Съдийската колегия пита щаба и министъра кога ще има ваксини за магистратите

В наказателното отделение на Софийския районен съд в залите няма прозорци и не е възможно да се проветрява редовно

© Николай Дойчинов

В наказателното отделение на Софийския районен съд в залите няма прозорци и не е възможно да се проветрява редовноСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще пита министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб кога се предвижда ваксиниране на магистратите и служителите на съдилищата според националния план за ваксиниране срещу коронавирус. До решението се стигна, след като Севдалин Мавров каза, че съдилищата и прокуратурите също работят на първа линия, а навсякъде се говори за ваксинации.


Той даде пример със специализираните съдилища и наказателната колегия на Софийския районен съд, които нямат подходящи условия за работа при пандемията, а същевременно трябва да заседават. Мавров припомни и че в сградите на тези съдилища изобщо няма прозорци, които да се отварят. "Може да изготвим списък по критерии за ваксинацията и да говорим дали може да се осъществи ваксинация за някои от тези съдилища", предложи Мавров.


Олга Керелска обясни, че трябва да се подходи институционално и да се поиска информация за това кога е редът в този национален план за ваксиниране за съдии, съдебни служители, деловодители и представители на правосъдната система.
Според Атанаска Дишева би било изключително опасно Висшият съдебен съвет да категоризира магистрати и служители, от една страна, за застрашеност от заразяване или не, а от друга - за грижа от страна на ВСС.


"Ако приемем например възрастов критерий, то вероятно той ще трябва да бъде допълнен например с
придружаващи заболявания. Опасно би било едно такова решение", коментира Дишева.


Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обобщи, че около 14 500 са съдиите и съдебните служители в цялата страна, а ВСС първо трябва да получи информация къде се намира по ред в предвидените за ваксиниране хора на първа линия според плана, а след това да обмисля дали е нужно да се поиска приоритетно ваксиниране на служители на първа линия.


"И при нас немалка част от колегите са на първа линия - провеждат се съдебни заседания, служителите от регистратурата и деловодствата работят с граждани. Трябва да разберем съдебната система дали е включена в този план за ваксиниране и кога се предвиждат такива мерки по отношение на нашите хора, за да знаем къде сме поставени ние като приоритет на държавата", каза Магалинчев.


Междувременно Цветинка Пашкунова докладва, че от 1 до 7 декември включително са издадени 19 заповеди за предприети мерки от различни съдилища в цялата страна и в 14 от тях са издадени заповеди за отлагане на откритите съдебни заседания. Законът позволява това да стане еднократно за срок не по-дълъг от 14 дни.


"Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса - следете тук.. Карта на болестта вижте тук. По-важните събития от света, свързани с пандемията - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK