На живо

Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

Избрано от редактора
Първият в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19, заработи днес.

© Юлия Лазарова

Първият в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19, заработи днес.Данните за новите случаи не показват все още отчетливо дали въведените в края на ноември проитовепидемични мерки дават реален резултат. Това е и причината днес представители на различни лекарски организации да настояват да няма смекчаване преди празниците. За оставане на твърди мерки се обяви и здравният министър.


В данните за последните 24 часа, в които попадат и невкарани в системата случаи от уикенда, се вижда, че има съвсем лек дневен спад на настанените в болници. Общо новите случаи са 2095 при направени 5 298 PCR теста или 39.54%.


Официално за оздравели за последното денонощие системата отчита 1858 души като в този брой влизат освен изписаните от болници, но и тези, на които е изтекла 14-дневната карантина без да са изследвани допълнително.
След няколко дни спад броят на починалите отново се върна на трицифрените си нива, на които се установи напоследък и за последното денонощие системата отчита 150 души, загубили живота си.


Тези резултати активизираха размяната на мнения по въпроса дали противоепидемичните мерки трябва да се отменят или да останат и след 21 декември.


Днес официално бе представен и първият изнесен кабинет за имунизация – пред РЗИ-София.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с коронавируса в България. Данните по света можете да проследите тук.

При 2 млн. ваксинирани заразяването ще падне рязко

При 2 млн. ваксинирани броят на новите случаи заразени с коронавирус ще падне много рязко, а при 3.5 млн. разпространението му в страната практически ще спре. Това коментира математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването "Референдум" на БНТ. Именно тези два параметъра - броят на ваксинираните и броят на новите случаи ще следи екипът математици, подпомагащ прогнозите на щаба


Запитан докога трябва да се прилагат строгите ограничения, математикът направи уточнението, че те не са строги и отговори с думите: "Докато броят на ваксинираните стане достатъчно голям".

Предстои обучение на лекарите как да поставят ваксините

Лекарите ще бъдат обучавани как да поставят ваксините срещу COVID-19, обяви д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването по време на онлайн-семинар за журналисти, посветен на имунизациите срещу коронавируса. По думите ѝ обучението се подготвя от фармацевтичните производители и ще бъде разпространено до медиците от съсловните им организации и здравното министерство.


Въпросите, на които здравното министерство не може да отговори, ще бъдат препращани към производителите. Подробности четете тук.

Д-р Кунчев: Данните не сочат към разхлабване

Данните за епидемията в България показват леко подобряване на ситуацията, но това засега не би трябвало да води до разхлабване на мерките. Това мнение изрази пред журналисти главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че "разпускането се очаква и от хората, така че да им даде възможност да празнуват празниците", което по думите му съвпада с "желанието на властта на политическо ниво".


Глупост е да вдигнем всички мерки.


Ангел Кунчев ,

главен здравен инспектор


Сега действащите ограничения - забрана за посещение на ресторанти, барове и молове, въведени на 27 ноември, по замисъл трябваше да бъдат отменени на 21 декември, ако разпространението на коронавируса бъде силно ограничено. По-рано днес и представители на лекарския съюз се обявиха за удължаване на забраните, докато представители на засегнатите бизнеси настояват да възобновят работа. Очаква правителството и медицинските експерти да обсъдят в четвъртък какво да предприемат.


Какво още каза д-р Кунчев четете тук.

Всеки, пристигнал от България в Австрия, подлежи на 10-дневна карантина

Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

© Associated Press


Пристигащите от България в Австрия ще бъдат задължени от 19 декември 2020 г. да декларират, че влизат в 10-дневна карантина, съобщи Министерството на външните работи в София.


Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпоредби.


При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да декларират, че попадат в 10-дневна карантина като представят попълнени приложения E и F, в които описват къде ще останат по време на карантината. Приложенията са публикувани и на сайта на МВнР на България на следния адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/27428


Най-рано на 5-ия ден след началото на карантината гражданите биха могли да се освободят от нея като предоставят негативен резултат от молекулярно-биологичен PCR тест или антигенен тест. Карантината може да бъде отменена, ако човек реши да отпътува от Австрия, но това трябва да стане при максимално ограничаване на опасността от зараза на други лица.


Предвидено е по изключение само с положителен PCR или антигенен тест не по-стар от 72 часа в Австрия да влизат хуманитарни екипи; командировани, до един придружител на гражданин, което пътува по медицински причини; граждани, които трябва да се явят пред австрийски съд.

Хотелиерите: Ситият на гладния не вярва

Ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация е стигнало до извода, че вече няма смисъл от това да дава предложения на управляващите как да съхранят бизнеса и да се обръща с молби за мерки за подкрепа. Затова в следващите 72 часа очаква от членовете си идеи как да продължи, след като "ситият на гладния не вярва".


"Хотелите и прилежащите им заведения с техните собственици и персонал са оставени на произвола на съдбата. За бизнеси, на които се крепи икономиката на цели региони и на държавата с наети хиляди професионалисти – мениджъри, F&B мениджъри, професионалисти в спа центрове, обучени рецепционисти и камериерки, спасители на басейни, както и всички работещи в заведенията им, изброени по-горе, няма предвидена никаква помощ.
И тези кадри, в чието обучение са инвестирани милиони левове, време и ноу хау, ще бъдат загубени завинаги за бизнеса", се казва в писмото.


Според нас писането на писма, предлагането на мерки и молбите да се обърне внимание на сектор, който през годините допринася за 10-15 на сто от БВП е изчерпал се модел. Явно е, че заради противоепидемичните мерки нямаме възможност ефективно да протестираме, но е и явно, че не можем да продължаваме и само да разчитаме на напразни обещания, пише ръководството до членовете си.

Максималният лимит на безлихвените заеми се увеличава с над 2 хил. лв.

Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Българската банка за развитие (ББР) представи промените в програмата за безлихвени кредити за хора, чиито доходи са засегнати заради икономически ограничения в следствие на пандемията от COVID-19, съобщи БНР. Максималният лимит на безлихвените заеми се увеличава от 4 500 до 6 900 лева.


Българската банка за развитие гарантира безусловно всички кредити, които търговските банки отпускат при спазване на новите условия. Това важи и когато договорите за кредит или допълнителните споразумения към тях са сключени преди актуализация на финансовите споразумения между ББР и търговските банки в съответствие с измененията в програмата, посочват от държавната банка. Оттам допълват, че целта е максимално бързо да бъдат подпомогнати хората, които отново са в принудителен неплатен отпуск, и самоосигуряващите се с прекъсната дейност или спад в дохода в края на годината поради втората вълна на пандемията.


Приетите промени предоставят възможност за подкрепа на повече хора, включително такива, които веднъж са били в неплатен отпуск, а след това са оставали без трудов договор и са били насочвани към бюрата по труда. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Програмата важи до края на юни 2021 година.

Тристранката прие електронните направления и рецепти

На онлайн заседание днес, свикано от министъра на туризма Марияна Николова, Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие единодушно възможността да бъдат издавани електронните направления и рецепти. Тя е описана в проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.


Направленията ще се издават без извършване на физикален преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза.


Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека.

Ново огнище в социален дом

Огнище на коронавирус има в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Русокастро, съобщава БНР като се позовава на директора. 67 души, от които 50 настанени там (от общо 128 обитатели), и 17 служители от общо 70 са с Covid – 19. Всички в момента са в добро здравословно състояние.


Директорът Любчо Марков обяснява, че до края на деня Община Камено ще обособи преходно жилище, в което служителите ще се прибират след края на смяната им, за да не се връщат в домовете си и да разпространяват заразата.

Заведенията: Веднага да се отворят магазините, фитнесите и ресторантите

Собствениците на заведения настояват властите да разрешат веднага да бъдат отворени ресторанти и нощни клубове, както и търговските обекти и фитнесите. Това се казва в позиция на Съюза на заведенията в България и на Българската асоциация на заведенията. Това цитират официалните данните за заболеваемостта през октомври, ноември и сега и заключават, че очевидно няма ефект от мерките и затова затворените бизнеси трябва да работят.
Последните дни бяха достатъчно добро доказателство, че не заведенията са виновни за разпространението на вируса! Това, което всички се опитвахте да ни убедите и с всички сили настройвахте общественото мнение срещу нас! Фактите, обаче, вече говорят повече от всички останали глупости, които вие изрекохте и направихте! А когато фактите говорят и ЩАБЪТ мълчи!!!, пишат в позицията си организациите.


Организациите настояват за обявяване на взетите решения като неефективни, грешни и да се въведе мораториум за дискриминационни забрани за извършване на труд на само една част от бизнеса. Забрани за работа да се въвеждат само и единствено за всички сектори, които не обхващат стоките от първа необходимост, посочват те.

Животът поскъпва минимално, според НСИ

Цените на стоките и услугите през ноември поскъпват средно с 0.1%, а спрямо същия месец на миналата година инфлацията е 0.4%, показват данните на Националния статистически институт.


През месеца с 0.2% поскъпват цените на храните, на жилищното обзавеждане и на транспорта. Поддръжката на жилището поскъпва с 0.4%. На равнището си от октомври остават цените в здравеопазването, образованието, ресторантите и хотелите. Облеклото и обувките поевтиняват с 1%.


Подробности четете тук.

Новогодишен концерт на открито в София няма да има

Новогодишният концерт, който вече две десетилетия се провежда на площад "Батенберг" в София, няма да се състои. Това се разбира от програмата на БНТ за 31 декември. Телевизията и общината съвместно организират концерта, който се излъчва в ефира на националната телевизия.


Към момента все още не е взето решение какви противоепидемични мерки ще важат тогава.


Предаването "Нова година с БНТ" ще започне в националния ефир в 22:15 ч. и ще продължи 2 часа като ще има включване и от Варна. Водещи на новогодишното празненство ще бъдат актьорите Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, в компанията на Боряна Граматикова, Орлин Горанов, Ева Кикерезова, Георги Любенов и Евгени Минчев.

Лекарският съюз: Разхлабване на мерките ще влоши ситуацията

Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

© Велко Ангелов


Трябва да задържим темпа на запълване на болниците и на интензивните отделения, за да не падне качеството на здравните услуги още повече и да не стане като през пролетта в Италия, където лекари трябваше да избират на кого да изключат апарата за дишане, за да го включат на друг. Това заяви на брифинг в здравното министерство председателят на Българския лекарки съюз д-р Иван Маджаров в отговор на въпрос за това трябва ли да се смекчават мерките в страната.


Допълни, че с наложените рестрикции, които засега важат до 21 декември, е удържан натискът към болниците и предупреди, че ако има разхлабване, след Нова година отново може да има случаи като преди хора със затруднено дишане да качат в линейки и да няма къде да бъдат настанени.


Няма я тази лавина, която заливаше всички.


д-р Иван Маджаров,

Български лекарски съюз


По-рано за това призоваха и други представители на медиците, а здравният министър също обяви, че не е склонен да разхлабва мерките. В подкрепа на тази теза се изказаха и други лекари. За обратното настояват затворените заведения и търговски обекти, а социалният министър Деница Сачева коментира сутринта, че настроенията сред министрите са за постепенно разхлабване. В края на ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че на 21 декември, а даже и преди това ще има поетапно разхлабване.


Повече по темата вижте тук.

Пресконференция в Министерството на здравеопазването

На брифинг в Министерството на здравеопазването се представя как ще работят лекарите и здравната каса. Сутринта по тази тема имаше среща при премиера Бойко Борисов.

Празнуването може да мине в тъгуване, предупреди доц. Околийски

В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че мерките трябва да продължат и след 21 декември, отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората." Това заяви тази сутрин пред Би Ти Ви доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.


Той предупреди, че дори и да се стигне до разхлабване на мерките, хората не трябва да преминават от едната крайност в другата. "Желанието на хората да празнуват и да се съберат за коледните празници много бързо може да премине в едно тъгуване по загуба на близки и в търсене на помощ в лечебно заведение", коментира той и добави: "Отпускането по време на коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни."


Повече подробности вижте тук.

Здравният министър е за продължаване на твърдите мерки

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че ще настоява "мерките да останат достатъчно твърди" и след 21 декември. Думите му са на фона на анонса на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на "Нова телевизия" по-рано във вторник, че нагласата на повечето членове на кабинета е да започне поетапно отваряне на затворените обекти.


Проф. Ангелов направи изказването си след оглед на временен изнесен пункт за имунизация срещу COVID-19 пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Ако бъде одобрена, ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) се очаква да пристигне в България в началото на 2021 г. Според плана за ваксиниране в първата фаза се ваксинират работещите в здравната система. Тези, които не са служители на болници, ще могат да се имунизират в изнесения пункт.

Заемът от ЕС заради коронавируса върви към ратификация

На извънредно заседание правителството реши да предложи на парламента да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз и България. Това ще даде възможност в България да се приложи инструмента SURE, който ще допълни националната помощ за закъсалите браншове и хора заради ограниченията.


Министърът на финансите Кирил Ананиев отбелязва, цитиран от правителствената пресслужба, че чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 хил. служители и работници. Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по SURE, e 511 млн. евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Представител на лекарския съюз ще влезе в оперативния щаб

"През следващите седмици ще работим активно с Българския лекарски съюз, за да помогнем на докторите да знаят всичко за всяка ваксина и да бъдат максимално полезни на пациентите по темата." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с ръководството на Българския лекарски съюз, в която участва и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Предстои лекарският съюз да предложи свой представител, който да влезе в Националния оперативен щаб.


На срещата са обсъдени и въпросите за приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете по отношение на карантинирането, финансовата подкрепа за медицинския персонал на първа линия, подготовката за издаването на електронни рецепти, както и подобряването на комуникацията между БЛС и НЗОК. Предстои брифинг, на който ще бъдат обявени решенията на срещата.

Безработицата през ноември е 6.7%

Регистрирана безработица в страната през ноември е 6.7%. Това е най-ниската стойност след края на извънредното положение на 13 май тази година, отчете Агенцията по заетостта. Спадът в сравнение с октомври е 0.2 процентни пункта, а ръстът спрямо същия период преди година е 0.9 пункта. В края на ноември регистрираните безработни в бюрата по труда са били 218 840, което е с 9 069 души по-малко от октомври. На годишна база увеличението е с 29 366 души.

Готов е първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19

Вече е готов алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19. Обмисля се при необходимост организирането на още два такива пункта в София.


Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг днес, след като провери на място как работи временният изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19, който се намира пред сградата на РЗИ-София.


Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

© Юлия Лазарова


Първата фаза ще започне в лечебните заведения. Желаещите от работещите на първа линия са около 33%. Но в някои лечебни заведения продължават да се подават заявления, така че числото ще се промени, допълни той.


"Ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините. Към момента информацията, която имаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно, има и такива, които се поставят еднократно. До започване на ваксинацията ще имаме отговор и къде ще се вписва, че даден човек се е ваксинирал", обясни Ангелов.


До края на тази седмица директорите на шестте отговорни РЗИ-та трябва да представят пътна карта за съответния регион. Ако се налага да бъдат създадени такива центрове, те ще бъдат направени, увери министърът.


Повече по темата четете тук.

В пандемията българите се научили да се радват на малките неща

Втората вълна на пандемията довежда до значителна промяна в нагласите и оценката към
малките неща в живота на българина. Според данните на национално представително проучване на IPSOS България, проведено в периода 16-30 октомври 2020 г. сред 1000 участници, 69% от анкетираните казват, че са осъзнали колко важно е семейството за тях. 67% пък са оптимисти за бъдещето и твърдят, че са научили, че могат да са щастливи с по-малко.


Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

Брифинг на министъра на здравеопазването

Брифинг на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19.


Областите София и Пловдив са с най-много заразени

И последните данни показват, че най-много нови случаи на зараза се установявават в областите София-град и Пловдив. Ето къде са най-много случаите през последните 24 часа според данните на Единния информационен портал:
София-град - 312
Пловдив - 273
Варна-156
Стара Загора - 152
Благоевград и Бургас - по 110

Д-р Николова: Лекарите нямат достатъчно информация за ваксината

В момента има много лекари, които боледуват, и няма достатъчно информация за ваксината. Това според д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, са основните причини за ниския процент медици, които желаят да се ваксинират.


"Има страшно много лекари, които боледуват. Мога да кажа, че техният процент е висок. Съсловието пострада много и това е факт", обяви тя. Според специалиста пациентът трябва да бъде информиран защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея.


Болшинството от нас, като медицински специалисти, получава информация за ваксината от това, което се случва в студиата.


д-р Гергана Николова,

общопрактикуващ лекар


Когато сме изправени пред един толкова сериозен проблем и пред отговорно решение - трябва да имаме цялата налична информация, за да я обсъждаме с пациентите, коментира д-р Николова.


Тя е на мнение, че приравняването на антигенните тестове към PCR изследванията ще доведе до висока заболеваемост. "Това е нормално. При направени 3000 PCR изследвания имаме поне още толкова антигенни, които в голям процент са положителни, но не влизат в системата", допълни лекарят.


За въведените противоепидемични мерки Николова посочи, че едва ли ще има лекар в страната или Европа, който да каже, че е съгласен те да се разпуснат. "След въвеждането на ограниченията у нас стигнахме до това, че нямаме покачване. Спряхме ръста. Нормално е да искаме да се задържат мерките, за да запазим човешкия живот", обясни тя.

Специалисти не очакват голяма промяна в картината с признаването на бързите тестове

При всички случаи, след признаването на антигенните тестове статистката ще се повиши, но едва ли случаите ще са взривоопасно много. Това каза пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Допълни, че комбинираните тестове за грип и коронавирус са налични, но може би все още е рано да се прилагат.


По думите й последното поколение антигенни тестове вече са с над 90% чувствителност. "Показват едно доста високо ниво, на което ние можем да се доверим", посочи тя. В понеделник здравният министър Костадин Ангелов обяви, че до седмица ще има решение резултатите от антигенните тестове също да бъдат официално признати.

"По-строгите мерки определено дадоха резултат. Те трябва да продължат, ако искаме трайно да тръгне надолу кривата на разпространението", смята проф. Христова. "Ваксината и да дойде скоро, тя ще иска време. Ще трябва да продължим да спазваме мерките", допълни тя.

Сачева: Нагласата е да има постепенно разхлабване на мерките

Коронавирусът в България: Ограниченията - между "премахнете ги" и "рано е" (хронология)

© Юлия Лазарова


Нямаме повод да сме големи оптимисти, обяви пред "Нова телевизия" социалният министър Деница Сачева в коментар на данните за заразените след като в края на ноември бяха затегнати мерките в страната с обещание тогава да бъдат разхлабени на 21 декември.


Обяви, че "са много крехки тенденциите" и че нагласата на повечето членове на кабинета е да започне поетапно отваряне на затворените със заповед на здравния министър обекти след 21 декември.


Обяви, че в момента се регистрират по около 1800 безработни всеки ден в бюрата по труда, което е спад спрямо 3 хил. на ден през ноември. Допълни, че през ноември безработицата е 6.7% като през декември се очаква да е по-висока. Официално без работа се водят 228 765 души или с 8 хил. повече спрямо началото на месеца.


В отговор на въпрос посочи, че мобилни екипи ще ваксинират желаещите, настанени в социални домове, които са около 15 хил. души. За тези от тях, които са с психични проблеми, решение ще вземе техният настойник или ако нямат такъв - директорът на заведението, а в някои случаи и кметът.


Целият разговор с нея гледайте тук.

Нидерландия въведе пълна карантина

Нидерландското правителство въвежда по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Те влизат в сила от полунощ на 15 декември, вторник, и ще бъдат валидни до 19 януари 2021 г..
Новите мерки включват затваряне на всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост, се вижда от съобщение, публикувано в Единния информационен портал.


При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Хага на следните телефони за връзка: 31 70 350 3051 и в извънработно време на тел.: 31 6 5744 8073.

Леко спада броят на настанените в болница

Установените нови случаи на зараза през последното денонощие са 2095 при направени 5 298 PCR теста или 39.54% от изследваните са се оказали заразени. Данните в Единния информационен портал не обхващат случаите на хора, установени чрез антигенни тестове.


Официално за оздравели за последните 24 часа системата отчита 1858 души като в този брой влизат освен изписаните от болници, но и тези, на които е изтекла 14-дневната карантина без да са изследвани допълнително.


Леко спада броят на настанените в болница и на тези в интензивни структури - 7 045 души, което е с близо 200 души по-малко от вчера, а в интензивни отделения са 580 от тях.


След няколко дни спад броят на починалите отново се върна на трицифрените си нива, на които се установи напоследък и за последното денонощие системата отчита 150 души, загубили живота си. Всички данни във вторник обаче отразяват и случаи от почивните дни, които не са били своевременно вкарани в Единния информационен портал.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK