В София има външен пункт за ваксиниране срещу COVID-19

В София има външен пункт за ваксиниране срещу COVID-19

© Юлия ЛазароваВаксинационни фургони с кушетка и хладилник, информационни табели и две линейки. Така накратко изглежда специално обособеното пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) място, където ще се поставят ваксини срещу COVID-19. Засега е известно, че там ще се имунизират желаещите служители в системата на здравеопазването, които не работят в болници - зъболекари, фармацевти, общопрактикуващи лекари, лекари на самостоятелна практика. Ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) се очаква да пристигне в България в началото на 2021 г.


Медицинският персонал първи ще има достъп до имунизацията според плана на правителството за ваксиниране, а впоследствие в изнесените кабинети ще се ваксинират и други хора, обявиха здравните власти и кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на пункта.


"При необходимост от разкриването на подобни ваксинационни центрове имаме готовност да разкрием още два пред големи хранителни вериги в София", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му до края на седмицата трябва да е известно в другите региони (според плана за целите на ваксинирането страната е разделена на шест такива) дали, къде и колко подобни ваксинационни пунктове ще има.
"Ако се налага да бъдат създадени такива центрове, те ще бъдат създадени. Обикновено такъв тип се създават в големи населени места", обяви проф. Костадин Ангелов.


Директорът на СРЗИ Данчо Пенчев посочи, че се очаква ваксинирането на един човек да трае около 20 минути, а изнесеният ваксинационен пункт ще работи от 6.30 часа до 20.30 часа.


Кметът на София каза, че има място къде хората да изчакват, а оборудването под формата на палатки и фургони е било и досега налично и не е купувано специално за изнесените кабинети за ваксини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK