Конституционният съд е сезиран за разпоредба в Закона за биологичното разнообразие

Конституционният съд е сезиран за разпоредба в Закона за биологичното разнообразие

© Явор Мичев, БДЗПСъстав на Върховния административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд (КС) за разпоредба на Закона за биологичното разнообразие. Става дума за чл. 12, ал. 7 от ЗБР, който въвежда необжалваемост на заповедите на екоминистъра за обявяване на дадена местност за защитена зона, съобщава lex.bg.


Делото, заради което e сезираn КС, е по жалби на граждани и фирми срещу заповедта на екоминистъра от 12 декември 2017 г., с която е обявена защитена зона "Комплекс Калиакра". Тя е в землищата Каварна, Балчик и на селата Тюленово, Камен бряг, Свети Никола, Българево, Божурец и Топола и обхваща 483 кв.км, от които 473 кв.км морски пространства. Според ВАС с този член на закона напълно се ограничава защитата на правото на собственост.


"Забраната за обжалване на заповедта не дава възможност да се извърши проверка за спазване на процедурата по изготвяне, оповестяване и издаване на заповедта за обявяване на защитена зона. Ограничаването на достъпа до съдебна защита не може да засяга реализацията на основни права и свободи на гражданите, освен когато не е обусловено от висша конституционна ценност, каквато съдът счита, че в случая не е налице", пишат съдиите от ВАС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK