На живо

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)


След съвещание при премиера министърът на здравеопазването и националният оперативен щаб предложиха удължаване на ограниченията до 31 януари, като изключения се правят за учениците в начален курс, детските градини и яслите. Ще бъдат отворени също кината, музеите и галериите. Решение се чака в четвъртък.


Днес правителството отпусна близо 100 млн. лв за болници, 16 млн. лв. за общините и със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" - за бизнеса. Кабинетът също гласува издаването на електронни направления и рецепти.


Новозаразените за последното денонощие са 2743 - над 35% от изследваните с PCR тест. Излекуваните през последните 24 часа са повече от 2300. В болница остават 6977 пациенти, 582 от тях - в интензивно отделение.
"Дневник" проследи развитието на ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.

Ателиетата за химическо чистене също искат да работят

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Асоциацията на химическото почистване в България недоумява защо не се разрешава ателиетата на нейните членове, разположени в моловете, да работят. В затворените търговски центрове продължават да извършват дейност салоните на мобилните оператори, банките, застрахователните дружества, аптеките.


В цяла Европа всички ателиета са призвани да работят дори и при най-строгите противоепидемични мерки. Те са в предните редици в действията на правителствата за справяне с пандемията. В съобщенията от последните дни за въведените по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на вируса, както в Германия така и в Нидерландия, ателиетата за химическо чистене са в групата от първа необходимост, заедно с хранителни магазини, аптеки и дрогерии, се казва в откритото писмо на асоциацията.


В него се подчертава, че работещите ателиета на практика помагат в борбата срещу разпространението на
вируса, като спомагат за поддържането на висока хигиена.

Има опасност белодробната болница във Велико Търново, където са разкрити близо 30 легла за лечение на пациенти с тежка форма на COVID-19, да затвори през януари заради липса на специалисти, каза за БТА управителят й д-р Стела Денчева.


Кризата в лечебното заведение е започнала през ноември, когато 50 процента от специалистите започват да подават молби за напускане, поради голямата натовареност. В момента двама от медиците са в болнични и това допълнително натоварва графика за дежурствата. В разгара на кризата тримата лекари, останали да работят в болницата, и медицинските специалисти обслужват пациентите в разкритото ковидотделение, както и настанените с хронични белодробни заболявания.


Преди два месеца ръководството на специализираното лечебно заведение е уведомило Министерството на здравеопазването, РЗИ, БЛС, община Велико Търново за тревожната ситуация. Проведени са разговори с лекари от доболничната помощ, с ръководствата на медицински университети, обявени са добри възнаграждения за нощно и дневно дежурство, но желаещи да се включат в работата за справяне с кризата няма

Родилка е била върната от три болници в Ямбол и Стара Загора заради пандемията. След седемчасово пътуване детето се родило в бургаска болница, съобщи Би Ти Ви.


Оказало се, че в Ямбол АГ отделението е затворено заради заразени медици, без на бъдещата пациентка да е дадена тази информация. Наблюдаващият лекар препоръчал жената да бъде закарана в Стара Загора или Бургас. Университетската болница в Стара Загора и болница "Тракия" не я приели. Така се стигнало до пътуване до Бургас, където се родило здраво момче. В болница "Тракия" тече проверка, а служителят, върнал пациентката, е освободен, информира телевизията.

До момента в Министерството на туризма са постъпили 32 заявления за субсидията от 35 евро на турист, дошъл в България с чартърен полет с поне 100 места. Това обяви министърът на туризма Марияна Николова пред депутатите от ресорната комисия в отговор на актуални въпроси. Тя посочва, цитирана от пресцентъра си, че тепърва ще се разбере кои от кандидатите са одобрени. "Правителството осигури 55 млн. лв. за настоящата и за следващата година, като мярката е разчетена за 400 хил. туристи за двете години и вярвам, че при благоприятни епидемични условия тези пътувания ще се осъществят", обявява Николова.


Съобщава, че от мярката 60/40, която според управляващите за туризма се получава 80/20, е допринесла за запазването на 24 575 работни места в туризма, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта като досега общо 1700 фирми и самонаети са се възползвали от нея. По схемите на Министерството на икономиката предприятия от секторите ресторантьорство и хотелиерство до този момент са кандидатствали и получили 23 млн. лв., обявява тя.

От 21 декември НАП ще приема заявления от затворените бизнеси

Лъчезар Борисов

© Юлия Лазарова

Лъчезар Борисов


От 21 декември през сайта на НАП изцяло по електронен път засегнатите от заповедите на здравния министър фирми от ноември ще могат да кандидатстват за подкрепа. Тя е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г., се разбра на съвместен брифинг на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и на ръководството на НАП.


Бизнесът ще има 2 седмици да подаде заявление, като НАП ще направи счетоводна и ако се налага на място проверка и след това отново по електронен път ще отговори на кандидатите дали са одобрени. Максималната сума по тази линия ще е 150 хил. лв. като кандидатите може да се били получатели и на помощ по други държавни мерки стига да не представят и сега разходи, за които вече са били компенсирани. Плащането на сумите на одобрените кандидати ще започне след като Европейската комисия одобри мярката. Причината за това е, че за тази помощ се отделят 156 млн. лв. по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това стана с решение на правителството от днес.


Подробности четете тук.

Правителството одобри допълнителни трансфери за 2020 г. по бюджетите на общините в общ размер 15.9 млн. лв., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. От тях 15 млн. лв. са за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, въведени със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, и за преодоляване на последиците от пандемията, съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Предвижда се също кината, музеите, галериите и театрите да отворят от 1 януари. Мерките се въвеждат със заповед на здравния министър.


Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на кабинета. Миналата седмица премиерът изиска от щаба да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19.

Изключение от разписаните мерки:
учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари
отваряне на детските градини и яслите от 4 януари
от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина и театрите, като работят при капацитет от 30%
от 22 декември местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости
на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.


Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията. "Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари", каза той.


Подробности четете тук.

Изслушване на Костадин Ангелов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация БХРА e потърсила съдействие чрез европейската аналогична организация ХОТРЕК за разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за разсрочване на кредитите в туризма за срок от 5 години.


БХРА посочва, че въпреки разговорите с асоциацията на банките в България разсрочване е получено за максимум 1 г., а очакването е кризата в бранша да продължи 4-5 г. Освен това нови заеми на бранша не се отпускат. Затова и от БХРА разчитат на помощта на ХОТРЕК, за да се предвиди разсрочване на банковите заеми за туризма на европейско ниво за срок до 5 години при изгодни лихвени проценти, така че бизнесът да има възможност да защити направените инвестиции, да остане конкурентноспособен и да запази служителите си, се казва в писмото до ХОТРЕК. Финансовите институции също нямат полза от това хотели и ресторанти да имат затруднения, допълват от асоциацията.

Служители на социален дом са настанени във фургони

Община Камено изгради два временни лагера за настаняване на служители от Дома за лица с умствена изостаналост в Русокастро, след като в социалното заведение беше установено огнище на коронавирус. Заразени са 67 души - потребители и персонал.


12 служители от дома са настанени в шест специални фургона, разположени в двора на детската градина в Русокастро, съобщи пред БНР кметът на общината Жельо Вардунски. "Ние направихме нещо като два лагера за хора, които са с COVID и за хора, които са без COVID. Решихме това тук да го направим с щаба, защото така или иначе тези хора трябваше да ги изкараме от дома. Те бяха от петък там. Някои от тях нямаше къде да отидат, в смисъл такъв нямаше как да се изолират в къщи и можеха да създадат опасност за близките си", обясни кметът.


Във фургоните има осигурени всички необходими условия за живеене, храна за служителите се доставя от домашния патронаж. В дома днес няма нови констатирани случаи на коронавирус като се спазват предписанията на РЗИ.

В третата седмица след влезлите в сила на 27 ноември актуални противоепидемични мерки правителството окончателно реши как да финансира фирми, чиито бизнес е затворен. Премиерът Бойко Борисов обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че това ще стане със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност".


Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите ще обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки. С 56 милиона лева пък ще бъде подпомогнат туристическият бранш.


Подробности четете тук.

Натискът към личните лекари е намалял

"Противоепидемичните мерки малко закъсняха, но работят". Това заяви тази сутрин пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.


Според него като резултат от мерките, се е стигнало до траен спад на заболеваемостта и намаляване на натиска към общопрактикуващите лекари. Той е убеден, че не трябва да се стига до разхлабване на мерките, защото натискът към лечебните заведения не е намалял значително и "в София почти никъде не се намират места в болниците". Миндов смята, че ако мерките останат същите и хората ги спазват, около Коледа може да има повече свободни легла в лечебните заведения.


Вижте подробности тук.

На заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса вчера е взето решение да бъдат изплатени по 360 лв. за месеците ноември и декември 2020 г. на всеки професионалист по здравни грижи, който е работил на първа линия по повод COVID -19 в първичната извънболнична медицинска помощ, съобщиха от касата.

Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че мерките на правителството в помощ на засегнатите от епидемията бизнеси, трябва да се прилагат и за авиационната индустрия и за всички бизнеси, чиито приходи рязко се свиват. Допълват, че спадът в приходите спрямо съответния месец на предходната година е по-обективен критерий при отпускането на държавна помощ от това дали дейността на предприятие е преустановена с акт на държавен орган.


Напомнят, че Еврокомисията от 13 октомври позволи държавна помощ за непокритите фиксирани разходи до 90 % за микро и малки, до 70 % за средни и големи предприятия при спад на продажбите с най-малко 30 на сто.


Ние предлагаме с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес, допълва организацията. Предлагат подкрепата да е за 150 млн. лв. и да е за последното тримесечие на годината като парите да са от планирания дефицит с последната актуализация на бюджета.

При изключителни мерки за безопасност и стриктни противоепидемични мерки от 19 декември ще бъде достъпна по-голямата част от ски зона Пампорово, съобщават от курорта. Посочват, че от няколко месеца тече сериозна подготовка за сезона с всичките му условности, а от дружеството "Пампорово"АД гарантират, че ще направят всичко необходимо за здравето и сигурността на клиентите си през целия сезон. Обявяват, че снежните условия в курорта са добри за средата на декември, а освен това от края на ноември метеорологичните условия са позволили да се произвежда и изкуствен сняг.


До 27 декември и лифт картите са на промоционални цени. Заради втората вълна на пандемията в курортите не очакват чуждестранни туристи тази зима и ще разчитат на българи. (Повече по темата четете тук)


Все още обаче не е известно дали след 21 декември ще бъде разрешено на заведенията да отворят. Междувременно хотелите имат право само да сервират храна по стаите.

Кабинетът отпусна 100 млн. лв. за болниците

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Министерския съвет


Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за болниците, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.


„Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората"


Бойко Борисов, премиер


По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на
българските граждани.


"Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия", обърна се премиерът Борисов към лекарите.

Кабинетът гласува издаването на електронни направления и рецепти

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. "С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.


Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза значение на регламентираното издаване на електронни направления и рецепти в настоящата ситуация, при която извършването на физикален преглед е затруднено. "Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК", уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

Много хора с положителни антигенни тестове са на улицата

Намаляват желаещите да си правят PCR тестове. Хората вече не искат да правят тези изследвания, откакто антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.


"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. /.../ PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза д-р Чобанова.


Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи тя. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.


Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.
"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", заяви лекарят.

При нежелани реакции след ваксинацията за COVID-19 има няколко казуса за това кой понася отговорност. "Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата", обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред Би Ти Ви.


Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и поясни, че е мит, че не може да бъде съдена фармацевтична компания.


Тя добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Столичната здравна инспекция готова да започне ваксинацията

Коронавирусът в България: щабът предлага повечето мерки да останат до 31 януари (хронология)

© Юлия Лазарова


Столичната Регионална здравна инспекция е в готовност да започне първата фаза на ваксинацията срещу COVID-19, когато дойде първата партида ваксини. Вчера пред СРЗИ бяха монтирани фургони и палатки, в които ще се имунизират служителите на първа линия. "Процесът е така организиран, че да можем оптимално да обслужим първа фаза на плана и да обхванем с имунизация желаещите медицински специалисти на територията на София", обясни доц. Лили Маринова от СРЗИ пред Би Ти Ви.


Палатката през здравната инспекция ще бъде отоплена и ще се използва за чакалня. Осигурена е нужната дистанция между чакащите. След това всеки от тях ще бъде ваксиниран в специален фургон, където има медицински екип. "Процесът е така организиран, че да се запази хладилната верига за съхранение на ваксините. Те няма да се съхраняват тук на минус 70 градуса. Това ще става в един централен фризер в централната сграда на столичното РЗИ", обясни Маринова.


Във фургоните пред СРЗИ ще могат да се ваксинират по около 80 души дневно, което означава, че са всеки от тях са предвидени около 20 минути. "Първата фаза ще стартира в началото на 2021 г., когато дойдат първите ваксини. Предвидено е да се имунизират медицинските специалисти на територията на София – фармацевти, лични лекари, стоматолози и други. Втората фаза ще обслужи потребителите на социалните услуги, които имат нужда от медицинско обслужване", обясни Маринова.

Икономически няма смисъл да се ваксинира вече преболедувал коронавируса. Това мнение изрази пулмолога Александър Симидчиев пред Би Ти Ви. Той обаче подчерта, че от медицинска гледна точка е нужно всеки, който желае, да бъде ваксиниран.


"Имаме полярни позиции в обществото за ваксината. Аз лично ще се ваксинирам. Не съм сигурен обаче дали това е нужно при вече преболедували. Когато се ваксинира човек, който вече е изградил имунитет, може да се каже, че тази доза от икономическа гледна точка е изгубена, защото може да спаси човек", каза Симидчиев.

България в момента е в траен спад на заболеваемостта, но мерките трябва да се запазят - това заяви пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Намалял е натискът към общопрактикуващите лекари, но въпреки това мерките трябва да се запазят, тъй като все още има проблем при хоспитализацията заради липса на свободни легла. Иска се време, за да намалее натискът и към болниците, където лечението продължава 18-20 дни, допълни той.


По думите му България смъртността е около 3.2%, при 2.2 в световен мащаб. Ваксинацията ще даде надежда в сектора, смята д-р Миндов.

Статистиката за вчера

2743 нови случая на заразени отчита Единният информационен портал днес при направени 7737 PCR теста. Това означава, че над 35% от тях са положителни.
Най-много случаи са регистрирани в областите София, Варна и Пловдив.

Излекуваните през последните 24 часа са повече от 2300. В болница остават 6977 пациенти, 582 от тях - в интензивно отделение. Починалите за деня са 167 души. Още за данните четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на not01648118
  not01648118
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Питайте лицето Бойко Методиев Борисов защо България е последна по тестване в Европа и първа по смъртност в света с близо 400 жертви дневно (по НСИ), както и защо крият 2/3 от тях. От какво се страхува? Че "най-меките мерки в Европа" са дали резултат ли?

 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 597 Неутрално

  по 18 човека на контейнер за ден, дори!

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Айде на ваксините... ПАРЯТ, ПАРЯТ...

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Първо депутатите , че загубим ли ги в тая битка- как ще го преживеем и аз не знам...

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Ваксинирайте първо от ГЕРБ,че ако не дай Боже им се наложи Нинова да ги обслужва- тогава ще видят те ,,кон боб яде ли”...

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Първо депутатите , че загубим ли ги в тая битка- как ще го преживеем и аз не знам...
  —цитат от коментар 4 на Аз съм българче обичам наште планини зелени

  Опитни зайчета?

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  С две думи отговорността се носи от колективната безотговорност. Ако има странични ефекти, значи ти си бутнат не ваксината аре бегай от тука! Както се казваше в армията ..не ти е малка шапката а ти е голема главата

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Добре бе, ЗАЩО НЕ ГИ КАТАНТИНИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тези с положителните тестове?
  Какво правим?

 9. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  А добър ден госпожи и господа едеоти! Сетихте се след толкова време , че никой не е тъп да си направи тест, че и да го плати скъпо на това отгоре, само за да упражните репресия срещу него. Никаква друга полза от тоя ПСР. Е луди ли сте?

 11. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Бях решил да се ваксинирам сред първите - имам право на това по два параграфа. Но след агресивната и неособено интелигентна рекламна кампания в полза на вкасинирането няма да го направя без консултация с лекар - на когото вярвам, и с адвокат.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  Ми то няма никаква реклама.
  Просто срока за изпитване на ваксината липсва, защото е нова

 13. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  И защо е така, къде са здравните власти.

 14. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Карантинират
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако напишеш още само един коментар под тази статия ще ти е първият 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 275 Гневно

  "Много болни хора са по улиците" - добро утро, поздравления открихте Америка, топлата вода и сапуна. Дано сега да разбирате, че Проблемът с голямо "П" тука в тая умряла държавица е колективната безотговорност, не този или онзи управляващ....

 16. 17 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  "много хора с положителни антигенни тестове са на улицата"

  Трябва да си луди за да платиш за да бъдеш затворен и то не само ти ами и семейството ти . Има и втора хипотеза Ти си "тежко болен" но го разбираш само от някакъв тест без никакви симптоми и като последствие домашен арест за цялото семейство.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 17. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Като чета коментарите и се питам, защо толкова много хора си мислят, че извън България всичко е цветя и рози с Ковида, правителствата знаят какво да правят и политиците са от доцент нагоре 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  През 1665 година в Лондон карантинират заболелите от чума. Но общината им изпраща болногледачка и пазач, който да им пазарува и пази заключена вратат им. болногледачки и вратари набират сред преживелите предишната чумна епидемия /1645/.
  А сега искат да се изолира цяло домакинство без да му осигуряват кой да им пазарува.

 20. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  До коментар [#8] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не четеш ли поне статията? Правят си тестовете в къщи и не се обаждат, когато имат положителен тест...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 21. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  ""Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", заяви лекарят."

  Втората вълна засегна много повече хора у нас от първата ! Сега вируса наистина е навсякъде и предпазването от него е почти невъзможно ! Така го преминах и аз, Слава Богу леко и без излишни тъпчене с лекарства и антибиотици ! А веднъж преболедува ли го човек, много от въпросите, които вълнуват обществото, като ваксинирането, отпадат в общия случай

 22. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#16] от "Драгомир Дончев":

  Този или онзи управляващ можеха например да създадат по-добра организация за тестване, при това безплатно. Много хора, и да искат, нямаше как да си позволят да платят толкова. И съвсем естествено се появиха конкурентни варианти. Но едини хора направиха милиони на гърба на обикновения човек, който и без това масово е в затруднено положение днес.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 365 Неутрално

  И защо е така, къде са здравните власти.
  —цитат от коментар 14 на Тsonkooo


  И какво да направят здравните власти? Да ги вържат с въжета, за да си стоят вкъщи?

 25. 26 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Това е малко преувеличено...
  Не вярвам, че "голяма част от положителните се разхождат"...
  Чак пък такива идиоти няма (много).
  Е сигурно ще се намерят няколко, аз и в тоя форум познавам двама-трима, които май са способни и на това.
  Какво беше - "пнадемия няма, лъжат".

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 26. 27 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  колко струва светлинното табло на снимката и необходимо ли е ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Преди време хората искаха да се тестват, но се вече няма кой да си прави доброволни ПСР тестове. Когато започнат да признават и тестовете за антитела, тогава и тяхната бройка ще намалее, и народа ще мине на китайските тестове по аптеките за 20 кинта. Но пък правителството ще си реши проблема със статистиката, и премиерът гордо ще може да заяви от джипката, че е преборил коварния вирус. Нищо, че хората още мрат по стълбите на болниците. Тука е така. Свиквайте или Т2.

 28. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Не си прави илюзии....
  Първо, вирусът не е само един. В момента се разпространява цяло съзвездие от вируси. Само грипните от сезонния грип са 4-5 щама. Отделно Ковид има няколко мутации, които също са активни. Няма никаква гаранция, че като си изкарал единия вирус, няма да се заразиш от другия.
  Второ, така наречените български специалисти хич ги няма. Имам чувството, че проф. е съкращение от профан, а не от професор.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 29. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  колко струва светлинното табло на снимката и необходимо ли е ...
  —цитат от коментар 27 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Причината за съществуването му е не функцията, а цената в поръчката.

 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Всъщност столична община или поне районното кметство осигурява, чрез социалния патронаж. Обадиха ми се те, не РЗИ, не знам е стигнала информацията до тях, докато бях под карантина и предложиха да пазаруват, носят документи и подобни.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 32. 33 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Може да се каже, че ниската здравна култура и хигиена в БГ, всяка година е отличен повод за разпространение на зарази, вируси и бактерии навсякъде в градската среда.

 33. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#26] от "pariah":

  Подценяваш ни като народ и психология. Аз познавам сигурно 20 души които обикаляха болни - говоря за детски учителки, майки с деца и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 35 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 869 Неутрално

  А добър ден госпожи и господа едеоти! Сетихте се след толкова време , че никой не е тъп да си направи тест, че и да го плати скъпо на това отгоре, само за да упражните репресия срещу него. Никаква друга полза от тоя ПСР. Е луди ли сте?
  —цитат от коментар 11 на uq


  +++
  На госпожата требе да и се обясни, че когато... 'това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла' .. означава, че 'хубава' и 'разумна' са в минало време.
  За месеците от началото на март управляващата криминална банда НЕ осигури масово безплатно тестване, а даже напротив - PCR тестовете бяха по-скъпи от тези в много др. държави. И всичко това на фона на всекидневно рекламирани стотици милиони хвърляни от джипката!
  Колко би с струвало да бъде осигурен един безплатен тест на месец на всеки жител на тази територия или поне да беше субсидиран?! Нищо! Абсолютно нищо в сравнение със стотиците милиони набити в корупционните дейности на управляващата мафия.
  ----

 35. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  Моите го изкараха вкъщи след като най-голямата ми внучка /5-ти клас/ се зарази от учителя си по история, който ходел кашлящ и зачервен от температурата и без маска да преподава....докато го хоспитализират.
  Ама си стояха вкъщи, излизаха само до магазина и до аптеката - шестчленно семейство.
  Разбраха, че е било именно коронавирус когато снахата получи фалшиви контракции и отиде на Шейново, където и двата антигенни теста се оказват положителни.
  Та има хора... и хора....

 36. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  До коментар [#15] от "padrino":

  Е добре де що те дразни сега колко коментара пиша?
  Нещо ти пречи да пишеш и ти или просто да се включиш по темата😄

 37. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  ""Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", заяви лекарят." Втората вълна засегна много повече хора у нас от първата ! Сега вируса наистина е навсякъде и предпазването от него е почти невъзможно ! Така го преминах и аз, Слава Богу леко и без излишни тъпчене с лекарства и антибиотици ! А веднъж преболедува ли го човек, много от въпросите, които вълнуват обществото, като ваксинирането, отпадат в общия случай
  —цитат от коментар 22 на samoedin


  -----------------------------------

  "В България не е известно да се правят генетични изследвания, за да се установи реинфекция, но за вероятно повторно заразяване на четири служители на на Военномедицинска академия (ВМА) заговори преди седмици началникът на болницата и председател на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. В единия от споменатите случаи човекът е бил с двустранна бронхопневмония през юни, а "повторното заразяване е осъществено в Хърватска есента, при което дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея", каза Мутафчийски с изричното уточнение, че болницата няма възможност да направи генетично изследване за потвърждаване на реинфекцията. По думите на генерала при двама от служителите клиничната картина е по-тежка в сравнение с разболяването месеци по-рано, а при другите двама симптомите са значително по-леки."

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  „А сега искат да се изолира цяло домакинство без да му осигуряват кой да им пазарува.”
  До [#20] от "Patsis":

  Така го правят защото си мислят, че някой ще кара на карантинираните камиони със суджуци и прекрасната госпожа ще им пълни шкафчетата с €.

 39. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Може да се каже, че ниската здравна култура и хигиена в БГ, всяка година е отличен повод за разпространение на зарази, вируси и бактерии навсякъде в градската среда.
  —цитат от коментар 33 на EU Fighter


  ---------------------

  нашата хигиенна и здравна култура е много добра, виж какво става из западна европа, починалите от март, до сега са два пъти повече. При много по-консервативни антиепидемични мерки.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 41 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Ами ето затова антигенните тестове и те трябва да се правят в лаборатория. Това е ВИРУС, който предизвиква пандемията все пак... Съответно резултатите трябва ДА СЕ ВЗЕМАТ ПОД ВНИМАНИЕ, защото ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕЖИМА НА ТЕСТВАНИЯ.
  А за статиите, не е важно само аз да ги чета а тези, които ни ръководят ДА ИЗМИСЛЯТ АДЕКВАТНИ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО. Сети ли се какво имам предвид?

 41. 42 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560
  1-15 декември - 2024

 42. 43 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Тестът не е просто за да покаже кой е или кой не е заразен! А за да карантинират заразения се иска да имаш ЯСЕН РЕД

 43. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#42] от "Nevena Stoilova":

  ...след като затвориха училища, градини и дискотеки...

 44. 45 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Много неща могат да бъдат решавани логично. Все още системата е назад, но проблемът не е в хората. Апелирам по-бързо да стигнем до технологичното решаване на организацията на системата. Това заяви д-р Александър Симидчиев в телевизионно интервю.
  Според него мерките не трябва да се разхлабват, но пък и не спират разпространението на вируса.
  "Все още честотата на разпространение на инфекцията е значителна. Дори да имаме пълно затваряне, вирусът ще се разпространява въпреки мерките. Те няма да ограничат разпространението. Ще продължи да има много работа в болниците и интензивните отделения. Нека всеки един от нас направи каквото може, за да ограничава скоростта на разпространение - мийте ръцете си и носете маски", апелира експертът."

  Изречението, което ме разтърси на клетъчно ниво е: "Според него мерките не трябва да се разхлабват, но пък и не спират разпространението на вируса."

  Как? Защо? Докога?

  Това си е злоупотреба с власт ...

 45. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иполит Матвеевич":

  Мерките спират смъртността!

 46. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#46] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Извинете НЕ спират смъртността

 47. 48 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#46] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Моля???

  Човече, имай милост към мен! Щях да се напикая от смях и да проваля дълго градения си имидж ... :-)

 48. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Така е в бардака, който наричаме все още държава.

 49. 50 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#47] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  А-а-а, сори! Сега чак видях корекцията ... :-)

 50. 51 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи."
  Сетиха се идиотите. Да разрешат забранените неща. Да спрат да карантинират всички контактни. Карантина само за болните. Тогава хората ще съдействат.
  В момента измислят някакви фашистки методи, които масово се събират.

 51. 52 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "not01648118":

  " България е последна по тестване в Европа и първа по смъртност в света с близо 400 жертви дневно (по НСИ), както и защо крият 2/3 от тях"

  Нищо подобно. Вирус няма, пандемията е измислица за да може Бойко Борисов да стои на власт. Дават им пари за да се пишат болни. На умрелите дават по 3000 лв.

 52. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  .... близо 100 млн. лв. откусна кабинетът за болници....и какво ще подобри това?...

 53. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Още 100 млн на болници. За заплати.
  На затворените бизнеси - СРЕДЕН ПРЪСТ!
  България няма нищо общо с белите страни от ЕС. Там затварят, но веднага плащат.

 54. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  А тея "болнични шефове" дето
  заплатите им минахаа 1 милион годишно през 2019..... За 2020 дали ще минат 3 ...... https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Zaplatite-na-bolnichnite-shefove-minaha-1-milion-godishno-Koi-sa-naj_735055.html

 55. 56 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Питайте лицето Бойко Методиев Борисов защо България е последна по тестване в Европа и първа по смъртност в света с близо 400 жертви дневно (по НСИ), както и защо крият 2/3 от тях. От какво се страхува? Че "най-меките мерки в Европа" са дали резултат ли?
  —цитат от коментар 1 на not01648118


  За последните седмици на ноември, 48 и 49-а, средната ДНЕВНА смъртност е 660, от които 120, примерно, са С Ковид. За 2019г. за тези седмици средната дневна смъртност е 290 души. На какво се дължи почти ДВОЙНОТО увеличение на умрелите БЕЗ Ковид? Щото, таковата, неспазвали дистанция и носели накриво маските? Перфектен отговор, ама като за пред де_били...
  Ами вижте ги, "охлювите", минаха 9 месеца от началото на инфекцията, ТИЯ сега "се побараха" да предвиждат средства за болници. Интересто какви биха ги бръщолевили пред един ТРИБУНАЛ, колко "загрижени" били за здравето и живота на хората, та не им останало време за да планират АДЕКВАТНИ мерки да защитят населението не само от този вирус, а като цяло. Или за двойната смъртност от "неправилни" болести ТРИБУНАЛЪТ няма да пита?
  Данните за смъртността по седмици на сайта на НСИ:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-49_2019_2020_bul.png

 56. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  ...В България не е известно да се правят генетични изследвания, за да се установи реинфекция, но за вероятно повторно заразяване на четири служители на на Военномедицинска академия (ВМА) заговори преди седмици началникът на болницата и председател на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски...
  —цитат от коментар 38 на hope

  "Черният годжи" усеща ли се какви ги приказва? Ако наистина Ковида повтаря, това означава, че антитела не се образуват в организма на болния. В такъв случай принципно е НЕВЪЗМОЖНО да се създаде ваксина. Но ваксини има, и то предостатъчно. Значи смятат да ни ваксинират със скъпо и прескъпо "плацебо". Това обяснява и светкавичното разработване на "безвредни" ваксини, така ли?.
  Та "черното годжи" от мерак да подплаши още стадото, разкрива, че става дума за, как да се изразя по-политкоректно, "измама", да речем. Или нещо по-лошо?

 57. 58 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Коронавирусът в България: властите предлагат противоепидемичните мерки да се удължат до 31 януари 2021 г."

  Дано да остане нещо спасено след мерките за спасение...
  Но не ми се вярва.

 58. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално


  100 млн. лв. за болниците. И 864 млн. лв. за предизборна агитация на пенсионерите с по 50 лв. месечно. Това не е ли престъпление?

 59. 60 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Мина почти година, вярвам че вече сме достатъчно информирани за рисковете от заразата и последствията от мерките - тоя въпрос трябва да се реши с референдум.

 60. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Весело

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  Бях решил да се ваксинирам сред първите - имам право на това по два параграфа. Но след агресивната и неособено интелигентна рекламна кампания в полза на вкасинирането няма да го направя без консултация с лекар - на когото вярвам, и с адвокат.
  —цитат от коментар 12 на Nil satis nisi optimum


  Ако искате пълна сигурност мога да Ви препоръчам и една много добра погребална агенция.

 61. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до 31 януари 2021 г. като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите."

  При условие, че цялата ни страна е пламнала безконтролно от вируса, не знам, честно казано, дали и това удължаване ще е достатъчно ! На почти всички е ясно, че за празниците охлабване на мерките ще е изключено !

 62. 63 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Тези, които правят всичко това, за едната власт и пари, няма да им бъде простено от децата, внуците и правнуците им, каквото причиха и са съучастници в целия процес на световна трансформация - дигитална икономика и робство. Пък нека заспалото население си мисли, че някой прави нещо за него.

 63. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#35] от "ali_ibn_isa":

  И като тестват безплатно и си отрицателен ... и отидеш на дискотека или на мач, като се блъскаш и оплюваш с няколкостотин дебила като теб...няма ли да хванеш коронавирус? Като тестват безплатно и си положителен, и пак отидеш на кръчмата, защото никой не може да ти отнеме "свободата" да заразяваш?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 65 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Минаха 9 месеца от началото на памдемита. Вярвам, че вече всички са наясно с рисковете от заразата, както и с последствията от мерките. В този ред на мисли нека се направи референдум по въпроса, а не ня#кой да решева кой ще отнесе 100 тояги на гол гръб за останалите.

 65. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Мина почти година, вярвам че вече сме достатъчно информирани за рисковете от заразата и последствията от мерките - тоя въпрос трябва да се реши с референдум.
  —цитат от коментар 60 на dwr30648311


  Ресторантьорите и погребалните агенции са против всякакви мерки, тестове и ваксинации!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 67 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Нидей лъга- д- р Филипова ,говорителка на ЩАБ- а каза ( даже тука писаха) , че ваксината била подготвяна отдааавна срещу брачедите на Сарс- ков- 2 и ся само я дозабъркаки, подправили на вкус и я сложили в мускалчета ,готова за употреба.

 67. 68 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#66] от "chichka":
  Това е тяхно право.

 68. 69 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#61] от "Един препатил":

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":Ако искате пълна сигурност мога да Ви препоръчам и една много добра погребална агенция.
  —цитат от коментар 61 на Един препатил


  А, аз тази грижа съм я завещал на наследниците си. НО искам да знам. когато подписвам информирано съгласие с какво се съгласявам и какви биха били правните последици за мен и близките ми от това. И ако Вие подписвате всеки лист който някой Ви постави пред носа, това е Ваш проблем...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 69. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иполит Матвеевич":

  .....Изречението, което ме разтърси на клетъчно ниво е: "Според него мерките не трябва да се разхлабват, но пък и не спират разпространението на вируса."Как? Защо? Докога?Това си е злоупотреба с власт ...
  —цитат от коментар 45 на Иполит Матвеевич


  Нека повторим бавно, на достъпен език, разбираем и на клетъчно ниво.

  Мерките не спират разпространението на вируса, но го задържат на едно равнище, което позволява на здравната система да се справя с лечението на заболелите.

  Ако няма мерки вирусът ще се разпространява много бързо, заболелите ще се увеличават лавинообразно и здравната система няма да може да ги поеме.

  Целта на занятието е чрез мерките не да се спре разпространението на вируса, а да се позволи на здраванта система да се справя с лечението на заболелите.

  Дотук ясно ли е защо и как? Добре - браво! А докога? Докато вирусът, както и много други изчезне защото част от населението е преболедувала, друга се е ваксинирала и трета се е преселила в един по-добър свят.

 70. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иполит Матвеевич":

  .....Изречението, което ме разтърси на клетъчно ниво е: "Според него мерките не трябва да се разхлабват, но пък и не спират разпространението на вируса."Как? Защо? Докога?Това си е злоупотреба с власт ...
  —цитат от коментар 45 на Иполит Матвеевич


  Нека повторим бавно, на достъпен език, разбираем и на клетъчно ниво.

  Мерките не спират разпространението на вируса, но го задържат на едно равнище, което позволява на здравната система да се справя с лечението на заболелите.

  Ако няма мерки вирусът ще се разпространява много бързо, заболелите ще се увеличават лавинообразно и здравната система няма да може да ги поеме.

  Целта на занятието е чрез мерките не да се спре разпространението на вируса, а да се позволи на здраванта система да се справя с лечението на заболелите.

  Дотук ясно ли е защо и как? Добре - браво! А докога? Докато вирусът, както и много други изчезне защото част от населението е преболедувала, друга се е ваксинирала и трета се е преселила в един по-добър свят.

 71. 72 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Народът предлага: Оставка и съд на целият щаб и здравния министър за геноцид срещу икономиката и благосъстоянието на Българинът!

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 72. 73 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Дано Вождът на глупаците се вслуша в лекарския глас! Не в ръмженето на мутрите-ресторантьори.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 75 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  КИТАЙЦИТЕ ЗАБРАНИХА ВНОСА НА ЗАРАЗЕНО МЕСО И РИБА И НИ ГО ПРЕНАСОЧИХА УБАВЦИТЕ НИ КЪМ НАС , ОТДЕЛНО НЕ СПИРАТ ДА ВНАСЯТ ЗАРАЗЕН ОТПАДЪК ОТ ЕВРОПА , ЗАТОВА ГРЪМНАХМЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

 75. 76 Профил на Martin Nikolov
  Martin Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хипохондриците печелят с 2 локдауна на 0.
  Дано имат какво да ядат..

 76. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  Какво значи "Щабът предлага"?
  кой стои над този щаб и ще реши окончателно?
  Пак ли енциклопедистът Борисов?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 78 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Не е важно до кога са мерките, важното е да се спазват!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 79 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Мерките трябва да се удължат или ще продължим да умираме по входовете и стълбищата на болниците.

 79. 80 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":

  ............Мерките не спират разпространението на вируса, но го задържат на едно равнище, което позволява на здравната система да се справя с лечението на заболелите......

  пълни глупости. Мерките нито спират, нито забавят каквото и да е. Частичният локдаун в Германия нищо не забави и не ограничи, въпреки него случаите още повече се увеличиха и сега фрау Меркел им налага пълно затваряне. В Гърция за два месеца ПЪЛЕН ЛОКДАУН случаите им са малко по-малко от нашите. Във Франция в момента в който малко ги отвориха кривата на заразността пак тръгна нагоре. За сравнение в Италия, която сега се справя много по-добре отколкото през пролетта и при наличието само на локални ограничения за отделните региони заразността е по-ниска от тази във Франция и Германия. Индия, която е от най-засегнатите в света страни, сега са регистрирани най-малко заразени от м. септември насам. Това какво идва да ви говори. Освен, че затварянията не решават НИЩО- САМО СЪСИПВАТ ИКОНОМИКАТА И ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА ХОРАТА, НО С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯТ ЗА БОРБАТА С БОЛЕСТТА!

 80. 81 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Това е ПРАВИЛНОТО, но ЗАКЪСНЯЛО решение! Стига са ми мрънкали всички мутри с ресторанти и скапани барове. Онзи ден бях в болницата! Няма ДОКТОРИ! Записваха за преглед при пулмолог след НОВА ГОДИНА! Умират много хора, защото медицината се върна назад! Хората с наднормено тегло, диабет и сърдечни заболявания можеха да живеят още година, две или повече! ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗАКЪСНЯХА!!!!!

 81. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Първо депутатите , че загубим ли ги в тая битка- как ще го преживеем и аз не знам...
  —цитат от коментар 4 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ти не се ваксинирай, за да не те чипират.

 82. 83 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емил Добрев":

  Около 20-ти ноември бях в Истанбул. Ситуацията беше - задължително с маски навсякъде. На улицата, в магазини, навсякъде, за да влезеш някъде ти мерат температурата, навсякъде диспенсери с дизенфектанти. Всички носят маските върху носа, единствените хора, които видях с маска под носа или брадичката бяха българи.
  За уикенда бяха въвели никакво излизане на улицата в интервала 20:00 - 10:00 часа. Може ли някой да си представи 20 милионен град без никакво движение, няма човек, кола на улицата. Глобата казаха, че е 5000 ТЛ, равно тогава на 1150 лева.

 83. 84 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#80] от "SoloV":

  Много хора казват, че мерките не помагат. Но никой не казва какво предлага. Ясно и точно - първо, второ, трето. Поне аз до момента не съм видял такова предложение. Получава се шопския израз "Не знам как да е, ама така не е".

 84. 85 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тотална безотговорност. Да се връща Костов!

 85. 86 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#83] от "jo":

  В началото на ноември аз също бях в Истанбул. Навсякъде бяха само с маски плътно до очите, а Ердоган се хвалеше, че Турция е от страните, които се справят най-добре. Сега ситуацията е направо трагична там, а Ердоган ще ги затваря турците по къщите за празниците. Това е само потвърждение на поста ми по-горе, както за "ефикасността" на маските изобщо.

 86. 87 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#84] от "Един препатил":

  Давам ти един добър пример за Италия- локални ограничения на регионално ниво. Вместо да се затварят заведения и магазини, да се въведе ограничено работно време, така все пак е по-добре отколкото да се затварят цели бизнеси. Както и ограничения в придвижването или дори полицейски час, но само на регионално ниво и за определен период. В краен случай би могло да се приложи и пълно затваряне, но само като много крайна мярка и то при пълно и справедливо обезщетяване на засегнатите бизнеси.
  Изобщо мерките могат да са много и най-разнообразни, но правителствата и разните му там щабове- мабове прилагат най-лесното за което могат да се сетят..
  Ама то пак при тях ще се връща, защото хората на пролет ще ги тричат. Предричам масови бунтове и вълнения и то в целия свят!

 87. 88 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Преди време хората искаха да се тестват, но се вече няма кой да си прави доброволни ПСР тестове. Когато започнат да признават и тестовете за антитела, тогава и тяхната бройка ще намалее, и народа ще мине на китайските тестове по аптеките за 20 кинта. Но пък правителството ще си реши проблема със статистиката, и премиерът гордо ще може да заяви от джипката, че е преборил коварния вирус. Нищо, че хората още мрат по стълбите на болниците. Тука е така. Свиквайте или Т2.
  —цитат от коментар 28 на Индиана  Ами аз чаках на опашка повече от час и половина, преди два месеца, с 39 градуса температура - щото личния лекар три дни ми казваше, че вероятни е настинка първо, а сетне - ходи си направи тест!
  И какво - затворен вкъщи за 14 дни и добре, че приятели ми купуваха храна и лекарства, защото джипито не може да ми напише рецепта и да ми я прати на телефона, а трябвало да се ходи при него.Кой да пратя, като всеки си има работа, пък и ако се разболее после ?!!!Набавих си лекарства на късмет и беше наистина добре, че бях 10 дни с постоянна температура между 37 и 39 градуса, скапан, изтощен и няма нищо общо с грип или настинка - беше наистина много тежко, въпреки, че реално съм от онези, които са го преминали леко.Обаждах се поне да дойдат от Спешна помощ да ме прегледат, след като повече от седмица съм с температура - не може, заети са много и разкарват пациенти с ковид от болница на болница с часове, ако изобщо ги приемат.
  Оправяй се сам - това е у нас здравната система!От РЗИ пък дойдоха на 2 дни преди да ми изтече карантината, за да ми дадат предписания и ми казват да сляза пред блока да си ги взема - уж нямам право да излизам от вкъщи - ама за тях като е, може!
  И хората вече като се почувстват, че са зле и имат симптомите, които показват, че си с ковид - липса на вкус е при всеки - не ходят да дават 100 лева бадева за тест!И вместо да ги затворят по къщята всичките в жилището, жената/мъжът - който не е заразен, може да излиза, да ходи на работа, да пазарува!
  Та - наистина вече доста хора не искат да си правят тест.После могат да си напраят за антитела, за да знаят дали наистина е било ковид и дали са го изкарали - по-евтин е със 70-80 лв от ПСР-а!
  Затваряне, локдун, мерки и теглилки - всеки се оправя сам!Не дай си Боже да си наистина много зле и да ти трябва Спешна помощ!
  И пак вярвайте на Борисов и ГЕРБ, че те ви пазят и правят всичко за вас - гласувайте пак за тях - некадърни и лъжливи псета!!!!

 88. 89 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  "щабът предлага удължаване на ограничителните мерки до 31 януари"
  Предлагам да имунизират щаба . Боко и бандата с 7.62 мм ваксини!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 89. 90 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Нали вируса беше фейк, а маските бяха за да ви затварят устите.
  Защо обърнахте палачинките.
  Тук беше пълно април месец с питащи за чувалите къде били.
  Как било измислица всичко...
  Сега като започнаха да умират по 150 човека на ден от вируса, вече не питате за чувалите къде са, а защо станало така.
  Мутафчийски като ви каза преди 6 месеца , че яко ще се мре, го псувахте

 90. 91 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Три забележки - първо, може би някои хора все още си мислят, че вирусът ще ги подмине. Да, ама не - рано или късно вирусът ще навести всеки. Второ, по-добре карантинирани и изолирани, но живи, отколкото в момента да попаднете заболели в Ковид-отделение на българско лечебно заведение. Трето, тук, във форума, доста доста често се употребява краткото "свиквайте". Те, тази повелителна форма на "свиквам" трябва да осмислим.
  Може да не искаме да си признаем, но "златните" години отминаха безвъзвратно - и в икономически, и в социален, и в политически, и в морален, и в здравен, и в какъвто и да е друг аспект.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  То до сега няма нито един действащ дупетата или политик постеадал от короната не само у нас но и в целия свят.

 93. 94 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  АЗ СЪМ ЗА ОЩЕ ДА Е ЗАТВОРЕНО , ТАЯ ДЪРЖАВА ТРЕБА ХЕПТЕН ДА СЕ СКАПИ ЧЕ ДА ТРЪГНЕ КЪМ ОПРАВЯНЕ

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#91] от "Мърмор":

  "Златните" иконономически времена тепърва настъпват. Зависи къде си се позиционирал в хранителната верига.
  Ако си "на савака" от където минава голямата пара ще се къпеш в блага, няма да ти стигнат чекмеджетата, гардероб дори.
  Ако си политик, колкото по-високо - толкова по-добре, който взима решения къде да засили стотиците милиони по темата ковид и всякакви вид помощи и субсидии свързани със "спасяването на популацията" в пермамнентна извънредна ситуация - нямаш грижа.

  Ако си в управата на медицниски служби натоварени с контролиране, одобряване, регулиране, лицензиране, арестуване и съответно освобождаване - пак си намазал.

  Ако си управител на болница, отделение или дори нещо "главно" от което зависят много неща в условия на дефицит имаш само една грижа да поддържаш дефицита - кинтите сами ще те намерят.
  И милион гоздишна заплата да си изпишеш никой копче няма да ти каже - ти си "героя от първа линия" който денонщно спасява човечеството.

  Ако въртиш внос-износ на фарма продукти или пък си се докопал до позиция да лицензираш десинфектантите за целия Свят - мале мила, само стой та гледай.

  Ако от теб зависи с едно изречение кое и кожа ще затвориш и кое отвориш и никой копче не може да ти каже, ти си вече полубог.

  За какви икономически трудности ми говориш?
  Всеки има своето право къде да се позиционира в живота си през идващите времена.

 96. 97 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#70] от "Един препатил":

  Човек не пиши глупости. Нали никой не си представя, че когато нещо се забрани, хората седят и гледат цял ден в една точка на стената. Човека е социално животно. Когато му се забранят едни социални контакти, той веднага ги компенсира с други, които държавата не може да контролира. Често се случва забранените от ограничителните мерки неща да са по-малкото зло. Ето за това ограниченията не работят.
  Но тук има нещо друго. Много голяма част от народа вече преболедува. Това ограничава разпространението. Освен това все повече хора не ги е страх и си изкарват болестта вкъщи. Затова намаляват хоспитализираните. С други думи нещата се подобряват, но изобщо не е благодарение на мерките.

 97. 98 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 318 Весело

  Сваряват ви като жаби, неусетно...
  Съкращение на работниците, разваляне на договори, никакви данъци, още на момента, докато имате пари да си го позволите

 98. 99 Профил на lee56696794
  lee56696794
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Martin Nikolov":

  Всъщност, освен барове, ресторанти, фитнеси и МОЛове, всичко друго си работи. Даже и затворените в цяла Европа коледни пазари, тук си работят и стадото се тълпи на огромни опашки. След 04.01 и най-малките тръгват на училище и градина. Ако сме опряли кръчми и чалгатеки да ни крепят икономиката значи сме стигнали абсолютното дъно. Хленченето ви е смешно, дотолкова, доколкото мерките тук са сред най-либералните в цяла Европа. До степен почти да няма мерки, а отделно, никой не ги спазва и никой не контролира.

 99. 100 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Прав е здравния министър, дано го чуят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK