Правителството реши как да компенсира бизнеса три седмици след затварянето му

Правителството реши как да компенсира бизнеса три седмици след затварянето му

© Цветелина БелутоваВ третата седмица след влезлите в сила на 27 ноември актуални противоепидемични мерки правителството окончателно реши как да финансира фирми, чиито бизнес е затворен. Премиерът Бойко Борисов обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че това ще стане със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите ще обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки. С 56 милиона лева пък ще бъде подпомогнат туристическият бранш.


Още на 3 декември министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че програмата, която ще подпомогне затворените в момента бизнеси с 20% от оборота, ще бъде иновативна. Тогава анонсът от министъра бе тя да заработи до седмица. От бизнеса имаше много критики, че мерките е трябвало да бъдат уточнени още преди затварянето на бизнеси със заповедта на здравния министър. С нея се преустановиха посещенията в заведения за хранене, фитнес центрове, игрални зали, големи търговски обекти и др.


"Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", уточни днес министърът. Повече подробности за програмата ще бъдат съобщени на онлайн брифинг по-късно днес.
С 56 милиона лева ще бъде подпомогната и сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19, обяви още премиерът Борисов. Държавата ще предостави помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.


"С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност", информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. С още близо 5 млн. лева се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.


Пари и за болниците и общините


Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за болниците, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, както и за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.


По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на населението.


С постановление на Министерския съвет бе увеличен капиталът на болница "Пирогов" с близо 15 млн. лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение. Правителството отпусна също 15 милиона лева на столичната болница "Света Екатерина" за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лева ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и оборудване. Допълнително финансиране от 1 милион лева получава и МБАЛ "Св. Анна" във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.


"Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората. Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия", обърна се премиерът Борисов към лекарите.


Министерският съвет отпусна и допълнителни 15 млн. лева по бюджетите на общините. Парите са за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция по време на извънредното положение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK