Строителните предприемачи пишат до правосъдния министър срещу поредна кръпка в закон

Частна улица в кв. "Кръстова вада".

© Георги Кожухаров

Частна улица в кв. "Кръстова вада".Промени, които се готвят в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предизвикаха реакция от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Новите текстове търсят решение на проблема с т.нар. частни улици, както и с имоти в междублоковите пространства, особено характерен за София. Според предприемачите става въпрос за поредно прекрояване "на парче" на закона, по който работи строителният бранш.


В новите южни квартали улиците са прокарани върху частна земя, която общината трябва да отчужди или изкупи, иначе няма право да ги благоустроява. Цели квартали - "Витоша-ВЕЦ Симеоново, "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и др., са с лоша улична настилка и без тротоари, защото общината няма право да инвестира в частна собственост.


В посочените три квартала уличната площ за изкупуване е 180 дка, а цената е между 200 и 400 лева/кв.м. Само за там ще са нужни поне 50 млн.лева, а през тази година общината е заделила общо за отчуждаване 15 млн. лева.
Депутати от ГЕРБ и ВМРО ще узаконят практика на Столичната община


Депутатите Александър Ненков от ГЕРБ и Искрен Веселинов от ВМРО предложиха изменение в някои текстове на ЗУТ, с което се копира действащата практика в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община от няколко години - разрешение за строеж да се издава само ако улицата е общинска.


Това накара някои частни собственици да дарят на общината част от имота си, където минава улицата, за да получат строителното разрешение. Други продължават да чакат с години общината да изкупи частта от имота им, върху която минава улица, но тя не заделя достатъчно средства.


Целта на вносителите от ГЕРБ и ВМРО е да узаконят практиката на НАГ и тя да действа на национално ниво. Предложението вече бе одобрено на второ четене в началото на декември от водещата по темата парламентарна комисия по регионално развитие, строителство и благоустройство. То бе подкрепено и от представителите на МРРБ и ДНСК.


Единствено депутатът Любомир Бонев от БСП беше против, като защити правата на частните собственици. "Това означава, че ние като собственици не можем да си ползваме имота, защото общината не може да си изпълни задължението да отчужди", заяви той, цитиран от "Капитал".


Ето текстът на новосъздадената ал.16 на чл.148 от ЗУТ, предложен от депутатите Ненков и Веселинов, който бе приет от комисията, а най-вероятно ще бъде одобрен и от мнозинството в парламента:


"Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план (ПУП) по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпът до строежа".


Строителните предприемачи възразяват срещу нови текстове в ЗУТ


НАСП възразява срещу включването на новата ал.16 в чл.148, както и срещу други предложени изменения в ЗУТ.


"Разрешението за строеж се издава в условията на обвързана компетентност, когато са изпълнени условията по чл.148 ал.4 и ал.8. Предложената нова ал. 16 поставя издаването на този административен акт в условия на оперативна самостоятелност, тъй като прилагането на улична регулация е задължение на общината, която следва да изплати обезщетения по отчуждителните производства и да организира практическото изграждане на уличната мрежа", се посочва в отворено писмо на НАСП.


То е изпратено до министъра на правосъдието Десислава Ахладова, до Висшия адвокатски съвет и до главните архитекти на 24-те района в София НАСП изразява позицията си срещу промените "на парче" в ЗУТ. Това е основният законодателен акт, по който се строи в държавата, а е променян вече над 90 пъти, се посочва в писмото.


НАСП иска изцяло нов закон, а не кърпене на сегашния


"От години решение на проблемите се търси чрез промени на конкретни членове, което не дава резултат, защото проблемите в областта са принципни и за тяхното решаване трябват кардинални действия. По своята същност законът е неработещ, а гражданските протести при всяко ново законно строителство доказват, че недоверието към въведената регулация е огромно", заявяват строителните предприемачи.


Предложението на НАСП е да се изготви изцяло нов закон, който да регламентира изцяло отношенията в строителството с баланс между гражданския интерес и бизнеса. Асоциацията заявява, че подкрепя предложението на Камарата на архитектите в България за опростяване на процедурите и административната тежест чрез приемане на три изцяло нови закона - за регулиране на териториите, за проектирането и за строителството.


От НАСП предлагат в отвореното писмо свой вариант на промени в текстовете на ЗУТ, които се отнасят до гилдията на строителните предприемачи.


Строителството формира 15% от брутния вътрешен продукт на страната и на практика всяко пето семейство пряко или косвено се изхранва от работа в сектора, се посочва в отвореното писмо.


"Всички ние сме отговорни за това обществен оборот за милиарди левове да се управлява по един неработещ закон. Всички участници в процеса имаме отговорност за ситуацията, но е настъпил моментът да рестартираме системата и след анализ на натрупания негативен опит да създадем работещо и справедливо законодателство", предлага Асоциацията на строителните предприемачи.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Вместо да крадат за щяло и нещяло да си платят отчужденията.
  ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ОТ ГОДИНИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  А защо не се промени закона и да могат хората да си направят улиците върху частна земя и да си ги подържат сами? Естествено срещу намаление на местните данъци и такси. Очевидно е, че в случая никой не е доволен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Абе Общината да си им остави имотите и да им вдигне данъците!
  Трябва да се благоустрояват улиците които са освинени заради новото строителство и да се узакони паркирането в калта докато общината не бутне незаконни постройки за паркинги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  А защо не се промени закона и да могат хората да си направят улиците върху частна земя и да си ги подържат сами? Естествено срещу намаление на местните данъци и такси. Очевидно е, че в случая никой не е доволен.
  —цитат от коментар 2 на Тюфлекчия


  А Фандъкова да им носи сутрин кафе с кроасани и да се усмихва?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Какво искат, че не мога точно да разбера - на всеки, който има парцел някъде из къра, общината да е задължена да му изкупи част от него за 400 лв/кв.м. и да асфалтира, да построи канал, улично осветление, тротоар, и всичко каквото му е нужно, за да може той да строи и да продава на 1200 евро/кв.м.?
  Сори ама аз като данъкоплатец в тази община не съм съгласен.
  Като иска да строи и да печели, нека си предвиди как ще си плати инфраструктурата. Защо не поискат например таксата за разрешително за строеж да се вдигне толкова, че да покрива отчужденията и нужната нова инстратруктура? Който ще строи, той трябва да я плаща - няма да му я плащам аз я, дето в Кръстова Вада никога не съм стъпвал.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#5] от "Камен":

  Тези пари са включени в разрешението за строеж.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разрешение за строеж да се издава само, ако е осигурен достъп до строежа!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Това е въпрос на регулацията на имотите. По времето на ГЕРБ това не се правеше и се стигна до тук. Но пък здраво мажеха филиите и пълнеха шкафчетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " Предложената нова ал. 16 поставя издаването на този административен акт в условия на оперативна самостоятелност, тъй като прилагането на улична регулация е задължение на общината, която следва да изплати обезщетения по отчуждителните производства и да организира практическото изграждане на уличната мрежа", се посочва в отворено писмо на НАСП."

  И какво става ? Общината не си изпълнява задължението за отчуждение на въпросните частни улици в своя полза т.е тя си носи отговорността ! Някой реши да строи, но му се отказва разрешение за строеж, защото....не е дарил частния си терен на общината, дето не е благоволила преди това да я изкупи ! Без коментар.....

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 324 Любопитно

  А когато се прокара закона за реституция в реални граници, строителите мълчаха. Не можеха да предвидят какви бъркотии ще доведе реституция в реални граници - и на село, и в града?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  В посочените три квартала уличната площ за изкупуване е 180 дка, а цената е между 200 и 400 лева/кв.м. Само за там ще са нужни поне 50 млн.лева, а през тази година общината е заделила общо за отчуждаване 15 млн. лева.

  Брей, цените на м2 земя в крайните квартали на София са повече от два пъти по-скъпи от цените за земята в крайните квартали на Варшава. Да не сме минали поляците по БВП или по привлекателност за инвеститорите? Или е по-прозаичният отговор - Пак ще се краде.

 12. 12 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Аз не мога да разбера, във въпросните квартали всичко са били ниви. Защо при самата процедура по урегулиране на имотите не е отнето по 30% от тази нива за прилежаща инфраструктура? Така ако искаш да строиш даваш 30% от имота си за улици. Ако не искаш - никой не те кара на сила. Много са нагли тия “предприемачи”

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  В сферата на строителството общинините са мадам, а строителни откровено проституират. Сегашната ситуация устройва всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK