Правителството разпредели близо половин милиард лева за часове

Правителството разпредели близо половин милиард лева за часове

© Правителствена информационна пресслужбаМинистерският съвет разпредели близо половин милиард лева на днешното си заседание, показва справка с приетите решения. Най-голяма част от сумата - 267.2 млн. лв., са за "реализиране на значими общински проекти" - реконструкция, рехабилитация и ремонт на улична мрежа и общински пътища, доизграждане и основен ремонт на водопроводни мрежи, изграждане на спортни и детски площадки, ремонт и възстановяване на централната градска част на някои населени места, ремонт на детски градини, читалища и училища.


В тази сума са и 2.5 млн. лв. за ремонтни и реставрационни дейности за Бачковския манастир "Успение Богородично" и Троянския манастир "Успение Богородично"; за ремонтни дейности на манастира "Св. Йоан Кръстител", с. Жабляно, община Земен, храм "Св. Петка", гр. Русе; храм "Свети Дух", с. Бенковски, община Кирково. сградата на Софийската митрополия; сградата на Старата митрополия, гр. Ловеч, за укрепване на храм "Св. Ап. Андрей Първозваний", гр. София, за продължаване на строителството на храм "Св. Стефан", гр. София и за продължаване на строителството на храм "Св. Благовещение", гр. София.


Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на премиера за оказаната подкрепа на църкви и манастири.

Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на премиера за оказаната подкрепа на църкви и манастири.


Повече от 128 млн. лв заради коронавируса
Логично, голяма част от сумата е за финансиране на проекти, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19 и справяне на последиците от епидемията. Така например по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. са преведени допълнителни средства в размер на 61.01 млн лв.


МВР получава веднъж 23 млн лв., за да осигури бонуси за празниците на служителите на министерството, които работят на първа линия в борбата с пандемията, и да плати на полицаи и пожарникари допълнителния труд покрай дейности за предотвратяване на разпространението и/или ограничаване на последиците от COVID-19.


Освен това вътрешното министерство получава още 5 млн. лв. за закупуване на апаратура и други медицински изделия за Медицински институт на МВР, необходими за диагностика, лечение и проследяване на пациенти с коронавирус и други съпътстващи заболявания.


2257 държавни и общински училища, и 42 центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще получат почти 16.9 млн. лв за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19. С тях ще се купят дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами, за да могат да се включат в обучение от разстояние в електронна среда и други.


Премиерът на посещение в държавното дружество "Булбио"

Премиерът на посещение в държавното дружество "Булбио"


Като разход, свързан с борба с пандемията могат да се приемат и отпуснатите 22.28 млн.лв на държавното търговско дружество "БУЛ БИО - НЦЗПБ" ЕООД. То произвежда биопрепарати за профилактика, диагностика и лечение на инфекциозни заболявания, а с парите ще се изгради нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, ще се обнови лаборатория за производство на човешки кръвни продукти и ще се възстанови производството на антитоксични серуми от конска плазма.


Над 47 млн. лв. за наука


С решение на правителството се отпускат допълнително над 33 милиона лева за изпълнение на дейностите по Националната пътна карта за научна инфраструктура. С тях се осигурява достъп на българските учени до най- съвременно научно оборудване и се създават условия за участието им в по-мащабни научни проекти в страната, както и в международни паневропейски и световни инфраструктури.


Държавата отпуска допълнително и над 14 милиона лева за националните научни програми за 2020 г. Сред тях са "Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността"; "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС); "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия"; "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот"; "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие"; "Електронно здравеопазване в България" (е-здраве); "Млади учени и постдокторанти"; "Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина" (БиоАктивМед).


Повече 22 млн. лв. за възстановяване на щети от бедствия


Почти 22.21 млн. лв се дават за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.


За обезпечаване непрекъснатост на водоснабдяването на населени места в общините Севлиево и Габрово се осигуряват допълнителни до 8.1 млн лева.


Министерството на отбраната ще разполага с 21 млн. лв, с които да извърши първото авансово плащане по договора с FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG за покупката на два многофункционални модулни патрулни кораба за военния флот.


С до 12.5 млн. лв ще получи ВСС. Парите трябва да осигурят необходимите средства за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за 2020 г.


Пари за международни организации и съседни страни


Няколко решения на правителството са свързани с отпускане на средства за международни организации и реализации на проекти в страни от Западните Балкани и Източното партньорство. България помага с 2.56 млн лв за финансиране на проекти в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.


493 375 лева отиват за доброволни вноски към международни организации като Департамента на ООН по политически и мироизграждащи въпроси, фонд "Зелен климат", Международния комитет на Червения кръст и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK