Подмяната на старите печки в София буксува, което означава още една трудна за дишане зима

Подмяната на старите печки в София буксува, което означава още една трудна за дишане зима

© Юлия ЛазароваКампанията за подмяна на старите печки на дърва и въглища в София започна през март 2019 г., но все още е "на старта". Столичната община получи 77.3 млн. лева финансиране по две европейски програми за безплатна подмяна на 20 хиляди стари печки с нови, по-екологични уреди. При общо 55 хиляди домакинства на твърдо гориво в София, такава промяна би трябвало съществено ще повлияе на качеството на въздуха.


Между 60 и 85% от фините прахови частици (ФПЧ) през зимата в София идват от печките на твърдо гориво - е записано в Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018-2024 г., приета от Министерския съвет. Прогнозите са, че ако се реализира изцяло проектът, ще се постигне 78% от очакваното намаление на емисиите на ФПЧ-10 от сектора на битовото отопление.


Почти две години по-късно кампаниите на общината обаче са на фаза заявяване на намерения и подаване на документи и смяната все още не е започнала.


Подмяната трябваше да започне през юни 2019
Първата кампания беше от 13 март до 13 юни 2019 г. Записаните домакинства в този срок бяха 5170. Тогавашният зам.-кмет по околната среда Йоана Христова обяви пред агенция "Фокус": "Подмяната ще започне след 13 юни, когато експерти ще посетят домакинствата, за да проверят техническите възможности (на жилищата)". Посещения и огледи обаче така и не бяха проведени и кампанията затихна.


През тази година, на 20 май, Столичната община обяви втора кампания за кандидатстване за подмяна на старите печки. "Формуляри за кандидатстване се издават в районните администрации до 20 август 2020 г.", съобщи тогава на пресконференция председателят на общинската комисия по опазване на околната среда Лорита Радева. На сайта на общината бе обявено, че разяснителната кампания за гражданите по райони започва на 16 юни и ще продължи един месец.


Втората кампания приключи с 300 кандидати повече


Тази кампания бе удължена до 18 септември и завърши с общо 5506 кандидати. Сега те трябва до 9 декември да представят в районните администрации готови проекти за газификация на жилището си или техническа схема, ако са избрали пелети.


"След получаване на необходимите документи ще преминем към сключване на индивидуални договори с всеки кандидат", съобщават от общината, но срок за тази фаза не е посочен.


След отпадането на ограничителните мерки заради коронавируса експерти ще посетят домакинствата, за да се прецени кой вид от новите уреди е най-подходящ. На тази база ще се купят новите устройства, обясниха от общината за "Дневник".


Скорост: Първата година се заявява намерение, а втората се кандидатства


"Дневник" запита Радева защо кампанията за кандидатстване от 2019 г. е започнала отново и не се ли забавя така с цяла година подмяната на старите печки.


"През 2019 г., непосредствено след като Столична община защити проектите по ОПОС и по "Лайф", проведохме кампания по подаване на заявления за намерение. Задачата на този процес бе да разберем нагласите на хората и да планираме как да бъдат разпределени задачите по изпълнение на двата проекта. Сам по себе си този предхождащ същинското кандидатстване процес даде важни насоки за работата по проектите и когато стартира кампанията по подаване на формулярите за кандидатстване, Столична община се свърза с хората, подали заявление за намерение, за да продължи процесът на кандидатстване с подаване на формулярите и съпътстващите ги документи", обясни Радева.


Колко тона ФПЧ излитат от печките на дърва и въглища в София


Във въздуха на София годишно се произвеждат около 913 тона ФПЧ-10. По-голямата част, над 800 тона, са от старите печки на дърва и въглища. Това е източникът на 80% от замърсяването на града с ФПЧ, сочат данните за 2016 г. в Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018-2024 г. В нея подмяната на старите печки е заложена като задължителна.


"Очаква се задължителното поетапно извеждане от употреба в периода 2020-2024 г. на печки и котли на твърдо гориво, които не отговарят на изискванията на регламентите за екодизайн и въвеждането на алтернативни мерки за отопление, да допринесе със 78% от очакваното намаление на емисиите на ФПЧ-10 от сектора на битовото отопление", е записано в националната програма.


Анализите, представени в нея, показват, че годишната смъртност на възрастното население (на възраст над 30 години) може да бъде понижена с около 4%, ако с подмяната на старите печки (и по-строги мерки към старите автомобили) се постигне спазване на нормите за ФПЧ, които среднодневно са 50 микрограма/куб.м. За София това би означавало да се намали годишната обща смъртност със 750 смъртни случая (при средно 18 500 починали на година), се посочва в програмата.


Нови готварски печки на дърва се предлагат в софийските магазини.

© Максим Караджов

Нови готварски печки на дърва се предлагат в софийските магазини.


Общината оперира със 77.3 млн.лева по двата проекта


Столичната община по проекта "Лайф" на Европейската комисия е бенефициент на 16.6 млн.евро (33 млн.лева). С тях трябва да подмени старите уреди на 5000 домакинства с пелетни камини и котли на водна риза, газови котли и конвектори или със стоманени панелни радиатори.


Проектът вече е насочен към квартали и села около София - Филиповци, Волуяк, Мрамор, Требич, Казичене, Чепинци и др. Тази есен започна монтажът на първите 140 уреда, който ще продължи до пролетта. Останалите би трябвало да се инсталират през 2021 г.


Второто финансиране е по ОП "Околна среда" с 44.3 млн. лева. С тях трябва да се подменят още 15 000 печки на твърдо гориво. По този проект се предлагат не само отоплителни устройства на пелети и газ, но и на електричество - климатици. По този проект досега не е монтиран нито един нов отоплителен уред.


"Интересът е голям", но засега желаещите са едва 25%


"Имаме изключително голям интерес. Още вчера, когато тази кампания стартира с възможност да се вземат и да се подават заявленията", обяви на 14 март 2019 г. тогавашният зам.-кмет по околната среда Йоана Христова пред агенция "Фокус".


Година и половина по-късно, на 21 септември 2020 г., след приключването на втората кампания с 5506 записали се при капацитет за 20 хиляди домакинства интересът отново бил голям според Десислава Билева, зам.-кмет по опазването на околната среда. "Интересът беше голям и планираме инициативата да продължи и през следващата година", твърди тя на сайта на Столичната община.


Главната причина за липсата на интерес е финансова - минаването на пелети, газ или електроуред вдига разходите за отопление около два пъти спрямо дървата и въглищата. При санираните жилища повишението е по-малко - около 50%, посочиха експерти, които работят по пилотния проект на програма "Лайф" в селата около София.


Кампанията за кандидатстване продължава и през 2021 г.


През следващата година кампанията на Столичната община за набиране на кандидати продължава. До крайния срок - 31 май 2021 г., трябва да бъдат мотивирани хиляди нови желаещи. Никой не се ангажира с прогнози дали в този срок експерти на общината ще успеят да обследват жилищата на кандидатите и да преценят кои са най-подходящите уреди - на пелети, на газ или ток.


Дървата за огрев все още са предпочитани пред пелетите, защото са доста по-евтини.

© Асен Тонев

Дървата за огрев все още са предпочитани пред пелетите, защото са доста по-евтини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK