Висшият съдебен съвет отказа да обсъжда ЦУМгейт

Главният прокурор Сотир Цацаров не е отговорил на писмото на Инспектората за срещата в ЦУМ и инспекторите са обявили проверката за приключена.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров не е отговорил на писмото на Инспектората за срещата в ЦУМ и инспекторите са обявили проверката за приключена.Пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да покани за изслушване главния съдебен инспектор Теодора Точкова и след кратък дебат приключи темата имало ли е проверка по ЦУМгейт, имало ли е нарушения на процедурата и "замитане под килима" още преди да започне обсъждането по същество. Гласуването бе с мнозинство и само трима от членовете на ВСС (Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска от съдийската колегия) поискаха изслушване на Точкова.


Темата бе внесена като точка в дневния ред от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, които поиска да бъде поканена и изслушана Теодора Точкова като главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Поводът е проверката, която инспекторатът е правил по скандала ЦУМгейт, избухнал през 2017 г.


Тогава издателят на вестник "Сега" Сашо Дончев разказа за среща с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в офиса в ЦУМ на бизнесмена и бивш член на най-висшето ръководство на БСП Георги Гергов. Дончев се оплака от натиск от главния прокурор за редакционната политика на в. "Сега" заради съдържанието на карикатурите на Христо Комарницки. Стигна се до проверка на Инспектората на ВСС, а резултатите от нея станаха известни едва тази седмица.
На 9 декември по случая бяха оповестени публично документи, които най-накрая бяха изпратени от инспекторите до спечелилия делото по достъп до информация гражданин Николай Неделчев, а той ги предостави на медиите.


Огласяването им се случи след две дела по Закона за достъп до информация, множество статии в медиите и отвореното писмо на Съюза на съдиите, изпратено преди ден до парламента, в което се алармира, че Инспекторатът на ВСС недопустимо не изпълнява влязло в сила съдебно решение за предоставяне на пълна информация по случая. Теодора Точкова от своя страна изпрати писмено право на отговор след медийните публикации по темата.


Досието ЦУМгейт: Как Инспекторатът на ВСС спаси Цацаров


Още преди Панов да докладва точката, думата взе Йордан Стоев от прокурорската колегия от квотата на Народното събрание и поиска от председателя на ВКС да отмени искането си или темата да бъде оставена без разглеждане. Мотивите му - вече е постъпило писмено становище от Точкова, с което се отговаря на основните въпроси. Освен това публично е представила информация, а в правото на отговор на практика е отговорила на въпросите на Съюза на съдиите.


"Няма да оттегля предложението си. Инспекторатът е към Висшия съдебен съвет. Безспорен ангажимент на пленума на ВСС е да покани Точкова и тя да отговори на въпросите. Може да не е на това заседание, но несериозно звучи да искате да оттегля предложението си. Нека не бъркаме отчетността и отговорността на отделните органи. Те трябва да отговарят на високи изисквания за стандарт, а когато става въпрос за действия, накърняващи престижа на съдебната власт, то тази тема несъмнено трябва да бъде разгледана именно в пленума на ВСС", заяви Лозан Панов.


Думите му бяха подкрепени от Атанаска Дишева от съдийската колегия.


Същия сигнал към обществото като през 2017 г.


"Несъмнено е, че ние имаме правомощие да изслушаме главния инспектор и че тези въпроси изискват публичен дебат. Аз лично имам въпроси, които бих искала да задам на г-жа Точкова по законовата обоснованост за някои от действията, които са предприети. Освен това тя има право да бъде изслушана и да отговори на въпросите", обясни Дишева. Тя посочи, че писменият отговор не би трябвало да се приравнява на възможността за изслушване и задаване на въпроси.


"Нека не даваме сигнал на обществото по същия начин, по който тогава, в предишния ВСС се отказваше упорито изслушване на главния прокурор. След като се твърди, че всички действия са в пълно съответствие със закона, какъв е проблемът да бъде изслушана? Длъжни сме да я изслушаме. Меко казано би било проява на малодушие отказът от провеждането на дебат. Дължим да отговорим на обществото, а ако не са верни публикациите в медиите, то ние дължим, от друга страна, да защитим главния инспектор, ако информацията не е вярна", аргументира се Атанаска Дишева.


Така ли ще се задава дневният ред?


Йордан Стоев и Севдалин Мавров посочиха, че няма законово основание да бъде викат главният инспектор и да бъде разпитван по конкретна проверка, още по-малко когато документи от нея вече са публични. "Означава ли това, че всеки път, когато някоя медия публикува нещо, трябва да викаме някой да обяснява? Така ли ще се задава дневният ред в този Висш съдебен съвет", реагира Стоев.


"Г-жа Точкова не е безотчетна и безотговорна. Имаме си вече друга такава фигура", отвърна Лозан Панов с намек за главния прокурор. "Такава емоция забелязах и когато искахме да изслушаме главния прокурор Иван Гешев. Тогава също се твърдеше, че нямаме право и процедура. Сега казвате същото!", добави Панов.


Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също се намеси и припомни, че е имало случаи, в които самият Панов е отказвал да отговаря на въпроси и си е тръгвал от заседания на ВСС, а Стоев защити Гешев като обяви, че той е уважил заседанието на ВСС, дал е кратки обяснения и си е тръгнал, за да не влияе на обсъждането.


Цацаров се е подиграл с институцията


"Казусът ЦУМ-гейт въздейства на обществото в продължение на повече от 2 г. и половина. Тогава също не се даде възможност за изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров. Сега се установява, че такава проверка изобщо не е била направена. Ако главният инспектор не е разбрал, то той се е подиграл с тази институция, въпреки че г-н Цацаров е казвал, че трябва да се уважават институциите. Тук говорим за какво е трябвало да се направи и какво е направил инспекторатът и разбираме, че той не е направил нищо", заяви Лозан Панов.


Той подчерта, че единствената цел да се бави публикуването на тези документи е само, за да се прикрият бездействията на главния инспектор. "Когато върховен съд посочва, че става дума за злоупотреба с право, това е тема, която засяга ВСС", подчерта Панов.

"С отказа си да изслушаме Точкова вие показвате, че тогава Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е действал като чадър на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а сега действате като чадър на главния инспектор щом изобщо не позволявате дори да се повдига темата. Достойното поведение е Точкова да си подаде оставката, макар и с изтекъл мандат", обяви Лозан Панов.

"Това са някакви речи, които нямат нищо общо с точката. Не обсъждаме темата по същество. Каква е процедурата, по която ще я викаме", реагира Йордан Стоев.


След гласуването темата за ЦУМгейт бе затворена от ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK