Работна група ще обмисля промени при конвоирането след сигнала на съдия Мирослава Тодорова

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова разпореди проверка по случая, за който сигнализира съдия Мирослава Тодорова, а работна група ще предлага промени в законодателството за конвоирането.

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова разпореди проверка по случая, за който сигнализира съдия Мирослава Тодорова, а работна група ще предлага промени в законодателството за конвоирането.Министърът на правосъдието Десислава Ахладова разпореди да се създаде работна група, която да предложи нормативни изменения във връзка с режима на конвойната дейност и в срок до 1 месец да предложат конкретни законодателни промени.


Паралелно с работата на работната група тече проверка, след като миналата седмица съдия Мирослава Тодорова изпрати отворено писмо до министър Ахладова за неизпълнение на съдебно разпореждане - органите по съдебна охрана и изпълнение на наказанията са отказали да конвоират арестант за погребението на майка му. Случаят беше описан в открито писмо на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, която е била съдия - докладчик по делото. Целия му текст можете да прочетете тук.


Експертите от работната група трябва да вземат предвид анализа на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Вецев срещу България", изготвен от дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека", съобщиха от Министерството на правосъдието. Делото "Вецев срещу България" и решението по него се споменава и от съдия Тодорова като допълнително основание за мерки от страна на министерството.
В състава на работната група, оглавявана от заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, ще влязат представители на Главна дирекция "Охрана", Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Министерството на вътрешните работи и дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека".


Цялото писмо на съдия Тодорова и случая с арестанта, който не е бил конвоиран за погребението на майка си - четете тук.
Министър Ахладова разпореди проверка по случая - повече прочетете тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK