Тол системата била твърде сложна и това налага плащане на 141 млн. лв. на частна фирма

Тол системата била твърде сложна и това налага плащане на 141 млн. лв. на частна фирма

© Велко АнгеловСложността и комплектността на националната тол система, която е доста по-сериозна от предварително планираната, е причина държавата да не може сама да се справи с нейното управление и да даде 141 млн. в следващите пет години на частна фирма, каза днес министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в рамките на парламентарния контрол.


Отговорът и беше по повод въпроси от депутати от БСП, които подчертаха, че първоначално идеята е била цялата дейност по обслужването да се върши от регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а сега се предлага анекс с цитираната сума.


Като пример за сложността министърът посочи поддържането едновременно два различни електронни метода за пътно таксуване - на база време - електронна винетка, и на база изминато разстояние - тол. Втората уникална характеристика е, че в българската тол система са обединени всички познати модели за правоприлагане - автоматизирано и чрез три паралелно работещи органа - Агенция "Пътна инфраструктура", Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" в зоните на ГКПП.
Третата съществена функционалност е поддържането на собствена област (домейн) за обработка на картови плащания (в това число с карти за гориво ) без посредничество на търговска банка. Аврамова смята, че българската електронна система за пътно таксуване се оценява от международните експерти като модерно технологично решение без аналог в Европа.


Аврамова уточни, че става въпрос за 28 млн. лв. на година, като има възможност след изминаването на първите две години договорът да се прекрати. Тя допълни, че според доклад на Световната банка придобиването на ноу-хауто, което управлява тол системата, от изпълнителя "Капш трафик сълюшънс" на АПИ ще отнеме около 5 години. Министърът посочи, че държавната агенция ще придобие и авторските прав за софтуера.


Аврамова уточни, че сключен анекс по договора с изпълнителя на системата, които да урежда допълнителните плащания, все още няма. Процедурата по договаряне без предварително обявление започна през август.


Парламентът ще дискутира политиката на пътните такси


Депутатите от БСП не бяха доволни отговора и го определиха като твърде общ, наподобяващ презентация пред бизнес форум. По тяхно искане за следващия парламентарен контрол на 18 декември са насрочени разисквания за реформата в политиката на пътните такси.


Днес Петя Аврамова посочи, че до момента от електронни винетки и пътни такси от тол системата са събрани почти 753.60 млн. лева. От тях приносът на винетките за леки коли е близо 650.25 млн. лв. Приходите от тол такси в периода 1 март - 8 декември са близо 103.35 млн. лв. Предпочитан метод за плащане от малките превозвачи и транзитно преминаващите са маршрутни карти.


Приходите от винетки и пътни такса са с 6% по-ниски


Регионалният министър посочи, че по време на извънредното положение между 13 март и 13 май месечните приходи са били около 10.5 млн. лв, при прогнозирани 30 млн. лв. За юни, юли и август сумата стига почти 12 млн. лв. Като цяло очакванията са приходите от винетки и тол такси през тази година да са с 6% повече от 2019 г.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  При ГЕРБ каквото и да се случи, винаги крайната цела е да се откраднат едни пари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Щом една частна фирма е по-способна от държавата да се справи с някаква си тол система, значи и държавното управление - което е само мааалко по-сложно от някаква си тол система - трябва да се предаде на частна фирма, която по същата логика ще се справи по-добре.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Поредният провал. А колко много приходи щеше да има и как пътищата ни щели да са поддържани като в Германия. Нито приходите с въвеждането се оказаха тия, а на всичкото отгоре и ще трябва да се плаща това нещо да работи. Ама се накупиха и коли с камери, назначиха се нови чиновници, като цяло бая народна пара изтече. Нека да завали снега и да видите как пак народа ще споменава родата ви заради непочистените МУ магистрали

 5. 5 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 278 Неутрално

  на куц вол, нивата му крива....

  всъщност заглавито да се разбира:

  АПИ и Ко са твърде некадърни калинки и това налага #ОСТАВКА!!!!

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Нема как от и тия млн. да не се щипне малко комисионна

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  На мене това звучи като признание, че не могат да се справят с работата, за която са там. Иначе все слушаме приказки, колко безалтернативни и незаменими? Къде е Нанков, онзи дето беше подал оставка? Пак ли е на разходка с джипката?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  Я виж , те си признават , че немогат без " частният " си сектор , а други го знаем още от преди 10-ти ноември 89-тата......Следователно аут след изборите , защото няма как държавата да стане съвсем частна......

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Щом една частна фирма е по-способна от държавата да се справи с някаква си тол система, значи и държавното управление - което е само мааалко по-сложно от някаква си тол система - трябва да се предаде на частна фирма, която по същата логика ще се справи по-добре.
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  Само дето почна да се обезмисля цялата инвестиция, която по спомен бе обявена към 800 000 000 лв и щяла да се изплати за 10 г плюс много пари за поддръжка и строителство на нови пътища и ......., сега ядец нито ще се изплати, нито ще останат пари и поддръжка и строителство пак с пари от бюджета.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  ПАК познах драги герберчета червени.
  Хайде сега сами си сметнете какъв % от постъпленията се краде и защо Лилана я опандизиха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Кво сложно има в тая тол система, че не разбрах? Няколко сървъра и бази данни, камери за регистирране на номера и препращането им към КАТ за глоба, ако нямаш винетка. По същия начин като камерите за превишена скорост. На границите проверка за платени глоби от чуждестранни граждани и пропускане само на платилите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  """'държавата не може сама да се справи с нейното управление и да даде още 141 млн. в следващите пет години .......""" Що за недоразумения долни и корумпирани сте бе ??? ..... Всичко около  "Капш трафик сълюшънс" в България е една огромна корупционна схема и явно няма край.......

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  """'държавата не може сама да се справи с нейното управление и да даде още 141 млн. в следващите пет години .......""" Що за недоразумения долни и корумпирани сте бе ??? ..... Всичко около  "Капш трафик сълюшънс" в България е една огромна корупционна схема и явно няма край.......

 14. 14 Профил на sqf316484o7
  sqf316484o7
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Със сигурност можеше да се измисли много по-проста, евтина и ефективна система.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darcas":

  Ами сложно е! Как иначе да изпишеш 150 милиона с проста система? Не върви някак си... ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Мамка ви крадлива ГЕРБаджийска...

 17. 17 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  За всеки един ГЕРБер е сложно да си върже и връзките на обувките дори, но това не значи, че трябва да пилеете парите ни, мафиоти!

 18. 18 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 249 Неутрално

  С тази госпожа за министър всичко би било много сложно....с изключение на краденето

 19. 19 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Очакванията бяха за около 1 млрд годишно.

  Сега очакват по 12 милиона на месец...
  144 млн на година...
  и от тях -28млн за подръжка.
  Като махнем и разходите на агенцията за персонал, осигуровки, коли, горива и т.н, които са сигурно поне 5млн годишно, то май няма нужда от тази система.

 20. 20 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Не ТОЛ системата е твърде сложна, а вие сте твърде прости. Толкова си можете. Но иначе – не се отказвате да крадете. Обобщено с едно изречение: ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  То така ще стане и с Турски/Балкански поток, ако изобщо потече газ ще е колкото за Бог да прости и транзитни такси йок. А Булгартрансгаз ще има да изплаща 5 млд кредит.

 22. 22 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  На тези неуки в правителството какво ли не им е сложно?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Случаят нямаше да е интересен, ако от 10 години не витаеха слухове, че победителят отдавна е избран и на низшия министерски персонал е възложено да оправи хартията и ако накрая тези слухове не се оправдаха, даже бяха надминати.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Очакванията бяха за около 1 млрд годишно.Сега очакват по 12 милиона на месец...144 млн на година...и от тях -28млн за подръжка. Като махнем и разходите на агенцията за персонал, осигуровки, коли, горива и т.н, които са сигурно поне 5млн годишно, то май няма нужда от тази система.
  —цитат от коментар 19 на taratanki


  Твоето усещане е такова, но както обичат да казват това е само усещане. А и как да няма, къде другаде ще си намерят работа назначените некадърници, нали ще задръстят бюрата по труда.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  “На мене това звучи като признание, че не могат да се справят с работата, за която са там.”

  Държавна фирма може да строи магистрали, а не може да събира такса за тях?!

  Я някой от дежурните по МВР да обясни как стават тия чудеса!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Гневно

  До коментар [#6] от "Хи-хи":

  "Малко комисионна"??? Те крадат поне 60% от парите – по правило! От всяка инвестиция. Престъпници!!!

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  Единственото просто нещо за вас е да източвате държавата, като изключим премиера, по собствената му самооценка ! Всичко друго ви е твърде сложно !

 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Със сигурност можеше да се измисли много по-проста, евтина и ефективна система.
  —цитат от коментар 14 на sqf316484O7


  Имаше си -ВИНЕТКИТЕ! Само дето нямаше кой да контролира международните превозвачи и си минаваха гратис на риск. Капитан Андреево-Калотина са 8 часа, а и да го хванат нищо не се случваше, то от там тръгна тая щуротия, където незнам по Европа къде я има, хем винетки, хем ТОЛ

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  А спомняте ли си когато имаше едни "Агенти на короната" които поеха митниците.....и на практика отдадохме митниците на концесия в "краткосрочен" план....... "Краун ейджънтс" (Crown Agents for Overseas Governments and Administration) ....... още тогава КУРонясалите лобираха за "Капш трафик сълюшънс" .....за България.....

 31. 31 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 283 Разстроено

  До коментар [#11] от "Darcas":

  То няма сложно ама на тях им трябват 5 години за да научат изброеното от теб..

 32. 32 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Под „Германия“ е имано предвид Сапарева Баня.

 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  а след добре свършената работа ще си дадат и едни хубави бонсуси...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Толкова са некадърни, че все гледат чужда фирма да свърши работата.

 35. 35 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да вземем сапун и да мажем клупа на бесилото.Тая/тия съвсем ни направиха на маймуни. А онази несретница певичката още е с арест,защото се осмели да ....вие знаете защо.

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  ахахах... и откога Бобито Марков е "частна фирма" бе Пауновски... я пак или избори се задават чичо

 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тази селска пръчка надали някога си е мислила, че ще я направят министър!

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  Управлението на държавата е още по-сложно от някаква тол система...
  ОСТАВКА,Мутри!!!

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 39. 39 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1310 Гневно

  Тоест, "Капш" са доставили система, която само те могат да управляват?
  Браво, калинки...
  Но дори тези 28 милиона на година не са най-лошото.
  Най-лошото е, че в АПИ ще продължават да опукват поне още толкова за дублиращи структури, които не могат да се справят със системата, но претендират, че могат да контролират частната фирма...

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  ""''държавата не може сама да се справи с нейното управление ........"'"".....'ний вика сме не само крадливи, но и изключително прости парчета....... и не "мойм"..... а онова другото недоразумение Томислав Дончев да го питаш абе Лйолю...... Като сте толкова прости, че дажи не можете да се справите с "нейното управление" ....що бе умник, Ви е тази Държавната агенция за научни изследвания, която бе създадена с решение на кабинета в средата на септември, и ще управлява бюджет от 1,041 млрд. евро. ....... що бе умник, та вие и една Тол система дажи не можете да управлявате ...... https://www.24chasa.bg/novini/article/9130776

 41. 41 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Е, нищо сложно няма: поредната СХЕМА за обир на криминалния кръжок ГЕРБ/ДПС.

 42. 42 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Какво показва анализът,че от тол системата се изкарват 103 милиона лева,а на частна фирма за поддръжка ще плащаме 141 милиона лева. Гербаджиите са големи простаци. Щом са започнали да изграждат тол система,трябвало е и да подготвят кадри. Тези пари се залагат в проекта "Подготовка кадри".

 43. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  е нали бяхме супердупер айчи държава, дето уж със затворени очи пише секакви софтуери?

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Добре де, не са ли малко тия 141 млн.? Дайте им 541 млн. да си грухтят и пуфтят.
  И да - на тъп човек всичко му е сложно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  И който е подписал ще отиде ли сега на съд и на топло?

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Разстроено

  Това е една от най- бруталните кражби на управляващите, доказваща за пореден път неакадърност . А Дончев нещо говори за електронно правителство, модернизация.... Кво, кво?
  Единствено се надявам до изборите хората да не забравят какви безпросветни крадци направиха това скверно дело.

 47. 47 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Къде е проблема?
  В САЩ, частна фирма е Националната банка или т.н.Федерален резерв.
  Държавата не е фирма...
  Каква е разликата между частна и държавна фирма, като те се управляват от физ.лице(лица)

 48. 48 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Ще придобият това ноу-хау след пет годоини, дотогава ще е остаряло и ще придобият ново ноу-хау.
  Важното е главното ноу-хау за крадене на Бойко Винету. Хау!

 49. 49 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много наши хора карат тирове.
  Почти като ситуацията с много наши хора играят хазарт.
  Доказано е..държавата България е лош стопанин.. поради причината,че нищо не се промени в структурата на управление/последните 30г/.
  Това не е добра новина за Бойко Вечния.

 50. 50 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Разстроено

  Всеки път в който отворя Дневник, нова кофа помия от управляващите се излива върху народа. В такива моменти ми се изпарява дори и беглото желание някога да се върна в България.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 51. 51 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Весело

  5 години за усвояването на ноу-хау? Това звучи, че 5 години са нужни да се усвояват пари, не ноу-хау. Няма такава компания в България, която да получи проект и сроковете за нейното научаване да е 5 години. Те да не продават ноу-хау-а на Гугул!?

 52. 52 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  НАСА избра частна фирма на някой си Мъск да им прави ракети и транспортира стока в космоса...
  Не си направиха едно държавно дружество.

 53. 53 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 243 Неутрално

  хората за 5 години завършват висше с магистратура. Не е ли по евтино да наемем образовани кадри, отколкото да обучваме 5 години сегашните?

 54. 54 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Нито един посран гербав трол още не е скочил на амбразурата. Ама то как да оправдае тази далавера? Оная пача Шехерезадата и тя не може нищо да измисли

 55. 55 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 788 Весело

  е нали бяхме супердупер айчи държава, дето уж със затворени очи пише секакви софтуери?
  —цитат от коментар 43 на karatista

  Онези момчета тарикатчета, дето "дариха" човекочасове и щяха до тази есен да направят здравната система, защо не им дадат на тях да оправят и тола :)

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  До коментар [#52] от "STRATOR38":
  ====НАСА избра частна фирма на някой си Мъск да им прави ракети и транспортира стока в космоса...==== Даааа, но нашата "Тол система" сигурно е по-сложна, като гледам цената........ Хахаха !!!! """“Space Exploration Technologies Corp., базирана в Hawthorne авиокосмическа компания, получи договор от НАСА на стойност 135 милиона долара като част от усилията за близо 1 милиард долара за връщане на астронавтите на Луната до 2024 година."""""""" ...... ама нашите нямат стигане........

 58. 58 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Ей от самото начало е ясно, че тази ТОЛ система е пълен грабеж!!

  Щяла да струва 1 милиард, после да "генерира" по 1 милиард на година и да се изплати още за първата година, след това прихода щял да се използва за поддържане на пътищата.

  От къде ще го "генерира" този проход?
  Нали 90% пак ще идва от транспорт на товари вътре в България и междуградски автобусен транспорт, т.е. пак от джоба на българите!!
  Само че, отгоре на това сега първо ще изплатим 1 милиард "инвестиция" и ще издържаме допълнителен персонал от 1000 човека, с шефовете им, секретарките, офисите, автомобилите, здравеопазването, пенсиите и т.н.

  Всичко това за да сме таксували транзитния трафик по-справедливо, дето можем директно да ги таксуваме при пресичане на граничните пунктове.

  ГЕРБ трябва да бъдат разследвани за безстопанственост, като бъдат изхвърлени от властта март месец.

 59. 59 Профил на afrika
  afrika
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Ами то и държавното управление е предадено на същата фирма - на триото с #пълнитечекмеджета " Пеев-Борисов-Доган"ЕАД

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#58] от "everlast666":

  "Щяла да струва 1 милиард, после да "генерира" по 1 милиард на година и да се изплати още за първата година, след това прихода щял да се използва за поддържане на пътищата."

  Кръгло един милиард ли, или с точност до стотина лева?;)

  Подобни сватбарски провиквания са характерни за хора, които не знаят какво говорят.

  Докато живеех в Израел, един мой познат - сериозен израелски бизнесмен от български произход - прояви интерес да купи х-л Шератон в София. Ходел често там да играе в казиното, харесало му, близо до старата му махала, до синагогата - супер! Понеже не знаел кой е собственикът, се свързал със Столична община, и оттам му казали: СТО МИЛИОНА ДОЛАРА.

  Той им затворил телефона. После ми каза: За мен човек, който борави с такива кръгли цифри, е мошеник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 365 Любопитно

  Най-ме забавлява как за близо 4 часа от пускането на новината НИ ЕДИН от троловете не е писал - НеКой, EUDefender,турчето↔сигане Eti и ония,трибуквените с цифрите...Май има светлина в тунела,щом и те се срамуват...А дали?

 64. 64 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 151 Неутрално
 65. 65 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 93 Неутрално

  За такива прости и некадърни управляващи всичко е сложно и дай крадем, че е по лесно.

 66. 66 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Е, от това по-ясно признание, че на държавните служби са накацали калинка до калинка, марокански скакалец до марокански скакалец здраве му кажи. Ми то освен шуреи, баджанаци, снахи, етърви и съпартийци трябва да има и кой да работи.

 67. 67 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Единия бизнес на приближените до Борисов мафиоти е транспорт с десетки хиляди ТИРове, а на ДПС - автобусен транспорт, затова АПИ смъкна както цените на винетките, така и обхвата на ТОЛ системата. Купи едни нови джипове, назначи хиляди безсмислени работници по магистралите... И затова резултатът се оказа огромни пари изсипани в пясъка. Не само, че инвестираните пари няма да се върнат нито сега, нито след 5 или 10 години, а на всичкото отгоре няма да бъде достигнат резултата от преди вложението. В нашия квартал имаше асфалтиран преди 10-ти паркинг. Решиха да го изградят отново. Вложиха над половин милион и като го откриха се оказа, че е станал с 21 места за паркиране по-малък. Но те ни обясниха, че били направили нов паркинг който бил много по красив от грозния преди това пейзаж.Тия тъпаци не разбират ли, че преди всичко трябва да следят за функционалността на обектите, които изграждат и ползата, която носят инвестициите. Цялата дейност на Борисовата глутница може да характеризира с една народна поговорка : " Напънала се ПЛАНИНАТА и родила МИШКА!!!" В Русе подриха на ТИМ за 40 години и за жълти стотинки, всичко край река Дунав - пътническо пристанище, крайбрежни алеи, корабни места и понтони за спиране, зареждане с гориво... Изведнъж дойде фирма на Мултигруп ремонтира всичко и изгради с европейски милиоти всичко което поискаха ТИМ-аджии - Трафопостове, пътища и места за влизане и излизане, ВиК, мостове, дори яхтено пристанище... Сега на нашите хора им остава да вземат един стар шпеп и да го превърнат в открит басейн ... Това ще е тяхната инвестиция за 40 години напред. И остава само да прибират такси, акцизи и ДДС от горива, наемите от заведенията и държаните лодки... Изобщо Русе вече не граничи с река Дунав, а с новоизградения монополист на бандитите от ТИМ. Да ни е честито. Аз отивам да си правя пушки на струга, че май скоро ще ни затрябват!

  не съм избягал
 68. 69 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що ли и а първо за нея се сетих...

 69. 70 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Щом една частна фирма е по-способна от държавата да се справи с някаква си тол система, значи и държавното управление - което е само мааалко по-сложно от някаква си тол система - трябва да се предаде на частна фирма, която по същата логика ще се справи по-добре.
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  Ами това е сторено вече....
  Корпорацията ОПГ отдавна е приватизирала държавата.

 70. 71 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "Сложността и комплектността на националната тол система, която е доста по-сериозна от предварително планираната, е причина държавата да не може сама да се справи с нейното управление"

  Нормално е човек продавал климатици и вентилационни системи във Враца и случайно станал министър да не може да проумее тол системата.

  Не е нормално да твърдиш, че няма кадри при положение, че има един куп държавни агенции и органи занимаващи се с ИТ - вездесъщата фирма Информационно обслужване, нищоправещите от ЕСМИС, айти дирекциите в АПИ и тн.

  Очевидно става въпрос за липса на политическа воля държавата да поеме отговорността за управлението и развитието й.

  Аврамова просто не разбира какво и как да го направи.

 71. 72 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#35] от "wpo34378687":

  И аз имам желание да участвувам. Ще донеса сапун...

 72. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  "Тол системата била твърде сложна и това налага плащане на 141 млн. лв. на частна фирма"

  Пак едни държавни пари ще отидат в едни частни джобове и насреща няма да има нищо смислено!

 73. 74 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":


  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само се чудят как още да опоскат държавата "скъпите " управници на България!

 74. 75 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#56] от "val1320":

  Наистина ли тази... калинка – не искам да употребявам нецензурни епитети, наистина ли това недоразумение, което е сложено за строителен министър, е ОВ инженер? Леле, леле, леле!!

 75. 76 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#14] от "sqf316484O7":

  Със сигурност можеха да измислят и по умна лъжа за харченето на тези милиони, но наглостта им явно показва отношение. Че са недосегаеми.

 76. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Весело

  Тол системата била твърде сложна и това налага плащане на 141 млн. лв. на частна фирма
  ...
  А как данъчната систена с всичките им закончета, наредби,касови апарати и прочие не е сложна?

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Чакам обвинения за Кънев, Хр. Иванов, и Мангъров.

  И аплодисменти за патрЕотите, все дебели: Борисов и рекламното лице на БИЛЛА - Кр. Каракачанов.

 78. 79 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 315 Неутрално

  ГЕРБ крадът като за последно. И май, верно ще им бъде за последно. Ех, ако можеше след това затеор за тия гавази, ама надали. Ех, мечтиии....

 79. 80 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Бочко щеше милиарди да прави от тол-системата. От кого, от неговите фирми ли? Смешник!...

 80. 81 Профил на Gancho Dimov
  Gancho Dimov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Държавата пак се счупи.

 81. 82 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Герберастите дъно нямат!

 82. 83 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#79] от "ghristoz":

  Ще стане, ще стане. Този път няма да се отърват. Както гласи поговорката: По Коледа стават чудеса...

 83. 84 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За тези всичко е сложно. И математика за 4ти клас

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 84. 85 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ТОЛ системата да се премахне веднага! Аман от данъци, кожодери такива!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 85. 86 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално


  По време на бунтовете на жългиге жилетки във Франция бяха унищогени доста пунктове на ТОЛ системите и крайпътните камери.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darcas":

  сложното в системата е да се вградят отклоненията на пари и после да се скрият следите.

  ама понеже не става, опряха до стария изпитан метод - даваме на австрийците, те са точни хора, няма да ни метнат.
  я, къй убав стана цанков камък ....

 88. 89 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Престанете да обвинявате несправедливо хората в некадърност.
  Колкото и смотани да са, истината е, че МОГАТ да го направят сами.
  Най-малкото ако пуснат една обява,че търсят предложения поне 5 бъллгарски софтуерни фирми ще им направят предложения на 1/10 от тая цена.
  И те го знаят. И го могат.
  Но просто не искат.
  Корумпирани са, не некадърни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 89. 90 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#89] от "Боби Колев":

  Има един въпрос дали направеното от българските фирми накрая ще работи. Не друго, ама всъщност напоследък много ИТ проекти на държавата не тръгват заради калпаво разписване и се покриват, а реално се ползват старите системи. Или при срок година след 2 нещо тръгва. Проблемът ни е липсата на капацитет и желание да се описват проекти по всички стъпки- пълно проучване, вадене на подробна документация какво се иска, залагане на подръжка на цялото и т.н. Процедурите са по 1-2 страници копирани параметри на машини или готови софтуери, 1-2 изречения какво трябва да прави системата. Цената се залага за лицензи и техника, но разработка и интеграция няма. Оправяй се с процента надценка. Ако е примерно 1 милион, ама са ти нужни за разработка 20 човека с по 5000 ФРЗ(т.е. с осигуровките) за година плюс после поне 10 да подържат 5г, си на загуба на втората година. На никой не му пука. Затова и желаещи да пишат нов софтуер за държавата почти няма.

  Заради липсата на точни задания преди търга и залагане на средства за интеграция и подръжка малки фирми често пускат оферти под всякаква себестойност, а единственият критерий е най-ниска цена. Без задание как да изключиш неадекватния кандидат, който си няма екип и идея какво ще прави? При 0 описано какво се иска как после да изискваш да е направено по еди какъв си начин?
  Виждал съм обявления за едно и също от голяма агенция на ЕС и наша. В чуждата 70-80 страници основен документ описва технически характеристики, модули и т.н. Препратките към стандарти го правят хиляди страници. Изисква се списък на хората за разработка, после за подръжка, цена на подръжката извън гаранция на всичко ползвано и т.н. Нашата обява е точно с 2 страници копирани от брошура на готов софтуер и 0 идея какво ще се прави, 0 изисквания за сигурност, 0 описания на модули, данни, сървъри, ползваемост и натоварване. Така се пуска оферта за 2лв и се прави нещо да свети и да не блокира с 2 потребителя с тестови данни 1мб, сигурност няма и защо да има, като не се иска. Пускат го 1000 чиновника едновременно върху масив с реални данни 100гб и системата е долу. Няма проблем. То и готовият софтуер от копирана брошура бил правен за до 10 човека, не 1000? Какво толкова?
  Затова и нямаме още електронно управление, а повечето пъти след 2-3г при изтичане на гаранцията на старото новата фирма директно почва 1г смяна на всичко, чак тогава подържа още 1-2г.
  Темата е дълга. Нито имаме толкова големи и развити фирми за такива проекти на местно ниво(аутсорс получава готово какво да прави и проучвания и т.н. няма кадри за правят, защото никой клиент не плаща тук за тях), нито в администрацията има хора да знаят какво да се прави.

 90. 91 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Неутрално

  назначиха 900 калинки които не могат да свършат работа и за пет стотинки. това са герберасите

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 91. 92 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Оставка! Некадърници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK