"Отрицателен на COVID-19 се оказа починал с COVID-19" – разказ за проблемите на системата

"Отрицателен на COVID-19 се оказа починал с COVID-19" – разказ за проблемите на системата

© Цветелина Белутова, КапиталВ София е починал 74 годишен мъж с инсулт и е регистриран като пациент, починал с COVID-19 след като именно заради липсата на положителен тест за коронавирус се оказало невъзможно настаняването му в болница. Така звучи накратко историята на възрастен пациент, разказана от племенницата му Михаела Петрова пред Българското национално радио. Случаят е поредният пример, който показва проблемите на пациенти и техни близки в опитите да получат медицинска помощ в условията на COVID епидемия.


Мъжът бил с онкологично заболяване, претърпял и операция на главата през април. На 22 ноември легнал да си почине и тъй като часове наред не се събуждал, близките му извикали линейка. Според разказа на племенницата му спешният медик казал, че "той просто си спи" и посъветвал близките, ако 74 годишният мъж не се събуди на сутринта, отново да извикат линейка.


Така и станало, като този път по думите на Михаела Петрова лекарят казал "това често се случва при операция на главата, той просто ще си умре, не го безпокойте повече". В този контекст говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска зявява пред БНР, че според разговорите ѝ с лекарите те смятали още на този етап, че човекът скоро ще почине.
"Първите два екипа, независимо какво са решили да кажат на близките, те са разбрали, че за съжаление този човек губи живота и са искали да му спестят това, което се е случило", казва Катя Сунгарска.


Според Михаела Петрова чичо ѝ е претърпял инсулт и се обадила в болница "Свети Иван Рилски", където през април мъжът е бил опериран. Оттам ѝ обяснили, че им е необходима диагноза от Спешна помощ, за да могат да го приемат или да се обърнат към "някоя от големите болници, които имат противошокова зала и Спешно отделение".


Така Михаела Петрова звъннала на болниците "Царица Йоана - ИСУЛ" и "Пирогов", като твърди, че прием ѝ бил отказан с аргумента, че "всичко е COVID". С Военномедицинска академия (ВМА) и "Света Анна" жената казва, че не успяла да се свърже.


Затова отново се обажда на Спешна помощ и дошъл лекар, който извършил обстоен преглед (жената няколко пъти изрично казва, че е много благодарна на медика) на все още непробудния чичо. Според разказа на племенницата медикът е заключил, че диагнозата на чичо ѝ е "масивен инслут, вследствие на който е изпаднал в дълбока кома". Така пациентът бил закаран от спешния екип към болница "Свети Наум", където му е направен бърз антигенен тест за коронавирус. Резултатът бил отрицателен и "точно в това се състоеше проблемът", заключва Михаела Петрова, защото от болницата отказали да го приемат.


"Да се настани пациент без COVID е толкова трудно, колкото да се настани човек с COVID", заяви пред БНР говорителят на Спешна помощ.


След това пациентът в линейка и близките му отиват до "Пирогов", където първоначално отказали прием, защото прегледали документацията и според разказа на Михаела Петрова заключили "не можем да го приемем, човекът няма COVID". Впоследствие обаче след консултация с "шефа на "Пирогов" 74 годишният мъж бил приет. По думите ѝ нейната леля изчакала да му бъдат направени изследвания и след повече от час разбрала, че чичото е починал.


В документите, които семейството получило от траурната агенция, пишело, че чичото е починал с COVID-19, твърди племенницата пред БНР. "В крайна сметка един човек, отрицателен на COVID-19, се оказа починал с COVID-19", обобщава Михаела Петрова, като отново се позовава, че часове по-рано отрицателният антигенен тест е бил причина за отказ за прием в болница.


Жената отбелязва, че не знае, но се съмнява, че в "Пирогов" му е направено повторно изследване за коронавирус. БНР изрично отбелязва, че е направен опит за връзка с болницата, но бил неуспешен и все пак Националното радио остава в очакване да чуе гледната точка на лечебното заведение. Според позицията на Спешна помощ единствено аутопсия може да докаже, че инсулт е причината за смъртта на възрастния мъж, а на говорителя не е известно, дали е направена такава.


"Направи се така, че всички болници да са с COVID случаи, никъде другаде да не се лекуват други заболявания, да нямаме достъп до лечение, хората да си умират по къщите. И още по-лошо: точно, защото не са с COVID", заключва Михаела Петрова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  История достойна за учебник!
  Учебник за бялата мафия.
  Бялата мафия в държавата на мафията.

 2. 2 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "това често се случва при операция на главата, той просто ще си умре, не го безпокойте повече"

  Този лекар май не е вникнал в смисъла на Хипократова клетва

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Това е пълна ШИТНЯ :)) Илон Мъск смени местожителството си от Калифорния в Тексас Нищо политическо .:) Прави си 4 теста и ги дава в 4 различни лаборатории на Калифорния . Двата теста са положителни за Корона вирус, а другите два отрицателни:))

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  “История достойна за учебник!”

  Обикновена търговия! Ако клиничната пътечка Ковид19 стане “магистрала” (12000 лв.), линейките ще станат излишни ... както беше със стент-търговията.

 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Братовчед ми стана звезда, независимо от всичко.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Освен некадърни, БГ медиците са и нескопосани в психологията и комуникативните си способности към пациентите...

 7. 7 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 532 Разстроено

  Каква система, те мъртвите не могат да преброят. Вижте данните на НСИ - над два пъти по висока смъртност, спрямо последните 5 години. За два месеца са починали близо 8 хиляди повече....

 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  "той просто си спи"

  Що за лекар е това?? Ако е извикана бърза помощ и просто си спи, защо не го събудят да видят дали е добре, нали и без това са на отишли на адрес??? И говорителя на бърза помощ го защитава, че така било нормално, та да му спестили мъките да го лекуват.

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Каквото и да напиша, един бохем на 70 реши да не се бори.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  Да пази Господ просто, то други коментари са излишни...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Гърците отдавна ни обвиниха, че лъжем и за заразените, и за починалите.

 12. 12 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А дали не са го писали с ковид, въпреки че не е? Имаше слухове, че ББ плащал хора да се пишат болни, не вярвах, но ББ е способен на всичко.

 13. 13 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "themtrx":

  все пак не са богове

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  Жалко е, заради починалия човек, но не е зле да се узнаят подробности по казуса:
  1. Мъжът е опериран предио месеци в "Св Иван Рилски". Там спасяват живота му след
  диагностициране на онкологичен проблем в мозъка. Разказващата дама се обажда първо там, получава указания да повика БП и след обследване и диагноза - пациентът ще бъде приет.
  2. Вместо да отидат във въпросната болница, започва звънене по болници, които в момента обслужват само ковид-пациенти.
  3. След отказа в Пирогов, следва протекция на видна столична журналистка, която склонява директора на болницата да приеме пациента.
  4. Приемат го в Пирогов. Оформат го като ковид-болен, в противен случай подлежат на санкции, болницата е отредена само за такива болни. Нарушават правилата след ходатайството и с надежда да помогнат на човека.
  5. Е, за съжаление, болният си отива. След смъртта му роднините изразяват "признателност" на лекарите в Пирогов, като започват да раздухват факта на тяхното нарушение. Нещо, което те отлично знаят още при приемането на близкия им в болницата. И на което са се съгласили, за да получи шанс техния близък.
  *****************************************
  Дали тази работа смърди, или само аз надушвам миризмата?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Чичото е починал в Пирогов, а са го писали с Ковид, за да имат право да го приемат. Направили са нарушение за да помогнат на хората.

 16. 16 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Сега по 1000 лв. Отгоре за това, че "Успешно" увеличават Смъртността. Последствията ще се Берат в дългосрочен план от "Пари за нищо" Е така се увеличава Смъртноста хората който имат нужда от болнична помощ не я получават а Ковид Активисти и Паникьори си Седят в Болниците. А самите болници са празни.

 17. 17 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#1]
  Умнико,
  Тук е заровено кучето - ""Направи се така, че всички болници да са с COVID случаи, никъде другаде да не се лекуват други заболявания, да нямаме достъп до лечение"
  Много болни умират защото огромна част от леглата са за Ковид. И това не са го решили редовите лекари или шефовете на болници. Решението е на МС. Личните лекари , белодробните специалисти и инфекционисти в доболничнната помощ работят в много пъти повече от нормалното за да може такива като Вас да ги наричат мафия.Има и калпави лекари както и престъпно небрежни пациенти които са в карантина и обикалят с градски танспорт по болници и поликлиники сеейки зараза.

 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2610 Разстроено

  Тежко е да се губи близък човек, но в случая засегнатата (моите най-искрени събболезнования) иска да укори лекарите, че не са богове.
  Знам какво е да ти е ясно, че твой близък човек е обречен. Преди време откарах мой близък в подобно положение за последен път в болница. За да го приемат поискаха да даде урина. Когато отнесох шишенцето в приемната, сестрата ми каза :"Болният трябва да даде урина, а не кръв".
  А това си беше урина...
  Как при това положение да укоряваш лекарите?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Колко още са писани на сметката на коронавируса, а са починали я от инфаркт, я от инсулт, та дори и от обикновен грип. Оф, забравих! Щом има коронавирус, обикновения грип се крие.

 20. 20 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 743 Неутрално

  КОВИДА ПРАВИ СЪСИРЕЦИ , РЕАЛНО ПОЧИНАЛИЯ ОТ ИНСУЛТ Е ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД ЗАЩОТО СЪСЕРЕКА ДЕТО Е ПРИЧИНИЛ ИНСУЛТА Е ПРОДУЦИРАН ОТ КОВИДА , СЪЩОТО Е И С ИНФАРКТИТЕ

 21. 21 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1788 Гневно

  Министърът каза, че всичко е под контрол, няма хаос в здравната система.
  А има ли здравна система?

 22. 22 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#14] от "Манчо":

  Да, и това Дневник можеше да проучи за половин час.
  Не мога да разбера защо масово се преписват новини, особено от БНР, БТВ и т.н. То вече не новина, папагалски повторена, без изобщо да разбереш вярно ли е, не е ли.

 23. 23 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 193 Неутрално

  КОВИДА ПРАВИ СЪСИРЕЦИ , РЕАЛНО ПОЧИНАЛИЯ ОТ ИНСУЛТ Е ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД ЗАЩОТО СЪСЕРЕКА ДЕТО Е ПРИЧИНИЛ ИНСУЛТА Е ПРОДУЦИРАН ОТ КОВИДА , СЪЩОТО Е И С ИНФАРКТИТЕ
  —цитат от коментар 20 на reply


  Прави ги и ковидя, но може и да получиш съсирек и от куп други заболявания, както и отлепяне на артеросклерозна плака без изобщо да си заразен с коронка. Накрая все инфаркт или инсулт.

  Е тук е страшното на ОПГ - Тиква и калинки, не само, че изпуснаха тотално пандемията, ами такива безумия натвориха като почна пика, че в момента няма никакво здравеопазване, независимо от заболяването.
  Ще пишем измислени диагнози на спешни пациенти, само за да може да ги приемем в болница без да последват санкции.
  Закривай!

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Не разбрах каква роля има бялата мафия ,както ти си я нарекъл в това ,че някой е с тумор в главата , направил е мозъчен оток и ще си загине дали тази вечер или след 3 дни и роднините напъват лекар да му държи ръката ,докато умира , това са естествени процеси и в хаоса и препълнените отделения в болниците със същите безхаберници ,които не спазваха никакви ограничения и напълниха всички болници в страната с ковид , сега пак докторите и мафията са ви виновни ,навсякъде по света е така ,а да не говорим ,че ако искаш смърт под контрол в болница или реанимация си плащаш това с десетки хиляди ,а не с нулеви осигуровки и да искаш луксозни услуги на крака ,правенето на шоу и цинизма на такива хора ме учудва ,крайно време е да се остойнстят тези процеси и всеки да си знае ,като по света ,че искаш ли контрол или реанимация ,струва ти толкова и толкова ,ако осигуровката ти го покрива добре ,ако не доплащаш си , тук няма как да се постигне това с 0 осигуровки на 4 милиона души и претенции за супер и бързо обслужване на най високо ниво .

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#21] от "PisnaMi":

  Ако ти свърши кислорода довечера и си с ковид от седмица ,дали ще има някъде да влезеш в страната с над 10000 места и тъй като си пляскаш по форумите за хаоса , замисляш ли се ти и твоето семейство или близки ,колко пъти сте спазвали социална дистанция и сте се съобразили с воплите на лекарите да не пътувате ,да не се събирате на едно место и да дезинфекцирате ,аз ще ти кажа ,николко пъти и затова ще си мрете , а вие имайте претенции ,че е хаос , да ,хаос е заради безхаберници като вас ,ако се спазваха правилата ,нямаше да има повече болни в болниците и реанимациите от страни като Румъния с 22 милиона население и три пъти повече болни преди 3 месеца от нас ,а сега с по малко от нас , или която си изберете страна с 40-50 или 100 милиона като Турция ,нация от малоумници с претенции ,ами затова се разпада и е с най висока смъртност , заради безумното поведение на всички .

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#16] от "bse17521826":

  ДА да ,празни са болниците ,я пробвай да видиш колко са празни ,пробвай и потърси и кислородни легла , да ти падне сатурацията ,да видиш колко ще намериш по болниците и как ще търчиш да си търсиш кислородна бутилка от местната кислородна станция ,на простака не можеш да му налееш мозък ,затова се оставя на естествения отбор ,а това много помага за разчистването на малоумниците .

 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Историята е тъжна, но например липсва много информация, за да се правят сериозни заключения.
  1. Какъв рак е бил опериран в мозъка - примарен - от групата на глиомите - или метастаза на друг рак. Това много променя смисъла на действията на колегите.
  2. Операцията радикална или само декомпресна е била - т.е. останало ли е нещо от рака или не в мозъка - и това много променя смисъла на действията.
  3. Какво следоперационно лечение на рака е последвало - това би показало какво още е имало смисъл да се прави и какво не при изпадане в безсъзнание.
  4. В какво състояние са били съпътстващите заболявания - понякога тялото е толкова съсипано от тях, че това лишава от смисъл други действия - вчера обяснявах този проблем на близките на пациентка, която почина при нас оня ден - нейните съпътстващи болести са се състезавали с рака и между себе си кой да я убие първи.
  5. Не видях доказателство за инсулт. Диагнозата се поставя въз основа на магнитен резонанс или поне скенер на мозъка с контраст. Различават се две форми - исхемична (артерия е запушена и районът след запушването се обезкървява) и хеморагична - артерия се е спукала.

  На всички тези и на някои други въпроси трябва да се отговори точно и изчерпателно, преди да се прецени какво реално се е случило.
  А че вашата здравна система не е добра, това е всеизвестно, но не е достатъчно за осъдителни коментари.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  История достойна за учебник!Учебник за бялата мафия.Бялата мафия в държавата на мафията.
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Да, ние знаем ,има една маса ниско-интелигентни хора ,които смятат ч,е редовия лекар е виновен за комунистическата система на здравеопазване. Но топа е защото тези ниско-интигентни примитивни хора са с достатъчно малко мозък в тиквите си за да направят разлика. Те са удобния резервоар за политическата класа ,,защото гласуват за тъпанари ,които им правят същата здравна система в която утре лекарят е лесно посочен за виновен.
  А иначе по същество на мен това се случвало поне два пъти в които случаи половината роднини не искат хоспитализация на пациента ,когато им се каже ,че пациентът е в кома след инсулт и не може практически да му се помогне по никакъв начин,(снета е анамнеза от близките , направено му е изследване с глюкометър за изключване на други причини за кома) . Другата половина от роднините обаче решават по-късно да го помъкнат по болниците за да не каже някой ,че нищо не са направили за роднината си. И след това обвиняват лекарите ,.че не са го възкръснали и даже не са го приели да не им е пред очите в къщи. Макар, че случаят е неспасяем дори да бъде приет в болница в Лондон

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#21] от "PisnaMi":Ако ти свърши кислорода довечера и си с ковид от седмица ,дали ще има някъде да влезеш в страната с над 10000 места и тъй като си пляскаш по форумите за хаоса , замисляш ли се ти и твоето семейство или близки ,колко пъти сте спазвали социална дистанция и сте се съобразили с воплите на лекарите да не пътувате ,да не се събирате на едно место и да дезинфекцирате ,аз ще ти кажа ,николко пъти и затова ще си мрете , а вие имайте претенции ,че е хаос , да ,хаос е заради безхаберници като вас ,ако се спазваха правилата ,нямаше да има повече болни в болниците и реанимациите от страни като Румъния с 22 милиона население и три пъти повече болни преди 3 месеца от нас ,а сега с по малко от нас , или която си изберете страна с 40-50 или 100 милиона като Турция ,нация от малоумници с претенции ,ами затова се разпада и е с най висока смъртност , заради безумното поведение на всички .
  —цитат от коментар 25 на edin drugii


  Поеми си въздух, почини си от писане и си припомни правописа от основното училище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK