Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците - какво (не) прави държавата за тях

Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците - какво (не) прави държавата за тях

© Надежда ЧипеваМалко над 69 000 души са оздравели или излекувани от коронавирус от началото на епидемията в България към 9 декември, според данните на Единната информационна система. От тях 38 280 са били на болнично лечение, информираха от Министерството на здравеопазването след запитване на "Дневник".


Според множество доклади и лекарски констатации коронавирусът оставя трайни поражения в различни органи. Така освен активното лечение, важна част от цялостното възстановяване от пораженията на вируса заема рехабилитацията. Половината от държавните санаториуми нямат все още план за действие, а другата половина има, но е похарчила парите, установи проверка на "Дневник". На фона на увеличаващия се брой болни през последните месеци, държавата не е създала досега клинична пътека за рехабилитацията им, а увеличението на финансирането за санаториумите на осигурените пациенти е едва с 10 на сто като сумата е за всички хронични заболявания, а не само за пациентите с прекаран COVID 19.


Защо е важна рехабилитацията


Пред "Дневник" пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че част от пациентите, боледували по-дълго и тежко от коронавируса, имат освен белодробни промени, така и промени в мускулатурата, в настроението. Освен с белодробна рехабилитация, с подходящи упражнения мускулатурата може също цялостно да бъде върната към нормата, а физическите упражнения помагат и за психическото здраве.
"Борейки се с вируса понякога нашият имунитет нанася поражение на вътрешните ни органи. Най-вече на органа, който е свързан с входната врата - това е белият дроб. При хора, при които имунната реакция вследствие на инфектиране с вируса протича по-тежко, остават изменения в белия дроб, известни като фиброза. Това са повлекла от съединителна тъкан, които се получават на места, на които особено активен е бил процесът на възпаление. Те могат да променят белодробната функция, т.е. белият дроб да започне да работи по-малко ефикасно", обясни пулмологът от Медицинския институт на МВР


Симидчиев уточни, че е важно е да се правят упражнения за дихателна рехабилитация, която помага белият дроб да възстанови максимално дихателните си обеми и скоростта на издишване. Също така упражнения за дихателната мускулатура и за разгъването на белия дроб. Такива упражнения се правят от специалисти по дихателна рехабилитация.


В България специалисти по дихателна рехабилитация има малко. Истински големият проблем ще бъде човешкият ресурс. За белият дроб относително малко се мисли, когато нещата не опират до него


Александър Симидчиев,

пулмолог


Кой отговаря за санаториумите


Възможностите за рехабилитация след белодробно заболяване в България са няколко. Хотелите, работещи с държавата са в две групи. Едните са под шапката на Министерството на здравеопазването, управлявани от дружеството "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" (СБР-НК) ЕАД. В отговор на запитване на "Дневник" от дружеството обясниха, че във филиалите му се работи по клинични пътеки от Физикална и рехабилитационна медицина. На въпрос на "Дневник" от Здравната каса отговориха, че на този етап няма конкретна клинична пътека за рехабилитация на пациенти, изкарали COVID-19, единствено такива за активно лечение.


"С оглед активно включване на "СБР-НК" ЕАД в борбата с последствията след преболедуване от коронавирусна инфекция, със съдействието на Министерство на здравеопазването се разработва План за стартиране на програма за лечение и рехабилитация на последващите COVID - инфекцията синдроми. Диагностично - лечебният алгоритъм и съпътстващите здравни грижи, както и възможностите за прием ще бъдат включени в разписаната програма. За изготвянето на Програмата е съставен мултидисциплинарен екип от специалисти. До края на настоящата седмица, същата ще бъде представена в Министерство на здравеопазването за утвърждаване", обясни за "Дневник" Плумелина Мичева, изпълнителен директор на дружеството.


Справка в сайта на дружеството показва, че рехабилитация при възпалителни и алергични заболявания на дихателната система предлагат филиалите в Сандански, Момин проход, Велинград, Вършец, Кюстендил. То работи с НОИ по програма за право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, каквато имат хората, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест. До 10 дни преди постъпване в съответния санаториум, в териториалното поделение на НОИ е нужно да се представят направление от личен лекар, епикризи и друга медицинска документация. Впоследствие държавата поема част от разходите за престоя в санаториума, а за здравноосигурения остава единствено доплащане.


Дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД също изпълнява едноименната програма на НОИ за здравноосигурените. На 19 ноември то обявява своя програма за хора, преболедували коронавирус, които се нуждаят от лечебно-възстановителни процедури с цел да преодолеят последствията от болестта. Акцентът на тази програма е лечението на заболявания на дихателната система, периферната нервна система, сърдечно-съдовата система. На разположение са 13 хотела, програмата е за между 6 и 10 нощувки, а пакетните цени варират от 360 до 630 лв. в зависимост от мястото и броя на нощувките. Предлагат се физиотерапия, водни процедури, теренолечение с дихателна гимнастика, релаксиращи процедури - масажи, сауна, инхалации. За постъпване е нужна епикриза от престой в COVID отделение на болница в случай, че клиентът е бил хоспитализиран, както и талон 119а от общопрактикуващ лекар, че се изпраща за балнеолечение. Ако нуждаещият се от рехабилитация е бил на домашно лечение е достатъчен само талон 119а от общопрактикуващ лекар. Същите документи се представят и в НОИ за ползване на паричната помощ за здравноосигурените.


Изискване е настаняването да бъде минимум 30 дни след отрицателен PCR тест при изписване от болнично заведение или 30 дни след преустановяване на лечение в домашни условия.


Помощ от държавата, но не съвсем


Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация за тази година обаче е стартирала едва на 1 юни и е активна до 31 декември. Националният осигурителен институт съобщава, че е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.За този период бюджетът на програмата е 20,1 млн. лева, издадени са 27 930 удостоверения за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация. Наскоро от осигурителния инситут уведомяват, че поради изтичане на срока на сключените договори за ползване на помощта за профилактика и рехабилитация за 2020 г., териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения до 18 декември 2020 г. включително. Последната дата, на която хората могат да постъпят в изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация, е 21 декември 2020 г. За "Дневник" от НОИ обясниха, че бюджетът на паричната помощ за профилактика и рехабилитация за следващата година е малко над 22,1 милиона лева. Кога ще започне програмата за 2021 г. към момента не е ясно, ще зависи от готовността на изпълнителите и епидемичната обстановка.


Програми предлагат и частни болници


Специални програми за възстановяване след коронавирус предлагат и частни болници. От столичната болница за рехабилитация "Сердика" обясниха за "Дневник", че предлагат два пакета - 14-дневен (на цена 1349 лева) и 20-дневен (1780 лв). Услугата, освен хранене и престой, включва целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане, вибрационен масаж, тренировки на ходеща пътека, инхалация в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост, кварцова лампа и велотренировка. От болницата обясниха, че работят със Здравната каса, но поради липсата на конкретна пътека за рехабилитация след коронавирус, приемът засега е единствено свободен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Държавата няма никаква визия за тези проблеми , общо взето до санаториум стигат едни и същи хора ,които всяка година са се научили да си измислят заболявания и да крънкат от личните си лекари направления ,които не им се полагат ,за да си нагодят документи за безплатен курорт за сметка на НОИ , а истинските болни много рядко имат информация или сили да стигнат до санаториуми .

 2. 2 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 278 Весело

  Помня как се възмущавахте преди 6-8 месеца срещу мерките които се приемат и как нямало смисъл от такива мерки при толкова малко болни. Доста внезапно обърнахте плочата, стига само и само да сте контра.

 3. 3 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Ми има си спортни зали.Да почнат да тренират.Това е истината.Правилно хранене ,движение ,витамини и фитнес.Защо да чакат да ги пратят в санаториум та да почнат рехабилитация?И без това колко ли време ще стои в тоя санаториум -- седмица или две или 10 дни?

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 4. 4 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 759 Неутрално
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#3] от "red4ever":

  Един месец ,че и повече не е подходящо да се натоварва физически преболедувал от ковид ,поради опастността от тромбоемболии на микро и макро ниво , затова по спокойно с тренировките ,възстановяването по бавно и внимателно ,така риска се намалява и хората се възстановяват в по добра степен ,спорно е и пътуването със самолет след ковид ,както и участието в състезания ,както направи Пулев .

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  В резултат хората ще станат по-болни и по-неработоспособни, ще са нужни още повече пари за здравеопазване, а икономиката ще пострада ... затова пък милиционерите ни вече са добре платени ... когато бивши ДС-агенти и комунисти управляват ...

 10. 10 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не спазваме мерките, ежим се , като мисирки и келеши и после ревем, че място в отделенията няма, ами кой е виновен???

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5152 Неутрално

  "В България специалисти по дихателна рехабилитация има малко."

  В тази пандемия се оказа, че много специалности са подценени от държавата

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Здравият разум на голяма част от българите беше промит от една средна психологическа хибридна кампания на неолибералите. Просто използваха промитите вече съзнания на тема Потребление. Първо накараха една не малка част страстно да искат да Потребят вируса като част от потреЕбителската истерия. Второ играят на тънката струна на потребителския манталитет, неппременно като част от Свещеното потребление :) да Потребят и болничното лечение. Защото нали ... имаме право ... и как да не се минем .... шамар да е аванта да е ... За Потребителят няма значение. Важното и да Потребява. Дали е храна пълна с химикали, дали е смартфон пълен с "шпиони", дали е поредното "лекарство" за младост на "световен" гигант, дали е вирус, който го няма :), дали е среднощно заведение за разюздано потребление на дрога, дали е хотел разпространяващ ковид, дали е рсеторант с вируси, дали е парк със случайно изпуснат аерозол, дали е "гарантирано" лечение в болница, дали е услуга на погребален агент...
  А здравият разум казва друго - болницата е краен вариант! ПАЗИ СЕ, за да не стигаш до болница. Обаче както казах здравият разум беше подменен с разюздан потребителски хедонизъм.
  Всичко след това е без значение.
  Апропо на слугите дето извършиха и още вършат пропагандата на либералите им се плащат едни суми, а е предвидено и накрая да им се заплати с вирус. За да намалят популацията на свидетелите. Стават потребителе на Коронка...:)
  !

 15. 15 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Тия цифри нещо не са баш верни.
  Излиза, че всеки втори, даже повече, от изкаралите вируса са минавали през болниците, а това съвсем не е тска. Повечето хора се лекуват в домовете си.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 16. 16 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Корона Илюзия в Която Офицялно държава и Лекари Законно Убиват Хора. Без Аутопсия Лекаря може да си позволи да е немарлив но няма кой да Разбере пишем "Ковид" и чакаме Следващия. Така с "Помоща" на Правителство, Медий Телевизия и Медици си Увеличаваме най Безскрупулно Бройките. А за Съжаление Хората "Разчитат", че насреща си Имат Хора Да но Не. Психирането и Страха заведоха една част от Хората директно там където Опасността е най голяма. Е Хора Мислете защото никой не "Може" да Ви Спаси от Българската Държава на Безйрупулните. А нашата Българска Земя е тъй Прекрасна.

 17. 17 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Имам чувството, че здравната каса е една черна дупка, където изчезват милиони и милиони левове, но рибата се вмирисва от главата.

 18. 18 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Народ, който си мисли че на умрелите им дават пари за да ги запишат болни от Коронавирус никаква държава не може да му помогне.

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Не спазваме мерките, ежим се , като мисирки и келеши и после ревем, че място в отделенията няма, ами кой е виновен???
  —цитат от коментар 10 на Тиква загубена


  Ама гледай как днес Гошо Тъпото от Боец реве, че са с корона с жена си, а не им пращат във Видин линейка да ги закара в София!!!!
  Цяло лято плю и се буташе в тълпата без маска, крякаше, че вируса е измислица, палеше знамена и маски, революции вдигаше, а сега.... се моли на Мутафчийски за линейка и място във ВМА!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не спазваме мерките, ежим се , като мисирки и келеши и после ревем, че място в отделенията няма, ами кой е виновен???
  —цитат от коментар 10 на Тиква загубена


  Ясно е, че нищо не ти е ясно. И че единствено "матриялът" е виновен.
  А сега един простичък въпрос към по-смислено смислящите:
  На какво се дължи УВЕЛИЧЕНИЕТО на умрелите БЕЗ Ковид спрямо същия период на 2019г., което е с над 100% по-голямо от броя на умрелите С Ковид?
  Разгледайте седмичната смъртност в сайта на НСИ, седмица 48. Общият брой на умрелите са тази седмица е 4619, което е 660 души дневно, срещу 290 души за 2019г.. С Ковид по това време умираха средно по 120 души дневно. Нарастването на смъртността БЕЗ Ковид спрямо 2019г. е 660-120-290=250. Това е само НАРАСТВАНЕТО на смъртността БЕЗ Ковид и е над 2 пъти по-голямо от смъртността С Ковид, на дневна основа. На какво се дължи този МОР на нацията? На това, че превърнаха здравната система в Бакалница, която доскоро си имаше и счетоводител за министер? И докато Бакалницата източваше (и сега не е спряла) НЗОК под "благовидни" предлози, пълнейки една каца без дъно, не едно, а много дебели ручейчета се стичаха и още се стичат в крадливи джобове и ненаситни шкафчета.
  Но за съсипията, хаоса и батака виновен е "матриялът", щото "не спазвал" нам що си...
  А вместо да отидат в затвора, истинските виновници щели още да затягат мерките и теглилките.
  Та ще има ли отговор на въпроса? И кога?

 21. 21 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално
 22. 22 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Не спазваме мерките, ежим се , като мисирки и келеши и после ревем, че място в отделенията няма, ами кой е виновен???
  —цитат от коментар 10 на Тиква загубена


  Що ,против ли си Виликите народни въстания?М?🐵

  Много съм прост
 23. 23 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#19:"chichka"][/quote]

  ИМАТЕ ЛИ ЛИНК ЗА ТЕЗИ НОВИНИ?

 24. 24 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Много актуална тема, която не е обсъждана адекватно до момента. И тъй като най-вероятно по-голяма част от преболедувалите няма да попаднат в санаториум, моля разширете темата със съвети от специалисти за домашна или стационарна рехабилитация. Например, когато се споменават дихателни упражнения, уточнете какви и колко пъти да се изпълняват и т.н. По принцип това би трябвало да е работа на държавата, но се съмнявам да я свърши.

 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#20] от "alexsilver":

  Жътварче, колкото и да се напъваш да "доказваш" как няма нито вирус нито опасност, господарите ти ще ти се отплатят с ликвидация.

 26. 26 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Корона Илюзия в Която Офицялно държава и Лекари Законно Убиват Хора. Без Аутопсия Лекаря може да си позволи да е немарлив но няма кой да Разбере пишем "Ковид" и чакаме Следващия. Така с "Помоща" на Правителство, Медий Телевизия и Медици си Увеличаваме най Безскрупулно Бройките. А за Съжаление Хората "Разчитат", че насреща си Имат Хора Да но Не. Психирането и Страха заведоха една част от Хората директно там където Опасността е най голяма. Е Хора Мислете защото никой не "Може" да Ви Спаси от Българската Държава на Безйрупулните. А нашата Българска Земя е тъй Прекрасна.
  —цитат от коментар 16 на bse17521826


  Пич, казвал ли ти е някой, че си идиот? И че си неграмотен?

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 27. 27 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  На какво се дължи УВЕЛИЧЕНИЕТО на умрелите БЕЗ Ковид спрямо същия период на 2019г., което е с над 100% по-голямо от броя на умрелите С Ковид?
  Разгледайте седмичната смъртност в сайта на НСИ, седмица 48. Общият брой на умрелите са тази седмица е 4619, което е 660 души дневно, срещу 290 души за 2019г.. С Ковид по това време умираха средно по 120 души дневно. Нарастването на смъртността БЕЗ Ковид спрямо 2019г. е 660-120-290=250.
  —цитат от коментар 20 на alexsilver

  На нерегистрираните случаи на Ковид-19 се дължи, умнико! Много старци със заболявания си умират от усложнения на Ковид-19 в къщи и никой не им е правил тестове!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 28. 28 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 113 Гневно

  Кеф ти Икеа, кеф ти магазините по Витошка, кеф ти Технополис.

  Защо умирали хората 2-3 пъти повезче спрямо 2019 за 48ма седмица (потърсете за "Умирания в България по седмици")?

  Освен очевидната причина, че има много повече болни от Ковид, да не се забравя, че в момента болниците работят под невероятен стрес и много от пациентите с други заболявания не получават никаква помощ. Много хора със симптоми не могат да стигнат до специалист за ранна диагностика, която би им спасила живота. И така се връщаме към март месец, когато в Италия носиха чувалите, а гробарите правиха рекордни печалби - липса на адекватна болнична помощ, население, неосъзнаващо какво му се случва.

  Разликата обаче от март месец е, че сега хората съзнателно се подлагат на риск на всяко едно възможно място и съответно не заслужават правото на оплакване нито за болнична помощ, нито за адекватност на мерките.

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мунчету на Боеку:Кур за Борисов":

  интервалитии си ги спазвай ти ,явно си учил повече от нас българския ,ние се занимаваме с практическа медицина , затова сме спасили повече хора от теб .

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#28] от "JsT":

  Причината за огромната смъртност е студеното време ,което е за пръв път от няколко години със задържане на сняг и студ и самолечението на масата от населението ,свободния достъп до лекарства без лекарска санкция и упоритата мисъл ,че всички знаят повече от докторите си ,това го пиша от опит и като лекар , който за последните 40 дни е издал 20 съобщения за смърт на хора ,които не са се лекували от лекар ,а сами ,повечето тежко болни и с установени заболявания неизпълняващи предписанията по заболяванията си .

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#20] от "alexsilver":

  А можеш ли да ми опишеш какви са разликите между седмиците ,които цитираш през 2019 и 2029 година ,аз ще ти кажа ,разликата е едни 15 градуса нагоре в полза на 2019 и е нормално смъртността при изведнъж паднали температури и население неглижиращо сърдечно съдовите си заболявания да се вдигне в пъти смъртността ,всяка година е така , на първи сняг и първата седмица със сняг винаги смъртността нагоре ,същото е и при повишение на температурите лятото над 34 градуса ,тези дни са най смъртоносните .

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#23] от "stefan stoyanov":

  Да, от къде ще знам за това, ако не съм го прочел. Гошо беше донор на бъбрек за жена си. Трансплантацията бе успешна, но не се кротна да се пазят, а се буташе пред камерите в тълпата и "сваляше" правителствата, главатаря на прокурорите..... е накичи се, накичи и жена си. Сега реве.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не знам какво прави държавата за тях, но от моите познати (около 40 души) почти всички( 4 от 6), които се лекуваха от Ковид в болницата, починаха, останалите лекуващи се в къщи оживяха! Според мен в болниците ( без специалните като "Пиригив", ВМА и т.н.) ковид болните са оставени на късмета им, тук там ги поглеждат, защото няма персонал и които са там са изморени до изтощение и за това е така. Докторите (и останалите мед. работници) са герои, но физическите им възможности са на предела. Недостига на медици е около 500 бр поне.

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#20] от "alexsilver":Жътварче, колкото и да се напъваш да "доказваш" как няма нито вирус нито опасност, господарите ти ще ти се отплатят с ликвидация.
  —цитат от коментар 25 на AzDebil


  Ами явно не си в състояние да осмисляш прочетен текст. Къде съм написал, че вирус няма? Цитирам ОФИЦИАЛНИ данни, публикувани на сайта на НСИ. Хората УМИРАТ над 2 пъти повече от миналата година, но малка част са С Ковид, а такива като тебе се правят, че всичко е нормално и властите са повече от адекватни. Може, ама в прахосването на народни пари. И пак ще кажеш, че "матриялът" е виновен? Аре сега оди да се учиш да асимилираш смисъла на прочетеното. И спри да защитаваш крадците.
  А ето и цитираните данни на НСИ, някой да има нещо против тях?

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-48_2019_2020_bul.png

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK