Лекарският съюз се помири със здравната каса и поиска мерките да бъдат удължени

Лекарският съюз се помири със здравната каса и поиска мерките да бъдат удължени


Представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават преговорите за подписването на Националния рамков договор за следващата година. Това се разбра след срещи днес, в които участваха премиерът Бойко Борисов, представители на Българския лекарски съюз и НЗОК, както и здравният министър проф. Костадин Ангелов. На брифинг след това бе обявено, че представител на Българския лекарски съюз ще влезе в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че излъченият представител ще настоява противоепидемичните мерки в страната да не се променят след 21 декември.


Разговорите днес са вследствие от отворено писмо от страна на лекарския съюз до Борисов от 4 декември. В него от съюза поискаха спешна среща с премиера и атакуваха поведението на представителите на здравната каса по време на преговорите за анекса към Националния рамков договор, който регулира издаването на направление за PCR тест от страна на общопрактикуващите лекари. В писмото лекарите заплашиха, че ще прекратят преговорите с НЗОК и няма да подпишат анекса за следващата година към рамковия договор 2020 - 2022 г.


"До края на годината трябва да приключим разговорите и да подпишем анекса. Ще провеждаме разговорите в Министерството на здравеопазването. Вероятно и ние носим своята отговорност как протичат разговорите. Решихме също така да има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб. Ще го изпратим там с настояване да не се облекчават мерките преди празниците във връзка с това, че не наблюдаваме броя на заболелите в болничните заведения. Всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система", каза на брифинга днес Иван Маджаров.
Tой добави, че ако не е бил задържан темпът на заетост на интензивните легла в страната, качеството на здравеопазването е щяло да падне, и призна, че в момента страдащите от заболявания извън коронавирус е трудно да бъдат лекувани.


Ако не задържим темпа, ще стигнем до решение на кого да се спре апаратът, за да интубира друг. Нека стиснем още малко зъби. Намаля лавината, която заливаше всички. Трябва да се има предвид, че ако 7000 човека са в болници, останалата част – 90-100 000 са по домовете си


д-р Иван Маджаров,

председател на Българския лекарски съюз


За оставане в сила на настоящите мерки се обяви и управителят на НЗОК д-р Петко Салчев, който препоръча мерките да са в сила минимум до края на празниците, които предстоят в първото десетдневие на януари.


От БЛС подкрепят идеята антигенните тестове да се приравнят към PCR тестовете, за което здравният министър говори вчера. От своя страна Ангелов обяви, че ако това бъде решено, НЗОК и "Информационно обслужване" ще започнат работа, за да могат общопрактикуващите лекари да издават направления и за антигенни тестове освен за PCR.


Здравният министър съобщи, че със задна дата - от 1 ноември, професионалистите по здравни грижи ще получат допълнително по 360 лв. месечно. За всички медици на първа линия са осигурени по 1000 лв. месечно и за следващата година, се разбра също днес.


Как възникна напрежението между БЛС и НЗОК


Публично напрежението между БЛС и НЗОК възникна в края на ноември, когато от съюза обясниха, че представителите на НЗОК са се държали високомерно по време на преговорите за анекс към Националния рамков договор, който да позволява личните лекари да издават електронни направления за PCR тест. От БЛС тогава обясниха, че ще искат оставки на хора от ръководството и специално на управителя на НЗОК. Подписването на анекса се забави и вместо от началото на ноември, какъвто ангажимент бяха поели от касата, електронни направления личните лекари могат да издават от началото на този месец.


На 4 декември от БЛС излязоха с отворено писмо, в което поискаха спешна среща с премиера. В него отново атакуваха поведението на представителите на здравната каса,


"По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния анекс към НРД 2020 - 2022 г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г., получавахме чисто административни отговори "пари няма", "това не зависи от нас". Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха", написаха тогава от Българския лекарски съюз


Лекарите тогава заявиха, че има вероятност да откажат да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат анекса към НРД 2020 - 2022 г.


Напрежение имаше и през миналата седмица, когато д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, обяви, че общопрактикуващите лекари не са получили допълнителните 1000 лева за ноември, а не се знае дали такива пари изобщо са предвидени за следващата година. По късно същият ден проблемът бе разрешен, а днес бе обявено. че и парите за следващата година са осигурени.


"Дневник" излъчи брифинга на живо.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK