Кабинетът гласува издаването на електронни направления и рецепти

Кабинетът гласува издаването на електронни направления и рецепти

© Министерския съветМинистерският съвет гласува промяна в Наредбата за правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. "С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество прие единодушно възможността да бъдат издавани електронните направления и рецепти.


Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза значение на регламентираното издаване на електронни направления и рецепти в настоящата ситуация, при която извършването на физикален преглед е затруднено. "Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК", уточни Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.


Борисов акцентира, че медиците имат още една ключова роля - помощта, която оказват на държавата във връзка с имунизирането срещу коронавируса и в предстоящата важна разяснителна кампания за характеристиките на ваксините.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK