Правителството одобри промени в закона, за да закрие по-лесно музея на Божков

Колекцията на Васил Божков се стопанисва от Фондация "Тракия". След акцията на специализираната прокуратура ценностите се съхраняват в Националния исторически музеи, а картините му - в Националната художествена галерия.

© Юлия Лазарова

Колекцията на Васил Божков се стопанисва от Фондация "Тракия". След акцията на специализираната прокуратура ценностите се съхраняват в Националния исторически музеи, а картините му - в Националната художествена галерия.Министерският съвет прие решение, с което одобри промени в Закона за културното наследство, с които ще се улесни отнемането на лицензи за частните музеи, каквито имат разследваните бизнесмени Васил Божков и братята Атанас и Пламен Бобокови. Проектът за изменение на Закона за културното наследство бе предложен за обществено обсъждане от министерството на културата.


Първоначалният проект предвиждаше промяна в условията за отнемане на разрешение за извършване на музейна дейност. Макар че в законопроекта се посочва най-общо "музейна дейност", то от мотивите на вносителя ясно личи, че промените са насочени към частните колекционери.


Министерството на културата предлагаше редакция на чл. 30, ал. 6 в закона, който да гласи: "Разрешението за извършване на музейна дейност може да бъде отнето с мотивирана заповед на министъра на културата по мотивирано предложение на директора на Инспектората, когато:". Следват 5 нови условия, които се въвеждат за отнемане на разрешението.

1. музеят не е официално отворен за посетители след изтичане на пет години от издаване на разрешението за извършване на музейна дейност;
2. постоянната експозиция на музея е отворена за посетители по-малко от 100 дни в годината;
3. при неизпълнение на три последователни предписания на служителите на Инспектората за нарушаване на изискванията на този закон;
4. при установено неспазване изискванията за извършване на музейна дейност;
5. при незаконно придобити културни ценности."

До момента разрешението за извършване на музейна дейност можеше да бъде отнето с мотивирана заповед на министъра на културата по мотивирано предложение на директора на Инспектората в случаи на системни нарушения от страна на частните музеи.
В постановлението на Министерския съвет от днес е записано, че се предвижда разрешителните за частните музеи да се отнемат, ако постоянната или временна експозиция на музея не е отворена за посетители по-малко от 100 дни в годината, както и ако в музея се съхраняват неидентифицирани и нерегистрирани движими културни ценности.


Ще се отнема лиценз и ако са констатирани административни нарушения, които не са отстранени в определения от закона срок или ако музеят вече не отговаря на изискванията на точки от 1 до 4 от чл. 25 от закона. Той трябва да разполага с:


1. културни ценности, идентифицирани по реда на наредбата, които могат да бъдат представяни във вид на музейна експозиция;
2. сграден фонд, осигуряващ условия за съхраняването на движимите културни ценности, определени с наредбата, и условия за представянето на движимите културни ценности, определени с наредба;
3. постоянен източник за финансиране дейността на музея (издръжка на сградата и персонала и средства за дейности за издирване, изучаване, опазване и представяне на движимите културни и природни ценности и образци);
4. специалисти с необходимата квалификация съгласно класификатора.


През годините въпросът с придобиването на артефакти в частните колекции и най-вече в тази на Божков е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


Само преди две години през 2018 г. Законът за културното наследство бе променен по инициатива на депутати от почти всички парламентарни групи, като се даде право и на частни и общински музеи, а не само на държавни и регионални, да извършват регистрацията на предметите. Така на практика частният музей на Васил Божков получи право сам да оценява и регистрира антиките си (а обвиняемият бизнесмен готвеше да открие музей в телефонната палата в София). Основният мотив за тази поправка бе, че държавните музеи не успяват да се справят с регистрацията на частните колекции и тя се бави с години.


Редакцията на закона засяга пряко 4 частни музея


Според информацията на страницата на Министерството на културата частните музеи в България са четири. Една от колекциите е на Васил Божков, който е председател на Управителния съвет на Фондация "Тракия" - тя стопанисва частната колекция на ул. "Московска" 43 в София. През 2017 г. покупката на Телефонната палата от фирма, свързана с Божков беше обявена като план за превръщането й в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си.


За нумизматичната колекцията на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които се стопанисват от Фондация "Братя Бобокови", в момента се реконструира сградата на бившата Музикална гимназия в Русе, която сама по себе си е паметник на културата. Бобокови излагат колекцията си от монети в други музеи както в България, така и в чужбина заради продължителната реставрация на бившата Музикална гимназия.


Разрешително за частен музей, според регистъра на министерството, има Димитър Иванов, който е и председател на фондация "Арете - Фол". Фондацията е основана през 1996 г., а до момента колекциите на фондацията са излагани в различни музеи - както в София, така и в страната.


Четвъртият частен музей е в град Чирпан - музей "Гема-Свят" и се стопанисва от сдружение "Гема 11" с управител Анна Димитрова.


Прокуратурата вече обяви, че иска да одържави колекцията на Божков


През октомври прокуратурата обяви, че е приключила с изземането на културно-историческите ценности от музея на Васил Божков. Тогава говорителят на главния прокурор заяви, че "ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури по обявяването на колекцията "Васил Божков" за публична държавна собственост".


Само дни по-късно, по време на изслушването на доклада за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината както в правната комисия, така и в пленарна зала в парламента главният прокурор Иван Гешев многократно наблегна на това, че колекцията е собственост на българската държава и на всички български граждани.


Проверка бе назначена и за нумизматичната колекция на Бобокови, но от прокуратурата и министерството на културата не съобщават и дума за резултатите.


Пламен Бобоков обаче все пак бе обвинен, че незаконно е държал културно-историческа ценност - пано с върхове на стрели, забити в него. То е открито в склад в дома на Бобоков, разказа адвокатът му Ина Лулчева и обясни, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв.


Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.


Още за законопроекта на Министерството на културата и становищата на експертите по него - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 366 Любопитно

  Закони по поръчка, като в кръчмата.
  През главите на безпринципните законотворци минава ли мисълта, че утре може да има специален закон срещу тях?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Правилно, краденото да се връща там, откъдето е взето.
  Музей, който работи само когато на чорбаджията му е кеф, просто не е музей.
  Иманярите ще останат без работа, но това е добре, ще има повече експонати за държавните музеи.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Хехе, заради тоя Божков колко закони се изписаха...

  И когато ходеха да ги вози на самолета си, и сега, когато му търсят червената бюлетина (къде ли се изгуби пушината)?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Пионки, без самостоятелност, откъдето духне вятърът - това е управлението на България, оттам и резултатите.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  Аз не съм влизал в музея на Божков ???

  [email protected]
 6. 6 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "отнемане на разрешението - 5. при незаконно придобити културни ценности."
  т.е. ако някой метне в някой музей 2 монети и влезе проверка - музея се закрива по точка 5 от закона?


 7. 7 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Аз не съм влизал в музея на Божков ???
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Предполагам и в другите 3 частни.

 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Някои хора си правят частни музеи със скъпи експонати. Никой не ги пита от къде са. Някой байно с металотърсач изкопае 20-на монетки - айде на съд , писания в пресата,конфискации и т.н.
  Нека сме с еднакви закони към всички граждани

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  До коментар [#7] от "Dimiter Monev":

  Аз не съм влизал в музея на Божков ???
  -------
  Някой влизал ли е ????

  [email protected]
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Аз не съм влизал в музея на Божков ???
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Бойко е пращал Шехерезада да го посещава всеки месец.

 12. 12 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Интересното е, че прокуратурата не е получила заповед за нападение над четвъртия частен музей в Чирпан.
  Черепи, мекотели и камъни не са интересни за бога над Гешев.
  Остана само Гестапото със законна частна колекция, аТой дори не си е направил труда да си направи частен музей

 13. 13 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Весело

  Ама защо толкова сложно? Не може ли боко да издаде указ за одържавяване, експроприация и конфискация и да не се мотаем с промени в закона? Каскета ще сложи параф и син печат, че всичко е законно и толкоз.

  без подпис!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "отнемане на разрешението - 5. при незаконно придобити културни ценности."т.е. ако някой метне в някой музей 2 монети и влезе проверка - музея се закрива по точка 5 от закона?
  —цитат от коментар 6 на Аз


  Няма нужда да се замисляш. Във всички държави от белия свят частните музеи са толеризрани тъй катоо имат по-голям ресурс за купуване на експонати. Ние бяхме много далеч от тяхното, но с поправките заради един Череп разказаха играта на всички, тук попадат филателисти, Боян Радев с картините си - по скоро бъдещите негови наследници, ретроавтомобили и каквото се сетиш друго, което като отидеш най-малко в Европа можеш да видиш. Общо взето за всички има риск за одържавяване.

 16. 16 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Познайте кой ще плащааааа!

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#10] от "debruckere":Не ви ли омръзна да се мятате на амбразурата ,всеки път когато стане въпрос за Черепа?Вярно,парите не миришат,но да се защитава така самоотвержено един престъпник....
  —цитат от коментар 14 на uvtest


  Ти имаш данни и е хубаво да те вкарат на избираемо място в листите. Всяко едно твое мнение е решение на проблем. Не трябва такъв ценен кадър да седи само за жълти стотинки пред клавиатурата, трябва развитие.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Иманярите ще останат без работа, но това е добре, ще има повече експонати за държавните музеи.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Тролче на ДС, защо се правиш на ударено?
  Нима иманярите не работят за Митьо Гестапото?
  Нима от официалните разкопки и музеите не се "губят" експонати, които чудодейно се появяват в колекциите на закриляните от ДС или пък директно се продават на Запад, за да се пълнят гушките на горепосочените?
  Та нали по същата схема се пълнеше и колекцията на Божков (с пълния съпорт на ГЕРБ)?
  Хайде тези, които ти подхвърлят корички, за да тролиш тук по цял ден да ударят и Митьо Гестапото и аверите му .
  Няма как да стане, а?
  Гешев не иска да си го причинява милия...

 20. 20 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Любопитно

  Божков убуо......,а кво става с бездомника Влади Горанов?🐪🐵🐪

  Много съм прост
 21. 21 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Премиерстването на Борисов стартира със закон свързан с частните колекции на Божков и Гестапото.
  Сега прокарват закон да остане само колекцията наГестапото.
  Гестапото, уж чрез ИИРЛИСе откривател и застъпник на Гешев
  Третият от триумвирата - медиийня магнат Пеевски няма честта да издава "Русия днес" и "Китай днес".
  Първи параван - Гешев, Борисов, Пеевски
  Втори параван - Доган и Ст. Денчев.
  Трети параван - Шаренкова.

 22. 22 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Разбойническа банда... Не защитавам Черепа (той е престъпник) – защитавам принципа на справедливостта. Нищо – Борисов ще изгние в затвора. Може би не утре, но няма да избегне справедливото възмездие. И неговите бандити също ще плащат – с лихвите.

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Правилно, краденото да се връща там, откъдето е взето.Музей, който работи само когато на чорбаджията му е кеф, просто не е музей.Иманярите ще останат без работа, но това е добре, ще има повече експонати за държавните музеи.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Ти така по принцип ли си говориш без да мислиш или само тука се държиш естествено. За да спрат дейност иманярите някой трябва да ги хващат като копаят. А да сме чули скоро за заловени, не. Последните които ровиха по темата бяха журналисти, май Васил Иванов. А и БГ колекционерите, които купуват какво им печи да си държат вече колекциите извън БГ.

 24. 24 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Интересното е, че прокуратурата не е получила заповед за нападение над четвъртия частен музей в Чирпан.Черепи, мекотели и камъни не са интересни за бога над Гешев.Остана само Гестапото със законна частна колекция, аТой дори не си е направил труда да си направи частен музей
  —цитат от коментар 12 на mara71


  КЪМ ГЕСТАПОТО ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОТАСЯ КАТО КЪМ СВЕТИЯ ДУХ.ЧУВАЛА Е ЗА НЕГО,НО НЕ Е СИГУРНА ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВА..
  КОЕТО ОТНОШЕНИЕ ПРАВИ ГЕСТАПАТО НЕЗЕМНО ЩАСТЛИВ...
  КАТО ВСЯКО НЕДОСЕГАЕМО ДС ЧЕНГЕНЦЕ НА ТЕРИТОРИЯТА..

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Правилно, краденото да се връща там, откъдето е взето.Музей, който работи само когато на чорбаджията му е кеф, просто не е музей.Иманярите ще останат без работа, но това е добре, ще има повече експонати за държавните музеи.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Как откъдето е взето? Ще ходите да го закопавате обратно в земята ли?

  Щом е добре, че ще има повече експонати за държавните музеи кога ще има повече клиенти за държавните магазини? А за държавните таксита?

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#14] от "uvtest":

  Не може на никого да се сърдите, че дори такъв престъпник като Божков изглежда по-малко престъпен на фона на Борисов и Гешев.

 27. 27 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Хехе, заради тоя Божков колко закони се изписаха...И когато ходеха да ги вози на самолета си, и сега, когато му търсят червената бюлетина (къде ли се изгуби пушината)?!
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Нормане, ти си стар и явно доста изветрял човечец. Изглежда само злобата те крепи тебе. Безплатно: червена бюлетина се пуска за търсене на някого, който е в неизвестност. В случая с Божков, всички (може би без тебе) знаят, че той е в ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА, дори бе арстувам за кратко, а сега е под наблюдение на тамошните власти, без право да напуска страната. За каква червена бюлетина говориш, като отдавна Гешев, изпрати искане за връщането на беглеца? Нормане, много ти е празна пинпонката пущината ...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Малоумните им закони нямат край. И хазарта му взеха, пък съдът сега го връща. Да не стане същото и с музея.

 29. 29 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#10] от "debruckere":Не ви ли омръзна да се мятате на амбразурата ,всеки път когато стане въпрос за Черепа?Вярно,парите не миришат,но да се защитава така самоотвержено един престъпник....
  —цитат от коментар 14 на uvtest


  "На амбразурата"???
  Въобще не съм фен на креатура като Божков! И съм го писал много пъти!
  Проблемът е, че управляващите са от подобна порода и философията на забогатяване на Божков никак, ама никак не им е чужда. Нали сте наясно, че тоя тип е правил милиони през цялото това време с благоаолението на тия, дето сега са срещу него и го ползват за евтин пи-ар???

  Да питам аз на свой ред: На Вас не Ви ли омръзна да се мятате на амбразурата всеки път, когато някой дръзне да критикува любимия вожд,м?

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#27] от "Obh":

  Извинете - понеже виждам, че се правите на много светнат да Ви попитам - а защо тогава червената бюлетина за Цветан Василев си стои в сайта на "Интерпол"? Да не би той да е в неизвестност?

  Обяснявам, понеже се вижда, че хич не сте светнат - червената бюлетина за Цветан Василев ще си стои в сайта на "Интерпол" и на всички полиции по света докато той не бъде прибран б България и българските власти в лицето на Националното бюро на "Интерпол" към МВР не поискат от Секретариата на "Интерпол" тя да бъде свалена. Ако Цветан Василев се опита за напусне Сърбия той може да бъде задържан от всяка една национална полиция защото остава издирван с червена бюлетина на "Интерпол".

  За Васил Божков няма издадена червена бюлетина. Причините за това може да бъдат само две. Или въобще не е поискана, или Секретариатът на "Интерпол" е отказал да я издаде - той има това право в определени случаи, като например преследване по политически, религиозни или основаващи се на сексуална ориентация причини. А също така и когато националните власти, издирващи дадено лице не успеят да обяснят защо аджеба го издирват. Какъвто е случаят с Божков - Секретариатът на "Интерпол" няма как да вдене защо българската прокуратура издирва Божков за неплатени такси преди да има влезли в сила съдебни решения, че действително има такива. И защо "Интерпол" трябва да издирва него, докато изпълнителните директори на фирмите му, които са подписвали какви такси да се плащат или да не се плащат си живеят преспокойно в България.

  Колкото до това, че Божков е бил задържан в ОАЕ може да си зададете въпроса защо това го твърдят само двама души - Гешев и Божков. Никой друг. Нито местните власти, нито българското посолство, нито някой независим медиен източник. Странно, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK