИ в размер на 2 хил. лева. Резултат от проверката на здравната инспекция все още няма.


МВР: Бяхме заети с рибните борси


От пресцентъра на МВР обясниха за "Дневник", че в навечериeто на 6 декември (Никулден) в цялата страна е имало организация за полицейско присъствие и следене спазването на мерките на рибните пазари.


"В големите магазини има охранителни фирми, които работят и ако не могат да се справят, трябва да подадат сигнал към съответното Районно полицейско управление, че има струпване, за да отиде полицейски екип на място. Реагира се на всеки сигнал, но няма как за всеки един магазин да се осигури полицейско присъствие", обясниха от министерството.


София: Проверки по три пъти дневно


В София допълнителни мерки от тези в заповедта на здравния министър не са взети. Кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че с решение на общинския оперативен щаб е създадена организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. Следи се както за ограничаване на посетителите вътре в магазините, така и за дистанция на опашките. При констатирани нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни, предупреждава тя.


Здравният министър Костадин Ангелов добави по темата, че е разпоредил проверки в цялата страна.


От МВР обясниха още пред "Дневник", че ако от 21 декември отпаднат ограниченията за моловете, със сигурност ще има засилено полицейско присъствие около търговските обекти, най-малкото за контролиране на очаквания засилен трафик около тях. В момента МВР има и акция за съвместни проверки и по повод 8 декември, като водещи в тези акции са съответните общини.


Потребители разпространяваха кадри във "Фейсбук" и от други търговски обекти, за които не е потвърдено в кой ден точно са снимани и в кой обект, но по кадрите с маски си личи, че са от времето на ограниченията:


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1994 Гневно

  Очевидно много хора са решили да се възползват от исконното си право да не са умни...!

 2. 2 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Прост народ, слаба държава!
  На всички ни е ясно какво ще се случи след като вдигнат мерките на 21-ви Декември.

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#2] от "bretschneider":

  Доста хора ще посрещнат празниците под тревата. За едно тъпо пазаруване.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 4. 4 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 254 Весело

  Ганьо Балкански в целия му блясък.
  Тъпан, промоция, тъпан, промоция.
  Роднина, милиционер, роднина, милиционер...

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 5. 5 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 734 Неутрално

  В битката между рибата и Джъмбо, рибата излезе суха. Никулден мина, Джъмбо да му мисли :)
  Е *а ти раздвоената полиция, служби, толупи...

 6. 6 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Когато затвориш половината магазини, е логично целия клиентски поток да се изсипе в другата половина. Не знам кой гений реши, че със затварянето на МОЛ-вете ще се избегне струпването на хора, но е достоен за анти-награда за справяне с пандемията. Слушах ядосания Кунчев сутринта, който измисли решението - ще затвори и другата половина от магазини. Гений, до гений, вече ми е чудно, как така всяка година Нобеловите награди не ги обират тия наши вундеркини.

 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Очевидно много хора са решили да се възползват от исконното си право да не са умни...!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Това, казано от теб точно звучи достта странно. Ти непрекъснато използваш това си право.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Милиционер, роднина, милиционер, роднина ;)
  Какво са пуснали/дават? Маслини?

  "Клиент, полицай, клиент, полицай:
  ефекти след стълпотворенията по магазините"

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5165 Неутрално
 10. 10 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Този път няма да съ съгласен с това, че хората са виновни, че са отишли да пазаруват или търговците, че е трябвало да направят организация - за нито едното от двете нямаше нищо в заповедта на министъра. Основно правило в търговията е, че когато в магазина станат много клиентите се отварят допълнителни каси, ние направихме точно обратното, имахме нормален брой клиенти, но им затворихме половината каси. Айде сега всезнайковците да кажат къде е вината. Това са магазини, не са дискотеки.

 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.ЛелинаМилиционер, роднина, милиционер, роднина ;)Какво са пуснали/дават? Маслини?"Клиент, полицай, клиент, полицай: ефекти след стълпотворенията по магазините"
  —цитат от коментар 8 на dnevnikar


  Ковид букетче за гушване? Камбанки за ритване? Комбита с перденца? Топове за хвърляне?
  Каквото от всичките си избереш.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Един човек на три квадрата. При нас е 1 на 15 м2.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  А, всичко си е точно както трябва да бъде. Щом в града се превишава скоростта редовно, що в магазина да е различно... или обратното, все тая.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Адът през ноември ще бъде просто пилотен епизод на тоталния ад, който предстои през януари. Блъскайте се по магазините, пазарувайте, тъпчете стомасите, яжте, пийте като за последно, защото за някои от вас ще е точно така. Лошото е, че ще завлечете и невинни с вас. Ако не се награбите на евтини китайски боклуци и ако не натъпчете търбусите, ако пропуснете консуматорската вакханалия една година, жалкият ви животец ще изгуби смисъл (които оцелеят).

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Няма какво да говорим - какъвто мат'ряла , такива и управниците, такива и "държавническите" действия и решения.
  Малоумщина в действие.
  Лошото е, че това ще продължи мноооого години напред

 16. 16 Профил на naturiST
  naturiST
  Рейтинг: 294 Весело

  А сега де..... Бацето иска да отваря, Кунчо иска да затваря. Квантова странност на елементарните частици Баце и Кунчо. От както Томито Дончев взе да учи квантовата физика, се получават все квантови състояния в България. Към сегашния момент не знаем икономиката жива ли е или умряла, щото не дават да се отвори ексела. Ако го отворим, ще видим умряла икономика, ама докато не е отворен от жипката викат, че била жива икономиката. Квантова работа отвсякъде.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Разстроено

  Кой каквото си направи, друг не може да му го направи. С една дума ако сами не се пазим и Господ не може да ни опази. Всеки от тълпата пазаруващи си мисли, че е недосегаем и точно на него ли ще му се случи, но уви. Правя си списък с необходимото и в два-три магазина пазаря набърже и у дома.

 18. 18 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#6] от "nij50393132":

  Логично е с оглед на ситуацията населението да си адаптира навиците за пазаруване и да не се скупчва за развлечение в магазини за насипни китайски пластмасови боклуци по 5.99. Логично е трайни неща да се купят веднъж в по-големи количества и да се намалят ходенията по магазините, или да се пазарува онлайн.

  При нелогично население винаги накрая всичко се решава със заповед на министъра и с помощта на милицията.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Ганьо Балкански в целия му блясък.Тъпан, промоция, тъпан, промоция. Роднина, милиционер, роднина, милиционер...
  —цитат от коментар 4 на Пакоджет


  Джъмбо не бяха ли гърци?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Липса на ефективен контрол - гарантирано от ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Роднина, милиционер, роднина, милиционер...

 22. 22 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 444 Весело

  До коментар [#14] от "Хриси":

  Браво Хриси,такова страхотно описание не се среща често из форумите.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Липса на контрол.
  Липса и на самоконтрол.
  И защо Има учудени?
  Учудени сте че за търговците е ден година храни? Без грижа за здравето на клиентите?
  Или сте учудени от клиентите загърбили всякаква дистанция?
  Коя информация ви липсва че сте учудени?
  Аха, сетих се, забравили сте за масовата циганизация!

 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#9] от "pet_fire":

  С маски, за разлика от струпването на полицията в центъра на София в събота. Групи от 20-30 униформени, буквално един в друг, и нито един полицай не видяхме с маска.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1994 Разстроено

  До коментар [#7] от "Darcas":

  Слава Богу не сте Вие критерия за това кои права, кога и как ползвам!
  Злобата разболява - пазете се, моля Ви!
  Чисто човешки и християнски ми е мъчно за Вас!!!

 26. 26 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хриси":

  А защо реши ,че трябва да ми дреме за твоя жалък животец.

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 567 Весело

  А аз, на входната си врата, вече сложих табела "Извън лудницата".
  Тъжно ми е за всички в лудницата, но няма как сама да помогна на толкова много хора ... Единственото което мога, е да се надявам в лудницата да им е уютно и по вкуса.
  :)))

 28. 28 Профил на naturiST
  naturiST
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не се настройвайте един срещу друг, на Бацето това му е играта. Елементарна, но дава резултати, когато обществото няма инстинкти. Това с тези магазини е нарочно оставено за да има Бацето причина за завой накъдето си поиска. Или сега разбрахте, че в Джъмбо преди Коледа е по-гъсто от които и да било мол. Не оставяйте да сте джипката на Баце и да прави завои според това кой мигач е натиснал да мига. Единствената законна цел на всички обществени погледи трябва да е Бацето. Трябва да го разтворите от разстояние с мислите си за елементарна нормалност, другари и другарки , дами и господа.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Другата седмица пак ще изреват че са на първа линия за още +30% заплати.
  Като гледам, всичко живо по магазините е на първа линия.

 32. 32
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#35:"Мунчету на Боеку"][/quote]

  Сигурно ...... просто оня ден минах с колата през една подобна махала и видях как родните "бразилци", събрали се пред едно местно кафене /ако може този коптор така да го нарека въобще/, спазваха усърдно противоепидемичните мерки .....

 37. 37 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":

  И е така, и не е така. При отявлен отлив на пазаруващи, откакто е започнала карантината, е логично и персонала на JUMBO да бъде сведен до абсолютния възможен минимум. Идват обаче Коледните празници и изведнъж очакваме JUMBO да е с достатъчно ангажиран персонал, който да може да поеме огромната вълна от желаещи да си напазаруват. Как очаквате това да се случи? Как очаквате работодател и работник да бъдат в какъвто и да е било синхрон при всичките му полвинчати мерки и мерки еднодневки предприемани от разните му там Мънгъровци, Кунчувци и Мутафтийчовци?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 841 Неутрално

  "Клиент, полицай, клиент, полицай, ...". И протестуиращи по тротоар и на пазар.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Да, от съществена важност е днес да си купиш телевизор или детска играчка / могат да бъдат купени онлайн, респективно заплатени по същия начин /. И това е причината да имаме 41% положителни проби за последното денонощие.

  Малък и горд, но за сметка на това изключително прост народ

 43. 43 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#10] от "nij50393132":

  Тоест, трябва ти заповед на министър, за да започнеш да мислиш!?

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Да погледнем фактите директно.
  А те са:
  Страшно много хора в момента от всички възможнин прослойки вкл. политици, обикновени избиратели, медицински лица с много високо образование и не толкова, жирналисти, артисти, тенисисти "инфлуенсъри" и обикновени драскачи по форуми срещу заплащане или за кеф само са УБЕДЕНИ И ВЯРВАТ, че:
  - в Китай със строги тотални мерки още през април изкорениха из дъно ковида върху 1 и половина милард популация и сега ако се появи нещо подобно го хващат на мига ако трябва дори да направят 9 милиона теста за 3 дена
  - Ако успеят да накарат 400 млн човека да сложат маски за 100 дена ще спасят 200 000 човешки живота.
  - Ако купят подходящи хладилници и успеят да ги набутат в съответните служби няколко равномерно разположени точки по територията спасяват човешки животи.
  - Ако успеят да се уредят до ремедисивир, хлоркуин, плазма на каквато и да е цена ще спасят човешки живот.
  - Все още има и такива които вярват, че ако ги сложат на вентилация и им помпят дробовете под налягане ще им спасят живота на близките и настояват за това.
  - Докторите в ковид отделенията вярват, че предписвайки една шепа антибиотици "профилактично" също спасяват човешки животи.
  - Санитарите в ковид отделенията също вярват докато обслужват изоставените от семейството си изпосталели престарели старци, че ги спасяват.
  - Старците от своя страна също вярват, че е по-добре за тях да са в ковид отделенията на болниците, отколкото край близките си, за да не навредят на младите и ги затворят в къщи без доходи и работа.
  - Полицаите и служителите на РЗИ, които утре по заповед ще мръзнат в студа на опашките пред магазините да мерят дистанцията, броят клиентите и пишат актове също вярват, че спасяват животи.
  - Всички вкупом вярват в СЗО и Началника й, който в момента разполага с власт повече от Хитлер и Сталин и двамата едновременно. Дори папи и патриарси се съобразяват с него в момента.

  Появи се нова млада ВЯРА.
  Основана на СТРАХ.
  Страх за собствения живот.

  Към момента не мога да предвидя как ще свърши това...

 45. 45 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 430 Неутрално

  ред, дисциплина и организация както е обичайно няма. после да няма тълпи и опашки по гробищата

 46. 46 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И това е причината да имаме 41% положителни проби за последното денонощие.
  —цитат от коментар 42 на asroma1927


  айде бе? Точно това е причината така ли?

 47. 47 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Правителството си е на мястото, да, когато и аз бях млад, си мислех, че съм вечен, но постепенно ставаш Супер-стар.

  Има вирус - при това опасен, но - като ти пеят Пенке ли, кой ли ми те слуша.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 952 Неутрално

  А какво точно пазаруват от този магазин? Колкото пъти съм влязъл , толкова пъти излизам с празни ръце. Евтин китайски боклучак, нищо особено или неща, които дори са по-евтини в други магазини.

  agent
 51. 51 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 492 Разстроено

  Един човек на три квадрата площ? При условие, че в тези магазини поне половината площ е заета от рафтовете. Това прави по човек на квадрат и нещо свободна площ. Дори чисто математически няма как хората да са на 1,5 метра един от другиго. Това е просто подигравка. В нормалните държави разпоредбите са от 15 до 30 кв. метра на човек в магазина. С тези три метра или без тях - все това, резултатът ще е два метра надолу. :-(

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivan_lawyer":

  Точно правителството НЕ си е на мястото и обърква хората по всеки възможен начин. Коментирай последните думи на вожда ти за отварянето на градините след 6 дни и отпадането на мерките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  И любимият ми постулат:
  Никой закон, власт, мерки.... не могат да спасят човек от собствената му глупост!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 239 Весело

  Радио Сконто слушать прямой эфир онлайн бесплатно в ...[Search domain radiofon.net/352-radio-skonto.html] https://radiofon.net/352-radio-skonto.html Музыка, которую транслирует радио Сконто, близка и понятна каждому и благодаря интернету можно слушать и эту радиостанцию из Латвии.
  —цитат от коментар 49 на Мунчету на Боеку


  https://en.wikipedia.org/wiki/Skonto_FC

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1103 Неутрално
 61. 61 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#29] от "Хриси":

  Хахахаха, колко е предвидима реакцията на глупавите и истерични същества. Благодаря за разрешението да правя какквото сметна за добре, че без него не зная как щях да се оправя. По-често ни давай мъдрите си напътствия, не ни оставяй да се погубим.

  No Pain No Gain
 62. 62 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Най-смешното е , че Китайският магазин е глобен с колосалната сума 2000 лв,

 63. 63 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 307 Неутрално
 64. 64 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#44] от "k_":

  И доста по-масова от християнството, мюсюлманството, будизма и пр. популярни религии. Как ще свърши? На моменти се опасявам, че то вече свърши - както ни учеха по времето на комунизма - "след вземането на властта, цялата опозиция бързо беше смазана" - това е цитат по памет от комунистически буквар по история, отнасящ се за 44-45г.. в България. Ситуацията през последните няколко месеца поразително напомня на това, само че сега е поне в половината свят.
  Обмислям дали да не емигрирам в Австралия или Нова Зекандия. Но не и преди да е дошла зимата при тях ...

 65. 65 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Затова по-добре да не бяха затваряли моловете. Или всичко или нищо.

 66. 66 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Затова по-добре да не бяха затваряли моловете. Или всичко или нищо.
  —цитат от коментар 65 на stanimirkou


  +++++

 67. 67 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "bretschneider":

  Ша се размажем братле!

 68. 68 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Не става така - моловете затворени, Метро и Джъмбо отворени. Много ясно, че всички желаещи да пазаруват ще се струпат там.
  Онлайн не става, спидитата са претоварени. Още на Черен Петък бях поръчал разни неща за децата от Хиполенд - не са дошли вече 3 седмици.
  Просто трябваше да се каже - тази Коледа без подаръци. Който иска да зарадва близките си, да изработи нещо от шишарки.
  Аз съм за този вариант, казах и на роднините нищо да не ми купуват, но повечето ахнаха - ааа, не може така, Коледа е. Съответно и те ще очакват да получат нещо, сигурно.

 69. 69 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 333 Весело

  Ако не разбирате към нас се отнасят като животни и ние сме заприличали на животни.. Значи за да няма струпване на хора, ограчаваме времето в което могат да влязат в магазина, и ограничаваме магазините. Т.е. за да намалим струпването на хора ние решаваме да намалим пространството на което са... Как е възможно това на практика, някой може ли да обясни?
  Пролетта с парковете беше същото...., а Била пликчето си седеше в парка...Ама то парка е за овчари, не за овци...
  Да добавя, с язовирите е същото, точиме да правиме електричество, после се молим за дъжт и отпускаме 30-40 милиона да докараме вода от другата страна на България, за да произвеждаме евтино електричество и да го продаваме скъпо... В крайна сметка никой българин не иска да спира лесните пари на политиците... Защото, нека не се заблуждаваме, тези неща се правят само с покровителството на този който е на власт.

 70. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ronald Reagan":

  За 15 лв. радиоуправляеми модели, които държат на сериозно малтретиране от децата. Същите неща маркови са х5 цена.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 71. 71 Профил на Ping Pong
  Ping Pong
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Точно големите магазини трябваше да затворят, и без това малките оцеляват трудно.

 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Я дефинирай какво е да си умен

 73. 73 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#3] от "proventuss":

  Айде бе, не трябваше ли още преди няколко месеца всички да сме измрели. Що така въпреки 9 месеца вой че не сме спазвали мерки хората още не са измрели. И защо държави без никакви мерки са по-добре от нас? Защо държави с много по-строги мерки са по-зле? Имате ли обяснение?

 74. 74 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Липса на ефективен контрол - гарантирано от ГЕРБ
  —цитат от коментар 20 на neut


  аре пак с поредните глупости.. Кво точно ти е виновен герб, бойко или който и да било? Колко прост трябва да е един човек, за да отиде и да се бута в тая навалица? Толкова ли не може да поръча онлайн или просто да не спре за известно време с това безсмислено пръскане на пари за глупости? Как точно си представяш контрол на подобна ситуация? На всеки един клиент да бъде зачислен по един полицай и да ходи да го пази да не се бута ли? Безмозъчна работа и глупав коментар..

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на ross emmanuel
  ross emmanuel
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#6] от "nij50393132":

  25 минуса. Бая дебили има по тия ширини. Яко ще се мре ама дебилите не мрат. За жалост

 77. 77 Профил на ross emmanuel
  ross emmanuel
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  И това го казва некой си selqnin.
  Добърo nick name си избрал ама можеше и по добро. Например СЕЛЯНДУР

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK