Към политиците: Критичният въпрос на журналисти не е обида

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма на фондация "Конрад Аденауер"

© Велко Ангелов

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма на фондация "Конрад Аденауер""Дневник" публикува с незначителни съкращения приветствието на Хендрик Зитих, ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация "Конрад Аденауер" преди представянето на изследване, поръчано от организацията за нагласите на българите към медиите.


Не искам да разкривам твърде много за резултатите от проучването. Но те за пореден път показват, че медийната система в България не е здрава. Напротив, доверието в медиите продължава да спада. Според мен това не е добра новина. Особено при настоящата пандемия от COVID зрителите, слушателите и читателите трябва да са сигурни, че получават сериозна и достоверна информация.


Както знаете, ние като медийна програма следим отблизо ситуацията в Югоизточна Европа и особено тук в България. Има много критични точки, които означават, че положението на журналистите не е добро. Убеден съм, че всички вие сами ги познавате и няма да ги повтарям подробно. Мисля, че основната причина за недоверието и лошата медийна ситуация е главно защото няма информираност за качествена журналистика.
Няма атмосфера, в която независимата журналистика да бъде насърчавана и укрепвана. Често оставам с впечатлението, че


журналистите са по-склонни да бъдат възприемани като фактор, който пречи.


Това е - казвам го много ясно - погрешно. Демокрацията не може да съществува без независима журналистика. Отвън погледнато имиджът на България в Европа е тъжен и лош. Когато питам приятели и познати в Германия, чувам почти изключително негативни оценки за България.


Причините за тези оценки са много - ситуацията в медиите е една от тях. Мисля, че това е срам. Имате прекрасна държава със страхотни хора. Можете да се гордеете с България. Затова бих искал да ви призова: помислете как можете да подобрите медийната ситуация. Как да популяризираме качествена независима журналистика в България.


И бих искал да се обърна по-специално на политиците в България: журналистите не са врагове и критичният въпрос не е обида! Мисля, че има много добри възможности през следващите няколко месеца да говорим за това как България най-накрая може отново да се изкачи нагоре в класацията за свобода на пресата. Няма спор за това: вие трябва да решите проблемите си сами тук, в България, но като медийна програма сме щастливи да предложим нашата подкрепа. Обещавам ви това. Сега ви пожелавам интересни 90 минути по време на презентацията и последващата дискусия. Нямам търпение.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на llt56648434
  llt56648434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А манипулативно-провокативният въпрос одобрява ли го? Защото не виждам никакъв упрек към журналистите. Ами грантаджийството?

 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Цитат:
  Към политиците: Критичният въпрос на журналисти не е обида

  -------
  Банална и подвеждаща подмяна на понятията...

  Т.нар. журналисти привеждат в изпълнение волята на СОБСТВЕНИКА на съответното издание - т.е. те са просто едни нунции (пратеници, вестоносци) на волята/интересите на собствениците и всъщност задават въпросите на собствениците на вестниците, които пък са част от едно по-голямо чорбаджийско цяло.

  В тази връзка, като се зададе въпросът ПРАВИЛНО и се замести журналист със собственик на СМИ, то всичко си идва на мястото, защото собственикът на съответното (предприятие, фабрика, юзина, мандра) се интересува и защитава само и единствено своите частни интереси, а не някакви интереси на Широките Народни Маси.

  Т.е. с подмяната на понятията се подменя и същината - волята/мнението на чорбаджиите, които са една много тясна прослойка (0.0001%) , се представя за воля и мнение на 99.9999% от населението.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Често оставам с впечатлението, че журналистите са по-склонни да бъдат възприемани като фактор, който пречат."

  Проблемът на журналистите е, че искат те да са последна инстанция - да заменят 1-2-3 власт и само тях да слушат. :)

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  " Отвън погледнато имиджът на България в Европа е тъжен и лош. Когато питам приятели и познати в Германия, чувам почти изключително негативни оценки за България."

  Тук мисля, че е прекалил с чернилката.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Те обикновено се сърдят политиците с ментални проблеми.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Гневно

  Хендрик, очевидно вярва, че ние сме аборигени и току що сме слезли от дърветата...
  Високомерието и назиданието му ми идват много в повече!!!

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Критичните въпроси пречат за пълненето на чекмеджетата. Това е.🎃💩🐽

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Този би ли попитал баба Меркел защо подкрепя корумпирана мутра? И защо немски фондацийки бяха в основата на гроб-аджийското проклятие та ни докараха до 3-та национална?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  "Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация "Конрад Аденауер".
  Хубави думи ...така се говори общо взето но...!! .Не разбирам логиката на западното двуличие!!? Даваш пари от тази фондация за "мисирки и мисирчоци" на тоталитарни хора и структури и те скапват всичко пейзажа помия ...и та..та...та ".
  Добре ..., а какви са "супер ценностите", които "взехме" от тази нова свободна ера ??
  Да почнем с най лесно подаващо се на пример - прословутите ХОМО ценности. Някой може ли да защитава куза от страната на нормалните - не може (какво ще стане всеки знае) !! Журналист -власт..., кой може да устои на държавна безотговорна агресия върху себе си /семейство /деца.. май !!?? Да си мислим ,че това е ГЕРБ специфика .... това грешка , такива са модерните средства за контрол ,към тях се прибавят и определени софтуерни настройки - отвсякъде е електронен концлагер.
  Нямам идея за оправяне ...пазарното общество е цинично !! ПИК...лива журналистика ще има в още по големи мащаби, и не защото те непремено са ЛОШИ. Те събличат морала на работа ...и почват, в къщи могат да бъдат морални ...Същото е било с немските служители в "концлагерите по време на ВСВ", те са били семейни ..с деца. В къщи били образцови и мили ,за съседите били приветливи и усмихнати...

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  ,,....Демокрацията не може да съществува без независима журналистика....,,

  И тази ,,независима,, джурналистика повтара кат папагал ширещите са в разните му там цоциални мрежи, ширещите са квалификации и ,,материали,, за премиера. Наместо да разтълкува възможен ли е този материал, не-зависимият джурналист му са кефи и пише....

 11. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Те обикновено се сърдят политиците с ментални проблеми.

  По Български слаб две.
  Така трябва да бъде: Те обикновено политиците с ментални проблеми са сърдят

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Да бе да. Трият си те като стой че гледай тука във форума за по таквизи въпроси, дето уж били на расова итн основа.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Между критичен и заядлив въпрос има планина разлика.
  Журналистът, да се свети името му, търси истината в полза на гражданина и обществото. Такива не останаха. Останаха Михневи, Бенатови, Ахчиеви, които вярват, че жълтото ги прави журналисти. Къде е правилото на двете страни, което го имаше дори в късния комунизъм?
  Докарали сте се на нивото на "Работническо дело" от 60-те.

  Еретик
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  България е на 111-то място по свобода на медиите!
  Разбира се, в ЕС е на последното място!
  Това положение е следствие от управлението на мутрата Борисов!
  Спомняме си за опита на герб да превземе БНР! Спомняме си също заплахите, че ако Силвия Великова не бъде свалена от ефир, щяло да се случи нещо страшно...
  И то се случи... "Шефът" на радиото, който трябваше да изпълни поръчението на властта изхвърча, а Силвия си остана там, където винаги е била!
  Ред е на върхушката на герб...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  За критичните ясно, но за глупавите въпроси си е точно обида. В предаването "полит-некоректно" по "Хоризонт", и двамата другари журналисти имат камара подобни въпросчета...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Зависи как е зададен въпроса. Има коректно и некоректно задавани въпроси. Има и незададени въпроси. Журналистите отданта са се пренърнали в манипулатори и това с което се занимават е всичко друго , но не и журналистика.

 17. 17 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  И си прав...и не съвсем, селянино....Когато на 09. 09. 1990 год. се къпах близо до Брест в Атлантическия океан....Ти къде беше..? Знаеш ли боко от банкя къде беше.....? Декември 1990 год. беше в чешки затвор покрай крадени коли....и това ли не знаеш..!?
  С времето след 1990 год....френският, португалският и руският ми станаха като родни езици.....с английския и испанския се оправям....
  Гледах от Ещорил (Португалия) онова момиче дето спечели някаква игра в българия за 100 хил.лв.....момичето се справяло много добре с английския, италиянския, немския, испанския и френския езици....не е лошо, нали..!?
  В същият ден прочетох, че от всички 27 премиери от ЕС.......само един имал нужда от преводачи.....Сещаш ли се кой е той....а...???
  Та....остави ги немците какво си мислят за нас....това сте надробили в територията и това ще сърбате.....
  Образовани, можещи, грамотни хора по европата и света не смеят да си признаят, че са българи....заради....какво а....???
  Заради такива като теб и боковци, догановци, каракачановци.....и вся остальная сволочь....!!!
  А на ЧИТАВИТЕ БЪЛГАРИ отново специални поздрави....)))))

 18. 18 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  ....и си ми сложил минус знаейки, че не струваш и пукната пара....въпреки че се подвизаваш тук нон-стоп...!?
  Наистина си селянин по дух и манталитет....пази боже от такива мисири като тебе....!!!

 19. 19 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  А манипулативно-провокативният въпрос одобрява ли го? Защото не виждам никакъв упрек към журналистите. Ами грантаджийството?
  —цитат от коментар 1 на llt56648434


  Фондацията сама раздава грантове, как да е против това?

  Мерят с два аршина, метод на мейн стрийма!

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Весело

  Много често във въпроса на т.нар. журналист/ка се съдържа спорно твърдение, а нерядко пристрастна инсинуация и направо лъжа. Е, какво правим тогава? Логично, мисирката напуска журналистическото си амплоа и навлиза в махленския жанр "кавга", където събеседниците са напълно равнопоставени и не се подчиняват на никакви правила. Но тогава джурновците се сърдят защо ги наричат клюкарки. Калпаво семе.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#17] от "Chedeuvre":

  "Ти къде беше..? Знаеш ли боко от банкя къде беше.....? Декември 1990 год. беше в чешки затвор покрай крадени коли....и това ли не знаеш..!?"
  ===========
  Значи е научил чешки......

  Еретик
 22. 22 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 619 Неутрално

  България е на 111-то място по свобода на медиите! Разбира се, в ЕС е на последното място! Това положение е следствие от управлението на мутрата Борисов! Спомняме си за опита на герб да превземе БНР! Спомняме си също заплахите, че ако Силвия Великова не бъде свалена от ефир, щяло да се случи нещо страшно... И то се случи... "Шефът" на радиото, който трябваше да изпълни поръчението на властта изхвърча, а Силвия си остана там, където винаги е била! Ред е на върхушката на герб...
  —цитат от коментар 14 на Рим


  Когато видя разследване за връзките на лодкаря с всякакви сили и финансиране тогава ще приема критиката за 111 място като обективна. До тогава това е просто оръжие - стани да седна (от властта)

  'progressives' is the politically correct word for communists
 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално
 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":
  Поводът за тези думи е аборигенското поведение на един политик, пък и не само на него. ние може и да не сме всички аборигени, но от друга страна, като търпим аборигени политици, това какво говори за нас?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK