На живо

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки неколкократните директиви на премиера Бойко Борисов за връщане към обичайния живот преди Коледните празници, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след 21 декември, когато изтича действащият режим със затворени заведения и търговски центрове, електронно обучение на учениците и неработещи детски градини и ясли. Браншът отвърна с остра декларация, че запазването на ограниченията ще доведе до "опашки пред бюрата по труда".


Две седмици след въвеждането на мерките официалната статистика бележи лек спад на смъртните случаи, но при увеличаващ се брой хора в болниците и интензивните отделения. Отчетлив е ръстът на оздравелите, който обаче включва и всички преминали 14-дневната карантина, без допълнителни изследвания. Леко намаляват и новозаразените, но данните отчитат само приеманите от държавата за официални PCR тестове. Днес министърът анонсира, че вероятно следващата седмица ще се вземе решение за признаване и на резултатите от широко използваните антигенни тестове, но камо в комбинация с изявена клинична картина на COVID-19. Освен това се разбра, че около една трета от медицинските лица в страната са поискали да бъдат ваксинирани. За целта ще има 47 мобилни екипа.


"Дневник" проследи най-важните новини около кризата с коронавируса в България в реално време. Какво се случва по света - тук.
Чужденците ще влизат в Сърбия само след отрицателен PCR тест. Той трябва да бъде направен до 48 ч. преди влизането в страната, съобщиха властите в западната ни съседка. За сърбите тестът не е задължителен, но ако откажат, ще подлежат на карантина. Изискването влиза в сила от 20 декември и най-вероятно ще продължи до 10 януари 2021 г. Това засяга много българи, които традиционно посрещат новата година в Сърбия.

"Мерките трябва да се затегнат още повече, защото се вижда, че само те дават резултат срещу ограничаването на разпространението на вируса". Това каза пред БНР проф. Радка Аргирова, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя прогнозира, че отварянето на големите търговски центрове и заведенията на 21-ви декември ще доведе до нов бум от новозаразени и нов натиск върху здравната система.


Аргирова съобщи, че ваксината ще дава дълготраен имунитет, но смята, че властта е сбъркала с изготвянето на списъци на желаещи да се ваксинират. "Не биваше преди да се покаже същността на ваксините и да се знаят техните свойства и качества, да се правят списъците за ваксиниране", заяви Аргирова.


Високата смъртност в България проф. Аргирова обясни с разпространението на мутант на коронавируса, който е различен от първия, дошъл от Китай.


"Той е по-инфекциозен от оригиналния вирус и по-лесно се предава от човек на човек. С това си обяснявам и факта, че в Европа се получи много сериозно нарастване на броя на заразените лица", каза още тя.

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева

Около 37 хил. медици са готови да се ваксинират

На този етап 33% от лекари, медицински сестри, фармацевти, стоматолози на първа линия са заявили готовност да се ваксинират срещу коронавируса като част от първата фаза на процеса в страната. Като брой това са около 37 000 души, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. Той смята, че още медици ще изберат да се ваксинират след като станат ясни повече от характеристиките на ваксините.


Изготвен е алгоритъма на пътната карта на имунизационния процес, каза още Пездаров. Тя включва в себе си логистика, организация на кабинетите, които ще бъдат обособени в лечебните заведения и от РЗИ, уточняване на мобилните екипи, необходими до пета фаза на ваксиниране. Нужните екипи за цялата страна са общо 47. Засега наличните транспортни средства за тях са едва 7.


Повече четете тук.


Българското посолство в Анкара информира, че пълната забрана за излизане извън домовете в съботните и неделните дни не се прилага спрямо чуждестранните граждани, включително българските граждани, които се намират временно на територията на Турция в качеството на ползватели на туристически услуги. Освобождаването от ограничителните мерки на чуждестранните туристи се прилага в случаите, когато пътуванията се осъществяват със специализиран транспорт на туристическите агенции и са част от предоставените туристически услуги като пакетни туристически пътувания, туристически екскурзии, почивки и трансфер.


Остава изискването за спазване на комендантски час (период, в който не може да се излиза от домовете) в делничните дни - от 21 ч. до 05 ч. на следващия ден.


Гражданите на чужди държави, които имат разрешение за пребиваване в Турция, не са освободени от задълженията за спазване на ограничителните мерки.

Във вторник личните лекари, наетите при тях и диагностично-консултативните центрове (ДКЦ), които имат договори със Здравната каса, ще получат по банковите си сметки по 2000 лв. за работа на т. нар. първа линия, съобщава БНТ.


Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Велко Ангелов


Така се потвърждават думите на зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзора на Здравната каса Жени Начева от миналата седмица, че парите ще бъдат наредени от районните здравноосигурителни каси в понеделник, а заради времето за обработка на транзакциите, парите ще бъдат по сметки във вторник.


Сумата е за месеците ноември и декември, а общопрактикуващите лекари, техните медицински сестри и работещите в COVID зоните на бившите поликлиники я получават със сериозно закъснение. То беше обяснено миналия четвъртък от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с процедурите около приемането на бюджета на Здравната каса.

Лек спад на смъртните случаи на седмична база отбелязва официалната статистика. За изминалата седмица (от 7 до 13 декември) са регистрирани общо 897 починали с коронавирус, което е близо 9 на сто по-малко от предходната седмица (980 души). За последен път спад в смъртността, макар и символичен (с близо 4 на сто), е имало в седмицата от 5 до 11 октомври.


В същото време броят на хората в болници и интензивни отделения продължава да расте - с близо 250 души за седмица са се увеличили настанените в лечебни заведения, а в реанимациите - с над 70. По-убедителни данни за смъртността се очакват на третата седмица от действието на по-строгите ограничителни мерки, т.е. в началото на следващата седмица.Броят на излекуваните бележи отчетлив ръст от 64 на сто за седмица и достига 21 084 души. В това число влизат както изписаните от болници пациенти с коронавирус, така и всички с положителен PCR тест, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без допълнителни изследвания.


Новорегистрираните случаи намаляват в около 5 на сто за седмица и за периода 6 - 13 декември са 18 108. В края на втората седмица от действието на по-строгите ограничителни мерки, когато се очакват първите резултати от тях, официалната статистика отчита спад от близо 17 на сто в сравнение с двете седмици преди мерките. От 28 ноември до 12 декември новозаразените са 41 037, докато за периода 14 - 28 ноември са били 49 230. Трябва да се има предвид обаче, че данните включват само положителните PCR тестове, но не и резултатите от все по-широко използваните бързи антигенни тестове. Най-оптимистичният сценарий на властите гласи, че при стриктно спазване на мерките в края на триседмичните ограничения (21 декември) новозаразените може да спаднат с 30 - 35 %.


Заведенията скочиха срещу здравния министър за мерките

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова властите да разхлабят мерките след 21 декември, както обеща многократно премиерът Бойко Борисов. Повод е днешното искане на здравния министър Костадин Ангелов за запазване на ограниченията и след тази дата.


"За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите", пише асоциацията в писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и до министъра на туризма Марияна Николова. В него се посочва, че хотелите и къщите вече имат направени резервации за Коледа и Нова година.


"Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев", се посочва в документа. Подчертава се, че "двуседмичните празници" в края на 2020 г. са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Предупреждават, че ако това не стане и държавата не компенсира бизнесите, хиляди ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда.

Пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. 80% са на мнение, че 2020 г. е лоша за България. В личен план за 39% от българите годината е добра, а за 47% - лоша.


Това показват резултати от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите за отминаващата 2020 г. То е проведено в периода между 26 ноември и 3 декември чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст над 18 г.


Мерките срещу разпространението на заразата имат и положителна страна - хората прекарват повече време със семействата си, но много от тях остават песимисти за 2021 г. Повече подробности четете тук.


Моловете бяха затворени не заради магазините в тях, а защото се използват като паркова среда за разходки.


Лъчезар Борисов,

министър на икономиката пред Би Ти Ви

Над 1.2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента към справяне с последиците от пандемията от коронавируса в България. Парите са поравно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд. Това обяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", цитирана от пресцентъра на социалното министерство.


Подкрепата ще продължи и през 2021 г., като ще бъде основно фокусирана върху запазване на работни места, както и социални услуги, увери Сачева. По думите й с инвестираните средства са запазени 250 000 работни места, като подкрепата към бизнеса по отношение на разходите за труд ще продължи.

Здравният министър поиска запазване на по-строгите мерки и след 21 декември

Костадин Ангелов

© Цветелина Белутова, Капитал

Костадин Ангелов

Въпреки неколкократните нареждания на премиера Борисов за връщане към обичайния живот след 21 декември министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след изтичането на действащия режим със затворени заведения и търговски центрове, електронно обучение на учениците и неработещи детски градини и ясли.
Като министър ще настоявам мерките да останат каквито са, тъй като най-важното е запазването на живота на хората, заяви Ангелов, като направи уточнението, че решенията ще бъдат синхронизирани и с другите ресори в Министерския съвет.
Той посочи, че по личното му мнение нощните заведения трябва да останат затворени, а децата не трябва да се връщат в училищата и детските заведения в няколкото работни дни до Коледа и Нова година.


"Тази седмица ще бъде решаваща", каза министърът и напомни, че в четвъртък или петък ще бъде взето решение дали и колко да бъдат разхлабени мерките. По-строгият режим влезе в сила от 28 ноември и според заповедта на здравния министър изтича на 21 декември. Още от въвеждането им премиерът публично повтаря, че е наредил да се работи така, че за празниците ограниченията да паднат, и дори поиска отваряне на детските градини и яслите още от днес, но впоследствие беше решено да не се правят промени в първоначалния срок.

До седмица ще има решение за признаване на антигенните тестове

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че очаква следващата седмица да има решение за приравняване на резултатите от антигенните тестове към тези от PCR изследванията, което ще ги включи в официалната статистика, но при изрично условие за изявена клинична картина.


Антигенните тестове се ползват масово от началото на ноември в България, когато бяха въведени като метод за изследване във фургоните за триаж пред държавните болници и в COVID центровете в бившите поликлиники на големите градове. Данните от тях обаче не се отчитат публично, нито се ползват за налагане на карантина и издаване на болнични, тъй като единствените официално признати от държавата тестове са по метода на полимеразната верижна реакция (PCR). В последните две седмици статистиката отчита намаляване на новозаразените, но и по-малко направени тестове.


Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Георги Кожухаров


"До 21 декември очаквам комисията от експерти на Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като изследвания, които могат - при клинична картина и позитивен тест, да бъдат приравнени с PCR и да започват да влизат в официалните регистри", съобщи днес министърът, който със заместника си Слави Пачалов провери наличните количества тестове и предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК. За признаването на антигенните изследвания ще е необходима заповед на министъра.


В отговор на въпрос Ангелов уточни, че официалната статистика, която държавата дава за коронавируса, няма да бъде актуализирана със задна дата с данни от антигенните тестове. Той уточни също, че се предвижда личните лекари да могат да дават направление и за този вид изследване. Подробности - тук.

Здравният министър коментира колко са осигурените антигенни тестове в страната:


Общо 25 хил. предупредителни протокола за неносене на предпазни маски са съставили органите на реда от началото на извънредното положение заради коронавируса на 13 март досега, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски в интервю за "Нова телевизия".


Той потвърди, че до момента


има две ефективни присъди


за неспазване на задължителната карантина. Те са в Пловдив и Русе, като и двете са по 3 месеца лишаване от свобода. В единия случай - в Пловдив, наказанието включва и 10 хил. лв. глоба. И двамата нарушители са били вече осъждани.


От началото на декември досега са проверени 1909 места за спазване на действащите по-строги ограничителни мерки, а съставените актове са 19, отчете Терзийски. Той допълни, че не е възможно във всеки търговски обект да има полицай, следящ за спазването на ограничителните мерки. "Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред", добави министърът, като напомни, че мерките няма да паднат след 21 декември. Пълното интервю - тук.

След 21 декември не започва нов живот, нека спазваме все така предписаните мерки.


Христо Терзийски,

министър на вътрешните работи

Властите засега не обмислят отмяна на изпити за учениците

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Министерството на образованието засега не обмисля вариант за отпадане на изпити от задължителния календар на учениците в България заради пандемията от COVID-19 и преминаването на учениците към обучение в електронна среда - това се разбра от интервю на на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова по БНТ тази сутрин.


Михайлова потвърди, че част от темите в учебния материал за 7-ми и 12 клас вероятно ще отпаднат от Националното външно оценяване след 7 клас и матурите, но подчерта, че това не означава да не бъдат преподадени. В същото време заяви, че не вижда причини външното оценяване след 4-ти клас и изпитите след 10-и клас да бъдат отменени. Проверките в края на началния и на първия гимназиален етап от образованието са задължителни по закон, въпреки че резултатите от тях не се отразяват върху оценките на учениците. В края на миналата учебна година изпитите не се състояха заради притесненията от разпространението на коронавируса.


След Нова година ще следим данните и, разбира се, ще се съобразим с мнението на експертите, но за най-малките ученици продължителното оставане извън класните стаи не е полезно, коментира Таня Михайлова.

В Плевен и Благоевград вече може да се дарява плазма

Център за даряване на кръвна плазма отвори в Плевен. Той ще обслужва болници от пет области, съобщи "Нова телевизия". Желаещите да дарят трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни, напомни директорът на центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева.


Парите за комплектите за извличане на кръвна плазма са събрани от дарители. Кампанията продължава, а целта е да се купят два дарителски стола и консумативи.


Център са извличане на плазма от днес ще има и в Благоевград, като средствата отново са събрани чрез дарения, информира БНТ. Дарената кръв ще се транспортира до столицата, където ще се преработва и ще се извлича кръвната плазма.

Очаква се днес да бъдат преведени допълнителните 1000 лв. на личните лекари, които работят на първа линия в борбата с COVID-19. Средствата ще бъдат видими по сметките им утре, информира БНР.


Около 5000 общопрактикуващи лекари и наети при тях лица ще получат допълнително финансиране, съобщи вчера зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. "Средствата ще бъдат платени за месеците ноември и декември, на тяхната дейност, не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор със Здравната каса за работа с COVID пациенти", обясни тя.

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Красимир Юскеселиев


В информационната система с данни за пандемията от коронавирус в България ще могат да се отчитат направените ваксини и това ще дава възможност да се издава сертификат за имунизация при необходимост, съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той изрично уточни, че това по никакъв начин не противоречи на принципа на доброволност при поставянето на ваксини.


Кирилов прогнозира, че България ще има готовност да започне ваксинация още в началото на януари, ако бъдат спазени прогнозните срокове за задължителните стъпки дотогава - до 29 декември Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината на Pfizer/BioNTech, до няколко дни след това националните агенции да одобрят продуктовата информация за нея, да се получи разрешение от Еврокомисията и препаратът да бъде доставен.

София отново е областта с най-много новорегистрирани случаи на коронавирус, следвана от Варна и Бургас, сочи статистиката. Ето данните:
София - 131
Варна - 71
Бургас - 65
Разград - 38
София-област - 22

Статистиката за вчера

Само 497 нови случая на коронавирус, но при едва 1634 направени теста - това отчита Единната информационна система днес. Традиционно данните за неделя сочат спад при всички следени показатели, тъй като в почивния ден информацията не се попълва и реалните числа стават известни във вторник. Положителните тестове са около 30 на сто от направените изследвания, като трябва да се има предвид, че официалната статистика отчита само PCR тестовете, но не и все по-широко използваните антигенни тестове.


Настанените в болница остават без промяна - 7244 души, като 590 от тях са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 62, а излекуваните - 1963. Още за данните четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Ковид, ковид, ковид! Думата на годината! И починали от него. А, къде останаха инфаркт, инсулт, онкологичните, от които умират най - много хора за година в България? За грипа да не говорим, скрил се е вдън гори тилилейски.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":

  какво ще видят при аутопсия, хахаха

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калиманата":

  побъркаха се хората... да ги плашат с нещо което не се вижда с просто око

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Весело  гответе се за оставки, съд и затвор!
  —цитат от коментар 1 на BeroeSZ


  Кои да се готвят?Британците,дето дадоха разрешение и вече ваксинират,янките,които вчера направиха същото или ЕС ,който се очаква до края на годината да разреши ваксината.Уточнявай ги тия работи,да не стане обърка и да пропуснем някой за затвора.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Вчера май дочух по радиото, че около 60% от джипитата не били уверени във тези ваксини и няма да ги препоръчват на своите пациенти, 30% ще ги препоръчат, а 10% още не знаели.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  С тях сме си свикнали.

  През епохата, когато хората са били свикнали със заразните болести, на тях им е било обръщано също толкова внимание, както днес на хроничните.
  Добър пример дава И.Гейщорова в "Старополска демография"М
  В края на 18-ти век в градчето Мишленице /около хиляда жители католици/ има педантичен свещеник, който води списъка на енориашите /статус анимарум/, книгите за венчанията, кръщенетата и опелата и дневник за важните събития в енорията. През 1797 година погребенията скачат тройно - от 30-40 годишно на ок. 110. починалите в повече са деца до 10 години - всяко четвърто от тях умира. Да, ама това забелязват едва след 170 години демографите, изследващи енорийския архив. Педантичният свещеник не е отбелязал нищо особено в енорийските анали.

 9. 9 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":На какво си, ЛСД?
  —цитат от коментар 3 на Калиманата


  Новичок.

  Или Боярищник.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Няма как да стане, но ще е хубаво наред с информираното съгласие да има и информирано НЕ съгласие.И тези които не са били съгласни да се ваксинират,ако хванат короната,да бъдат последни на ред за лекуване в болниците.

 11. 11 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А, къде останаха инфаркт, инсулт, онкологичните,
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Ами и по такива причини има умрели, даже повече от умрелиде поради Ковид. Вас нещо безпокои ли ви?

 12. 12 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Весело

  Няма как да стане, но ще е хубаво наред с информираното съгласие да има и информирано НЕ съгласие.И тези които не са били съгласни да се ваксинират,ако хванат короната,да бъдат последни на ред за лекуване в болниците.
  —цитат от коментар 10 на uvtest


  А като няма да бъдат лекувани , здравни осигуровки ще плащат ли?!?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#6] от "uvtest":

  ... или Путин, дето одобри ваксината преди да е тествана :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Колко от тези джипита предписват хомеопатия :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#14] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Не са малко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#10] от "uvtest":

  със сигурност има преобладаващо неинформирано несъгласие :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#14] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Всички, които ходят на "конгреси" и "обучения", платени от производителите, в Доминиканската република, Мексико, Южна Франция, в най-лошия случай Велинград и Албена.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":

  По-вероятно е Фарма Индустрията просто да е яхнала вълната и да прави пари .

 19. 19 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "че не е възможно във всеки търговски обект да има полицай"-
  Да не е възможно , милиционерите предпочитат да спят в патрулките или районите по 20 години и после да вземат максимална пенсия. Тая паплач трябва наполовина да се съкрати , и наполовина да им се намалят заплатите .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази пандемия е измислица на Бойко Борисов за да не си подава оставката. Вирус няма. Дават по 1700 лв на хората да лъжат че са заразени и по 3000 лв. на умрял да го пишат че е умрял от някакъв си вирус.

 22. 22 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1223 Гневно

  Това е престъпно поведение - без аутопсии, без ясно доказателство какво погубва хората се пробутва някаква супер нова ваксина съхранявана при -70С!Това е генно инженерство, не ваксинация. Тези доктори дето пробутват тезата са срам и позор...Дори конституцията забранява подобни експерименти, гответе се за оставки, съд и затвор!
  —цитат от коментар 1 на BeroeSZ


  Това е (за написаното) човек без никакви познания в областта за която говори, да се изказва като последна инстанция! Щеше да е смешно ако не беше тъжно, колко зле са някой хора!

 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Това... престъпно ... аутопсии ....погубва .... пробутва .... доктори ...пробутват... срам .... позор.. конституцията... оставки... съд ... затвор!
  —цитат от коментар 1 на BeroeSZ


  Недейте да плещите глупости!
  Никой няма да ви задължава на сила да се ваксинирате!
  Не поучавайте хората какво трябва и какво не трябва да правят....
  Не разпространявайте лъжи във форума!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "до седмица ще има решение за признаване на антигенните тестове"
  Трябват бройки , сериозни "мерки" са намислени, не разбирате ли че ТЕ мислят за вас и искат да ви спасят -а някои си мислят че шега ..

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Весело

  Той вируса ще изчезне докато правителството реши кои тестове да отчита😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 642 Разстроено

  До коментар [#21] от "varna_moreto81":

  Що не вземеш да удавиш в морето, така ще ни лишиш от "мъдрите" си мисли?!?

 27. 27 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Тоз па къде видя строги мерки?!?!

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#8] от "Patsis":

  Глупости!!!
  Никой не свиква с епидемиите от заразни болести - чума, холера...
  Достатъчно е да прочетеш нещо от историята около създаването на "Декамерон" от Джовани Бокачо. И за чумната епидемия във Флоренция през 1348 година....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Тъ, чоджум, тъй!

  Айде поне още една седмица поне лакардии по медиите има ли Гюро глава или нЕма ...

  Ама как му джуркате на мат'рялот чак у малкиот мозък, не е истина просто!

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Значи PCR тест за HIV бил положителен при 80% от здравите хора, антигенния тест давал 20% грешка, но ние взимаме разултатите и от двата, за да смятаме нещо и правим изводи?

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Как пък винаги намират една/две/ три " решаващи" седмици ????

 32. 32 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Пълни глупости, Ангелов! Пълни глупости! С пет затворени мола и десет зали за танци пречупваме гръбнака на вируса. Абсолютни безсмислени са тия мерки, пич, ти сам го знаеш много по-добре от мен, но се правим на много заинтересовани за хората ...

 33. 33 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#4] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Нищо. За това и не се правят. А после като Патолозите не са записали нищо няма как и да се Търси Отговорност. Та който Иска да тича в Болница там ги "Оправят" Ма като вярваш в Драмата я постигаш без да има нужда.

 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Ковид, ковид, ковид! Думата на годината! И починали от него. А, къде останаха инфаркт, инсулт, онкологичните, от които умират най - много хора за година в България? За грипа да не говорим, скрил се е вдън гори тилилейски.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  За съжаление е точно дума на годината. Смъртността в България е двойно по-голяма в последното тримесечие и за 3-4 дни умират повече хора от ковид, от колкото от катастрофи за година. Дали косвено, дали пряко следствие на ковид, няма особено значение. А икономическите щети въобще са неизмерими от 1996/1997ма насам. Точно черно събитие на годината е тоя ковид.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":

  " Той вируса ще изчезне докато правителството реши кои тестове да отчита😂😂"

  Той изчезва само по един начин - като спрат тестове или поне силно ги намалят ! Та за празниците ще ги намалят, ще се окажем само с 209 - 300 новозаразени на денонощие и ще вдигнат игра учения, за да ги........наложат пак след празниците......

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#35] от "samoedin":

  Ще ги вдигнат, само за да ги наложат ....тоя автокорект си прави каквото си иска !

 37. 37 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Нищо по-логино! Проблемът е, че мнозинството идиоти, обитаващо тази Територия, е избрало своя достоен вожд, който да го води - аморален и тъп егоист. Какъв е резултатът ли? Логичен - България е превърната в жалък европейски лузър, последна и кретаща във всички възможни класации. Без тази по корупция, разбира се - там сме недостижими лидери. В един нормален свят - Германия, мерките за Коледа не само, че няма да се разхлабват, но ще станат по-строги. Защо ли? Защото там идиотите не са мнозинство.

 38. 38 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ааааа, тая няма да стане. Ще излезе ГЕРБидж БОКОлука и ще каже "АЗ отварям всичко на 22-ри, няма някакъв си министър назначен от МЕН да ми разваля реномето я !!!".

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Управляващите от "прехода" имат само една "мярка" за българите и тя се нарича геноцид. Преди Ковида още имахме най-високата смъртност в Европа, най-голям процент заболели от сърдечни заболявания и т.н.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":

  Не, престъпно поведение е при двукратно повишаване на смъртността да искаш да отвориш всичко и да обречеш много хора на липса на здравна помощ.

 43. 43 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Това е престъпно поведение - без аутопсии, без ясно доказателство какво погубва хората се пробутва някаква супер нова ваксина съхранявана при -70С!Това е генно инженерство, не ваксинация. Тези доктори дето пробутват тезата са срам и позор...Дори конституцията забранява подобни експерименти, гответе се за оставки, съд и затвор!
  —цитат от коментар 1 на BeroeSZ


  Тази нощ май са те пръскали. Това са мантрите на пръсканите. Какви аутопсии, когато няма насилствена смърт или поне предположения. Вие нормални ли сте, как се правят аутопсии на 150 човека дневно.

 44. 44 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Търпението ни е на границата, гниди!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 41 на whatever123


  И какво ще направиш,когато търпението ти премине границата,ще напишеш още няколко такива "умни"коментара ли?????

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Бибитко се пребори със щаба, той вече няма думата. сега ще смени министъра, като знае много и популизма ще е на макс.
  п.п. оказа се, че щаба няма задължение да води стенограми и каквито и да де записи и всички предупреждения, които той извлича от обстановката остават във въздуха. И няма как да се провери какво са дали като решения. Решенията ги взема бойко в зависимост от вълната на популизъм. Нищо общо нямат с анализите и данните.

 47. 47 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "uvtest":

  Безкрайно тъпо...

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Ковид, ковид, ковид! Думата на годината! И починали от него. А, къде останаха инфаркт, инсулт, онкологичните, от които умират най - много хора за година в България? За грипа да не говорим, скрил се е вдън гори тилилейски.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Не са нужне много гънки..... за да се проумее, че грипа при затворени училища и детски градини, при дистанция в магазините и носенето на маски.... няма как да се разпространи! Нали знаеш картинката сутрин и вечер когато родителите оставят/взимат децата от градинките каква купчина от хора в коридорчето са? Това сега го няма, ефекта е на лице!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#39] от "whatever123":

  Защо ще чакаш 4-ти януари. Направо тичай сега. Вземи и кози крак да разбиваш вратата.:) Докато препускаш викай с цяло гърло по улицата. Без маска, ей.
  Много си търпелив.:)
  Няма ли кой да ти достави "Pizza". :)
  :)

 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Весело

  Тази пандемия е измислица на Бойко Борисов за да не си подава оставката. Вирус няма. Дават по 1700 лв на хората да лъжат че са заразени и по 3000 лв. на умрял да го пишат че е умрял от някакъв си вирус.
  —цитат от коментар 21 на varna_moreto81


  Мда, така е! И баба ти е мъжка нали? Един комшия си умря и после взе 1800 лв като го отчетоха с ковид. Някъде два дена след погребението му ги изплатиха, доволен е човека. Нъл тъй?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Борисов с неговото "наредил съм ограниченията да паднат от 21-ви" показва изключително ниското си ниво на интелект. И какво ще стане, като паднат ограниченията от тази дата? Някакъв анализ, някакви планове? Нищо. Просто ръководене от чисто емоционална гледна точка и чист неподправен популизъм. А че всички бай ганьовци у нас ще се юрнат да ядат и пият, респективно след това ще се наложи да се седи под карантина до февруари, е ясно на всяко едно дете от 8-ми клас. То бива да си глупав, ама да си толкова тъп е вече направо нереално

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Здравният министър бил поискал запазване на по-строгите мерки и след 21 декември.
  ....
  А..а..а..а не!
  Да видим какво ще каже енциклопедист Бойко къде 21 Декември.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560
  1-10 декември - 1469

 54. 54 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "asroma1927":

  Резултата от разхлабването за празниците ще го видим, около Ивановден. Няма да ни хареса никак, но прасетата ще мрат щастливи. Ще са плюскали по кръчмите с чалги и кючеци, а това явно е най-важното за българина. По-важно дори от здравето му.

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#11] от "stefan_b":

  Естествено! Не обичам паникьорите!

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Бибитко се пребори със щаба, той вече няма думата. сега ще смени министъра, като знае много и популизма ще е на макс.п.п. оказа се, че щаба няма задължение да води стенограми и каквито и да де записи и всички предупреждения, които той извлича от обстановката остават във въздуха. И няма как да се провери какво са дали като решения. Решенията ги взема бойко в зависимост от вълната на популизъм. Нищо общо нямат с анализите и данните.
  —цитат от коментар 46 на Uprsport


  Не, че нещо, ама ... за почти година време би трябвало да сте разбрали, че прословутият "Щаб" няма ама никакъв властови статут!
  Те са сформирани на база заповед на Баце като съвещателен орган към Него!
  Един вид мъжки секретарки ...
  Агитпропът Му ловко ги пробута на мат'ряла като някакви Решаващи и Началници, а Баце с кеф ги ползва "по предназначение" според момента - или като им се "налага", защото "Той реши" и "разреши" - или като ги "слуша, макар и с натежало сърце, но така трябва, защото Щабът каза", когато трябва да прехвърли другиму отговорността за поредната тъпотия.

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  .... министърчето да не лъже и да не умува, да не излезе след година "злоупотреба със служебно положение" и т.н........ всички цифри са им манипулирани през броя тестове....... Щаба няма една здравно обоснована мярка, а всичко им е "политическо"........ Чакам с нетърпение да го боднат с "ваксинкатъ" тоя.....

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#48] от "chichka":

  Аха! Това - градски транспорт, работно място, тук грипа не вирее нали? Въздушно-капкова вирусна инфекция! Наивник!

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#55] от "Vlado Nikolov":

  Много си комплексиран. Три пъти повтори "проклетата" дума.
  Бива ли тъй от една думичка да го дакарваш до паника?:)
  Та чак да не обичаш себе си....
  :)

 60. 60 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Според мен е очевидно, че нещата относно коронавируса са сбъркани изначално още през началото на 2020 от СЗО.
  Тоя хаос ще се оправи, ако се приеме, че вирусът SARS-Cov-2 е причинител на две заболявания! Условно ще ги нарека така:
  Covid-19A и Covid-19B
  Ако се приеиеме тази класификиация може да приеме, че Covid-19A протича леко и не е смъртоносен. Има симптоми на настинка съчетани понякога със загуба на обоняние и вкус.
  Приема се, че при хората с хронични заболявания и на възраст, Covid-19A може да прерасне в Covid-19B, който се характеризира с пневмония, засягане на сърдечно-съдовата система, нервната система и т.н. и е смъртоносен и опасен за живота.
  Трябват и критерии за оценяване на риска за развиване на Covid-19B.
  Така хем болните, ще получат адекватна нужда от лекар - ако са с Covid-19B ще бъде забранен отказ от хоспитализация. Също така ще се отчита смъртността адекватно. Няма как да се очаква хора със запушен нос да се третират като оздравели, като хора със сатурация от 60%! И т.нат.

 61. 61 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":

  УВИ ВСЕ ОщЕ ИМА МНИГО ХОРА ,КОИТО ВЯРВАТ В ДЯДО МРАЗ. НЕ ЗНАМ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУчИ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ,чЕ СВЕТЪТ Е В РЪЦЕТЕ НА БАНДА ПСИХОПАТИ.

 62. 62 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Shishmanov":

  Само да кажа, че един вирус - две заболявания няма да е прецедент!
  Например варицелата предизвиква две заболявания - шарка и херпес зостер. Второто заболяване е при преболедували първото такова.

 63. 63 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":

  САМО ,чЕ СЕГА ГЕНОЦИДЪТ Е СПРЯМО ВСИчКИ ЕВРОПЕЙЦИ(ПОЗНАЙТЕ С КОЛКО Е СПАДНАЛА РАЖДАЕМОСТТА В ЕВРОПА ТАЗИ ГОДИНА)

 64. 64 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nevena Stoilova":

  Май ще се окажат прави прогнозите на математика за 10-ина хиляди умрели за годината.

 65. 65 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 8 Весело

  Тая калинка на снимката, здравния министър, какво е стиснал тоя юмрук? Ще се противопоставя на вожда си ли? Ще прави здравна революция ли, ще сваля несменяемия вожд? Или много е гледал Кобрата просто и се е надъхал?

 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#1] от "BeroeSZ":
  Защо не си сложите ваксината на Путин Спутник?

 67. 67 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван":
  Редно отказалите ваксиниране да плащат по-високи здравни осигуровки.

 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#57] от "MPetr":

  Гоше Боецо, ти ли си, няма вирус, няма..... дойде ли линейка да ви кара в София с жена ти?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Да е жив и здрав министърът и дано го послуша, който трябва.

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  До коментар [#68] от "chichka":

  Не съм ГошеТу....... но Поздрав за министърът на здравеопазването проф. Костадин АнгелOFF искам да изплющя  https://youtu.be/4GMJejfzlTw

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#66] от "ck":

  Ха ха... ваксината сПутник се оказа, че е само нещо лабораторно и не могат да изкарат повече от 300 000 опаковки на месец!! На месец! Нямат нито технология за масово производство, нито реагенти, нито биореактори, нито пакетиращи линии. Чудо в епруветка! А за ефективността никой не може да потвърди, и Турция и Унгария се отказаха от поръчките си!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  ДА СРАВНЯВАш КОВИДЕ С чУМНА ЕПИДЕМИЯ Е МЕКО КАЗАНО МЕГА ПРЕСИЛЕНО ПРОСТО БЕЗУМНО САМО ДЕТО МЕРКИОТЕ СА ЗА КАТО чУМНА ЕПИДЕМИЯ САМО чЕ чУМАТА Е ЗА ИКОНОМИКИТЕ И ПСИХИчНОТО ЗДРАВЕ НА ХОРАТА

 73. 73 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Абе тази тиква няма ли най накрая да го разследват и арестуват за геноцид срещу народа и икономиката? Колко човека погуби и колко съдби разруши с глупавите му "мерки"?

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#70] от "MPetr":

  +++ Това клипче и аз много го коментирах. Знам подробностите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#72] от "bnc59488372":

  Оу, заболяха ме очите, оправи си клавиатурата, що крещиш?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#67] от "ck":

  Споко, като ги върнат от летището, защото без ваксинация не качват на самолет.... или не разрещават влизане в Гърция или САЩ.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Свако ми има едни такива калени чаши...като бърдучета са.
  Чакам с нетърпение ду отида на гости и да ми ливне от онази дето прави синджир.
  Пък като заколим прасето, като донесе от онова червено вино дето стои в бъчвата у мазата!!!
  Ле-ле!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на vladi_z
  vladi_z
  Рейтинг: 8 Гневно

  Отворете детските градини, мошеници! Как очаквате от хората да работят и да си гледат децата едновременно. Не всеки има привилегията да има живи баби и дядовци наоколо, които да се грижат за малките. Абсолютно неадекватно управление!

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#78] от "vladi_z":

  А така!
  Дръж и не пускай!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  СЗО ще ни дотърка !

  Здравния министър е само един прокси служител на СЗО

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Примерът, който дадох, не е за големите пандемии, а за обичайните за стария демографски режим болести, като едрата шарка с епидемии всеки 6-8 години, дезинтерия, дребна шарка. А за ендемичните туберкулоза, за пневмониите /лейди Гленкора излязла без шал в парка вечер, простудила се и скоро се споминала - и това се е считало за естествено - А.Тролъп, Палисърови/, за диариите всяко лято, за грипа и коклюша всеки 8 до 12 години, за тифа и т.н да не говорим... Ами в споменатото градче Мишленице са умирали в "нормални" години по 30-40 души на хиляда, което съответства на средна продължителност на живота при раждане 25-30 години! Това е породило поговорката, че трябва да родиш 3-4 деца, че да има за смъртта, пък да остане и някое за тебе....
  Пък и с големите епидемии се е свиквало - чумата се е повтаряла след първия голям удар при първата чумна пандемия /541-747/ и при втората чумна пандемия /1346-1841/ всеки десет години - примерно като грипа днес. Бокачо пише в края на 14-ти век, когато привикването към тази периодичност още не е настъпило след шест века без чума.
  Когато втората холерна пандемия достига Европа през 1830 година реакцията е остра, защото от последните чумни епидемии в Западна Европа са минали над 100 години. Но след нея идват още няколко холерни пандемии и реакцията вече не е тъй остра.

 82. 82 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван":Редно отказалите ваксиниране да плащат по-високи здравни осигуровки.
  —цитат от коментар 67 на ck


  Защо?! За починалите от Ковид родители колко ще ни плати преди това някой?
  Или принципа е - за населението или лошо или нищо!

 83. 83 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#57] от "MPetr":Гоше Боецо, ти ли си, няма вирус, няма..... дойде ли линейка да ви кара в София с жена ти?
  —цитат от коментар 68 на chichka


  То щото в софийска болница има прокопсия! Сигурно освен фризерите за трупове, друго няма.

 84. 84 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Да е жив и здрав министърът и дано го послуша, който трябва.
  —цитат от коментар 69 на Мондиана


  Що да е жив и здрав? Да може цялата държава да я "оправи" като АЛександровска ли?

 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Свако ми има едни такива калени чаши...като бърдучета са. Чакам с нетърпение ду отида на гости и да ми ливне от онази дето прави синджир. Пък като заколим прасето, като донесе от онова червено вино дето стои в бъчвата у мазата!!! Ле-ле!
  —цитат от коментар 77 на Храбър


  Е това вече е свястна приказка. Наздраве!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Да видим, дали здравният министър има достатъчно смелост, за да се противопостави на Борисов.

 87. 87 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Д-р Мангъров, Началник на Ковид отделението в Инфекциозна болница, смята, че ваксините са "Бизнес от нашия джоб". Това е мнението на доктор, работещ на предния фронт с Ковид вируса. Дали ви харесва или не мнението на специалиста, това си е ваш проблем. Носете си парцалите и се ваксинирайте ежедневно. Ще зарадвате много човекоподобни.

  https://www.youtube.com/watch?v=VvrroV5TF4A


 88. 88 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Редно отказалите ваксиниране да плащат по-високи здравни осигуровки.
  —цитат от коментар 67 на ck

  Някакво обосноваване, или просто вътрешно чувствате че трябва да е така?!?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Специално за Флоренция има много данни как хората се приспособяват към периодичните епидемии от чума, описание, направено от съвременик и добре документирано чрез най-ранното подробно преброяване на населението в Европа по пол, възраст, семейно състояние - 1427 г.
  Преди Черната смърт типичната брачна възраст на момите е било 24-26 години, на мъжете е отивала към 40 години. След епидемията средната брачна възраст спада до 17 години при жените и 28 години при мъжете. Преди епидемията жените раждат по 4 до 6 деца, към 1427 година - по 8,6 средно.
  Самият автор на описанието, Джовани Балдини, не би се родил, ако не би била Черната смърт. Дядо му, богат търговец, имал четирима сина, от които към 1348 година е женен само най-големият, 40-годишен, който се оженил предишната година. Едва смъртта на най-големия син и на двамата му неженени по-малки братя отворила пътя на четвъртия син към наследството и му дала възможност да се ожени.
  С отслабването на чумните епидемии през 15-ти век и по-нататък средната брачна възраст на флорентинките отново почва да расте. През 18-ти век, когато чумните епидемии престават, тя отново е на нивот отпреди чумата - 25 години. Съответно и раждаемостта е намаляла до около 5 деца на жена.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#81] от "Patsis":

  +++ Ама лошото е, че измислиха ваксините. Я виж без тях как се е разреждало населението. От преди векове се е знаело за предпазване, дистанция, изолация.... и умните са оцелявали. Невярващите плоскоземци, антиваксъри, чалгаджии... са отивали при Създателя и света се е отървавал от тях. А сега с тези ваксини пренаселихме се. Нека празнуват в механите, да се блъскат и плюят по жълтите павета..... естествения подбор си дейстква. Какво сатана с Гошо Тъпото, Мутафчийски прати ли им линейка да ги лекува във ВМА?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Весело

  До коментар [#93] от "chichka":

  Коронавирусът е коварен с това, че естественият подбор не го чисти от популацията.
  За да има естествен подбор би трябвало да засегне децата и младежите, та да оставят по-голямо потомство тези, които са устойчиви към вируса. Да, ама той се е изхитрил да мори хора, които вече не раждат!

 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  А като няма да бъдат лекувани , здравни осигуровки ще плащат ли?!?
  —цитат от коментар 12 на Иван


  Ще плащат. Здравните осигуровки нямат нищо общо с лекуването.

 96. 96 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Е кво искат от здравния министър, той не ги е измислил тези мерки, щото много му е кеф.

 97. 97 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Логично е след като преди 2-3 седмици са тествали значително по-малко сега ОФИЦИАЛНО умрелите от ковид да намаляват. Реалната смъртност си расте, хайде да не се лъжем как стоят нещата.

 98. 98 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Бахти за почти година, не разбрахте ли, че във вторник се пускат лайната, а предходните 3 дни са ей така, колкото се попълни - толкова.

 99. 99 Профил на army
  army
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Дано обаче след тази статистика, не се отвори всичко и всеки да хукне като луд.

 100. 100 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  "дава възможност да се издава сертификат за имунизация при необходимост"
  Ха ха ха... имунизираш се, но ако решиш да ходиш в Гърция или да се качиш на самолет.... отиваш на опашката в РЗИ, плащаш такса за услугата и чакаш да ти издадат сертификат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK