Заместничка на Гешев: Няма нужда от прокурор, който да разследва главния

Становището на прокуратурата е подписано от заместничката на Иван Гешев - Даниела Машева, която е и бивш член на Висшия съдебен съвет.

© Прокуратура на РБ

Становището на прокуратурата е подписано от заместничката на Иван Гешев - Даниела Машева, която е и бивш член на Висшия съдебен съвет.Не е необходимо да има специална фигура на прокурор, който да има правомощия да разследва главния - това е становището, подписано от заместничка на Иван Гешев - Даниела Машева, което прокуратурата е изпратила до Народното събрание по повод предложенията на ГЕРБ и Обединените патриоти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.


Според становището на прокуратурата, изпратено до депутатите, които утре ще разглеждат предложенията за промени на първо четене в правната комисия в парламента, и сегашната уредба дава възможност за провеждане на разследване срещу главния прокурор.


Машева се позовава и на решението на Конституционния съд от юли 2020 г. по въпроса за надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор, което е цитирано многократно и от самия Гешев.
"По време на проверка или разследване по сигнал срещу главния прокурор той запазва конституционното си положение на главен прокурор, но придобива и ново правно положение на проверявано по сигнала или разследвано лице. Негово задължение е на общо основание да понесе последиците от разследването или проверката, като то произтича от правилото "никой не може да бъде съдия сам на себе си", се посочва в становището на прокуратурата. (Пълния текст на становището четете тук)


Освен това сред тезите, изложени пред депутатите, е и тази, че всеки прокурор трябва да се подчинява само на закона, ако проверява главния прокурор, и в такива случаи не се прилага възможността за осъществяване на надзор и ръководство от страна на главния прокурор.


"При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая", твърди в становището Машева, която е и бивш член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


Сред аргументите срещу предложенията е и това, че главният прокурор няма право и не може да контролира решенията на обвинителите по отношение на което и да било лице, срещу което се извършват действия по служба.


"Прокурорите са подчинени само на закона. Същите са свободни съобразно вътрешното си убеждение да вземат решения, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор. Дори по линия на служебния контрол не би могло да се стигне до произнасяне на главния прокурор по преписки и дела срещу него предвид общата забрана за произнасяне за самия себе си и гаранциите за противодействие срещу подобни действия", твърди заместничката на Гешев.


В становището се посочва, че законодателят е този, който ще прецени дали е нужно да се създаде нова фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор. А ако това все пак се случи, Машева заявява, че прокуратурата ще организира дейността си изцяло в съответствие с промените в законодателството.


След провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, в началото на декември депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление.


Предлага се независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.
Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.


Още за предложенията - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK