Глоба от 7000 лв. за концесионера на разкопания централен плаж в Созопол

Глоба от 7000 лв. за концесионера на разкопания централен плаж в Созопол


Министерството на туризма наложи глоба в размер на 5% от годишната концесионна такса на концесионера по повод случая с разкопания централен плаж в Созопол. Глобената фирма твърди, че става дума за легална дейност, която е била съгласувана с институциите. Граждани на Созопол от своя страна излязоха на протест и поискаха прекратяването на концесията и даването на плажа за стопанисване на Община Созопол. От общината в Созопол коментират, че при тях няма внесено искане за каквито и да било дейности от страна на концесионера.


Вчера Би Ти Ви съобщи, че багер копае след 21 ч. с изключени светлини пясъка на централния плаж в Созопол. Действията започват още преди две седмици. Тогава местните протестират, но действията на концесионера не спират. Тази сутрин вече има издигната дига от пясък. Следва нов протест от местни граждани.


Дружеството "Ауто Фактор" ЕООД, концесионер на Централен плаж - Созопол, изпрати до "Дневник" становище, в което се твърди, че категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица. От фирмата обясняват, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. В становището се казва, че на плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. "Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор. Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж "Созопол - Централен" с официални писма сме уведомили Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Образувания контраборд в задната част на плажа не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните", пишат още от фирмата.
От Министерството на туризма също в официално съобщение се казва, че във връзка с осъществения текущ контрол по изпълнение на сключения договор за концесия за услуга за морски плаж "Созопол - централен" при извършена проверка на място са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето. Констатацията е за нарушение на три точки от концесионния договор, които включват опазването на околната среда и недопускане извършване на дейности от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж


На базата на установените нарушения е наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение. За 2020 г. то е 168 796 лв., т.е. глобата е 7033 лв. В заключение от министерството посочват, че извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да става след предварително съгласуване с компетентните органи след определяне на конкретните дейности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK