На живо

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)


След съвещание при премиера министърът на здравеопазването и националният оперативен щаб предложиха удължаване на ограниченията до 31 януари, като изключения се правят за учениците в начален курс, детските градини и яслите. Ще бъдат отворени също кината, музеите и галериите. Решение се чака в четвъртък.


Днес правителството отпусна близо 100 млн. лв за болници, 16 млн. лв. за общините и със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" - за бизнеса. Кабинетът също гласува издаването на електронни направления и рецепти.


Новозаразените за последното денонощие са 2743 - над 35% от изследваните с PCR тест. Излекуваните през последните 24 часа са повече от 2300. В болница остават 6977 пациенти, 582 от тях - в интензивно отделение.
"Дневник" проследи развитието на ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.

Ателиетата за химическо чистене също искат да работят

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Асоциацията на химическото почистване в България недоумява защо не се разрешава ателиетата на нейните членове, разположени в моловете, да работят. В затворените търговски центрове продължават да извършват дейност салоните на мобилните оператори, банките, застрахователните дружества, аптеките.


В цяла Европа всички ателиета са призвани да работят дори и при най-строгите противоепидемични мерки. Те са в предните редици в действията на правителствата за справяне с пандемията. В съобщенията от последните дни за въведените по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на вируса, както в Германия така и в Нидерландия, ателиетата за химическо чистене са в групата от първа необходимост, заедно с хранителни магазини, аптеки и дрогерии, се казва в откритото писмо на асоциацията.


В него се подчертава, че работещите ателиета на практика помагат в борбата срещу разпространението на
вируса, като спомагат за поддържането на висока хигиена.

Има опасност белодробната болница във Велико Търново, където са разкрити близо 30 легла за лечение на пациенти с тежка форма на COVID-19, да затвори през януари заради липса на специалисти, каза за БТА управителят й д-р Стела Денчева.


Кризата в лечебното заведение е започнала през ноември, когато 50 процента от специалистите започват да подават молби за напускане, поради голямата натовареност. В момента двама от медиците са в болнични и това допълнително натоварва графика за дежурствата. В разгара на кризата тримата лекари, останали да работят в болницата, и медицинските специалисти обслужват пациентите в разкритото ковидотделение, както и настанените с хронични белодробни заболявания.


Преди два месеца ръководството на специализираното лечебно заведение е уведомило Министерството на здравеопазването, РЗИ, БЛС, община Велико Търново за тревожната ситуация. Проведени са разговори с лекари от доболничната помощ, с ръководствата на медицински университети, обявени са добри възнаграждения за нощно и дневно дежурство, но желаещи да се включат в работата за справяне с кризата няма

Родилка е била върната от три болници в Ямбол и Стара Загора заради пандемията. След седемчасово пътуване детето се родило в бургаска болница, съобщи Би Ти Ви.


Оказало се, че в Ямбол АГ отделението е затворено заради заразени медици, без на бъдещата пациентка да е дадена тази информация. Наблюдаващият лекар препоръчал жената да бъде закарана в Стара Загора или Бургас. Университетската болница в Стара Загора и болница "Тракия" не я приели. Така се стигнало до пътуване до Бургас, където се родило здраво момче. В болница "Тракия" тече проверка, а служителят, върнал пациентката, е освободен, информира телевизията.

До момента в Министерството на туризма са постъпили 32 заявления за субсидията от 35 евро на турист, дошъл в България с чартърен полет с поне 100 места. Това обяви министърът на туризма Марияна Николова пред депутатите от ресорната комисия в отговор на актуални въпроси. Тя посочва, цитирана от пресцентъра си, че тепърва ще се разбере кои от кандидатите са одобрени. "Правителството осигури 55 млн. лв. за настоящата и за следващата година, като мярката е разчетена за 400 хил. туристи за двете години и вярвам, че при благоприятни епидемични условия тези пътувания ще се осъществят", обявява Николова.


Съобщава, че от мярката 60/40, която според управляващите за туризма се получава 80/20, е допринесла за запазването на 24 575 работни места в туризма, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта като досега общо 1700 фирми и самонаети са се възползвали от нея. По схемите на Министерството на икономиката предприятия от секторите ресторантьорство и хотелиерство до този момент са кандидатствали и получили 23 млн. лв., обявява тя.

От 21 декември НАП ще приема заявления от затворените бизнеси

Лъчезар Борисов

© Юлия Лазарова

Лъчезар Борисов


От 21 декември през сайта на НАП изцяло по електронен път засегнатите от заповедите на здравния министър фирми от ноември ще могат да кандидатстват за подкрепа. Тя е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г., се разбра на съвместен брифинг на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на ръководството на НАП.


Бизнесът ще има 2 седмици да подаде заявление, като НАП ще направи счетоводна и ако се налага на място проверка и след това отново по електронен път ще отговори на кандидатите дали са одобрени. Максималната сума по тази линия ще е 150 хил. лв. като кандидатите може да се били получатели и на помощ по други държавни мерки стига да не представят и сега разходи, за които вече са били компенсирани. Плащането на сумите на одобрените кандидати ще започне след като Европейската комисия одобри мярката. Причината за това е, че за тази помощ се отделят 156 млн. лв. по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това стана с решение на правителството от днес.


Подробности четете тук.

Правителството одобри допълнителни трансфери за 2020 г. по бюджетите на общините в общ размер 15.9 млн. лв., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. От тях 15 млн. лв. са за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, въведени със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, и за преодоляване на последиците от пандемията, съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Предвижда се също кината, музеите, галериите и театрите да отворят от 1 януари. Мерките се въвеждат със заповед на здравния министър.


Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на кабинета. Миналата седмица премиерът изиска от щаба да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

Изключение от разписаните мерки:
учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари
отваряне на детските градини и яслите от 4 януари
от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина и театрите, като работят при капацитет от 30%
от 22 декември местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости
на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.


Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията. "Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", каза той.


Подробности четете тук.

Изслушване на Костадин Ангелов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация БХРА e потърсила съдействие чрез европейската аналогична организация ХОТРЕК за разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за разсрочване на кредитите в туризма за срок от 5 години.


БХРА посочва, че въпреки разговорите с асоциацията на банките в България разсрочване е получено за максимум 1 г., а очакването е кризата в бранша да продължи 4-5 г. Освен това нови заеми на бранша не се отпускат. Затова и от БХРА разчитат на помощта на ХОТРЕК, за да се предвиди разсрочване на банковите заеми за туризма на европейско ниво за срок до 5 години при изгодни лихвени проценти, така че бизнесът да има възможност да защити направените инвестиции, да остане конкурентноспособен и да запази служителите си, се казва в писмото до ХОТРЕК. Финансовите институции също нямат полза от това хотели и ресторанти да имат затруднения, допълват от асоциацията.

Служители на социален дом са настанени във фургони

Община Камено изгради два временни лагера за настаняване на служители от Дома за лица с умствена изостаналост в Русокастро, след като в социалното заведение беше установено огнище на коронавирус. Заразени са 67 души - потребители и персонал.


12 служители от дома са настанени в шест специални фургона, разположени в двора на детската градина в Русокастро, съобщи пред БНР кметът на общината Жельо Вардунски. "Ние направихме нещо като два лагера за хора, които са с COVID и за хора, които са без COVID. Решихме това тук да го направим с щаба, защото така или иначе тези хора трябваше да ги изкараме от дома. Те бяха от петък там. Някои от тях нямаше къде да отидат, в смисъл такъв нямаше как да се изолират в къщи и можеха да създадат опасност за близките си", обясни кметът.


Във фургоните има осигурени всички необходими условия за живеене, храна за служителите се доставя от домашния патронаж. В дома днес няма нови констатирани случаи на коронавирус като се спазват предписанията на РЗИ.

В третата седмица след влезлите в сила на 27 ноември актуални противоепидемични мерки правителството окончателно реши как да финансира фирми, чиито бизнес е затворен. Премиерът Бойко Борисов обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че това ще стане със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност".


Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите ще обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки. С 56 милиона лева пък ще бъде подпомогнат туристическият бранш.


Подробности четете тук.

Натискът към личните лекари е намалял

"Противоепидемичните мерки малко закъсняха, но работят". Това заяви тази сутрин пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.


Според него като резултат от мерките, се е стигнало до траен спад на заболеваемостта и намаляване на натиска към общопрактикуващите лекари. Той е убеден, че не трябва да се стига до разхлабване на мерките, защото натискът към лечебните заведения не е намалял значително и "в София почти никъде не се намират места в болниците". Миндов смята, че ако мерките останат същите и хората ги спазват, около Коледа може да има повече свободни легла в лечебните заведения.


Вижте подробности тук.

На заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса вчера е взето решение да бъдат изплатени по 360 лв. за месеците ноември и декември 2020 г. на всеки професионалист по здравни грижи, който е работил на първа линия по повод COVID -19 в първичната извънболнична медицинска помощ, съобщиха от касата.

Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че мерките на правителството в помощ на засегнатите от епидемията бизнеси, трябва да се прилагат и за авиационната индустрия и за всички бизнеси, чиито приходи рязко се свиват. Допълват, че спадът в приходите спрямо съответния месец на предходната година е по-обективен критерий при отпускането на държавна помощ от това дали дейността на предприятие е преустановена с акт на държавен орган.


Напомнят, че Еврокомисията от 13 октомври позволи държавна помощ за непокритите фиксирани разходи до 90 % за микро и малки, до 70 % за средни и големи предприятия при спад на продажбите с най-малко 30 на сто.


Ние предлагаме с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес, допълва организацията. Предлагат подкрепата да е за 150 млн. лв. и да е за последното тримесечие на годината като парите да са от планирания дефицит с последната актуализация на бюджета.

При изключителни мерки за безопасност и стриктни противоепидемични мерки от 19 декември ще бъде достъпна по-голямата част от ски зона Пампорово, съобщават от курорта. Посочват, че от няколко месеца тече сериозна подготовка за сезона с всичките му условности, а от дружеството "Пампорово"АД гарантират, че ще направят всичко необходимо за здравето и сигурността на клиентите си през целия сезон. Обявяват, че снежните условия в курорта са добри за средата на декември, а освен това от края на ноември метеорологичните условия са позволили да се произвежда и изкуствен сняг.


До 27 декември и лифт картите са на промоционални цени. Заради втората вълна на пандемията в курортите не очакват чуждестранни туристи тази зима и ще разчитат на българи. (Повече по темата четете тук)


Все още обаче не е известно дали след 21 декември ще бъде разрешено на заведенията да отворят. Междувременно хотелите имат право само да сервират храна по стаите.

Кабинетът отпусна 100 млн. лв. за болниците

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Министерския съвет


Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за болниците, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.


„Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората"


Бойко Борисов, премиер


По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на
българските граждани.


"Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия", обърна се премиерът Борисов към лекарите.

Кабинетът гласува издаването на електронни направления и рецепти

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. "С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.


Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза значение на регламентираното издаване на електронни направления и рецепти в настоящата ситуация, при която извършването на физикален преглед е затруднено. "Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК", уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Много хора с положителни антигенни тестове са на улицата

Намаляват желаещите да си правят PCR тестове. Хората вече не искат да правят тези изследвания, откакто антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.


"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. /.../ PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза д-р Чобанова.


Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи тя. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.


Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.
"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", заяви лекарят.

При нежелани реакции след ваксинацията за COVID-19 има няколко казуса за това кой понася отговорност. "Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата", обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред Би Ти Ви.


Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и поясни, че е мит, че не може да бъде съдена фармацевтична компания.


Тя добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Столичната здравна инспекция готова да започне ваксинацията

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Юлия Лазарова


Столичната Регионална здравна инспекция е в готовност да започне първата фаза на ваксинацията срещу COVID-19, когато дойде първата партида ваксини. Вчера пред СРЗИ бяха монтирани фургони и палатки, в които ще се имунизират служителите на първа линия. "Процесът е така организиран, че да можем оптимално да обслужим първа фаза на плана и да обхванем с имунизация желаещите медицински специалисти на територията на София", обясни доц. Лили Маринова от СРЗИ пред Би Ти Ви.


Палатката през здравната инспекция ще бъде отоплена и ще се използва за чакалня. Осигурена е нужната дистанция между чакащите. След това всеки от тях ще бъде ваксиниран в специален фургон, където има медицински екип. "Процесът е така организиран, че да се запази хладилната верига за съхранение на ваксините. Те няма да се съхраняват тук на минус 70 градуса. Това ще става в един централен фризер в централната сграда на столичното РЗИ", обясни Маринова.


Във фургоните пред СРЗИ ще могат да се ваксинират по около 80 души дневно, което означава, че са всеки от тях са предвидени около 20 минути. "Първата фаза ще стартира в началото на 2021 г., когато дойдат първите ваксини. Предвидено е да се имунизират медицинските специалисти на територията на София – фармацевти, лични лекари, стоматолози и други. Втората фаза ще обслужи потребителите на социалните услуги, които имат нужда от медицинско обслужване", обясни Маринова.

Икономически няма смисъл да се ваксинира вече преболедувал коронавируса. Това мнение изрази пулмолога Александър Симидчиев пред Би Ти Ви. Той обаче подчерта, че от медицинска гледна точка е нужно всеки, който желае, да бъде ваксиниран.


"Имаме полярни позиции в обществото за ваксината. Аз лично ще се ваксинирам. Не съм сигурен обаче дали това е нужно при вече преболедували. Когато се ваксинира човек, който вече е изградил имунитет, може да се каже, че тази доза от икономическа гледна точка е изгубена, защото може да спаси човек", каза Симидчиев.

България в момента е в траен спад на заболеваемостта, но мерките трябва да се запазят - това заяви пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Намалял е натискът към общопрактикуващите лекари, но въпреки това мерките трябва да се запазят, тъй като все още има проблем при хоспитализацията заради липса на свободни легла. Иска се време, за да намалее натискът и към болниците, където лечението продължава 18-20 дни, допълни той.


По думите му България смъртността е около 3.2%, при 2.2 в световен мащаб. Ваксинацията ще даде надежда в сектора, смята д-р Миндов.

Статистиката за вчера

2743 нови случая на заразени отчита Единният информационен портал днес при направени 7737 PCR теста. Това означава, че над 35% от тях са положителни.
Най-много случаи са регистрирани в областите София, Варна и Пловдив.

Излекуваните през последните 24 часа са повече от 2300. В болница остават 6977 пациенти, 582 от тях - в интензивно отделение. Починалите за деня са 167 души. Още за данните четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK