Правителството реши как да компенсира бизнеса три седмици след затварянето му

Правителството реши как да компенсира бизнеса три седмици след затварянето му

© Цветелина БелутоваВ третата седмица след влезлите в сила на 27 ноември актуални противоепидемични мерки правителството окончателно реши как да финансира фирми, чиито бизнес е затворен. Премиерът Бойко Борисов обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че това ще стане със 156 млн. лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност". Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите ще обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки. С 56 милиона лева пък ще бъде подпомогнат туристическият бранш.


Още на 3 декември министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че програмата, която ще подпомогне затворените в момента бизнеси с 20% от оборота, ще бъде иновативна. Тогава анонсът от министъра бе тя да заработи до седмица. От бизнеса имаше много критики, че мерките е трябвало да бъдат уточнени още преди затварянето на бизнеси със заповедта на здравния министър. С нея се преустановиха посещенията в заведения за хранене, фитнес центрове, игрални зали, големи търговски обекти и др.


"Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", уточни днес министърът. Повече подробности за програмата ще бъдат съобщени на онлайн брифинг по-късно днес.
С 56 милиона лева ще бъде подпомогната и сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19, обяви още премиерът Борисов. Държавата ще предостави помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.


"С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност", информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. С още близо 5 млн. лева се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.


Пари и за болниците и общините


Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството за болниците, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, както и за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.


По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона лева от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на населението.


С постановление на Министерския съвет бе увеличен капиталът на болница "Пирогов" с близо 15 млн. лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение. Правителството отпусна също 15 милиона лева на столичната болница "Света Екатерина" за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лева ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и оборудване. Допълнително финансиране от 1 милион лева получава и МБАЛ "Св. Анна" във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.


"Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората. Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия", обърна се премиерът Борисов към лекарите.


Министерският съвет отпусна и допълнителни 15 млн. лева по бюджетите на общините. Парите са за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция по време на извънредното положение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Това е като вица за флегматика, който отишъл да лови охлюви и се връща с празна кофа - Докато се наведа и той (охлюва) се шмугна в храстите.

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  ...аз докато го хвана и той тъгъдък тъгъдък и избяга...😄

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Скапани лъжци, какъв подбор на проекти, какви глупости? Що не видят как го правят в белите държави? Единствената им идея е само да уредят верните фирми, за другите както досега едно голямо нищо.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Гневно

  Компенсира бизнеса с проверки от всички калинки!🤮🤮🤮

  ОСТАВКА!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Бавно загряващо правителство. Едно време на такива им викаха албански реотан.

 6. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  " Това е като вица за флегматика, който отишъл да лови охлюви и се връща с празна кофа - Докато се наведа и той (охлюва) се шмугна в храстите."

  В този виц бих заменил флегматика с лекаря, а охлюва - с умиращия.......Тая власт спасява единствено собствената си кожа и своите схеми ! Всичко друго що е реален бизнес, е на принципа на грижата за давещия се е преди всичко в неговите собствени ръце......

 7. 7 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До [#3] от "rumen_s":
  Компенсират си техните фирми. За ГЕРБ хората не означават нищо. Уволнените ще пият по една студена вода.

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Борисов преди седмица се хвалеше с милиаррд и над сто милиона подкрепа за бизнеса, ама те не били за бизнеса! Поне не всички!

  Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159537194396189
  Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020.

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса:
  https://bird.bg/wp-content/uploads/2020/12/figure_1.png

 10. 10 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Какви са тези проекти? Сервитьори и готвачи в затворен ресторант ще представят проект за производство и прпдажба на гоблени, нещо такова ли?

 11. 11 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Три седмици след затварянето на кой точно бизнес, че не разбрах?

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Близо 350 милиона лева или около 1/3 от всички отпуснати до момента средства за преодоляване на последствия от пандемията COVID-19 отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции.
  https://bird.bg/wp-content/uploads/2020/12/coronaanalytics.png

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ...Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнесаhttps://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159537194396189 Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020.
  —цитат от коментар 8 на Наблюдател

  А това което е за бизнеса, реално е за големите фирми, от холдингите на Пеевски, Химимпорт, и може би 100 млн за останалите малки и средни фирми.
  ЗАЩО МИНИСТЕРСТВА И АГЕНЦИИ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ?

 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ......предостави помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г........ Е хубаво 4%-4% така решили .... И защо не е за всички фирми на този принцип, и то служебно....кви "процедури за подбор на проекти".....кви 5 лв. ....... ????

 15. 15 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Тези планове трябваше да са готови още края на юли. Къде спаха досега? Да не говорим, че е нефелно отново. Бизнеса му не работи, трябва проекти да готви.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  През октомври ЕК гласува, че разрешава пряка държавна помощ на бизнеси със спад в продажбите над 30%, която помощ да е безвъзмездна и да е до размера на невъзможните за съкращение доходи - наеми, такси за счетоводство, консумативи поддръжка и др. до 7 ноември Австрия е започнала плащания за периода до 30.10. Отделените и разплатени средства на други държави близки до нашите икономически показатели са между 90 и 180 млн евро на месец. А тия от бюджета не са извадили един лев - първите 173 млн с които лятото проведоха 3000-10000 са отклонени от една програма, сега тия от друга.

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Но бизнеса може да е спокоен имаме вече кораби и не може да го нападнат по море, също и бронирана машина и по суша не могат да го нападнат бизнеса, но за отличниците има приготвени ПИТАТЕЛНИ ФУРМИ. Май ги бяхте забравили - Агнета за фурми!

 18. 18 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Реално бизнеса има пари през Декември, защото е работил през Ноември. Така че няма какво да се оплаква. Евентуално януари ще трябва да се изплащат някакви помощи.
  И за ресторантите не трябва да има повече помощи, защото им намалиха ДДСто.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen_s":

  Абсолютно вярно, ще се уредят една шепа фирми “от нашите”, всички останали ще бъдат погълнати от джунглата на бумащина и сложни административни процедури. Типично за герп, администрацията винаги трябва да е тежка и сложна и нищо за човек не трябва да е лесно.

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Реално бизнеса има пари през Декември, защото е работил през Ноември. Така че няма какво да се оплаква. Евентуално януари ще трябва да се изплащат някакви помощи. И за ресторантите не трябва да има повече помощи, защото им намалиха ДДСто.
  —цитат от коментар 18 на techops


  Ти само си някъде на държавна заплата.

 21. 21 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Правителството реши как да компенсира бизнеса три седмици след затварянето му"


  Дано от решението до самото действие сроковете са по-кратки, че ще останем без бизнес...

 22. 22 Профил на mkw41624682
  mkw41624682
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#17] от "nij50393132":

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Няма да има какво да спасяват правителството след това закъснение

 24. 24 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, проектни предложения. Какъв може да е проектът - да си платиш разходите на фирмата и да не фалираш. С ЕИК, адреси на затворените обекти и номер на банкова сметка би трябвало да е достатъчно да се кандидатства. След като държавата е затворила обекта, НАП сам да направи бърза справка и да преведе на фирмата процент от оборота или от заплатите на служителите, или каквато е мярката. Те данните вече ги имат. Не съм навътре в счетоводните въпроси, но не разбирам какво има да се обяснява.

 25. 25 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 477 Весело

  Хахаха, подбор на проекти щели да правят. Един вид да имаме формален лост за отсяване на фирми, които се намират извън обръча на ГЕРБДПС (ако изобщо има останали такива, когато започне процедурата).

 26. 26 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Реално бизнеса има пари през Декември, защото е работил през Ноември. Така че няма какво да се оплаква.
  —цитат от коментар 18 на techops


  Реално бизнесът ти плаща държавната заплатка. Така че калинките без един работен ден в частния сектор вместо да давате акъл, гледайте как да си оптимизирате работата, защото вие служите на гражданите и бизнеса. И не се справяте хич добре.

 27. 27 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "...Лъчезар Борисов обяви, че програмата, която ще подпомогне затворените в момента бизнеси с 20% от оборота..."

  Абе я по-добре да отварят всичко, да се натръшкваме и да приключва че вече ми писна.

 28. 28 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Незабавен ефект, реален за всички и без всякакви кандидатствания, програми и др. бюрокрация, е ДА СЕ ОБЯВИ ДАНЪЧНА ВАКАНЦИЯ - примерно за 1 година - за корпоративен данък, данък върху доходите на физическите лица и за местни данъци.

 29. 29 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 706 Неутрално

  МВР-то как така са ги пропуснали?
  Пари за иновации харчат за кръчмари, пари вместо за болни деца си раздават за бонуси. А вие после пускайте смс на Българската Коледа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK