Правителството прехвърли язовирите "Ахелой" и "Порой" на областната управа на Бургас

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаЯзовирите "Ахелой" и "Порой" са определени като водоизточници за приоритетно питейно-битово водоснабдяване и се предоставят безвъзмездно за управление на областния управител на област Бургас, реши правителството днес. Досега те се използваха за напояване и се управляваха от Министерството на земеделието, храните и горите.


Плановете са вода от двата язовира да се използва за водоснабдяване на Бургас, тъй като нивото на захранващия сега града язовир "Камчия" е ниско. Идеята, която трябва да не позволи да се стигне до воден режим в четвъртия по големина град в страната, е от началото на годината. По нея взе да се работи активно от няколко седмици, след като министърът на екологията Емил Димитров алармира в парламента на 27 ноември, че Бургас може да остане без вода до три месеца.


След среща с премиера познатият с прякора Ревизоро политик се отрече от думите си и дори обяви, че Бургас дори няма да разбере, че е можел да остане без вода.
За да могат "Ахелой" и "Порой" да се използват като резервни източници за вода за Бургас, е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции, за да се качи водата от тях в новия водопровод. Трябва да се направи и ремонт на язовирните стени.


В края на ноември екоминистерството поиска в Бургас да бъде въведено бедствено положение, за да може в бързи срокове местното ВиК дружество да вземе мерки за справяне с очертаващото се безводие. Веднага обаче се появиха мнения, че това е начин предвидените около 60 млн. лв. за решаването на проблема, чрез свързването на двата язовира, да се усвоят без търг и конкурс.


На заседание на общинския съвет в града на 1 декември управителят на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев коментира, че изпълнителите на строително-монтажните работи ще се изберат с процедура по закона за обществените поръчки. Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 20 февруари, което е трудно осъществимо, ако се спази традиционната процедура по ЗОП.


След днешното решение на правителството язовирите "Порой" и "Ахелой" ще бъдат стопанисвани и поддържани от "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK