Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците - какво (не) прави държавата за тях

Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците - какво (не) прави държавата за тях

© Надежда ЧипеваМалко над 69 000 души са оздравели или излекувани от коронавирус от началото на епидемията в България към 9 декември, според данните на Единната информационна система. От тях 38 280 са били на болнично лечение, информираха от Министерството на здравеопазването след запитване на "Дневник".


Според множество доклади и лекарски констатации коронавирусът оставя трайни поражения в различни органи. Така освен активното лечение, важна част от цялостното възстановяване от пораженията на вируса заема рехабилитацията. Половината от държавните санаториуми нямат все още план за действие, а другата половина има, но е похарчила парите, установи проверка на "Дневник". На фона на увеличаващия се брой болни през последните месеци, държавата не е създала досега клинична пътека за рехабилитацията им, а увеличението на финансирането за санаториумите на осигурените пациенти е едва с 10 на сто като сумата е за всички хронични заболявания, а не само за пациентите с прекаран COVID 19.


Защо е важна рехабилитацията


Пред "Дневник" пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че част от пациентите, боледували по-дълго и тежко от коронавируса, имат освен белодробни промени, така и промени в мускулатурата, в настроението. Освен с белодробна рехабилитация, с подходящи упражнения мускулатурата може също цялостно да бъде върната към нормата, а физическите упражнения помагат и за психическото здраве.
"Борейки се с вируса понякога нашият имунитет нанася поражение на вътрешните ни органи. Най-вече на органа, който е свързан с входната врата - това е белият дроб. При хора, при които имунната реакция вследствие на инфектиране с вируса протича по-тежко, остават изменения в белия дроб, известни като фиброза. Това са повлекла от съединителна тъкан, които се получават на места, на които особено активен е бил процесът на възпаление. Те могат да променят белодробната функция, т.е. белият дроб да започне да работи по-малко ефикасно", обясни пулмологът от Медицинския институт на МВР


Симидчиев уточни, че е важно е да се правят упражнения за дихателна рехабилитация, която помага белият дроб да възстанови максимално дихателните си обеми и скоростта на издишване. Също така упражнения за дихателната мускулатура и за разгъването на белия дроб. Такива упражнения се правят от специалисти по дихателна рехабилитация.


В България специалисти по дихателна рехабилитация има малко. Истински големият проблем ще бъде човешкият ресурс. За белият дроб относително малко се мисли, когато нещата не опират до него


Александър Симидчиев,

пулмолог


Кой отговаря за санаториумите


Възможностите за рехабилитация след белодробно заболяване в България са няколко. Хотелите, работещи с държавата са в две групи. Едните са под шапката на Министерството на здравеопазването, управлявани от дружеството "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" (СБР-НК) ЕАД. В отговор на запитване на "Дневник" от дружеството обясниха, че във филиалите му се работи по клинични пътеки от Физикална и рехабилитационна медицина. На въпрос на "Дневник" от Здравната каса отговориха, че на този етап няма конкретна клинична пътека за рехабилитация на пациенти, изкарали COVID-19, единствено такива за активно лечение.


"С оглед активно включване на "СБР-НК" ЕАД в борбата с последствията след преболедуване от коронавирусна инфекция, със съдействието на Министерство на здравеопазването се разработва План за стартиране на програма за лечение и рехабилитация на последващите COVID - инфекцията синдроми. Диагностично - лечебният алгоритъм и съпътстващите здравни грижи, както и възможностите за прием ще бъдат включени в разписаната програма. За изготвянето на Програмата е съставен мултидисциплинарен екип от специалисти. До края на настоящата седмица, същата ще бъде представена в Министерство на здравеопазването за утвърждаване", обясни за "Дневник" Плумелина Мичева, изпълнителен директор на дружеството.


Справка в сайта на дружеството показва, че рехабилитация при възпалителни и алергични заболявания на дихателната система предлагат филиалите в Сандански, Момин проход, Велинград, Вършец, Кюстендил. То работи с НОИ по програма за право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, каквато имат хората, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест. До 10 дни преди постъпване в съответния санаториум, в териториалното поделение на НОИ е нужно да се представят направление от личен лекар, епикризи и друга медицинска документация. Впоследствие държавата поема част от разходите за престоя в санаториума, а за здравноосигурения остава единствено доплащане.


Дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД също изпълнява едноименната програма на НОИ за здравноосигурените. На 19 ноември то обявява своя програма за хора, преболедували коронавирус, които се нуждаят от лечебно-възстановителни процедури с цел да преодолеят последствията от болестта. Акцентът на тази програма е лечението на заболявания на дихателната система, периферната нервна система, сърдечно-съдовата система. На разположение са 13 хотела, програмата е за между 6 и 10 нощувки, а пакетните цени варират от 360 до 630 лв. в зависимост от мястото и броя на нощувките. Предлагат се физиотерапия, водни процедури, теренолечение с дихателна гимнастика, релаксиращи процедури - масажи, сауна, инхалации. За постъпване е нужна епикриза от престой в COVID отделение на болница в случай, че клиентът е бил хоспитализиран, както и талон 119а от общопрактикуващ лекар, че се изпраща за балнеолечение. Ако нуждаещият се от рехабилитация е бил на домашно лечение е достатъчен само талон 119а от общопрактикуващ лекар. Същите документи се представят и в НОИ за ползване на паричната помощ за здравноосигурените.


Изискване е настаняването да бъде минимум 30 дни след отрицателен PCR тест при изписване от болнично заведение или 30 дни след преустановяване на лечение в домашни условия.


Помощ от държавата, но не съвсем


Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация за тази година обаче е стартирала едва на 1 юни и е активна до 31 декември. Националният осигурителен институт съобщава, че е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.За този период бюджетът на програмата е 20,1 млн. лева, издадени са 27 930 удостоверения за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация. Наскоро от осигурителния инситут уведомяват, че поради изтичане на срока на сключените договори за ползване на помощта за профилактика и рехабилитация за 2020 г., териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения до 18 декември 2020 г. включително. Последната дата, на която хората могат да постъпят в изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация, е 21 декември 2020 г. За "Дневник" от НОИ обясниха, че бюджетът на паричната помощ за профилактика и рехабилитация за следващата година е малко над 22,1 милиона лева. Кога ще започне програмата за 2021 г. към момента не е ясно, ще зависи от готовността на изпълнителите и епидемичната обстановка.


Програми предлагат и частни болници


Специални програми за възстановяване след коронавирус предлагат и частни болници. От столичната болница за рехабилитация "Сердика" обясниха за "Дневник", че предлагат два пакета - 14-дневен (на цена 1349 лева) и 20-дневен (1780 лв). Услугата, освен хранене и престой, включва целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане, вибрационен масаж, тренировки на ходеща пътека, инхалация в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост, кварцова лампа и велотренировка. От болницата обясниха, че работят със Здравната каса, но поради липсата на конкретна пътека за рехабилитация след коронавирус, приемът засега е единствено свободен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK