Съдебният съвет отложи използването на проблемната система за съдилищата за догодина

Темата как ще работи системата след 1 януари 2021 г., дали във всички съдилища или само в някои, предстои да бъде обсъждана.

© Дневник

Темата как ще работи системата след 1 януари 2021 г., дали във всички съдилища или само в някои, предстои да бъде обсъждана.Със 17 гласа "за" и нито един против Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да отложи още веднъж използването на проблемната Единна информационна система за съдилищата до края на декември 2020 г. Със системата ще могат да работят само съдилищата, които изрично са заявили, че искат да работят с нея.


След 5 часа дебат само по този въпрос ВСС реши да отложи за другия четвъртък (14 декември) всички останали обсъждания по темата, включително и как и дали ще се работи системата след 1 януари 2021 г. Имаше различни предложения - да се въведе в експлоатация поетапно според вида дела - граждански, търговски и наказателни, но това остава за следващо обсъждане.


Преди гласуването бяха поканени и изслушани специалисти от "Информационно обслужване", които настояваха системата да се въведе навсякъде, защото е готова. Според техните данни всички 152 съдилища в страната с изключение на Върховния касационен съд работят със системата, макар и в тестова среда.
От "Информационно обслужване" настойчиво предлагаха системата да заработи реално, а не в тестови вариант, защото според тях проблемите и грешките са отстранени. Много предложения на работна група от Върховния касационен съд за доработки на системата и за отстраняване на недостатъци не са били направени от "Информационно обслужване", въпреки че е имало няколко срещи между магистрати и представители на фирмата.


От "Информационно обслужване" днес обявиха, че ВКС бил най-пасивният съд и не им е изпратил списък с нещата, които искат да бъдат поправени. Освен това предложиха системата да бъде внедрявана поетапно по административни райони въпреки притесненията на много от членовете на ВСС, че рязкото внедряване на системата ще създаде хаос в големите съдилища.


На финала от "Информационно обслужване" поискаха да знаят кога ще им бъде платено, като посочиха, че срокът на договора, документите и разплащанията трябва да направени отдавна - още на 17 ноември.


"Само да не си объркаме ролите - има възложител, има и изпълнител. На това заседание се нагледахме как се правят предложения и как се отправят назидания и критики", реагира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов към представителите на "Информационно обслужване", но беше прекъснат от Боян Магдалинчев с репликата: "Г-н Панов, непрекъснато сте деструктивен."


"Системата продължава да работи навсякъде. Категорично тя работи и в момента. Няма причина в нея да се въвеждат едни или само някои дела. Може да се разгледа вариант на ниво апелативен район от 1 януари да започнат да работят", обясни директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.


Темата как ще работи системата след 1 януари, дали във всички съдилища или само в някои, предстои да бъде обсъждана.


Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) бе внедрена пилотно за 17 съдилища през юли, а след това и в много други, но беше спряна, защото създаде хаос сред магистратите и доведе до протести, като затрудни работата в много съдилища. В началото на ноември ВСС реши да назначи одит заради множество проблеми и сигнали, но това може да се случи най-рано през лятото на 2021 г.


Защо съдиите не са доволни от работата на Единната информационна система за съдилищата - тук
Защо ВСС спря системата малко след като я внедри в съдилищата - четете тук
Съдии и адвокати излязоха на протест пред ВСС срещу новата система - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK