ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Столичната община ще плаща още 5 млн. лева на частна фирма

Столичната община ще плаща още 5 млн. лева на частна фирма

© Анелия НиколоваСтоличната община се готви да плати допълнително близо 5 млн. лева на частния автобусен превозвач "МТК Гроуп" ООД. Предложението е на общински съветници от ГЕРБ/СДС, БСП и ВМРО, в което се иска бързо разплащане с фирмата, за да не заведе съдебни дела.


Фирмата "МТК Гроуп" обслужва автобусните градски линии до някои села край София. Тя има договор с общината от 2 декември 2016 г. за срок 8 години. За този период общината плаща по 3 лева/км на превозвача с годишен пробег 5.579 млн. км. Стойността на поръчката е 144 млн. лева. Според "Демократична България" и "Спаси София" договорът между общината и фирмата превозвач е изготвен като схема за източване на общината.


В договора има клаузи за индексация на цената
В договора са заложени клаузи за индексация на тази цена, когато инфлацията е повече от 5%, както и цената на горивата и смазочните материали надвиши 20% спрямо тази при сключването му.


След 4 години действие на договора на база повишената инфлация и цена на газа (автобусите на МТК по договор трябва да са на газ) са се натрупали индексации, които, ако фирмата заведе съдебен иск, ще са в размер на 9.7 млн. лева, ако инфлацията е 5% или повече. Това е изчислила комисия към общината на база анализите на консултанти. Техните очаквания са съдът да уважи тези задължения на общината към превозвача, ако той заведе съдебен иск.


Затова общината е провела срещи с управителя на фирмата превозвач и са се договорили да се плати само главницата, която е изчислена в размер на 4.95 млн. лева. Така щели да се спестят неустойката, адвокатските хонорари и съдебните разходи. Това е мотивът на вносителите да се платят тези допълнителни, но по-малко, милиони на фирмата.


Чия е фирмата "МТК Гроуп"


Собственици на "МТК гроуп" са Велизар Илиев и "Джей Ар инвест" АД, а управител е Росен Илиев. До 2011 г. сред собствениците е бил и Йордан Илиев. По информация на "Капитал" той е първи братовчед на покойните основатели на застрахователната компания ВИС-2, братята Георги и Васил Илиеви.


Тази фирма спечели договора през 2016 г. заради ниската предложена цена. Основният аргумент на управляващите от ГЕРБ и ВМРО беше, че частният превозвач ще вози по-евтино от общинската "Столичен автотранспорт".


"Това се оказва, че е било лъжа. Корекцията на цената важи както за в бъдеще, така и със задна дата. Има месеци, в които цената на МТК е била значително по-висока от тази на общинското предприятие и тази концесия ни излиза златна", обявиха от "Спаси София". Активистите заявиха, че още преди 4 години са обявили, че този договор е неизгоден за общината и тя ще е принудена да плаща все повече пари на частната фирма под формата на индексации.


"Спаси София": Карлос Контрера от ВМРО внася докладите за "МТК Гроуп"


"Прави впечатление, че всеки доклад, свързан с "МТК Гроуп", има едно и също действащо лице - Карлос Контрера от ВМРО. Той е предложил първоначалния договор за даване на автобусните линии на частната фирма, той внася докладите за увеличаване на пробега и бизнеса на фирмата, сега отново той предлага още 5 млн. лева от парите на гражданите да отидат за частника. Настоявам ГЕРБ и ВМРО да обяснят на софиянци защо са сключили този неизгоден договор, осигуряващ все повече пари за една фирма, вместо да развиват общинското транспортно дружество", пита Борис Бонев, независим общински съветник от "Спаси София".


Контрера: Във всеки нормален договор има такива клаузи


Контрера, който е общински съветник от ВМРО и председател на транспортната комисия, отговори на критиките на "Спаси София" на страницата си във фейсбук. Той ги определи като спекулации.


"Те умело мълчат, че споразумението е за индексация (във всеки нормален дългосрочен договор такива клаузи има). Пропускат и това, че индексацията е на минимума, операторът се отказва от всички лихви, неустойки, разноски и претенции за този период. Те мълчат за факта, че по този договор общината е задължила частния оператор да вози само с газови автобуси Евро 6, нещо, с което не можем да се похвалим в други части на столицата", обяви Контрера.


"Демократична България": Схема за източване на общината


Седем от автобусите на "МТК Гроуп" са стари, 12-годишни, не отговарят на изискванията по договора (новопроизведени, климатизирани и ЕВРО 6) и са без климатик, За да не се разпознават лесно, концесионерът е пребоядисал старите автобуси в цветовете на новите, съобщиха още през октомври 2019 г. от "Демократична България".


Според експертът на обединението Виктор Чаушев договорът с частния превозвач е схема за източване на общината.


"Става въпрос за концесията на автобусните линии от "МТК Гроуп" в Северна София, одобрена през предходния мандат на Фандъкова с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака". Докладът първо е внесен от Борислав Борисов (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП) и Борислав Бориславов (СДС). За втори път е внесен от Карлос Контрера (ВМРО). И в двата доклада липсва подробна разбивка как е формирана цената от 3 лв./км и дали тя отговаря на европейските и български правила за "разумна печалба" от 5% при този вид дейност. Няма информация как е формиран този годишен пробег, който в първоначалния вариант на докладите им дори е с 300 000 км повече.


Според отговор по ЗДОИ Столичната община също не разполага с никакви изчисления и разчита изцяло на честната дума на общинския съветник Карлос Контрера. Също така при подписването на договора с концесионера г-жа Фандъкова не е защитила обществения интерес и не е поискала подробен разчет със съответните изчисления", посочва Чаушев.


Новото предложение за допълнително плащане на 4.95 млн. лева към частния превозвач ще бъде разгледано утре и в сряда в комисиите по финанси и по икономика на общинския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK