Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината

Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината

© Надежда Чипева, КапиталНоември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица. През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години. Повишението е от над 92%. В разликата от над 7600 човека влизат 2756 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система). Сред останалите случаи (малко под 5 хил.) отново основна роля има епидемията - около това мнение се обединяват специалисти, на които "Дневник" зададе въпроси за данните.


Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината


Също в отговор на въпрос на "Дневник" по време на брифинга на здравните власти в четвъртък (10 декември) ресорният министър Костадин Ангелов обясни, че е запознат с данните на НСИ и е възложил на Националния център по обществено здраве и анализи да направи анализ за увеличената смъртност през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с миналата година. Рязкото повишаване на смъртността обаче съвпада с началото на четвъртото тримесечие на годината (вижте графиките).
Кога започва ръстът


Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019 г. още от края на юни. Като се повишава променливо, но от няколко седмици (след 40-та седмица - първата на октомври) има рязко нарастване. "За да достигнем през 46-та седмица (бел.ред. - втората на ноември) 3 800 случая на починалите в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години", коментира в края на ноември пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.


Тогава данните все още не са публикувани, но Костова обяснява, че по-добрият начин за следене са коефициентите спрямо абсолютните бройки: "През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила" (вижте графиките в края на текста).


"Дневник" изпрати въпроси до НСИ за допълнителна информация около отчетените данни - те са предварителни т.е. възможно е при финалното отчитане да има някои допълнителни случаи. От института обясниха, че към момента не разполагат с другите ключови за анализ индикатори - причините за смъртта, тъй като те се обобщават на годишна база и няма възможност да бъдат разработени по седмици.


За отчитането на смъртните случаи и връзката с коронавируса има спорове още от началото на пандемията, заради различни подходи в държавите - дали щом си с положителен тест при настъпване на смърт тя се отчита вследствие на COVID-19 или се анализират другите причини и съпътстващи заболявания, които може да са реалната причина. В България и по тази тема има малко информация, но за официалната статистика, съобщавана от властите се знае, че влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус.


Към средата на декември смъртните случа и тези на настанените в болници, особено в интензивни отделения в България - могат да се приемат като по-релевантните данни за анализ, защото официалното отчитане на заразените е само по PCR тестове (не се броят бързите антигенни тестове), а излекуваните се броят от деня, в който автоматично отпада наложената им 14-дневна карантина.


Ефектът "коронавирус" върху всички смъртни случаи


Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, обясни пред "Дневник", че тенденция за увеличаване на общата смъртност при резки повишения на броя на заразените от коронавирус се забелязва както в много европейски страни, така и в САЩ. Особено на локално ниво. Той коментира, че първоначалното предположение е било, че това не са смъртни случаи от коронавирус, а от други заболявания. Впоследствие скокът на смъртността е толкова рязък, че надделява хипотезата - не всички смъртни случаи от коронавирус се регистрират като такива.


"Никой не успя да обясни точно каква е причината - недорегистрирани случаи на коронавирус или запушени канали на помощта, която се оказва за болните с други заболявания. Ясно е, че когато има пълни отделения не може да се осигури ефективно третиране на всички. Вероятно причината в България е същата. Ние имаме голям проблем с нормалните регистрации на смъртността. Няма аутопсии, болниците се опитват да използват различни номенклатури, за да нямат проблеми", каза Безлов. Според него е особено важно да се отбележи, че със същия темп, с който се увеличават починалите с коронавирус, растат и смъртните случаи, които регистрира НСИ на седмична база.На същото мнение е и математикът Петър Велков, който от началото на епидемията в България често анализира данни и прави прогнози. Пред "Дневник" той твърди, че има около 50% нерегистрирана смъртност от коронавирус. Това е негова хипотеза на база анализа на системи в други държави. Велков обърна внимание, че със 123% е завишението на смъртните случаи в страната за последната седмица на ноември 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година.


"При намаляване на населението с 200 000 души за последните години нормалното отклонение е от 5 до 10%. Но седмичен скок от 120%..."


Петър Велков,

математик


Според него липсата на лаборатории за PCR тест в по-малките населени места, което е още един фактор за трудното регистриране на починалите с COVID. Според Велков, освен нерегистрираните случаи, трябва да се имат предвид и случаите, при които заради претоварване здравната система не е успяла да реагира адекватно, които отново са косвен ефект от кризата с коронавируса. Така математически почти цялото повишение на смъртността в страната се оказва пряко или косвено последствие от епидемията.


Проблемът със самолечението и късното търсене на медицинска помощ


Проф. Борис Богов, директор на една от най-големите болници в страната - "Александровска", обясни за "Дневник", че ръст на смъртността в България има при всички случаи, въпреки че вече е от първо на второ място по смъртност от COVID-19 в ЕС (това е един от показателите, който тази седмица здравните власти подчертават). "Това повишаване на смъртните случаи се дължи при всички случаи на COVID инфекцията и на съпровождащите я патологични усложнения. И не на последно място на самолечението и късно потърсената медицинска помощ", обясни Богов.


Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов каза пред "Дневник", че има леко увеличение на смъртността в болницата, но то не е съпоставимо с посоченото в данните на НСИ за страната. Процесът на увеличен брой пациенти, постъпващи в болницата, е започнал от средата на ноември. Балтов също допуска високата обща смъртност и с това, че е възможно много хора изобщо да не са потърсили лекарска помощ.


От Съюза на погребалните фирми в България потвърдиха за "Дневник", че има ръст на погребенията. Акцентираха върху многото случаи на починали с коронавирус, с които се сблъскват. Положението в момента беше отчетено от тях като "война".


Предвид тенденциите, че общата смъртност следва тази от коронавируса, се очаква тя тепърва да достигне нови високи стойности. До този момент първата седмица на декември е най-смъртоносната от началото на епидемията. Починалите за деня са спаднали с 4% на едноседмична база към 10 декември, а новите случаи на заболели са се увеличили с 4% на база същия период въпреки въвеждането на нови противоепидемични мерки от 27 ноември.


Прогнозата за годината


В интервюто си от края на ноември, Магдалена Костова от НСИ обясни, че "за 2020 година нашите прогнози са, че ще има между 120 и 125 хиляди починали лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди." Тя разказа, че процесът на отчитане е сложен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от РЗИ, които сега са натоварени и данните за официално отчетените причини ще бъдат ясни едва догодина. Костова припомня, че България е сред страните с висока смъртност.


По предварителни данни, тя съобщи че раждаемостта и през 2020 г. ще бъде по-ниска от предходната година, но доколко влияние и върху това има пандемията или други фактори е още по-трудно да се обобщи.


Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината


Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината


Най-смъртоносният ноември в България от години - само коронавирусът ли е причината


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  През пролетта отричащите вируса чакаха съобщения за увеличаването на смъртността като цяло.
  Е, получиха каквото искаха.
  Грипче ли е?

  Еретик
 2. 2 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Тва е все едно да чакаш от умрял писмо...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3160 Разстроено

  Никакво отваряне на 21 декември не трябва да има, иначе ужасните данни за смъртността ще продължат не само декември - там е сигурно, а и януари, когато ще умират заразилите се по коледно-новогодишните шопинги и веселби.
  Много ми е неприятно за бизнеса, но какъв е проблемът една година да се постиска?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Починалите от и с коронавирус според официалната статистика през ноември не са 2560, а 2783-ма. В 0.00 часа на първи ноември - 1279 починали, на първи декември 4035 починали, т.е. регистрирани починали от 0.00 на 1.11 до 24.00 часа на 30.11 - 4035 - 1279 = 2783 души.
  2560 биха били ако се смятат починалите регистрирани от 31-ви октомври до 29 ноември включително, които само са съобщени в ЕИП на следващия ден.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Най-после и една добра новина!
  Леталност от коронавирус /смъртни случаи спрямо приключени случаи, т.е. починали и излекувани заедно/:
  март до август - 5,3%
  септември - 5,9%
  октомври - 7,7%
  ноември - 8,3%
  1-10 декември - 5,3%
  Преломът настъпва около 20-ти ноември - за първите 10 дни на ноември леталността е била 9,0%, за вторите - 9,7%, а за последната десетдневка - 7,2%.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3160 Разстроено

  До коментар [#6] от "Patsis":

  При два пъти повече починали българи само за месец няма добри новини, не пиши глупости, че е много дразнещо. А изводи да се правят при само 7-8 000 теста на ден е не само дразнещо, но и откровено глупаво.

 8. 8 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Този вирус решава проблема с пенсионната реформа на ГЕРБ....

 9. 9
  labby
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Причината се казва ГЕРБ - те са българоубийци!
  —цитат от коментар 4 на Ordo ab chao


  ГЕРБ е виновен и за смъртността в САЩ и навсякъде другаде. Всъдесъщ Бойко. Не съм му фен, но хайде малко по реалистично.

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ordo ab chao":

  Просто герболата се оказа по-устойчива от ковида - за герболата нито лекарство нито ваксина вече 15 години!

 11. 11 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  "През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години. Повишението е от над 92%. В разликата от над 7600 човека влизат 2560 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система). "
  Всъщност, ако можете да осмислите числата, излиза че е точно грипче, ако можем да наречем така всичките останали нелекувани причини за смърт.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Грипче ли е?

  На чужд гръб и сто тояги са малко.
  Сит на гладен вяра не хваща.

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Увеличената смъртност е видима и очевидна.
  Причините - неясни към момента.
  Интерпретации различни без данни.
  Странно е, че от НСИ казват че им трябва време за да направят анализа си.
  Трябва да сформират екип от 2-3 човека е в оперативен порясък да набият, обработят данните, публикуват ги в структруриран вид и излязат със собствен анализ.
  Това може да се случи за една седмица време, в смисъл другата седмица по това време да имаме данните за публиката и анализа им.
  Иначе ще си останем в сферата на интерпретациите тип Балтов, Безлов или новия "матаматик на Щаба".
  Когато данните са вкарани подредени и структурирани при толкова много (хиляди събития) определящия фактор ще излезе веднага и ще погат да се вземат прицелени мерки.

  Ще се разбере дали се дължи на демографски групи, дали е от ковид, дали е от други болести без ковид, дали е в болница или не, имат ли роля вътреболнчините инфекции в ковид отделенията, начини на лечение (вентилатори, плазма, ремедисивир, хлоркуин е пр.), дали е липса на лечение иби късно лечение, дали са от градовете (ако да от кои точно градове и с какво качество на въздуха), ако е от селата (дали са контактували със селските джипита или не) или е изобщо нещо друго за кщоето не сме се сетили.

  Изабщо да не се мотат, ами да почват да си набиват данните на ръка, ако дедо Мишо не е изградил система тия неща да стават автоматично цифрово и хората му работят основно с хартии.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  До коментар [#11] от "Араламбене му е майката":Всъщност, ако можете да осмислите числата, излиза че е точно грипче, ако можем да наречем така всичките останали нелекувани причини за смърт.

  Безлов е открехнал вратичка все пак:" Впоследствие скокът на смъртността е толкова рязък, че надделява хипотезата - не всички смъртни случаи от коронавирус се регистрират като такива."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  не са починали 2 пъти повече българи , просто снега падна рано ,температурите също и както и други години в зимните месеци смъртността скочи 3-4 пъти , а иначе до септември смъртността беше 2 пъти по малко от средното ,е ,вече наваксваме , което е абсолютно нормално , а като се прибавят и загубите от корона инфекцията ,където половината са и млади хора без заболявания , вече нещата стават други .

 16. 16 Профил на M
  M
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Ефект от мерките = 0. Но важното е че заключихме децата да кибичат цял ден пред компютрите и да не спортуват, а на бабите дадохме 3 часа хубаво да си напазаруват, купоните са домашни "само" по 15 чивека... ей това са новите ценности

 17. 17 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Кой Безлов? Оня, с експертиза по демокрация, престъпност и наркотици?

 18. 18 Профил на vitorio12
  vitorio12
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Причината е безобразният ПСР протокол, който като змия се е увил около гушата на здравеопазването и хората! ПСР е инструмент в ръцете на тези които искат да променят света и наложат китайският модел!
  Не благодаря! Моля поинтересувайте се от Кари Мълис, и разберете какво точно прави ПСР на макро и микро ниво. Особено когато работи тясно с компютърна база данни и точна номеровка... Без да са упоменати никакви детайли за пробата!
  ПСР е подигравка със здравето на хората, и с медицината като наука и традиция!

 19. 19 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Да, щом има неуточнена смъртност, то тя непременно трябва да е от КОВИД. Не че не е възможно, но е възможно и да е от хаоса в здравеопазването и неглижирането на други заболявания. Отделно, стресът също влияе.

 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  Толкова ли е трудно починалите да се сепарират на групи.
  Починали в интензивно отделение
  Починали в болница
  Починали извън болница.
  Починали с Ковид и починали без Ковид.
  Тогава всеки може да си прави изводи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ТИКВАТА СЕ КРИ КАТО ШУМКАР НЕКОЛКО МЕСЕЦА ЩАБО СЕ ЗАБИ ПО МОРЕТА И КУРОРТИ СЕПЕРЛУКСОЗНИ , ПАРЛАМЕНТА СЕ КРИХА КАТО ПЛЪХОВЕ ЧРЕЗ МЕГАВАКАНЦИИ ЩОТО СА СУПЕРВАЖНИ ,СЪДЕ НЕКАКВИ ПАЛЯЧОВЦИ БЕХА ОСТАВИЛИ ДА РАЗМАЗВАТ ПЕЙЗАЖА , Е КОЙ Е ВИНОВЕН ,НАМЕСТО ДА СЕ ОРГАНИЦИРАТ СЕ КРИХА И СИ ПРАВИХА ГУСТОТО ЧЕКМЕДЖАРИТЕ , КОЙ Е ВИНОВЕН БЕ !!! ДЕСЕТ МИРЯРДА ЗА НЕКАКВИ БРАКУВАНИ ВОЕННИ ТЕНЕКИИ , КОЙ БЕ

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  При нашата система за управление на здравната криза причината е една и състояние на здравеопазването - началото на учебната година и присъственото обучение в продължение на повече от два месеца. Първият компонент от причината е невъзможно да се поправи в близките дни ( дори месеци) затова ученици и учители да си стоят у дома до края на учебната година.

 23. 23 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Очевидно е, че е резултат от създадената паника през пролетта. Хората не ходят на лекар или не ги приемат за други болести и вече започват мрат от това.
  Не знам само дали ще има ръст на раждаемостта след нова година, че при първия локдаун от скука заключените може да са се пощипвали.

 24. 24 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 926 Неутрално

  не са починали 2 пъти повече българи , просто снега падна рано ,температурите също и както и други години в зимните месеци смъртността скочи 3-4 пъти , а иначе до септември смъртността беше 2 пъти по малко от средното ,е ,вече наваксваме , което е абсолютно нормално , а като се прибавят и загубите от корона инфекцията ,където половината са и млади хора без заболявания , вече нещата стават други .
  —цитат от коментар 15 на edin drugii


  Кой септември смъртността е била два пъти по ниска от средното?

 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Извинете , това трябваше да е текста.
  При нашата система за управление на здравната криза и състояние на здравеопазването причината е една - началото на учебната година и присъственото обучение в продължение на повече от два месеца. Първият компонент от причината е невъзможно да се поправи в близките дни ( дори месеци) затова ученици и учители да си стоят у дома до края на учебната година.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  Не, не е само това причината, другата основна причина освен мърлявщината на мангъровци е, абсолютната некадърност, безчовечност и неграмотност на родните медици, колкото и известни личности да им благодарят публично.
  Ще споделя нещо от вчера: един от любимите ми клиенти/пациенти - леля М., на 76 г., достолепна, ултра възпитана жена, с много заболявания, диабетик, на инсулин, с байпас на сърцето, се разболя от ковид-19. Не я приемаха в болница, но стана много зле, и накрая я приеха, в злополучната ОБ-Бургас. Та, приемат я, хвърлят я върху един дюшек на земята, отвън, близките чакат над 7 часа, като носят със себе си храна и инсулин. Накрая влизат, и искат информация, излиза лекар и сестра и започва да им крещят. Както и да е, тези взимат инсулина и буквално го хвърлят до леля М. А тя вече трепери, в шок, не е яла от сума ти време, и не може да си сложи инсулина. Изпада в кома. Тези, "лекарите", дотичват и започват да ѝ бият шамари ( от които има зверски синини). Свестяват я, качват я на линейка и я карат в тях, полугола, дрехите ѝ са останали в тази болница за ужаси.
  Та, така, неделя пристига внукът ѝ, момчето е някакъв мега талант, работещ по 14-18 часа на ден в дебрите на изкуствения интелект, да се разправя с тези нещастници. Дал съм телефона си, ако трябва да помогна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  А лелята защо не се е пазила като писано яйце ,след като е толкова много болна и е заобиколена от супер интелекти , защо просто не я отделиха в един апартамент или стая по възможност ,за да не се среща и да не и носят корона вирусна инфекция , какво очакваш ,за да се стигне да и хвърлят дюшеци по земята,можеш ли да познаеш колко празни места са останали в цялата болница за такива запуснати пациенти ,не гледани от никого и чакащи като се влезе в болницата ,веднага да се втурнат да и слугуват поне 10 роби ,защото са гладни нещастни ,а тя им носи супер много приходи от това ,че е болна ,ами този филм свърши , в болниците са осатнали само млади лекари без никакъв опит , защото старите или са заразени или се махнаха ,да не рискуват живота си и очакванията няма как да ви бъдат покрити , особено при изброените от вас екстри за този пациент,хората цяло лято ви повтарят ,пазете се ,дезинфекцирайте ,не се събирайте ,не се заразявайте ,пазете старите и болни хора ,защо ,ами именно ,защото няма място в болниците и няма кой да ги лекува .Нищо ново не ни казваш ,просто сте го изпробвали на живо .Та се питам кой е безхаберен ,вие супер интелектите или медиците в болниците ,които не могат да ви приемат ,защото сте много.

 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  През пролетта отричащите вируса чакаха съобщения за увеличаването на смъртността като цяло. Е, получиха каквото искаха. Грипче ли е?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Ако истерията с короната продължи, всички се занимават с нея, валифицирани в други области лекари продължат да се прехвърлят в covid-19 отделения, вместо да се занимават с болестите, които са изучавали цял живот и в които са компетентни, ще се мре. Ама яко ще се мре. Не може заради "грипчето ти" да се зарежат всички други заболявания, от които се мре много по-бързо и сигурно.

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Броя на смъртните случаи се увеличава поради настъпилата зима ,ниските температури ,което увеличава сърдечно съдовите инциденти ,плюс ковидните пациенти ,от които много млади и без заболявания загиват извън нормалната статистика , всеки да си прави сметката ,това са възможностите на системата ,ако ще каквото и да стане ,в моя град няма как да се появят повече от 2 болници и повече медици в тях и отделения ,защото всички са вече ковид и са пълни до горе ,това е .

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drugii":

  Ето, това е нагъли неграмотен коментар от "доктор"...
  Жалка, престъпна история. Господ ще ви съди, рано или късно. Ти преди дни се оттърва, и пак не ти идва акъла!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanpopov":

  За България поради некадърността на НСИ не ожем да кажем какви са причините за увеличената смъртност, но в Европа от данните за обща смъртност тук:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Се вижда две неща:
  1. Пикът на повишена смъртност отминава рязко.
  2. От повишена смъртност при този пик пострадаха САМО държавите които наложиха есента най-щуравите паникьорски ограничения - Испания, Франция, Италия, Англия. Със затягането на ограниченията Гърция също върви към тази група.
  При останалите е или нищо или съвсем леко завишение.
  Впечталяващи са разликите Испания-Португалия или Англия.(завишение) и останалите от кралството - Шотландия, Сев. Ирландия и Уелс, където няма НИЩО.

  Изводите всеки да си ги прави сам.

 32. 32 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Не е само във въпросната "злополучна". Ако си спомняш миналата година, когато нямаше епидемия и когато медиците не бяха капнали от умора, в София умориха една жена със сепсис. Синът й от САЩ, работещ в американска болница, веднага е разпознал симптомите и помолил по телефона колегите си да започнат курс с антибиотици. От тук му казали да си гледа работата и че те не лекуват така. След по-малко от 12 часа майка му е мъртва, а той е слушал безсилно всичко това по телефона.
  От друга страна, имаме щастието медицината ни да не е навързана пряко със застрахователи и инвестиционни дружества, както и над 95% от осигурените да са на солидарна система. Което позволява от една страна тежки пациенти да получават адекватно лечение и медикаменти, за които просто не биха могли да си плащат здравните пакети другаде, а на лекарите, които са склонни да рискуват, да поемат пациенти, с които на други места никой нямаше да се занимава.
  Не обвинявай само болницата и лекарите й. Помисли за смесеното финансиране и подчинението на тази болница на общината, която назначава всички, от управителя, през финансовия директор и шефовете на отделенията, та до охранителите. Помисли за медицинския контрол, който би трябвало да осъществява министерството на здравеопазването, а финансовия от Сметна палата и вътрешния финансов контрол на общината... Всички тези контролни функции зависят пряко от тебе, като избирател. Каквото си нагласувал, това получаваш.

 33. 33 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 715 Любопитно

  Има една причина и тя се казва некомпетентно и корумпирано правителство , няма масова тестване , много млади хора го карат на крак като продължават да ходят на работа а последствията ще се видят след време .От септември до вчера трима колеги и един познат починаха от инфаркт дали е следствие или последствие от коронавирусът никога няма да разберем но факта е че четири човека от 28 до 54 години си отидоха изведнъж .

 34. 34 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "Democrat":

  Не само на ГЕРБ. Пенсионните системи на ВСИЧКИ държави са сериозно облекчени. В крайна сметка, поне в Европа и САЩ, 90% от починалите са над 65г.

  Жизнь или Life - избор има.
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivanpopov":

  Спомням си го този случай, който за съжаление нищо не промени...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#31] от "k_":

  Изводите вече ги написах - колкото по-идиотски ограничения, толкова по-малко възможност пациентите да се лекуват адекватно. И статистиката скача банално заради ненавременно лечение на всички други заболявания, които не са били лекувани навреме.

 37. 37 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Дотолкова успешно се справяме с пандемията, че живеем във филм на ужасите вече.

 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 805 Неутрално

  По времето на комунизма имаше един виц, че за лошата селскостопанска реколта били виновни: СУШАТА, КИШАТА И ГРИШАТА.. Гришата по едно време беше министър председател със силен руски акцент. Каквото и да е, никога причината не е само една. Докато беше генерал Мутафчийски, докато гласът му се чуваше, ковид 18, корона вирусът беше почти изчезнал от България, а смъртността от него беше почти нулева. Когато с високо вдигнат юмрук ги призоваха към масови безредици, блокирания на пътища, вандализъм и отровен стрес за повече от 3 месеца, ситуацията около епидемията рязко се влоши, до дъното, до 1-о място в Европа по смъртност.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ordo ab chao":Просто герболата се оказа по-устойчива от ковида - за герболата нито лекарство нито ваксина вече 15 години!
  —цитат от коментар 10 на telqk


  Вярно е това което казвате, но според мен лекарството и/или трайната ваксина е намаляване нивото на средностатистическата глупост и за съжаление, аз не виждам признаци на подобна тенденция.
  Весто това, като общество сме на път да дадем възможност на един клоун ( визирам Слави) да си прави предаването в парламента и не дай Боже и в министерския съвет.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Какъв е проблема да умреш от глад наистина, за да могат хипохондриците са въздъхнат с облекчение че няма опасност за драгоценния им живот.

 42. 42 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Натрупаните проблеми от некадърно, лобистко, нарцистично управление на ГЕРБ ни затрупват като лавина. Вече става дума за физическо оцеляване. Час по скоро трябва да изрежем това раково образувание Бойко Борисов - злокачествено и смъртоносно!

 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Богов: "...Проблемът със самолечението и късното търсене на медицинска помощ..."
  Може би греша, но точно управляващите и медицинските кадри (управляващите кадри) настояваха да се търси медицинска помощ в лечебни заведения едва, когато едва ли не вече не може да дишаш. Ами ето го резултатът от съвета.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivanpopov":

  Не мисля че ограниченията (затворени ресторанти и т.н.) са причина на забавено лечение. Проблема е първо паниката от заразяване и съответно непотърсената помощ и второ и най-важно - задръстване на болниците. В момента има 7 хиляди човека в ковид отделения а миналата година едва ли са били повече от 1000 в белодробните. И докторите дето лекуват тия 6000 човека са си гледали основната работа.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#33] от "lout66":

  Интересно по света като няма ГЕРБ и са все компетентни що умират толкова много. България е на 9 място в Европа и 25'то в света по смъртност (от корона, от начолото, на 1 милион) от корона, другите 24 държави все ГЕРБ ли ги управлява?

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Смъртта (почти) винаги е грозна а по време на криза става съвсем безчовечна. Не оправдавам най-малко такива доктори никого но не бива да забравяте и на тях какво им е, без този цинизъм биха се избесили още на първата година.

 47. 47 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 590 Неутрално

  ...какво очакваш...пациенти ,не гледани от никого и чакащи като се влезе в болницата ,веднага да се втурнат да и слугуват поне 10 роби ,защото са гладни нещастни ,а тя им носи супер много приходи от това ,че е болна ,ами този филм свърши ...
  —цитат от коментар 27 на edin drugii


  Да, точно това очакваме от лекарите и от болниците, защото това ви е работата.
  И нещо повече - за това сте полагали Хипократова клетва.
  Трябва да си набиете в главите, че щом сте приели професията на лекар или учител вие сте нещо повече от търговец или работник и трябва да се отнасяте еднакво и към бедняк/клошар и към милиардер (независимо дали ви е пациент или ученик).Вие имате мисия. Ако тези думи ви се струват наивни или пък високопарни, то си прибирайте парцалките и си намерете друга работа от 8 до 17 часа.
  И да-точно заради лекари и управляващи като вас сме на този хал. И не хората са виновни, че не се пазели, а вие (става дума за действащите и разсъждаващите като вас, не за всички лекари разбира се) сте виновни, защото сте неможещи (да си го кажем направо некадърни), алчни и неподходящи за местата, които заемате. Затова и хората се молят да не попадат при вас.

 48. 48 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 715 Любопитно

  До коментар [#45] от "m17":
  Умират в държави в които ръководителите им отричаха ковида и не взимаха никакви мерки. Никога не съм твърдял че Тръмп и Джонсън са по малки идиоти които гледат само собствените си интереси , но аз живея във България плащам данъци във България и не ме интересува защо в САЩ или Великобритания са избрали идиоти да ги управляват .
  Разликата с България е че там има институции и най вече съд които ще им позволят да оцелеят въпреки Тръмп и Джонсън .
  И най важното интересува ме как се справят с кризата страни като Япония и Южна Корея.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на sqf316484o7
  sqf316484o7
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Оказа се истина - статистиката хваща само 1/3 от жертвите на коронавируса в България. За сравнение, в една Ломбардия например, са регистрирали 2/3 от тях.

 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 360 Неутрално

  12% били срещнали вируса... мене ако питате са поне 50%. И се мре защото:
  - БГ сме най-дебели
  - БГ сме най-обездвижени
  - Щото сме прости! И то много.
  - ЗАЩОТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ИСТИНСКА ЗДРАВНА СИСТЕМА. АКО ИМАШ ПАРИ-ОЦЕЛЯВАШ. Другото е прах в очите на стадото. Ама то си гласува за мафията и не разбира.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Боко от джипката да обясни що му мре народа. Той толкова се хвалеше.....!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Очевидно е, че до началото на октомври нещата се движат горе-долу като предишните години. Но две седмици след началото на присъствената учебна година започва трендът нагоре. На 15 септември нито сняг е валял, нито времето се е развалило, едно единствено голямо нещо се е случило. И също както трафикът в София се дели много рязко на преди и след 15.09 и всеки шофиращ в столицата го знае, явно и за короната е имало един повратен момент. Разбирам, че родителите не могат да търпят децата си вкъщи поради всякакви причини, от липса на място до възпитание, това е цената, която се плаща за това.🦙

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на sqf316484o7
  sqf316484o7
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "Tod":

  Докато наричате страната си "БГ" нема и как да е иначе ...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#33] от "lout66":

  Да, това е по страшно. Фактически ковид намалява живота на преболедувалите с пет до десет години в зависимост от тежестта на боледуване и лечението.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Хората който не бяха хоспитализирани заради забраната от Глупуста сега Умират и това е индиректно Убийство от страна на държавата. А Вие си Вярвайте в каквото Ви Хареса или Телевизора Ви каже.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Причината е в здравната система. Нацията е болна, но нелекувана, както трябва. Хората бедни, не могат да плащат, не могат да си позволят скъпите лекарства, които се оказаха едни от най-скъпите в Европа.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Не не е вируса причината, а тоталното му отебаване една бременност време и от властта и от стадото.
  До момента в който ножа опря в кокала, а паниката измести и малкото останал здрав разум.
  До вчера лееш плоскоземни или откровени платени лъжи, днес кихавица и температура и с 200 към болницата. Друго е твоя задник да е на кантара нали?!?
  А ОПГ дето е на власт като видя, че само с хвалби и кражби не става почна с едни панически изпълнения - в стил, да покажем на стадото, че правим нещо, дето вместо да вкарат ситуацията в някакъв порядък, направо я влошиха неколкократно.
  И доведоха до там, че в момента на практика нямаме здравеопазване. Ами ще се мре, кой от каквото е болен от него ще си мре...

  Как беше цитата - аз съм прост и вие сте прости, е от простотия е причината, простотия и алчност на всички нива!

 67. 67 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsvetko_51":

  Природата е дала цяр - мангустата побеждава змията като й откъсва главата а не опашката.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#48] от "lout66":

  А вие готов ли сте да живеете като в Южна Корея - да си качите апп на телефона и той да ви следи денонощно и да ви карантинира автоматично ако минете някъде където е минал и ковид-заразен?
  Също не разбрах какво общо има съда с оцеляването от Ковид, какво помогна най-великия съд на тия 300 хиляди американци дето умряха от ковид. Или на 30 хиляди италианци. Света е много по-сложен от това което вашия полиран от фейсбук-маструбиране мозък е способен да осъзнае.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Най-после и една добра новина!Леталност от коронавирус /смъртни случаи спрямо приключени случаи, т.е. починали и излекувани заедно/:март до август - 5,3%септември - 5,9%октомври - 7,7%ноември - 8,3%1-10 декември - 5,3%Преломът настъпва около 20-ти ноември - за първите 10 дни на ноември леталността е била 9,0%, за вторите - 9,7%, а за последната десетдневка - 7,2%.
  —цитат от коментар 6 на Patsis


  ---------------

  изглеждат добре нещата, но като се има предвид, че по-малко хора се тестват, трябва да се има предвид, че % на починалите от Ковид от общия брой починали ще намалява също.
  Освен това, поне за мен, няма никакво значение, дали си имал положителен ПСР, преди да гушнеш букета, важна е общата смъртност да влезе в границите на допустимите отклонения.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Де го Мутафчиев, де го Мангъров. Кога ви разправях през лятото че това не е майтап, от личен опит вие се бъзикахте.

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#62] от "Роси":

  Напротив, лекарствата в България са доказано най-евтините в европа, точно и затова маса медикаменти ги няма - производителя просто не ги внася щото са безумно евтини. А нацията е "нелекувана" щото е проста - къде другаде 50% вярват в 5Г конспирации ?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Мутафчиев се оказа прав
  —цитат от коментар 54 на rexdog2004


  Ами не, не се оказа прав.
  Затварянето не помогна, нали?
  Вируса не изчезна (както не изчезват и грипните вируси).
  И при 30 човека "болни" да къртиш пейки и да затваряш парковете и да натикваш хората по домовете им...в кое точно беше прав, тролче?

  Да, това е по страшно. Фактически ковид намалява живота на преболедувалите с пет до десет години в зависимост от тежестта на боледуване и лечението.
  —цитат от коментар 59 на rexdog2004


  Това след 5-10 годишни изследвания и наблюдения на преболедували ковид ли го установи?

  Абе контролирайте си троловете, че стават жалки с отчаяната си и безхаберна пропаганда.

 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#55] от "fpyyh":

  Трябва да си голям кретен за да вярваш че проблема е че "родителите не могат да си търпят децата". Тия деца да не са ни ги раздали по задължение според вас ?!? Проблем е че онлайн обучение е толкова учене колко и онлайн секса е секс. И ако големите все пак имат някакъв шанс, за малките е тотална трагедия - даже няма да се научат да държат молива.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#51] от "Tod":

  А при Костов, като гласувахме за правилната партия що нямаше здравна система ?

 79. 79 Профил на sqf316484o7
  sqf316484o7
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още март-април беше ясно и ви се каза, че от тоя вирус се мре яко. Имахте примера с провинция Бергамо, където за месец и половина умреха общо колкото за цела нормална година, но простото стадо не възприема, докато не му дойде на главата.

 80. 80 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  До коментар [#20] от "dedoliben":

  Също така, и починали по партийна принадлежност, починали пушачи, починали, употребяващи алкохол, починали и пушещи и пиещи аалкохол, починали употребяващи алкохол над 300 гр. дневно, починали употребяващи над 500 гр./дневно, починали с наднормено тегло, и т. н. Тази статистически данни, наистина биха били полезни.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  Увеличената смъртност е видима и очевидна.
  Причините - неясни към момента.
  --------------------------------------


  ах, какава лека манипулацийка си се опитал да осъществиш тук.
  Причината за повишената смъртност е пределно ясна . Ковид19.
  В какъв % пряко или косвено, не се знае, имайки предвид, че хората масово не се тестват.
  Едно е категорично, без огромното и безпрепятствено разпространение на вируса в България, тази червена линия, щеше да е някъде около другите, долу.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drugii":

  Ако такъв неграмотник като Вас е, да не дава Господ!, "доктор", щото вие лекари не сте, малко ви бият. Ще почнат и да ви убиват, ако продължите да убивате близките ни. И без това ни убивате, с вас и ббез вас, все тая.
  И да, двама мои роднини, от общо четирима болни, починаха. И двамата имаха "късмета" да попаднат в болница. Единия даже беше през заветните "придружаващи" заболявания. И пак го убиха.
  Двамата в къщи, оцеляха.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#51] от "Tod":А при Костов, като гласувахме за правилната партия що нямаше здравна система ?
  —цитат от коментар 78 на m17


  Айде пак стигнахме до него. Костов е единствения, който е правил реформи в здравеопазването. От тогава се кара по инерция. И не само в тази сфера. 20 години от тогава караме на популизъм и чакаме, ако замирише да ни се размине. Както междувпрочем и сега в пандемията по същия начин.

 89. 89 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  А Сега като Извадиха Избирателните Списъци там колко Мъртви души има ще пожертват няколко хиляди гласа пък БЪЛГЪРИНА доказва колко е Ограничен в прозорливостта си та Пак ще си избере някой когото ще почне да Плюе от следващия ден. Ей на Тая красива земя и се паднало да я тъпче стадо от Хлебарки.

 90. 90 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  Това, което казваш вече не може да стане, ако не е направено навреме-установяване на причината за смъртта. Смъртният акт в повечето случаи се издава от личния лекар, който дори не посещава починалия, освен ако не е налице съмнение за престъпление. От друга страна не е нужно да си голям специалист и математик, за да установиш, че причината е именно Ковид, който върлува в страната, скрито, извън статистиките.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#86] от "senedra":

  Двамата в къщи, оцеляха.
  -----------------------

  случайно попаднах на интервю по Канал З, на някакъв академик или професор, мисля кардиолог или невролог, за Ковид 19 го разпитваха. Веднага се усети разликата в това, което казва, без никакво клечане пред властта. Та спомена за така наречената вътрешно болнична "бактериална и вирусна" среда. Може спокойно да се уредиш с мукоплазмени и хламидийни бактерии, които да ти видят сметката.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#83] от "hope":

  И къде в европа това е реализирано ?. Поне в една държава (където няма ГЕРБ)?

 95. 95 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Познат на майка ми, професор доктор, почина две седмици след като беше изписан от болница, след лечение от COVID-19. Според близките му от тромбоза. Едва ли този случай влиза в статистиката. Много хора не го приемат насериозно, самолекуват по някакъв начин и чакат до последния момент. Така почина нашия домоуправител. Линейката го взе и на другия ден почина в болницата. Ясно е, че увеличението на смъртността е от този вирус, но всяка страна ще го интерпретира, според интереса си. Тъщата ми претърпя онкологична операция и естествено прихвана COVID-19. Доктора беше видимо смутен от цялата ситуация, каза ни единствено, че очаквал пика през декември а не през ноември. Преместиха я в новооткритото COVID отделение в болницата. Първите дни беше в стая, която преди е служела за пушене на персонала. В нея нямаше отопление, жената седя 2 дни в студена стая при 2-3 градуса външни нощни температури. За да се затопли и пускаха система и това е болница в София, не ми се мисли в малките градове какво е. Занесохме и духалка и вода. Да се свържеш с доктор, който да ти разкаже какво се случва е мисия невъзможна. Те просто нямат време да разговарят с близките. Единственото успокоение идваше от медицинските сестри, някои от които, спокойно могат да се начират милосърдни сестри. На ковид отделението имаше бележка, че единствено може да се доставя вода на пациентите. Все още седя и се чудя, вода не може ли да се осигури, че ние трябва да им носим. Да ходим по болници да разнасяме води е риск и за нас и за персонала. Това е елементарно. Общия ми извод от тази ситуация е, че липсваше организация. Всичко се правеше в движение. Ръководствата на градските болници не са били подготвени, че ще ги карат да отварят ковид отделения. Оттам и персонала не е бил подтогвен и така. Тъщата вече си е вкъщи и се надявам да няма усложения, защото и престоят други процедури покрай онкозаболяването.

 96. 96 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#41] от "m17":

  На мол ли ти се приходи толкова? Или на Банско да се поблъскаш на лифта и след това в механата? Трябва да потърпим още малко, поне според мен поне до 5-10 януари, иначе ще продължат да умират хора, които при по- малко натоварена болнична система могат и да се спасят. Какво не разбираш.

 97. 97 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#53] от "Judjuk":

  Значи Боко ти е виновен, че народът е прост и не спазва никакви мерки за собствената си сигурност. Това е от 80% имбесили, а не от друго

 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#93] от "Сланина Сланинова":

  Не, точно обратното - управниците са част от тоя народ, избрани от него и поне в момента управляват точно според желанията на съшия тоя народ.

 99. 99 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drugii":

  Това е недопустимо циничен коментар, просташки, отделно и написан абсолютно неграмотно като правопис!
  Срам и позор са такива "лекари" за страната си!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 100. 100 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanpopov":

  Като им се дават по 1000 лв отгоре ще продължава и "Вируса" и суматохата. Все пак има стара Еврейска Поговорка "Който каквото и да ти говори винаги става въпрос за ПАРИ" Тук няма съвест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK