Отново с COVID-19: може ли човек да е заразен за околните след преболедуване

Отново с COVID-19: може ли човек да е заразен за околните след преболедуване

© Associated PressНай-малко 85 хиляди българи са преболедували от COVID-19 от началото на епидемията в България през март досега - това показват данните на информационния портал за коронавируса, отчитащи излекуваните от болестта. Реално преболедувалите вероятно са в пъти повече - тъй като не всички със симптоми на COVID-19 се изследват, понеже много заразени не проявяват симптоми (т.е. не се разболяват), както и защото официалната статистика отчита само положителните, установени чрез PCR тестове, но не и чрез все по-разпространените бързи антигенни тестове.


Макар около SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) да продължава да има множество неизвестни, засега оздравяването дава относително спокойствие на хората, че в общия случай са защитени от повторно боледуване. Означава ли обаче това, че не могат да се заразят отново и да пренесат вируса до хората, с които общуват? Установеното от учените до момента показва, че заразяването от вече преболедувал човек не е невъзможно, така че оздравял съвсем не означава 100 процента безопасен за околните.


Повторното заразяване неизвестно


От месеци съществуват сведения за повторно разболяване от COVID-19, но масово е било невъзможно подобни данни да бъдат потвърдени, съобщава здравният институт към Масачузетския технологичен институт (MIT Medical) в САЩ. Причината за това е, че не е известно дали хората са имали нов положителен PCR резултат заради втора инфекция или защото тестът е засякъл остатъчен, незаразен генетичен материал от първата инфекция.
"При някои лица е установено, че вирусът е персистирал - останал е в тях за дълго време и след повторна реактивация симптомите на заболяването са се изявили отново. Такива случаи са ни извести от други вирусни заболявания", обясни в отговор на въпрос на "Дневник" молекулярният биолог в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ивайло Алексиев.


Известно е, че SARS-CoV-2 се променя с времето при предаването си от човек на човек. Процесът е съвсем обичаен за вирусите и се нарича мутация. В този смисъл дали човек е заразен с друг вариант на коронавируса и оттам да се извадят изводи за повторна инфекция, е възможно да се установи единствено с детайлно изследване на генетичните особености, т.нар. секвениране. "Това секвениране трябва да се направи обаче и за първия, и за втория вирус. Да се сравнят и да се види, че са различни", уточнява вирусологът проф. Радка Аргирова, като допълва, че е необходимо и двете проби да са съхранени.


В този смисъл изследването с PCR тест показва само, дали вирусът е наличен в организма (като се смята, че най-много 14 дни след началото на симптомите човек вече не е заразен за околните), но не и какви са генетичните му особености. "Щамът SARS-CoV-2 има досега описани 13 хил. варианта. Така че може човек да е заразен с друг вариант на вируса. Но това трябва да се докаже", обяснява проф. Аргирова, с уточнението, че не всички варианти на коронавируса оцеляват и успяват да се разпространят.


"Всичко зависи от това, дали е нов вариант на коронавируса, който наново е заразил човека или са някакви остатъци от стария", твърди вирусологът и казва, че е възможно при повторно заразяване човек да няма симптоми, но


"механически да пренесе вируса на друг човек, който няма антитела"


Специалистът припомня, че не всеки, който е преболедувал коронавируса, има антитела и затова тяхната липса или наличност също трябва да се докаже в лаборатория.


В България не е известно да се правят генетични изследвания, за да се установи реинфекция, но за вероятно повторно заразяване на четири служители на на Военномедицинска академия (ВМА) заговори преди седмици началникът на болницата и председател на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В единия от споменатите случаи човекът е бил с двустранна бронхопневмония през юни, а "повторното заразяване е осъществено в Хърватска есента, при което дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея", каза Мутафчийски с изричното уточнение, че болницата няма възможност да направи генетично изследване за потвърждаване на реинфекцията. По думите на генерала при двама от служителите клиничната картина е по-тежка в сравнение с разболяването месеци по-рано, а при другите двама симптомите са значително по-леки.


Заразен не означава болен


Не всеки заразен с коронавирус проявява симптоми (тоест се разболява), но всеки заразен предава заразата, като това важи и при първото инфектиране, както и при евентуално последващо. Случаят на доказано повторно безсимптомно заразяване, който се цитира от редица научни издания и медии, е на 33-годишен мъж, живеещ в Хонконг.


През март той е бил положителен за COVID-19 и имал симптоми - кашлица, сухо гърло, температура и главоболие. Възстановил се напълно, но в средата на август PCR тест потвърдил отново, че е заразен, като този път не е имал никакви симптоми. Според професора по имунобиология Акико Ивазаки, цитиран от "Тайм", такива случаи са обнадеждаващи, защото "въпреки че се е заразил, това е добър пример как имунитетът трябва да работи при човек".


"За съжаление все още не знаем какъв имунитет има човек, след като се възстанови от COVID-19, или колко време трае той", пише здравният институт към Масачузетския технологичен институт. В този контекст научното издание The Lancet през октомври съобщава за 25-годишен мъж от САЩ, при когото с повторното заразяване болестта е протекла по-тежко от първата и е трябвало мъжът да бъде приет в болница, за да бъде подпомогнато дишането му с кислород.


По-тревожно е за околните


В статия от средата на ноември Питсбъргският университет в САЩ съобщава, че е напълно възможно човек да се зарази повторно, дори и с един и същ вариант на коронавируса. Ако реинфекцията е със същия вариант, то е вероятно да е по-малко тежка заради имунния отговор на тялото, което е изградило антитела срещу вируса.

"Но рискът за вас в този случай е от второстепенна важност. По-тревожно е някой да се зарази със същия вариант, да не се разболее, но все пак да е заразен за околните. Това е огромен проблем за общественото здраве", пише в публикацията на университета.
Здравният институт към Масачузетския технологичен институт обобщава, че наскоро учените са документирали четири случая на повторно заразяване, които недвусмислено показват, че то е възможно.


Последните доклади са за двама служители в здравната система в Индия, които за втори път са дали положителни проби, съответно три и четири месеца след първата инфекция. Те не са имали симптоми нито първия, нито втория път, но притеснителното е, че и двамата са имали по-високи нива на вируса при повторното заразяване. Това означава, че въпреки че са безсимптомни, те е вероятно да са били по-заразни и по способни да разпространяват вируса при повторното заразяване.


Отново: всичко опира до ваксината


Темата за имунитета след зараза с коронавирус е актуална още от пролетта, особено в контекста на ефективността на разработваните ваксини. Затова учените, включително и българските здравни власти, подчертават многократно важността на ваксините за общностите - тъй като те могат да предпазят от (тежко) разболяване отделния имунизиран индивид, но това не означава, че ако ваксиниран човек е заразен, не може да предаде инфекцията на други, които (вече) нямат имунитет или не са ваксинирани.


В статия на "Ню Йорк таймс" се съобщава, че в изпитанията на ваксините си "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и "Модерна" (Moderna) са проследили единствено колко ваксинирани хора са се разболели от COVID-19, а това оставя отворена възможността някои от имунизираните да се заразят, без да развият симптоми, и така "тихо да разпространяват вируса, особено ако са в близък контакт с други хора, без да носят маски".


Според вирусолога проф. Радка Аргирова след създаването на ваксина SARS-CoV-2 "вече няма шанс повече", защото предавайки се от човек на човек, вирусът е претърпял много изменения, които науката е взела предвид. "Оттук насетне всякакви вариации, които вирусът неминуемо претърпява, няма да останат стабилни и да повлияят нито върху неговата патогенност (възможност да причинява разболяване - бел. авт.), нито върху неговото разпространение, нито върху въздействието ваксините. Това е просто част от закона на еволюционната вирусология", казва проф. Аргирова в интервю пред БНР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  И докторите си противоречат по въпроса.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Любопитно

  Мое и ще мое!Експериментът продължава.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 248 Неутрално

  "Установеното от учените до момента показва, че заразяването от вече преболедувал човек не е невъзможно, така че оздравял съвсем не означава 100 процента безопасен за околните."
  Затова предлагам да започнат да се изграждат концлагери и незабавно преболедувалите да се затворят там. КАЗАХ

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Абсолютно цялата статия е посторена на база на предположения, без статистика и доказателства и не дава никакви отговори.

 5. 5 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Най-общо казано биологията не е точна наука. Не винаги 1+1 прави 2. По някога прави 3, по някога 1. Като пример вземи антибиотиците. Използването на два антибиотика едновременно по някога подсилват действието един на друг и 1+1 прави 3, но по някога си пречат взаимно и 1+1 прави 1 или 0.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Абсолютно цялата статия е посторена на база на предположения, без статистика и доказателства и не дава никакви отговори.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Началото постави СЗО, която в началото препоръча да не се правят аутопсии на починалите от Ковид 10!

  Нов вирус, нова болест, а как без аутопсии да се открият последствията? Как да се разработват лекартва или ваксини, ако не се познава врагът?

  Като знаем кой е основния спонсор на СЗО, като знаем как от години Бил Гейтс инвестира във ваксини, някак си извдите се налагат от само себе си!

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Как върхушката на герб и "патриотите" управляват кризата с Ковид-19:
  БТВ - 16.12.2020 г. "Родилка обиколи 4 болници в три града преди да бъде приета"
  Градовете са Стара Загора, Ямбол и Бургас...
  Герб е бедствие за страната ни!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Ставаш в 6.30 и вече 4 статии от 5 са за короната. Айсектир. Спирам да чета и сайтове. Мислих че да спра тв е достатъчно ама то зорлян ти го набиват

 9. 9 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  На гениалните лаици, които знаят всичко и отричат всичко им придлагам да не търсят лекарска помощ като се разболеят. А като се разболеят да не плюят по лекарите, че немогат да им помогнат.

  Когато Пастьор помагал на едини селяни във Франция за борбата против болест по копринените гъсеници, те не изпълнявали препоръките му и го изгонили, като хвърляли камани по него. Когато го повикали отново и той им решил пролема, те го изпратили с почести. Тогава той извадил един от каъните, които те хвърляли по него и им го е подарил.

  За съжаление неуките и самоуверени наглеци са точно такива. И да знаете, лекарите са дали клетва да помагат, не да се самоубиват.

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  В България сме по- напред от останалия свят ! Тук според Кунчев,Мунчев и Сие има една магическа ,решаваща " Още една седмица " мерки ,която изкоренява всички проблеми.Та и с повторното заразяване е така - стоиш " още една седмица" гърбосложен на дивана и няма да се превърнеш в убиец за околните .Вива Кунчев ,Мунчев и Сие !

 11. 11 Профил на not01648118
  not01648118
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абсолютно нищо не знаят за тоя вирус, а май и за вирусите по принцип, както и за предпазването от тях. Колко месеца всички световни "специалисти" ни повтаряха, че маските не пазели и да сме си миели ръцете само - сега вече пазят, а пък заразяването чрез докосване било малко вероятно. Тотален хаос ще е и около ваксините, за които тепърва ще излизат странични ефекти, срок на действие и пр. и пр. Много правилно, че мнозинството граждани вече не верват на никой.

 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":

  Ех, човче! как да я приемат, като цяла болница е пламнала с вируса, че даже и персонала. В същото време те искат да и помогнат, като ѝ търсят подходящо място. Кой ще изгони родилка? Как не ви е срам, бе? Вината не е в болниците и лекарите.

 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Не всички, които са прекарали ковид 19 са заразни, но както при всички вирусни и бактериални инфекции може да има здрави заразоносители. Така е с инфекциозната мононуклеоза (болестта на целувката), с хепатит А, с хепатит Б, с хепатит С, със салмонелозата, с дизентерията - амебна и бактериална, коремния тиф и...и... и и.Докато при повечето хронични заразоносители заразоносителството може да бъде лесно доказано, то при ковид 19 в повечето случаи няма антитела, няма кръвен ПСР тест за доказването и, не се изследва храчка, защото повечето не кашлят и не отделят системно храчки, т.е. при контакт с болен преболедувал от ковид 19 винаги трябва да имаме едно на ум.

 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 873 Весело

  "От месеци съществуват сведения за повторно разболяване от COVID-19, но масово е било невъзможно подобни данни да бъдат потвърдени, съобщава здравният институт към Масачузетския технологичен институт (MIT Medical) в САЩ. Причината за това е, че не е известно дали хората са имали нов положителен PCR резултат заради втора инфекция или защото тестът е засякъл остатъчен, незаразен генетичен материал от първата инфекция."

  Тези учени от МТИ като са толкова невежи и прости, да вземат да попрочетат в бг.мама и други подобни сайтове кое как е да не се излагат повече като се изказват неподготвени. Там всичко е ясно, точно, доказано и препотвърдено от комшийката и познатата на една позната.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dariya Koleva":
  Не знам какъв вирус е направил нефункциониращ умствения Ви апарат - Бил Гейтс при чем?
  Най-вероятно комуноиден вирус - аутопсията ще покаже - лекарите да се подготвят за ужаси и нечистотии!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":
  "И докторите си противоречат по въпроса. "

  Особено когато думите им се оценяват човек без специално образование.

  подпис
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  До коментар [#14] от "tokkay":
  "Тези учени от МТИ като са толкова невежи и прости, да вземат да попрочетат в бг.мама и други подобни сайтове"

  Фесбук академия

  подпис
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Да.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Весело

  Някога хисарските бани бяха много посещавани от мюсюлмани. Градът беше пълен с жени със забрадки. Местен лекар обясняваше това с отношението на мюсюлманите към медицината:
  Те никога не ходели на лекар а само на хисарските минерални бани.
  Едва когато стигне до умирачка стигат до лекар, но толкова късно, че скоро умират.
  Длед това роднините в един глес повтарят. Ето на, от лекари полза няма.

  подпис
 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Съседи, младо семейство, на по 28-30години със съвсем мъничко детенце.
  Майката си го кърми.
  Мъжът се разболява от Ковид. Изкарва средно тежко болестта на същото легло, на което лежи и майката с детето.
  На майката, както и на детето, им няма нищо, тестовете им са отрицателни.
  Как е възможно това чудо?
  Моето предположение е, че в кърмата има вещества, предпазващи като природен щит и майката, и детето от болестта.
  Ако това предположение се потвърди, ето едно средство, при това природно!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "...но това не означава, че ако ваксиниран човек е заразен, не може да предаде инфекцията на други, които (вече) нямат имунитет или не са ваксинирани...


  Това значи, че ВАКСИНИТЕ НЕ РАБОТЯТ за спиране разпространението на болестта?

  Интересно признание.

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Щамът SARS-CoV-2 има досега описани 13 хил. варианта
  —цитат от коментар 0 на др Аргирова


  Значи нам ше требат 13.000 ваксини. Добре е още отсега да се поръчат.

 23. 23 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#5] от "У Чен":

  Биологията е точна наука защото стъпва на химията. Просто 90% от човешкия организъм е мистерия.

  Медицината е неточната наука. Дори не е наука изобщо.

  Медицината сравнена с Биологията е като автомонтьор сравнен с конструктор на автомобили.

  Единият следва инструкции, другият дефинира инструкции. Затова и не винаги лекарите са от най-умните.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Когато вирусният товар е голям, нищо чудно да има повторно заразяване, докато имунитета се пребори. Санитарните мерки и дезинфекции трябва да се прилагат, независимо от наличието на имунитет.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на lee56696794
  lee56696794
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Не е изолиран случай. Жена ми прекара Ковид, не се е изолирала по никакъв начин. Нито аз, нито сина ни се разболяхме, освен, ако не приемем, че и двамата сме прекарали напълно безсимптомно, което обаче малко ме съмнява.

 26. 26 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ставаш в 6.30 и вече 4 статии от 5 са за короната. Айсектир. Спирам да чета и сайтове. Мислих че да спра тв е достатъчно ама то зорлян ти го набиват
  —цитат от коментар 8 на b0b069


  Сега зора е да се продадат ваксините. Никой не кълве. Дори медиците ги отсвириха и не желаят да имат нищо общо с зле тестваните продукти на Pfizer и Astra.

  А те завалиите са затворили пари за разработка и ако не се продадат ще има ядосани акционери.

 27. 27 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ... както обикновено, нищо не разбрахме. Може ли, не може ли... Като преболедува човек какво да прави? Да се среща ли, да не се ли среща с близките си ...? Аман вече от противоречива информация.

 28. 28 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":Не е изолиран случай. Жена ми прекара Ковид, не се е изолирала по никакъв начин. Нито аз, нито сина ни се разболяхме, освен, ако не приемем, че и двамата сме прекарали напълно безсимптомно, което обаче малко ме съмнява.
  —цитат от коментар 25 на lee56696794


  Предполагам, че така или иначе ви е известно това, но направете си тест за антитела. Но май трябва да мине известно време.

 29. 29 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От няколко дни вървят целенасочени статии, които ни обясняват как прекарали болестта хора, могат да се заразят отново. Изходът според тези статии е масовото ваксиниране на кантар, независимо дали си прекарал вируса или не. Нека да приемем твърдението за повторно заразяване за 100% вярно. Това, което масата експерти в тези статии не обясняват е как точно имунитета от ваксинирането ще е по-дълготраен от естествения имунитет? Много ми е интересно да разбера отговора на този въпрос. Междувременно вирусът премина през доста хора и обхвата за ваксиниране пада с всеки изминал ден, а има планове за производство на милиарди дози ваксини. Каквото и да си говорим, става дума за пари, за много пари...

 30. 30 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#29] от "dxd41539708":

  Ами виж поста ми с номер 21. Значи те самите признават, че ваксините не дават имунитет срещу болестта.

  Но в същото време естественият имунитет не работел и само ваксина била решението.

  Нагло мъч?!?!

 31. 31 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#20] от "Торбеш":

  Не е от кърмата. Жена ми го изкара, аз спях до нея и теста ми също беше отрицателен - 10 дни след като и се появиха първите симптоми.

 32. 32 Профил на johnwick
  johnwick
  Рейтинг: 9 Неутрално

  А като се разболеят да не плюят по лекарите, че немогат да им помогнат.
  —цитат от коментар 9 на evtimvz


  А те понеже лекарите МНОГО ПОМОГНАХА в тази пандемия. През 5 минути си сменяха мнението, лекарство така и не беше открито.

  Починаха милиони, другите оцеляха благодарение на имунните си системи.

  Сега пак да "вярваме" на "лекарите", че само ваксината е решението?

  А не чакай, дори и те не искат да имат общо с тази "ваксина". Защотака?

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  В България не е известно да се правят генетични изследвания, за да се установи реинфекция, но за вероятно повторно заразяване на четири служители на на Военномедицинска академия (ВМА) заговори преди седмици началникът на болницата и председател на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В единия от споменатите случаи човекът е бил с двустранна бронхопневмония през юни, а "повторното заразяване е осъществено в Хърватска есента, при което дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея", каза Мутафчийски с изричното уточнение, че болницата няма възможност да направи генетично изследване за потвърждаване на реинфекцията. По думите на генерала при двама от служителите клиничната картина е по-тежка в сравнение с разболяването месеци по-рано, а при другите двама симптомите са значително по-леки.
  ------------------
  това не е добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Аре пак се почна, тоя ластик ще се скъса от опъване,,

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Пак откриват топлата вода. Изградения имунитет след преболедуване или ваксинация просто означава, че последващо заразяване ще протече по-леко. Естествено че човек пак може да бъде заразен, вероятно по-слабо, но все пак Заразен. И какво от това? Така е с повечето болести.

 37. 37 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  "За съжаление все още не знаем какъв имунитет има човек, след като се възстанови от COVID-19, или колко време трае той"

  Иначе- ръгай ваксините пък...ще видим.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  Пак откриват топлата вода. Изградения имунитет след преболедуване или ваксинация просто означава, че последващо заразяване ще протече по-леко. Естествено че човек пак може да бъде заразен, вероятно по-слабо, но все пак Заразен. И какво от това? Така е с повечето болести.
  —цитат от коментар 36 на petiopit


  Да но много от горепишещите се надпреварват да обясняват, че не е вярно. То ако не беше вярно нямаше да има туберкулозна болница на пъпа на София...нали всички имат БЦЖ? Ама дай им дъвка на масите да дъвчат.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що за глупаво пропагандно писание на та толкова много нива?

  Златинче, от бакйо си да знаеш Имунитета НЕ Е само антитела драга моя. Има и клетки убийци и други хватки. И както се оказва в подлените години, те са дори по-важни от антителата.

  А ти си удари и 1000 вакисини, ако нямаш имунна система си пътник пука му на вируса на рецепторите. Пък колко създават антитела и са безопасни тея ваксини е друг въпрос който дъвечм от месеци.

  И като цяло изобщо как си представяш да няма естествен траен имунитет, но да има изкуствен, чрез ваксина?

  Стига лъгахте хората бе!

 41. 41 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе- ръгай ваксините пък...ще видим.
  —цитат от коментар 37 на Enter_K


  Хехе. Или както е казал автора, за една ваксина не е важно да бъде работеща, важното е да бъде купена.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Златинче, към фарма мафията (Пабло Ескубар ряпа да яде) не е ли време да включим и мафията с белите престилки?

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Айде пак почнаха да плашат, а ние вече не знаем, от кого да се пазим.

 44. 44 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Златинче, към фарма мафията (Пабло Ескубар ряпа да яде) не е ли време да включим и мафията с белите престилки?
  —цитат от коментар 42 на historama


  Изместиха ни брадчед. Пардю фарма в САЩ заля пазара с оксиконтин а китайците с фентанил. Не се харчат коката и тревата като едно време!

 45. 45 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#32:"johnwick"][/quote]

  Светът се раздели на две, търгаши на страх, а всички останали са конспиратори.
  Или вярваш/купуваш или не вярваш/не кукуваш.
  Слагаш бяла престилка, статоскоп на врата, нищо че си от друга специалност и продаваш.
  Щом палтените от нас държавни БНТ и БНР, все още говорят за ИЗЛЕКУВАНИ вместо ОЗДРАВЕЛИ,. явно и тях някой ги черпи. Национална телевизия ме праща в чужда частна компания Фейсбук „за повече информация“ . Зукърбърг ли им плаща?
  Повечето хора не знаят, каква е връзката на Бил Гейтс със световното ваксиностроене.

 46. 46 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето хора не знаят, каква е връзката на Бил Гейтс със световното ваксиностроене.
  —цитат от коментар 45 на crq18506084


  Вчера пуснах линк към страница на СЗО с данни за това кой и как ги финансира. Най-големият донор (след САЩ) беше Бил Гейтс и две негови ваксерски фондации. Също беше интересно, че бюджета на СЗО отново се харчеше на 50-60% за само ваксиниране, а не е като да липсват други болести.

  Набиха ми хиляда минуса.

  Извода е или реалността много боли и хората са рядко тъпи или манипулацията/конспирацията е жестока и се плаща за фалшиви мнения по форумите от някого.

  Който разбрал, разбрал.

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Това е “новото нормално”. Болен, здрав, със симптоми или без, човек трябва постоянно да се чувства виновен а околните да го приемат като биологично оръжие щото “никога не знаеш”, може евентуално нещо. Хората са уплашени един от друг отделно им се вменява вина че са много опасни за другите и едва ли не са виновни че живеят. Първородния християнски грях пасти да яде пред коронаистерията.

 48. 48 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#12] от "evtimvz":

  Огромната грешка бе,че във всяка болница направиха ковид- отделения. Трябваше 1-2 в големите областни градове, по-големите населени места да бъдат само за ковид, а в другите да си върви по план и другото лекувано. То ъкъла да бе да можеш го сипеш с кофа и фуния, че нещата да се получат.

 49. 49 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 962 Неутрално

  С фалшивия вирус нищо няма никаква логика и може всичко, каквото им хрумне!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 50. 50 Профил на inf51696739
  inf51696739
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Циатат: Повторното заразяване неизвестно

  Но това не пречи да изпишем статия от 3000 думи по темата. Водеща до един единствен извод ваксини, ваксини, ваксини!

  Журналисти сър! Платените слуги на корпорациите.

 51. 51 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 59 Неутрално

  А някой да ме пита, ама моля, дали ми дреме за околните?

  Хич ми са през.

 52. 52 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Златинче, към фарма мафията (Пабло Ескубар ряпа да яде) не е ли време да включим и мафията с белите престилки?
  —цитат от коментар 42 на historama


  и Огнян Донев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK