На живо

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки неколкократните директиви на премиера Бойко Борисов за връщане към обичайния живот преди Коледните празници, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след 21 декември, когато изтича действащият режим със затворени заведения и търговски центрове, електронно обучение на учениците и неработещи детски градини и ясли. Браншът отвърна с остра декларация, че запазването на ограниченията ще доведе до "опашки пред бюрата по труда".


Две седмици след въвеждането на мерките официалната статистика бележи лек спад на смъртните случаи, но при увеличаващ се брой хора в болниците и интензивните отделения. Отчетлив е ръстът на оздравелите, който обаче включва и всички преминали 14-дневната карантина, без допълнителни изследвания. Леко намаляват и новозаразените, но данните отчитат само приеманите от държавата за официални PCR тестове. Днес министърът анонсира, че вероятно следващата седмица ще се вземе решение за признаване и на резултатите от широко използваните антигенни тестове, но камо в комбинация с изявена клинична картина на COVID-19. Освен това се разбра, че около една трета от медицинските лица в страната са поискали да бъдат ваксинирани. За целта ще има 47 мобилни екипа.


"Дневник" проследи най-важните новини около кризата с коронавируса в България в реално време. Какво се случва по света - тук.
Чужденците ще влизат в Сърбия само след отрицателен PCR тест. Той трябва да бъде направен до 48 ч. преди влизането в страната, съобщиха властите в западната ни съседка. За сърбите тестът не е задължителен, но ако откажат, ще подлежат на карантина. Изискването влиза в сила от 20 декември и най-вероятно ще продължи до 10 януари 2021 г. Това засяга много българи, които традиционно посрещат новата година в Сърбия.

"Мерките трябва да се затегнат още повече, защото се вижда, че само те дават резултат срещу ограничаването на разпространението на вируса". Това каза пред БНР проф. Радка Аргирова, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя прогнозира, че отварянето на големите търговски центрове и заведенията на 21-ви декември ще доведе до нов бум от новозаразени и нов натиск върху здравната система.


Аргирова съобщи, че ваксината ще дава дълготраен имунитет, но смята, че властта е сбъркала с изготвянето на списъци на желаещи да се ваксинират. "Не биваше преди да се покаже същността на ваксините и да се знаят техните свойства и качества, да се правят списъците за ваксиниране", заяви Аргирова.


Високата смъртност в България проф. Аргирова обясни с разпространението на мутант на коронавируса, който е различен от първия, дошъл от Китай.


"Той е по-инфекциозен от оригиналния вирус и по-лесно се предава от човек на човек. С това си обяснявам и факта, че в Европа се получи много сериозно нарастване на броя на заразените лица", каза още тя.

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева

Около 37 хил. медици са готови да се ваксинират

На този етап 33% от лекари, медицински сестри, фармацевти, стоматолози на първа линия са заявили готовност да се ваксинират срещу коронавируса като част от първата фаза на процеса в страната. Като брой това са около 37 000 души, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. Той смята, че още медици ще изберат да се ваксинират след като станат ясни повече от характеристиките на ваксините.


Изготвен е алгоритъма на пътната карта на имунизационния процес, каза още Пездаров. Тя включва в себе си логистика, организация на кабинетите, които ще бъдат обособени в лечебните заведения и от РЗИ, уточняване на мобилните екипи, необходими до пета фаза на ваксиниране. Нужните екипи за цялата страна са общо 47. Засега наличните транспортни средства за тях са едва 7.


Повече четете тук.


Българското посолство в Анкара информира, че пълната забрана за излизане извън домовете в съботните и неделните дни не се прилага спрямо чуждестранните граждани, включително българските граждани, които се намират временно на територията на Турция в качеството на ползватели на туристически услуги. Освобождаването от ограничителните мерки на чуждестранните туристи се прилага в случаите, когато пътуванията се осъществяват със специализиран транспорт на туристическите агенции и са част от предоставените туристически услуги като пакетни туристически пътувания, туристически екскурзии, почивки и трансфер.


Остава изискването за спазване на комендантски час (период, в който не може да се излиза от домовете) в делничните дни - от 21 ч. до 05 ч. на следващия ден.


Гражданите на чужди държави, които имат разрешение за пребиваване в Турция, не са освободени от задълженията за спазване на ограничителните мерки.

Във вторник личните лекари, наетите при тях и диагностично-консултативните центрове (ДКЦ), които имат договори със Здравната каса, ще получат по банковите си сметки по 2000 лв. за работа на т. нар. първа линия, съобщава БНТ.


Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Велко Ангелов


Така се потвърждават думите на зам.-министъра на здравеопазването и председател на надзора на Здравната каса Жени Начева от миналата седмица, че парите ще бъдат наредени от районните здравноосигурителни каси в понеделник, а заради времето за обработка на транзакциите, парите ще бъдат по сметки във вторник.


Сумата е за месеците ноември и декември, а общопрактикуващите лекари, техните медицински сестри и работещите в COVID зоните на бившите поликлиники я получават със сериозно закъснение. То беше обяснено миналия четвъртък от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с процедурите около приемането на бюджета на Здравната каса.

Лек спад на смъртните случаи на седмична база отбелязва официалната статистика. За изминалата седмица (от 7 до 13 декември) са регистрирани общо 897 починали с коронавирус, което е близо 9 на сто по-малко от предходната седмица (980 души). За последен път спад в смъртността, макар и символичен (с близо 4 на сто), е имало в седмицата от 5 до 11 октомври.


В същото време броят на хората в болници и интензивни отделения продължава да расте - с близо 250 души за седмица са се увеличили настанените в лечебни заведения, а в реанимациите - с над 70. По-убедителни данни за смъртността се очакват на третата седмица от действието на по-строгите ограничителни мерки, т.е. в началото на следващата седмица.Броят на излекуваните бележи отчетлив ръст от 64 на сто за седмица и достига 21 084 души. В това число влизат както изписаните от болници пациенти с коронавирус, така и всички с положителен PCR тест, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без допълнителни изследвания.


Новорегистрираните случаи намаляват в около 5 на сто за седмица и за периода 6 - 13 декември са 18 108. В края на втората седмица от действието на по-строгите ограничителни мерки, когато се очакват първите резултати от тях, официалната статистика отчита спад от близо 17 на сто в сравнение с двете седмици преди мерките. От 28 ноември до 12 декември новозаразените са 41 037, докато за периода 14 - 28 ноември са били 49 230. Трябва да се има предвид обаче, че данните включват само положителните PCR тестове, но не и резултатите от все по-широко използваните бързи антигенни тестове. Най-оптимистичният сценарий на властите гласи, че при стриктно спазване на мерките в края на триседмичните ограничения (21 декември) новозаразените може да спаднат с 30 - 35 %.


Заведенията скочиха срещу здравния министър за мерките

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова властите да разхлабят мерките след 21 декември, както обеща многократно премиерът Бойко Борисов. Повод е днешното искане на здравния министър Костадин Ангелов за запазване на ограниченията и след тази дата.


"За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите", пише асоциацията в писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и до министъра на туризма Марияна Николова. В него се посочва, че хотелите и къщите вече имат направени резервации за Коледа и Нова година.


"Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев", се посочва в документа. Подчертава се, че "двуседмичните празници" в края на 2020 г. са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Предупреждават, че ако това не стане и държавата не компенсира бизнесите, хиляди ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда.

Пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. 80% са на мнение, че 2020 г. е лоша за България. В личен план за 39% от българите годината е добра, а за 47% - лоша.


Това показват резултати от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите за отминаващата 2020 г. То е проведено в периода между 26 ноември и 3 декември чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст над 18 г.


Мерките срещу разпространението на заразата имат и положителна страна - хората прекарват повече време със семействата си, но много от тях остават песимисти за 2021 г. Повече подробности четете тук.


Моловете бяха затворени не заради магазините в тях, а защото се използват като паркова среда за разходки.


Лъчезар Борисов,

министър на икономиката пред Би Ти Ви

Над 1.2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента към справяне с последиците от пандемията от коронавируса в България. Парите са поравно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд. Това обяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", цитирана от пресцентъра на социалното министерство.


Подкрепата ще продължи и през 2021 г., като ще бъде основно фокусирана върху запазване на работни места, както и социални услуги, увери Сачева. По думите й с инвестираните средства са запазени 250 000 работни места, като подкрепата към бизнеса по отношение на разходите за труд ще продължи.

Здравният министър поиска запазване на по-строгите мерки и след 21 декември

Костадин Ангелов

© Цветелина Белутова, Капитал

Костадин Ангелов

Въпреки неколкократните нареждания на премиера Борисов за връщане към обичайния живот след 21 декември министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се обяви против смекчаването на ограничителните мерки след изтичането на действащия режим със затворени заведения и търговски центрове, електронно обучение на учениците и неработещи детски градини и ясли.
Като министър ще настоявам мерките да останат каквито са, тъй като най-важното е запазването на живота на хората, заяви Ангелов, като направи уточнението, че решенията ще бъдат синхронизирани и с другите ресори в Министерския съвет.
Той посочи, че по личното му мнение нощните заведения трябва да останат затворени, а децата не трябва да се връщат в училищата и детските заведения в няколкото работни дни до Коледа и Нова година.


"Тази седмица ще бъде решаваща", каза министърът и напомни, че в четвъртък или петък ще бъде взето решение дали и колко да бъдат разхлабени мерките. По-строгият режим влезе в сила от 28 ноември и според заповедта на здравния министър изтича на 21 декември. Още от въвеждането им премиерът публично повтаря, че е наредил да се работи така, че за празниците ограниченията да паднат, и дори поиска отваряне на детските градини и яслите още от днес, но впоследствие беше решено да не се правят промени в първоначалния срок.

До седмица ще има решение за признаване на антигенните тестове

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че очаква следващата седмица да има решение за приравняване на резултатите от антигенните тестове към тези от PCR изследванията, което ще ги включи в официалната статистика, но при изрично условие за изявена клинична картина.


Антигенните тестове се ползват масово от началото на ноември в България, когато бяха въведени като метод за изследване във фургоните за триаж пред държавните болници и в COVID центровете в бившите поликлиники на големите градове. Данните от тях обаче не се отчитат публично, нито се ползват за налагане на карантина и издаване на болнични, тъй като единствените официално признати от държавата тестове са по метода на полимеразната верижна реакция (PCR). В последните две седмици статистиката отчита намаляване на новозаразените, но и по-малко направени тестове.


Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Георги Кожухаров


"До 21 декември очаквам комисията от експерти на Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като изследвания, които могат - при клинична картина и позитивен тест, да бъдат приравнени с PCR и да започват да влизат в официалните регистри", съобщи днес министърът, който със заместника си Слави Пачалов провери наличните количества тестове и предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК. За признаването на антигенните изследвания ще е необходима заповед на министъра.


В отговор на въпрос Ангелов уточни, че официалната статистика, която държавата дава за коронавируса, няма да бъде актуализирана със задна дата с данни от антигенните тестове. Той уточни също, че се предвижда личните лекари да могат да дават направление и за този вид изследване. Подробности - тук.

Здравният министър коментира колко са осигурените антигенни тестове в страната:


Общо 25 хил. предупредителни протокола за неносене на предпазни маски са съставили органите на реда от началото на извънредното положение заради коронавируса на 13 март досега, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски в интервю за "Нова телевизия".


Той потвърди, че до момента


има две ефективни присъди


за неспазване на задължителната карантина. Те са в Пловдив и Русе, като и двете са по 3 месеца лишаване от свобода. В единия случай - в Пловдив, наказанието включва и 10 хил. лв. глоба. И двамата нарушители са били вече осъждани.


От началото на декември досега са проверени 1909 места за спазване на действащите по-строги ограничителни мерки, а съставените актове са 19, отчете Терзийски. Той допълни, че не е възможно във всеки търговски обект да има полицай, следящ за спазването на ограничителните мерки. "Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред", добави министърът, като напомни, че мерките няма да паднат след 21 декември. Пълното интервю - тук.

След 21 декември не започва нов живот, нека спазваме все така предписаните мерки.


Христо Терзийски,

министър на вътрешните работи

Властите засега не обмислят отмяна на изпити за учениците

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Министерството на образованието засега не обмисля вариант за отпадане на изпити от задължителния календар на учениците в България заради пандемията от COVID-19 и преминаването на учениците към обучение в електронна среда - това се разбра от интервю на на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова по БНТ тази сутрин.


Михайлова потвърди, че част от темите в учебния материал за 7-ми и 12 клас вероятно ще отпаднат от Националното външно оценяване след 7 клас и матурите, но подчерта, че това не означава да не бъдат преподадени. В същото време заяви, че не вижда причини външното оценяване след 4-ти клас и изпитите след 10-и клас да бъдат отменени. Проверките в края на началния и на първия гимназиален етап от образованието са задължителни по закон, въпреки че резултатите от тях не се отразяват върху оценките на учениците. В края на миналата учебна година изпитите не се състояха заради притесненията от разпространението на коронавируса.


След Нова година ще следим данните и, разбира се, ще се съобразим с мнението на експертите, но за най-малките ученици продължителното оставане извън класните стаи не е полезно, коментира Таня Михайлова.

В Плевен и Благоевград вече може да се дарява плазма

Център за даряване на кръвна плазма отвори в Плевен. Той ще обслужва болници от пет области, съобщи "Нова телевизия". Желаещите да дарят трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни, напомни директорът на центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева.


Парите за комплектите за извличане на кръвна плазма са събрани от дарители. Кампанията продължава, а целта е да се купят два дарителски стола и консумативи.


Център са извличане на плазма от днес ще има и в Благоевград, като средствата отново са събрани чрез дарения, информира БНТ. Дарената кръв ще се транспортира до столицата, където ще се преработва и ще се извлича кръвната плазма.

Очаква се днес да бъдат преведени допълнителните 1000 лв. на личните лекари, които работят на първа линия в борбата с COVID-19. Средствата ще бъдат видими по сметките им утре, информира БНР.


Около 5000 общопрактикуващи лекари и наети при тях лица ще получат допълнително финансиране, съобщи вчера зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. "Средствата ще бъдат платени за месеците ноември и декември, на тяхната дейност, не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор със Здравната каса за работа с COVID пациенти", обясни тя.

Коронавирусът в България: мерките може да бъдат удължени, 33% от медиците искат да се ваксинират (хронология)

© Красимир Юскеселиев


В информационната система с данни за пандемията от коронавирус в България ще могат да се отчитат направените ваксини и това ще дава възможност да се издава сертификат за имунизация при необходимост, съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той изрично уточни, че това по никакъв начин не противоречи на принципа на доброволност при поставянето на ваксини.


Кирилов прогнозира, че България ще има готовност да започне ваксинация още в началото на януари, ако бъдат спазени прогнозните срокове за задължителните стъпки дотогава - до 29 декември Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината на Pfizer/BioNTech, до няколко дни след това националните агенции да одобрят продуктовата информация за нея, да се получи разрешение от Еврокомисията и препаратът да бъде доставен.

София отново е областта с най-много новорегистрирани случаи на коронавирус, следвана от Варна и Бургас, сочи статистиката. Ето данните:
София - 131
Варна - 71
Бургас - 65
Разград - 38
София-област - 22

Статистиката за вчера

Само 497 нови случая на коронавирус, но при едва 1634 направени теста - това отчита Единната информационна система днес. Традиционно данните за неделя сочат спад при всички следени показатели, тъй като в почивния ден информацията не се попълва и реалните числа стават известни във вторник. Положителните тестове са около 30 на сто от направените изследвания, като трябва да се има предвид, че официалната статистика отчита само PCR тестовете, но не и все по-широко използваните антигенни тестове.


Настанените в болница остават без промяна - 7244 души, като 590 от тях са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 62, а излекуваните - 1963. Още за данните четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK