Метрото между "Хаджи Димитър" и "Красно село" няма да се движи днес и утре

Метрото между "Хаджи Димитър" и "Красно село" няма да се движи днес и утре

© Надежда Чипева, КапиталЛиния 3 на метрото, която свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село", няма да се движи днес и утре. Причината е обновяване на софтуера на мотрисите, нужен, за да могат да се експлоатират те при пускането на новите станции през пролетта.


Маршрутът на трета метро линия ще се покрива от автобус, който ще спира на всички спирки на подземната железница. В понеделник мотрисите по линия 3 ще тръгнат с нормално разписание. Кметът на София Йорданка Фандъкова написа във "Фейсбук", че са избрани 12 и 13 декември, защото в този период движението е най-слабо натоварено.


След инсталирането на новия софтуер на системите за контрол и управление на влаковете за новите 4 станции от третия лъч през "Овча купел" 10 метровлака ще се движат празни по линия 3 за тест. Данните от него ще се изпратят до лаборатория в Германия, която да потвърди, че мотрисите могат да обслужват новите станции.
Новите мотриси "Сименс", които се движат по третата линия от метрото, са напълно автоматизирани, като софтуерът отчита и управлява всичко - дори и спирането на влака точно на определено място по станциите. В тях има машинист, но той е там като резервен вариант при авария.


През двата дни ще се извърши и електрическо присъединяване на участъка от метростанция "Овча купел" до метростанция "Горна баня" към действащия участък от 8 км.Станциите на линия 3 в кварталите "Овча купел" и "Горна баня" ще заработят напролет. Към тях има изградени общо 3 буферни паркинга за 600 автомобила. Идеята е идващите в града от Перник и други населени места от Западна България да оставят колите си там и да не слизат с тях към центъра. С цел намаляване на трафика в квартал "Горна баня" ще бъде изградена и нова гара, която ще осигури връзката на влаковете, идващи от Перник, с метрото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK