На живо

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия ЛазароваПочти сигурно детските градини и яслите ще отворят в понеделник, което е седмица по-рано от планираното, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Дали другите ограничения, със срок на действие до 21 декември, ще се отменят, ще се реши следващия четвъртък (17 декември).


Междувременно Националният статистически институт отчете рязко увеличение на новорегистрираните безработни за първата седмица на декември и те са над 14 200 души.


За денонощието излекуваните са 3370, показват данните на Единния информационен портал. Починалите са 213.
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

Даряване на кръвна плазма в Пловдив вече ще става и срещу антигенен тест и изследване на антитела. Изследването трябва да е с документ от оторизирана лаборатория. Досега условието за дарителите беше да са преминали 40 дни от негативен PCR тест. Обсъжда се възможността даряването да може да става и с епикриза след болничен престой, обясни директорът на Районния център за трансфузионна хематология д-р Соня Джевизова. Най-важното е кандидат-дарителят да е оздравял, което ще се изследва на място в центъра.


Не е необходимо гражданите да даряват от конкретната кръвна група, от която е пациентът, добави директорът на центъра. Към момента 68 души са получили кръвна плазма от пловдивския център

Допълнителен отпуск за учители, преболедували коронавируса

На всички работещи в образователни институции, които са преболедували инфекция от COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск допълнително над договорения с работодателя. Това e записано в анекс към Колективния трудов договор /КТД/ за системата на предучилищното и училищното образование, който бе подписан от социалните партньори на Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.


Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова


Учителите ще получават по 15 лева за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на взаимодействие с ученици, които учат несинхронно от разстояние в електронна среда. Досега такова възнаграждение бе предвидено само за учителите, които провеждат допълнително обучение на ученици, отсъствали повече от 10 учебни дни от училище поради заболяване, както и за консултиране на такива, които са в самостоятелна форма на обучение по здравословни причини. Работодателите ще изплащат допълнителни 30 лева месечно за компенсиране на разходите за консумативи, направени за обучение от разстояние.

Безплатен топъл обяд на 565 лекари в страната доставят членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в 10 града в страната, обявиха от асоциацията. Инициативата за осигуряване на ястия на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19 стартира по идея на регионалната структура на асоцията – БХРА-Велико Търново и впоследствие в нея са се включили ресторанти, хотели и свързани с туристическия бизнес фирми и хора от цялата страна.

Системата за електронни направления за PCR тест, които се издават от личните лекари работи в цялата страна, но проблеми има заради напасването на софтуера на лекарите с този на "Информационно обслужване", които са я разработили. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него същият проблем ще се появи и при електронните рецепти, като аптеките ще трябва да синхронизират софтуера си.
Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова

До седмица ще има решение за антигенните тестове

Най-късно другата седмица ще се реши окончателно дали антигенните тестове да се приравнят към PCR-тестовете, като доказателство за зараза с коронавирус, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той поясни, че чака мнението на експертите, сред които преобладава мнението, че това трябва да стане. Ангелов припомни, че на европейско ниво няма категорични такова решение, но има препоръка в големите колективи антигенните тестове да се ползват за скрининг, а резултатите да се потвърждават с PCR тест.

Почти сигурно градините отварят в понеделник

До края на тази седмица почти сигурно здравният министър ще пусне заповед, която разрешава отварянето на ясли и детски градини. Това съобщи самият Костадин Ангелов пред журналисти. Той отбеляза, че това ще стане, ако в четвъртък вечер данните показват забелязващата се тенденция за намаляване на новозаболелите и натиска върху здравната система. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.


Обобщена информация за ситуацията в страната се чака в сряда вечер и данните ще бъдат представени в четвъртък на традиционния брифинг. Решение за това, дали ще се отменят и другите ограничения на 21 декември, както е планирано, ще се вземе следващия четвъртък (17 декември).


Вчера Борисов се закани всички ограничения да отпаднат на 21 декември, но по-късно през деня здравният министър Костадин Ангелов коментира, че това не е съвсем сигурно.

София има готовност да отвори детските градини в понеделник

"Имаме готовност да отворим яслите и детските градини в София на 14 декември, понеделник, ако се вземе такова решения", каза днес кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че е добре детските градини да работят, но при спазване на всички мерки и възможност за родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.
Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Юлия Лазарова


Фандъкова е на мнение, че останалите мерки трябва да продължат да действат поне до 21 декември, както е планирано, защото броят на настанените в болници и пациентите на интензивно лечение в София остава висок. Вчера Борисов се закани всички ограничения да отпаднат на 21 декември, но по-късно през деня здравният министър Костадин Ангелов коментира, че това не е съвсем сигурно.

Съдийската колегия пита щаба и министъра кога ще има ваксини за магистратите

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще пита министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб кога се предвижда ваксиниране на магистратите и служителите на съдилищата според националния план за ваксиниране срещу коронавирус. До решението се стигна след като Севдалин Мавров каза, че съдилищата и прокуратурите също работят на първа линия, а навсякъде се говори за ваксинации. Около 14 500 души са съдиите и съдебните служители в цялата страна.


Междувременно се разбра, че от 1 до 7 декември включително са издадени 19 заповеди за предприети мерки от различни съдилища в цялата страна и в 14 от тях са издадени заповеди за отлагане на откритите съдебни заседания.


Подробности тук

Полицията в София с масови проверки за студентския празник

От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщават, че във връзка с предстоящия студентски празник, усложнената епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки ръководството на СДВР е предприело допълнителна организация за контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Проверките ще се извършват съвместно с представители на местната здравна инспекция, предаде БНР. От СДВР ще проверяват и местата, където се очаква да има и събирания на студенти.


Полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред в столицата, както и за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотици и управление на МПС от неправоспособни водачи.

Регистрираните безработни рязко се увеличиха през декември

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради ковид-19, съобщи БНР.


Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 души.

Коронавирусът в България: Детските градини може да отворят седмица по-рано (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Данните сочат, че за периода 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 3400 души.


За сравнение – в последната седмица на ноември (23-29 ноември) новорегистрираните безработни в цялата страна са малко над 6300, а постъпилите на работа – малко над 3720.

Фризерът за ваксини, докаран вчера в бургаската здравна инспекция, е транспортиран правилно и не е бил обръщан в нарушение на изискванията на производителя. Това съобщи Христо Царев от компанията доставчик пред Би Ти Ви. В репортаж на телевизията от вчера се видя, че указанията на кашона на фризера не са спазени и се създаде впечатление, че той е обърнат наобратно. Царев обясни, че става дума за недоразумение - фризерът е бил разопакован първоначално, но заради завалелия дъжд е бил покрит набързо с кашона, като дъното на опаковката се е оказало отгоре.

Няма опасност от заразяване от ваксина, казват от новия щаб

Няма опасност от заразяване с коронавирус от ваксината, която трябва да предпазва от него, каза днес пред "Нова телевизия" секретарят на националния ваксинационен щаб доктор Радосвета Филипова. Според нея основното, което трябва да се разясни на хората, е, че ваксините за коронавирус не са направени за няколко месеца, а са варианти на ваксини, разработвани много отдавна.


Д-р Филипова каза, че за момента информация за различните ваксини е оскъдна, като за нито една не издадена т.нар. "кратка характеристика", описваща качествата на продукта и гарантираща, че той е одобрен за употреба. Според нея дори ваксината да не е съхранявана правилно, тя няма да е опасна, а просто няма да е ефективна.

Марешки иска избори през май

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки предлага изборите да са през май. Пред "Нова телевизия" той коментира, че насрочването им от президента за 28 март вероятно има за цел само твърдите ядра на партиите да се включат. Според Марешки избори в края на март означават предизборна кампания през февруари и март, които не са месеци, в които хората биха участвали.


"В този период е много студено и никой няма да си направи труда да излезе и да подаде гласа си. Това неминуемо ще донесе до много ниска избирателна активност. Примери за това могат да бъдат дадени и от съседна Румъния", каза лидерът на "Воля".


Марешки посочи, че при избори през март ще има бум на заразените.
"Представете си едни секции, които трудно се отопляват и не могат да се проветряват. Ако това се случи през май – прозорците могат да бъдат отворени и да не се предизвика бум на заразените", каза той.

Педиатър: не гледам на децата като разпространител на заразата

Нямаме случай на инфектиран служител педиатър от преглед на дете. В никакъв случай не гледам на децата като разпространители на заболяването, каза днес пред БНТ педиатърът доц. доктор Рада Маркова. Според нея има доста противоречиви публикации по въпроса дали децата са разпространители на вируса.


"Доста деца минаха през тази инфекция, но и доста не са. Интересно е да се види антителата при такива деца, за да се види какъв процент от тях всъщност са преболедували. Педиатрите не сме притеснени като случаи, които наблюдаваме", посочи доцент Маркова. Тя допълни, че статистиката на заразените деца няма, тъй като много малко от децата се диагностицират с PCR тестове.


Според педиатъра лечението при децата е абсолютно симптоматично и дори няма спецификите на лечението при възрастни - то е неразличимо от която и да е вирусна инфекция.

Туризмът е срещу политиката разделяй и владей

Възразяваме на модела "разделяй и владей", който се наблюдава при налагането на ограничителни мерки, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. Тя посочи, че са противопоставени колеги и партньори като ресторантьори и хранителни вериги и ресторантьори и хотелиери. Карастоянова подчерта, че секторът все още не може да намери мярка за подпомагане, която да ползва. Тя отбеляза също, че извън вниманието на властта остават хората, влезли в туристическия бизнес през тази година, а те са много уязвима група.


"Наблюдаваме модел на поведение "от днес за утре", от тази седмица за следващата и най-далечният хоризонт, който ни се предлага, е краят на месец март - абсолютно неприемливо. Туристическата индустрия е в такава криза, че ако не е налице пакет от спасителни мерки, които да са достъпни през цялата 2021 година, рискуваме да загубим сектор, който генерира 12-14% от БВП на страната", каза още Полина Карастоянова.

Голям брой излекувани и починали

Най-високите стойности на излекувани от коронавирус - 3370, и втори показател по отношение на починалите - 213, показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Обичайно във вторник числата са по-високи по всички показатели заради отчитането на данни от уикенда. Новите случаи са 2764, установени при 6260 PCR теста. В сравнение с миналия вторник откритите новозаразени са с 50 повече. Излекуваните са с 1399 повече, а починалите с 8 по-малко. Най-много остават новите случаи в София - 543, Пловдив (326), Варна (203).


Всички данни тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK