На живо

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия ЛазароваПочти сигурно детските градини и яслите ще отворят в понеделник, което е седмица по-рано от планираното, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Дали другите ограничения, със срок на действие до 21 декември, ще се отменят, ще се реши следващия четвъртък (17 декември).


Междувременно Националният статистически институт отчете рязко увеличение на новорегистрираните безработни за първата седмица на декември и те са над 14 200 души.


За денонощието излекуваните са 3370, показват данните на Единния информационен портал. Починалите са 213.
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

Даряване на кръвна плазма в Пловдив вече ще става и срещу антигенен тест и изследване на антитела. Изследването трябва да е с документ от оторизирана лаборатория. Досега условието за дарителите беше да са преминали 40 дни от негативен PCR тест. Обсъжда се възможността даряването да може да става и с епикриза след болничен престой, обясни директорът на Районния център за трансфузионна хематология д-р Соня Джевизова. Най-важното е кандидат-дарителят да е оздравял, което ще се изследва на място в центъра.


Не е необходимо гражданите да даряват от конкретната кръвна група, от която е пациентът, добави директорът на центъра. Към момента 68 души са получили кръвна плазма от пловдивския център

Допълнителен отпуск за учители, преболедували коронавируса

На всички работещи в образователни институции, които са преболедували инфекция от COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск допълнително над договорения с работодателя. Това e записано в анекс към Колективния трудов договор /КТД/ за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от социалните партньори на Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.


Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова


Учителите ще получават по 15 лева за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на взаимодействие с ученици, които учат несинхронно от разстояние в електронна среда. Досега такова възнаграждение бе предвидено само за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, отсъствали повече от 10 учебни дни от училище поради заболяване, както и за консултиране на такива, които са в самостоятелна форма на обучение по здравословни причини. Работодателите ще изплащат допълнителни 30 лева месечно за компенсиране на разходите за консумативи, направени за обучение от разстояние.

Безплатен топъл обяд на 565 лекари в страната доставят членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в 10 града в страната, обявиха от асоциацията. Инициативата за осигуряване на ястия на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19 стартира по идея на регионалната структура на асоцията – БХРА-Велико Търново и впоследствие в нея са се включили ресторанти, хотели и свързани с туристическия бизнес фирми и хора от цялата страна.

Системата за електронни направления за PCR тест, които се издават от личните лекари работи в цялата страна, но проблеми има заради напасването на софтуера на лекарите с този на "Информационно обслужване", които са я разработили. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него същият проблем ще се появи и при електронните рецепти, като аптеките ще трябва да синхронизират софтуера си.
Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова

До седмица ще има решение за антигенните тестове

Най-късно другата седмица ще се реши окончателно дали антигенните тестове да се приравнят към PCR-тестовете, като доказателство за зараза с коронавирус, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той поясни, че чака мнението на експертите, сред които преобладава мнението, че това трябва да стане. Ангелов припомни, че на европейско ниво няма категорични такова решение, но има препоръка в големите колективи антигенните тестове да се ползват за скрининг, а резултатите да се потвърждават с PCR тест.

Почти сигурно градините отварят в понеделник

До края на тази седмица почти сигурно здравният министър ще пусне заповед, която разрешава отварянето на ясли и детски градини. Това съобщи самият Костадин Ангелов пред журналисти. Той отбеляза, че това ще стане, ако в четвъртък вечер данните показват забелязващата се тенденция за намаляване на новозаболелите и натиска върху здравната система. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.


Обобщена информация за ситуацията в страната се чака в сряда вечер и данните ще бъдат представени в четвъртък на традиционния брифинг. Решение за това, дали ще се отменят и другите ограничения на 21 декември, както е планирано, ще се вземе следващия четвъртък (17 декември).


Вчера Борисов се закани всички ограничения да отпаднат на 21 декември, но по-късно през деня здравният министър Костадин Ангелов коментира, че това не е съвсем сигурно.

София има готовност да отвори детските градини в понеделник

"Имаме готовност да отворим яслите и детските градини в София на 14 декември, понеделник, ако се вземе такова решения", каза днес кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че е добре детските градини да работят, но при спазване на всички мерки и възможност за родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.
Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова


Фандъкова е на мнение, че останалите мерки трябва да продължат да действат поне до 21 декември, както е планирано, защото броят на настанените в болници и пациентите на интензивно лечение в София остава висок. Вчера Борисов се закани всички ограничения да отпаднат на 21 декември, но по-късно през деня здравният министър Костадин Ангелов коментира, че това не е съвсем сигурно.

Съдийската колегия пита щаба и министъра кога ще има ваксини за магистратите

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще пита министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб кога се предвижда ваксиниране на магистратите и служителите на съдилищата според националния план за ваксиниране срещу коронавирус. До решението се стигна след като Севдалин Мавров каза, че съдилищата и прокуратурите също работят на първа линия, а навсякъде се говори за ваксинации. Около 14 500 души са съдиите и съдебните служители в цялата страна.


Междувременно се разбра, че от 1 до 7 декември включително са издадени 19 заповеди за предприети мерки от различни съдилища в цялата страна и в 14 от тях са издадени заповеди за отлагане на откритите съдебни заседания.


Подробности тук

Полицията в София с масови проверки за студентския празник

От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщават, че във връзка с предстоящия студентски празник, усложнената епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки ръководството на СДВР е предприело допълнителна организация за контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Проверките ще се извършват съвместно с представители на местната здравна инспекция, предаде БНР. От СДВР ще проверяват и местата, където се очаква да има и събирания на студенти.


Полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред в столицата, както и за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотици и управление на МПС от неправоспособни водачи.

Регистрираните безработни рязко се увеличиха през декември

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради ковид-19, съобщи БНР.


Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 души.

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Данните сочат, че за периода 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 3400 души.


За сравнение – в последната седмица на ноември (23-29 ноември) новорегистрираните безработни в цялата страна са малко над 6300, а постъпилите на работа – малко над 3720.

Фризерът за ваксини, докаран вчера в бургаската здравна инспекция, е транспортиран правилно и не е бил обръщан в нарушение на изискванията на производителя. Това съобщи Христо Царев от компанията доставчик пред Би Ти Ви. В репортаж на телевизията от вчера се видя, че указанията на кашона на фризера не са спазени и се създаде впечатление, че той е обърнат наобратно. Царев обясни, че става дума за недоразумение - фризерът е бил разопакован първоначално, но заради завалелия дъжд е бил покрит набързо с кашона, като дъното на опаковката се е оказало отгоре.

Няма опасност от заразяване от ваксина, казват от новия щаб

Няма опасност от заразяване с коронавирус от ваксината, която трябва да предпазва от него, каза днес пред "Нова телевизия" секретарят на националния ваксинационен щаб доктор Радосвета Филипова. Според нея основното, което трябва да се разясни на хората, е, че ваксините за коронавирус не са направени за няколко месеца, а са варианти на ваксини, разработвани много отдавна.


Д-р Филипова каза, че за момента информация за различните ваксини е оскъдна, като за нито една не издадена т.нар. "кратка характеристика", описваща качествата на продукта и гарантираща, че той е одобрен за употреба. Според нея дори ваксината да не е съхранявана правилно, тя няма да е опасна, а просто няма да е ефективна.

Марешки иска избори през май

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки предлага изборите да са през май. Пред "Нова телевизия" той коментира, че насрочването им от президента за 28 март вероятно има за цел само твърдите ядра на партиите да се включат. Според Марешки избори в края на март означават предизборна кампания през февруари и март, които не са месеци, в които хората биха участвали.


"В този период е много студено и никой няма да си направи труда да излезе и да подаде гласа си. Това неминуемо ще донесе до много ниска избирателна активност. Примери за това могат да бъдат дадени и от съседна Румъния", каза лидерът на "Воля".


Марешки посочи, че при избори през март ще има бум на заразените.
"Представете си едни секции, които трудно се отопляват и не могат да се проветряват. Ако това се случи през май – прозорците могат да бъдат отворени и да не се предизвика бум на заразените", каза той.

Педиатър: не гледам на децата като разпространител на заразата

Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването, каза днес пред БНТ педиатърът доц. доктор Рада Маркова. Според нея има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса.


"Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Интересно е да се види антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", посочи доцент Маркова. Тя допълни, че статистиката на заразените деца няма, тъй като много малко от децата се диагностицират с PCR тестове.


Според педиатъра лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция.

Туризмът е срещу политиката разделяй и владей

Възразяваме на модела "разделяй и владей", който се наблюдава при налагането на ограничителни мерки, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. Тя посочи, че са противопоставени колеги и партньори като ресторантьори и хранителни вериги и ресторантьори и хотелиери. Карастоянова подчерта, че секторът все още не може да намери мярка за подпомагане, която да ползва. Тя отбеляза също, че извън вниманието на властта остават хората, влезли в туристическия бизнес през тази година, а те са много уязвима група.


"Наблюдаваме модел на поведение "от днес за утре", от тази седмица за следващата и най-далечният хоризонт, който ни се предлага, е краят на месец март - абсолютно неприемливо. Туристическата индустрия е в такава криза, че ако не е налице пакет от спасителни мерки, които да са достъпни през цялата 2021 година, рискуваме да загубим сектор, който генерира 12-14% от БВП на страната", каза още Полина Карастоянова.

Голям брой излекувани и починали

Най-високите стойности на излекувани от коронавирус - 3370, и втори показател по отношение на починалите - 213, показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Обичайно във вторник числата са по-високи по всички показатели заради отчитането на данни от уикенда. Новите случаи са 2764, установени при 6260 PCR теста. В сравнение с миналия вторник откритите новозаразени са с 50 повече. Излекуваните са с 1399 повече, а починалите с 8 по-малко. Най-много остават новите случаи в София - 543, Пловдив (326), Варна (203).


Всички данни тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ugh03681915
  ugh03681915
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Марешки може да измисли още 1000 причини за да се отложат изборите ако иска, няма да помогне

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Децата не могат да носят отговорност за нагласите и поведението на туземците.

 3. 3 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Децата не могат да носят отговорност за нагласите и поведението на туземците.
  —цитат от коментар 2 на zxe00613919


  ++

 4. 4 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Педиатър: не гледам на децата като разпространител на заразата


  Вече всеки се е сбъускал по един или друг начин със корона вируса. На всеки му стана ясно, че всичко е за пари, много пари.
  Така че верва ме ти!!!javascript:;

 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "Педиатър: не гледам на децата като разпространител на заразата


  Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването, каза днес пред БНТ педиатърът доц. доктор Рада Маркова. Според нея, има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса. "  Не са разпространители......?
  Децата си го карат на крак, някои даже и в училище с леки симптоми, но .....не не са разпространители. Затова за 3 месеца има толкова починали учители, колкото лекари за 10 месеца.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  2764 нови случая от 6260 теста. 44,15% положителни.
  93 559 активни случая /-819/. 56,98% активни от 164 185 потвърдени случая.
  155 новозаразени мед. персонал.
  6821 хоспитализирани /-179/, 523 в интензивно отделение /+7/.
  3370 излекувани. Общо: 65 616 излекувани.
  213 починали. Общо: 5010 починали.

  София град - 543, Пловдив - 326, Стара Загора - 214, Варна - 203, Благоевград - 178, Русе - 170, Велико Търново - 137, Пазарджик - 92, Плевен - 82, Бургас - 73, Хасково - 71, Шумен - 71, София област - 69, Силистра - 66, Сливен - 64, Враца - 61, Габрово - 61, Монтана - 50, останалите области:
  https://coronavirus.bg/bg/statistika

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Разбира се, децата не могат и не трябва да носят бремето на своите родители.

  Ако ние не показваме, как се прави, никой не може да помогне. Това не важи само за сегашната ситуация, а е нормално родителско отношение.

 8. 8 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като убеди хората да изгорят маските, Мангъров се насочи към ваксините. Този човек няма да миряса докато не изтрепе всички пенсионери.

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "Марешки посочи, че при избори през март ще има бум на заразените."

  Хайде, хипохондриците, подкрепяйте Марешки! Нали здравето е най-вайно? Какво значение имат някакви избори? След като постгнахте забрана на образованието и отнехте правото на труд...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#5] от "the_flea":

  А знаете ли колко горски има починали, те от гората ли са се заразили ?!?

 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  знаем, че идиотите не се раболяват, защото стават все повече...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 428 Неутрално

  България е 10та по регистрирани брой починали, 213.
  В топ 20, като изключим Швейцария, всички останали държави са с население от 20милн до 1.35мирд.
  В допълнение като се погледне статистиката две неща правят впечатление:
  1. Брой заразени на милион - 23700, 51ва позиция ( средно за света 8700)
  2. Брой починали на милион - 723, 24та позиция ( средно за света 200)

  Струва ми се че починалите са пропорционално доста повече от броя на заразените. Това предполагам се дължи пълния хаос, който цари в здравната система и пропилените летни месеци.

  Нашият 'ангел хранител' Бойко Борисов, да се свети името му во веки веков, плещи че мерките от 21ви щели да отпадат. Този човек не е просто престъпник, а патологичен лъжец и социопат. В едни други времена, когато би могъл да разгърне целия си капацитет с лекота би засенчил Сталин и Мао.

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Познавам няколко педиатъра , които се заразиха от прегледи на деца , единия прекара заразата без проблем ,но другия още лежи в тежко състояние в болница на кислород и с пневмония ,не е вярно ,че педиатрите не се разболяват ,точно обратното , поради това ,че родителите много държат децата им да си отворят устата и да бъдат прегледани ,въпреки ,че няма какво да излезе от там , заразата се сее и много лекари са потърпевши .Единствените педиатри ,които не се заразяват ,са тези ,дето си стоят в къщи .

 14. 14 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Пореден тъжен ден и циркове. ГЕРБ Българоубийци

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Марешки е първият прагматично мислещ политик ,който ясно каза ,че най голям смисъл ще има в избори ,проведени през май месец ,поради възможността в топлото време хората ,които гласуват да са повече и предпазването при гласуване да е по добро при отворени прозорци и топло време навън .

 16. 16 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването, каза днес пред БНТ педиатърът доц. доктор Рада Маркова."
  Не само лекарите. Моя роднина работи цяла есен по заместване в детските градини на мястото на учителки болни от корона вирус. Там уж се очаква и нея да я заразят. Да ама не.
  И в училищата друг масов случай. Даскалите стоят с маски през часовете, а в междучасията отиват в учителката стая и свалят маските.
  После на всички децата им виновни.

 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#5] от "the_flea":А знаете ли колко горски има починали, те от гората ли са се заразили ?!?
  —цитат от коментар 10 на m17


  Да си виждал горски с маска? И не става дума за в гората.... При тях заразяването става в т.н. офиси - селски кръчми, фургони, Жипки, кабини на камиони....
  В статията става дума за децата и техните контактни..... един педиатър ще прегледа за ден до 20 деца и с подходящите средства и дезинфекционни процедури може и да не се зарази..... в училище е друго...... особено като попаднеш в клас на дете от семейство според което вирусът е продукт на 5 джи.... , а, ако имаш на ден с 6 класа ......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560
  1-7 декември - 983

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nevena Stoilova":

  Няма как да е иначе , болните идват самолекувани ,запуснати , не прегледани и нелекувани адекватно ,а заболяването има период , в който може да се повлияе ,след това период , в който пораженията са невъзвратими за част от болните , в тази група има и много доктори между другото , във всеки град има в реанимации лекари ,които общо взето неглижират ситуацията ,преглеждат без предпазни средства ,разчитайки ,че тях не ги лови .

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  "Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 души."

  Половината население е без работа, но отчитат 5% безработица. То и през комунизма по-малко се лъжеше.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ръста на новорегистрираните безработни не е учудващ. Лъжите на лицето Сачева са кратки, а дори и хора от бизнеси в затворените от държавата МОЛ-ове не могат да получават помощи, колкото и да са мизерни 24-те лева на ден. Лицето Сачева е подписала една заповед, с едни кодове, и ако не попадаш сред тях помощи няма. Въпреки, че нееднократно по телевизията ни лъжеха, че помощи за персонала на всички затворени бизнеси от държавата ще има.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  "В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването....."

  Всички обичат децата. Но истината е още по-скъпа. Не за друго, а защото лъжата е от безполезна до убийствена.
  На 15 септември написах, че учениците ще разнесат вируса и ще заразят цялото население. Две седмици по-късно това беше факт. Днес просто няма къде да се скриеш от заразата, тя е навсякъде. Разчиташ единствено на късмет.

 24. 24 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Феновете на шведския модел могат да са доволни - настигнахме Швеция по брой починали на 1 милион души от началото на епидемията:

  Швеция - 687
  България - 687

  За сравнение - съседите на Швеция:

  Дания - 152
  Финландия - 75
  Норвегия - 66

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Затвориха заведенията и къде да отидат храта които работят в тях и тези които са свързани с тях - на борсата.

 26. 26 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  70.626 приключени случая
  65.616 оздравели (93%)
  5.010 починали (7%)

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Безработицата тепърва ще се влошава, вкл. И януари. Засега само туризъм, изложения, магазини, да видим дали няма да влезе и в индустрията.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Запасите от платени отпуски бяха стопени още при първото затваряне пролетта. В момента "разпускам служителите в карантина" = "пращам служителите на борсата"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 30. 30 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Весело

  "регистрираните безработни рязко се увеличиха през декември"

  Каква изненада

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#24] от "xkoleva":

  Както е тръгнало ще я надминем скоро, целия свят ще надминем. В България на година умират над 100 хиляди човека и като ги запишем умрели от корона (а то и наистина поне половината наистина ще имат и вирус до края на годината) и ще излезем начело на межугалактическата класация с 7 хиляди починали на 100 хиляди население. И скъпата пътека и 1000лв на месец за "първа линия" доста помагат за тая статистика.

 32. 32 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Запасите от платени отпуски бяха стопени още при първото затваряне пролетта. В момента "разпускам служителите в карантина" = "пращам служителите на борсата"
  —цитат от коментар 29 на cinik


  Да не говорим, че има бизнеси, които предвидливо издържаха първата вълна и затваряне, но втората такава ще е пагубна за доста...
  Обаче на държавните служители нали им увеличиха заплатите с 30% - няма ядове. Частниците да се оправят, те и без това не са от електората.

 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#26] от "xkoleva":

  Е тая фалшива сметка нали я дъвкахме.
  Помниши ли когато % те излизаше 20-30 на глобално ниво поради относително малкия брой спрямо цялото проби.
  Сега е спаднал на 3 за глобално ниво.
  При нас при 1% опробвани от 7 милиона е 7, горе-доле долкова колкото излизаше и на глобално ниво.
  Като опробват още 70 000 ще станат 2% у нас, а процента ще спадне на 3.
  Когато опробват 50% от цялото население по Света или е нас ще бъде около 0.2% толкова колкото се пише на нормлание грип всяка нормална година с вариации.
  Но понеже 2020та не е нормална и докторите в различните държави в различна степен отказват да лекуват от друго освен от ковид, затова имаме наложени допълнителен фактор увеличаващ смъртността.

 34. 34 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването....."Всички обичат децата. Но истината е още по-скъпа. Не за друго, а защото лъжата е от безполезна до убийствена.На 15 септември написах, че учениците ще разнесат вируса и ще заразят цялото население. Две седмици по-късно това беше факт. Днес просто няма къде да се скриеш от заразата, тя е навсякъде. Разчиташ единствено на късмет.
  —цитат от коментар 23 на Judjuk


  Точно така гледаш. Просто защото училището съвпада с началото на студения сезон, когато се увеличават всички заболявания.
  Но в българия има много села, само с възрастни хора, в които не живее нито един ученик. На тях кой им е разпространил заразата? Или в старческите домове пак ученици ли я разнасят.

 35. 35 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#32] от "T.M.":

  Така е.
  “регистрираните безработни рязко се увеличиха през декември”
  Тоя път фалшивата икономика на Боко май отива в канавката, и март месец, студено или не, ще го гоним с коловете.
  Администрацийката дето я храни с нашите данъци няма да го спасят май.

 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Продължават да нагнетяват Ковид-паника. А ДВОЙНО увеличената обща смъртност, в която умрелите С Ковид, е малка част, не ги интересува. Те не носят приходи, май... Да вземем 48-ма седмица, от 23 до 30 ноември, обща смъртност 4619 души за седмицата, при 2034 за същата седмица на 2019г. Това прави по 660 души обща дневна смъртност, срещу 290 за 2019г. С Ковид през тази седмица отчитаха средно по 160 души дневно. Значи останалите 500 починали са БЕЗ Ковид. Увеличението спрямо 2019г. е 210 умрели дневно. Само УВЕЛИЧЕНИЕТО е с 50% повече от умрелите С Ковид. Каква е причината за увеличението на смъртността и от останалите болести? Това ли подготвяха цели ОСЕМ месеца? Въобще наясно ли са какво правят и какво би трябвало да правят? И ако това е така, какво чака "каскетурата"?

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  "Д-р Филипова каза, че за момента информация за различните ваксини е оскъдна, като за нито една не издадена т.нар. "кратка характеристика", описваща качествата на продукта и гарантираща, че той е одобрен за употреба."

  Е как тогава по света както и у нас смело започват масово ваксиниране? Или да не се занимавам да питам щото тия въпроси са "конспиративна теория" :)

 38. 38 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Марешки е първият прагматично мислещ политик ....
  —цитат от коментар 15 на edin drugii

  Така е, няма спор че е доста прагматичен.
  За 2 месеца може да получи още 1-2 концесии, да си завърши палата в Морската градина във Варна, да заработи и по други направления.....
  Защото след изборите ще трябва да си докарва доходи от аптеките и бензиностанциите, но без политическа подкрепа те ще фалират.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#36] от "alexsilver":

  Не е популярно да се говори за негативния резултат от "мерките". А истината е че точно заради тези мерки и създадената истерия и последващ тотален крах в здравеопазването в момента умират повече хора. Причината не е короната.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  За целия хаос да благодарим на Борисов и некадърното правителство.

 41. 41 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Весело

  Марешки е убеден,че до май ковида ще бъде напълно изтрепен, та затова иска избори през май. Ъм, ако тогиз па ни налази новата мистериозна болест, съобщения за която идва от Индия? Ко ша пайм,ъ?

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Зимата тепърва започва. Всеки да се пази, защото виждате какво става със смъртните случаи.

  ДБ=БКП
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#41] от "Petia Nikolova":

  Ами писах наскоро, че избори през март са нереални, защото точно тогава ще е пикът най-вероятно на увеличаване на заразените. Трябва да омекне времето.

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Да вземем 48-ма седмица, от 23 до 30 ноември, обща смъртност 4619 души за седмицата, при 2034 за същата седмица на 2019г. С Ковид през тази седмица отчитаха средно по 160 души дневно.
  —цитат от коментар 36 на alexsilver


  Туй същото нещо го откриха едни немски дохтори от околийска клиника, къде замервали умрелите в околията им за април 2020 и април 2019. От увеличената бройка половината били ковидопозитивни, другата половина сдали багажа в резултат на Мерките.
  Тука същата работа: имаме за седмицата +2600 умрели къмто 2019, оттях 7*160 = 1100 ковидозни, останалите 1500 са ритнали камбаната в резултат на Мерките.

 45. 45 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#39] от "Billy Pilgrim":

  Негативен резултат от мерките НЯМА. Негативен е само за потърпевшите. Голяма част от тия "мерки и теглилки" ги измисли финансистът-търговец със здраве. Значи това са планирали, за да говорят толкова убедено за "купища трупове", не ли?. А и щом "каскетурата" си трае, значи положението е тип-топ. Само "матриялът" лош, та е виновен за всичко. Значи ако трябва някого да подгони "каскетурата", това е "матриялът".

 46. 46 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#44] от "dosetliv":

  Да, ама за такива писания можеш да получиш само минуси и някоя и друга попържня.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Може,ама дали трябва......

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  София има готовност да отвори детските градини в понеделник

  -------------------

  това решение трябва да влезе в съда. Тези искат да се заразим и умрем максимално голям брой българи.
  Ние и до сега бяхме първи по смъртност в света.
  Такова решение се измерва с погубени човешки животи, това безсрамно чучело от снимката го знае много добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Големият пик на епидемията започна с новата учебна година. Така че сега доктор Мутра подготвя третата вълна.

 50. 50 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1511 Весело

  София има готовност да отвори детските градини в понеделник-------------------това решение трябва да влезе в съда. Тези искат да се заразим и умрем максимално голям брой българи..
  —цитат от коментар 48 на hope

  Предлагам да си вземете валиран , но мисля че ще ви е слабо .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 51. 51 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Децата не могат да носят отговорност за нагласите и поведението на туземците.
  —цитат от коментар 2 на zxe00613919


  Напълно Ви подкрепям!

 52. 52 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Струва ми се, че тази педиатърка е кандидат за министър на здравеопазването. Не може да е случайно така да се набира да угоди на Боко.

 53. 53 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Всичко трябва да се отвори, защото е безсмислено. Защо се затвориха моловете? Защото там се струпвали хора. Затвориха ги и хората започнаха да се струпват още повече в други магазини. Затвориха ресторантите, но хотелите работят. Отиваш в командировка и трябва да си носиш сандвичи за три дни. Затвориха културните институти, но не затвориха театрите? В много от кината вентилационната система е доста по-добра от тази на театрите. В изложбените зали, пък, гъмжеше хора, нали? Един върху друг. Простак до простака. Затвориха фитнес залите, в които пет човека на по пет метра разстояние тичат на пътечка. Невероятен потенциал за разпространение на вируса беше туширан! Смях в залата! В същото време доказано най-големите хъбове на разпространение си работят - работните места и обществения транспорт. Безсмислени мерки от медицинска гледна точка. Мерки които носят огромни минуси в човешки, социален и икономически аспект, без кой знае какви медицински плюсове.

 54. 54 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 517 Неутрално

  /Системата за електронни направления за PCR тест, които се издават от личните лекари работи в цялата страна, но проблеми има заради напасването на софтуера на лекарите с този на "Информационно обслужване", които са я разработили. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него същият проблем ще се появи и при електронните рецепти, като аптеките ще трябва да синхронизират софтуера си./

  Басимуси и калинките, че да бяхте вдигнали един уеб портал за тая цел бе тиквеници... ни софтуер ще напасвате ни нищо. Където практики/аптеки нямат интернет свързаност по една флашка с 4Г от операторите ако трябва ще раздадете, пак щеше да стане до сега 20 пъти.
  А в техния си софтуер винаги може да се набие номера на това електронно чудо, срещу номер на лист за преглед/изследване - просто трябваше да нашокате НЗОК, да не се правят на интересни.
  Сега с тия "напасвания" на лекарски и аптекарски софтуери ще стане страшно ... цирк СУПТО 2 ... докато пациентите измират.

  ОПГ - Тиква и калинки...

 55. 55 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Учителите дето измряха ще получат ли по 10 дни? А, май не, те са в безсрочен неплатен... Идио_и

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 56. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Любопитно

  Коронавирусът в България: 10 дни допълнителен платен отпуск за учители, преболедували вируса
  *******************************************

  А безплатно погребение за непреболедувалите заразени?

  Мараба, С-ДС доносници!
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  "Но в българия има много села, само с възрастни хора, в които не живее нито един ученик. На тях кой им е разпространил заразата? Или в старческите домове пак ученици ли я разнасят."
  До коментар [#34] от "petiopit":

  Заразените старци от отдалечени села и старчески домове са нищожен брой.
  А учениците го разнесоха вируса като пощальони. Увеличението на заразените беше сто пъти по-рязко от промяната в климата.

 58. 58 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#5] от "the_flea":А знаете ли колко горски има починали, те от гората ли са се заразили ?!?
  —цитат от коментар 10 на m17


  Колко?

  А сега да те видим отворко!!!

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))000

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 59. 59 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Невероятно... Рекорд след рекорд.. Каквото кажат, това е :х

 60. 60 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 78 Неутрално

  На фона хилядите новозаразени на ден ще отварят детските градини?
  Малоумни чукундури. Няма друго определение.
  Те НЕ мислят как да решат проблема. Правят, каквото им хрумне на момента. Днес - затварят, утре - отварят, в другиден - не се знае, зависи какво му хрумне на момента на Вожда-Слънце, а фандъкът чинно ще се подчини.

 61. 61 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Ако има Очевидци на 2СВ да кажат как са работили... Чакали са да свърши войната ли?
  Защото сега, някои искат да си седят в къщи и тока, водата, хляба и салама са му идват с куриер... А, да... И да гледа кафе с Гала

 62. 62 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drugii":

  Ако питате Магарешки, изборите може и да се отменят до второ нареждане.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 957 Весело

  Мерки които носят огромни минуси в човешки, социален и икономически аспект, без кой знае какви медицински плюсове.
  —цитат от коментар 53 на Иполит Матвеевич


  вЕрвам ти медицински специалисте !!!

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))00

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 65. 65 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Доктор Костас Данис е епидемиолог във френската Агенция за публично здраве. Като автор на научното изследване обяснява защо децата не са основен фактор при разпространението на COVID-19:

  Франция:
  „Сред заразените от британския турист е и 9-годишно дете. То е било симптоматично, но е продължило да ходи на ски училище с три различни групи. Идентифицирахме 172-ма души, които са били в контакт с него и ги тествахме. Нито един от тях не даде положителна проба за коронавирус. Следихме внимателно контактните хора в продължение на 2 седмици, но така и не се стигна до нов случай на болен”.

  Австралия:
  „Откриха 18 случая на коронавирус в 15 училища. Сред контактните с тези 18 деца е имало 700 техни съученици и 120 учители, като не е имало нито един заразен възрастен, а само двама ученици.

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  "На фона хилядите новозаразени на ден ще отварят детските градини?"
  До коментар [#60] от "Freerider":

  Готвят се за избори.

 67. 67 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Коронавирусът в България: Рекорден брой излекувани и"и рекорден брой умиращи, вече умират по 350 дневно, повече от всички останали взети заедно
  —цитат от коментар 63 на Мунчету на Боеку


  Ими те горяха маски и цяло лято пиха бира на площада щото ужким не ги ловеше щама .., но естествения подбор ще си свърши работата

 68. 68 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На фона хилядите новозаразени на ден ще отварят детските градини?Малоумни чукундури. Няма друго определение.Те НЕ мислят как да решат проблема. Правят, каквото им хрумне на момента. Днес - затварят, утре - отварят, в другиден - не се знае, зависи какво му хрумне на момента на Вожда-Слънце, а фандъкът чинно ще се подчини.
  —цитат от коментар 60 на Freerider


  Ми кво очакваш с чукондури на площада :-)

 69. 69 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коронавирусът в България: 10 дни допълнителен платен отпуск за учители, преболедували вируса*******************************************А безплатно погребение за непреболедувалите заразени?
  —цитат от коментар 56 на Манчо


  Не платено за протестиралите идиоти

 70. 70 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Това за детските градини и забавачниците,ако там не ги задължат да носят маски,как не се намери някой да ги осъди за дискриминация!!!!!!!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 71. 71 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Изборите може и да нямат значение, достатъчно е да се подадат исканите до сега оставки. И ако ГЕРБ са демократична партия да си изберат друг лидер и друг премиер , да започнат да правят истински реформи. И тогава може и да почакат изборите...А що се отнася до Марешки, той защо още не е в затвора?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK