Законопроектът за разследващия главния прокурор мина на първо четене в комисия

Законопроектът, предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти, мина на първо четене в комисията по правни въпроси в парламента и предстои да бъде обсъждан в пленарна зала.

© Велко Ангелов

Законопроектът, предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти, мина на първо четене в комисията по правни въпроси в парламента и предстои да бъде обсъждан в пленарна зала.С 12 гласа "за", нито един против и 9 гласа "въздържал се" правната комисия в парламента прие предложенията на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор с правомощия да разследва главния прокурор. Предложенията минаха на първо четене и се очаква в петък (18 декември) да бъдат разглеждани и в пленарна зала. За дебата в комисията бяха поканени представители на прокуратурата и на Министерството на правосъдието.


След провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, в началото на декември депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление.


Предлага се независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.
Още за предложенията - четете тук


Прокуратурата смята за ненужно да има специален прокурор


Зам. главният прокурор Красимира Филипова повтори тезата на държавното обвинение, че така предложените промени не се налагат и не са необходими. "Реално и възможно е и при сега действащото законодателство да се образуват и разглеждат преписки срещу главния прокурор. В момента няма никаква възможност той да се ползва с привилегии. Без никакви затруднения и пречки може да се провежда наказателно преследване срещу главния прокурор", твърди заместничката му Красимира Филипова.


По думите й, няма механизъм за процесуално влияние върху прокурорите, които биха работили по такива преписки, защото главният прокурор няма правомощие да се намесва, наблюдава и да оказва влияние на прокурор по конкретни дела. Тя посочи и решението на Конституционния съд по въпроса за това кой може да разследва главния прокурор.


Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов обяви, че ведомството одобрява предложенията за промени.


"Със законопроекта ще се допринесе за ефективен модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор при спазване на препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България" и Венецианската комисия".


БСП иска контрол върху актовете, а не върху хората


Според Филип Попов от БСП тези промени ще въведат в процесуалния закон и в материята :една каша".


"Какво прави фигурата на главния прокурор "всесилен" чл. 139 от ЗСВ? Това е основният инструмент на главния прокурор. Трябва да има контрол върху актовете, а не върху хората. Тези промени не отговарят на основните въпроси, които битуват в обществото от доста време насам и няма да доведат до промени. Освен това биха се оказали и противоконституционни", смята депутатът от левицата.


Според Тодор Байчев не е било нужно "да се хвърляме да правим нова Конституция". По думите му едно от предложенията на Венецианската комисия се пренебрегва и то е членовете на прокурорската колегия да нямат прокурорски опит, а да са с други юридически професии.


"Предлага се този разследващ прокурор да бъде предлаган от шестима членове на прокурорската колегия - правото на предложение се свежда до един единствен кандидат, защото има 11 души в прокурорската колегия и тя трябва да се обедини около една кандидатура. Няма гаранции, че тези шестима души предлагат най-доброто сред прокурорите", смята Байчев. По думите му, този механизъм няма да е достатъчно ефективен.


Адвокат Явор Нотев от "Атака" се обяви категорично против законопроекта и посочи, че няма да го подкрепи.


"Очевидно се прави опит да се отговори на очакването на обвиненията, че главният прокурор действа безконтролно и безнаказано, когато върши нарушения и престъпления, ако се случи. Има риск този разследващ прокурор да бъде обвинен в бездействие, в пасивност или дори в нарушения, когато започне да работи. И когато това стане, кой ще контролира тези негови стъпки и решения? Може би ще се наложи да има наблюдаващ на наблюдаващия прокурор?", отправи критиките си под формата на въпроси Нотев.

"Законът в този си вид накърнява авторитета и позицията, на която стои главният прокурор на републиката, който и да е той. Преминал е успешно през тази кандидатура и в момента изпълнява мисия и функция в рамките на своя мандат и ако не можем да се доверим, само на база предположението, че може да се случи нещо лошо, то тогава ние сме загубени. Не искам това да се схване като елементарна защита на главния прокурор в момента. Но когато се насочваме към ревизия на тези текстове, трябва да подходим с цялата отговорност на държавници. Няма как да го подозираме в некомпетентност или зла умисъл. Напълно основателни са критиките към законопроекта. Той е ненужен", обяви Нотев.

Христиан Митев, който е сред вносителите, обясни, че законопроектът цели да отговори както на очакванията на обществото, така и на препоръките на Венецианската комисия, а тези очакванията са именно да се създаде специализирана фигура, която да се занимава с проверки срещу главния прокурор на България.


"Има няколко хипотези, колкото и редки да са те, че може да има някакво въздействие над него от главния прокурор. Заради това нашето предложение е този разследващ прокурор да е максимално отдалечен от главния и да се занимава само и единствено с преписки, сигнали и разследвания срещу главния. Не допускам, че ще е само един кандидат - може да са повече", обясни Митев.


И Венецианската комисия да внесе проект, пак ще кажете, че не става


Той отговори на критиките, че това не е правилният механизъм с въпрос: "А кой е правилният, колеги? И Венецианската комисия да внесе проект, аз съм сигурен, че ще има колеги, които ще кажат, че и той не става, а адвокат Нотев предложи и този прокурор да бъде наречен "по-главен прокурор" или "най-главен прокурор".


Според Байчев има риск да се възпроизведе избора на главния прокурор.

Сега в прокурорската колегия ще предложат Гешо Иванов и всички други ще вдигнат ръка и ще го преизберат, коментира Байчев.

Християн Митев каза, че по тази логика би се поставил под въпрос всеки контролен орган и нормалното му функциониране.


В дебата се включи и Крум Зарков от БСП, който обобщи като "славен" начинът, по който си отива това Народно събрание.


"3 г. и половина след като се балтавихме с един въпрос, един мандат, в който всеки нормален човек би получил преплитане на мозъка, за да стигнем до идеята за супервайзор на главния прокурор. Знам, че в България когато не искаш или не можеш да реформираш една институция, създаваш друга. Ще видим петно на Роршах, което се е създало от комисии, институции и т.н. От управляващото мнозинство сте в патова ситуация, защото не искате, не смеете или не можете да идентифицирате правилните въпроси. От там нататък всякакви отговори, които давате, са грешни", обяви депутатът от левицата.


Той обяви, че няма да подкрепи подобен законопроект, докато не бъдат дадени отговори на няколко въпроса.

Какви са сроковете за приемане на този закон, защото не му остава много време на Народното събрание, а и ще искате становище на Венецианската комисия. Питам, за да не стане като Конституцията - да не се хабим много. Този прокурор сам ли ще работи по сигналите срещу главния прокурор? Как си представяте воденето на едно такова разследване? А когато няма сигнали с какво ще се занимава този човек за тези 7 г.? Ще ги провокира, ще търси, проактивен подход ли ще има? Дайте пример за някоя друга държава да видим как функционира подобна институция, за да може да се вдъхновим по някакъв начин.

Зарков подчерта, че въпросът за независимостта, за отчетността и за възможността за разследване на главния прокурор е много по-широк въпрос от това кой да го разследва, а управляващите вземат избирателно думи на Венецианската комисия, развяват ги като знаме, но всичко това е прах в очите на хората.


"А от прокуратурата отричат изобщо да има проблем. Проблем има и той не е в това, което е записано по закон, а в това, което се случва в реалността. Намирам това предложение за абсурдно", обобщи депутатът от БСП.


Красимир Ципов от ГЕРБ обяви, че непрекъснато се чуват критики кое не е правилно, но никой не дава идеи и предложения, нито пък отговори на въпроса какви са правилните промени.


"Чуваме едни общи фрази, без никаква конкретика. Ние не възприемаме становището на прокуратурата и сме категорично убедени, че трябва да бъде приет механизъм. Фокусът се поставя върху това кой предлага този механизъм, кой може да предложи съответния кандидат и т.н. Много по-важно е да се съсредоточим върху това да приемем закон, който ще действа и след този главен прокурор, и след този ВСС. Със сигурност може да бъде надграден, може да бъдат направени предложения", каза Ципов.


ГЕРБ вече обявиха, че ще има поправки между първо и второ четене


По думите му, през последните дни се поставя въпроса, че този кандидат ще бъде издиган от прокурорската колегия.


"Тук искам да заявя позицията на ГЕРБ, че ние ще внесем предложение - предложението за този прокурор да може да бъде правено от всеки един кандидат за тази длъжност. Абсолютно необходимо е. Кой кандидат ще бъде одобрен, ще зависи изцяло от пленума на ВСС. Искаме този законопроект да се приеме в рамките на този мандат. Разполагаме с достатъчно време да направим опит да приемем този законопроект и трябва да направим опит да приемем един такъв механизъм, защото това се очаква както от българските граждани, така и от нашите европейски партньори", обясни бързането със законопроекта Ципов.


Според Зарков няма нужда от нови институции и от такъв механизъм.


"Има нужда от едно нещо и то е да се предвиди възможността за съдебен контрол върху актовете, с които се отказва да се образува досъдебно производство срещу главния прокурор. Де юре всеки може да разследва главния прокурор, но на практика това не може да се случи. Всеки гражданин да може да сезира всеки прокурор със сигнал срещу главния и когато не е удовлетворен от отказа да се разследва - да може да отиде в съд и да обжалва този отказ", обясни Зарков позицията на БСП.


Байчев добави, че има нужда от обществен дебат, но той не се е състоял, а управляващите умишлено го избягват. "Нямаше нужда от този финален спринт - трябваше да го подложите на обществено обсъждане и всеки да може да даде становище", коментира на финала депутатът.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  "БСП иска контрол върху актовете, а не върху хората"

  Аз да попитам кой ще контролира контролиращите? :)

  И кой ще контролира разследващия главния прокурор? ;)

 2. 2 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "... и над него няма да се упражнява надзор и ръководство."

  Е, сега станаха двама недосегаеми. Очаквам да направим българска версия на филма "Недосегаемите".

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Весело

  Марули ,маеули ,марули ...
  Голямо зелено поле
  Сред тях седи и се пули
  едно удивено теле.
  Това е сегашното НС. Сега го гласуват ,а после щели да внесат поправки ....

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Като гледам на снимката щридическите остриета на герб тръпки ме побиват и линея по данито и мама цецка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Поредните фиктивни действия за пред Европа и Венацианската комисия.
  Вярват ли си, че някой още им вярва или са толкова безочливо нагли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":Поредните фиктивни действия за пред Европа и Венацианската комисия.Вярват ли си, че някой още им вярва или са толкова безочливо нагли?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Не им вярваме, но по-малко верваме на Ристьо, Галева и тримата глупаци. Поне Слави прави чалга

 7. 7 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Като гледам на снимката щридическите остриета на герб тръпки ме побиват и линея по данито и мама цецка.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА  Абе по добре не гледай снимка на Ристьо, че съвсем ще те втресе

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#7] от "zkm24533265":
  Гледам актуалните законотворци другарю.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Весело

  [quote#7:"zkm24533265"][/quote]

  По-добре гледай снимката на бай Х -ще умреш от смях

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Весело

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Той му е иконата над брачното ложе!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  В тази комисия са пълни смешници. Никой не им вярва, че това ще е независим от гл. прокурор прокурор, след като главния командва ВСС.

 12. 12 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На брачнито ложе е тел в видео за възрастни с Рада :-)

 13. 13 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Трябва основна реформа на цялата Прокуратура - да се разгради болшевишкия модел и да се премахнат безконтролността , безотчетността , липсата на възможност за търсене на отговорност и да се намалят тези безумни 7-годишни мандати.
  Иначе всичко е само имитация на промени. Щял да има разследващ прокурор, избиран от подчинените на Главния прокурор? А кой ще разследва разследващия прокурор? Или ще има още един разследващ? А разследващ на разследващия на разследващия?

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Милиционерски тарикатлъци за замазване на проблема.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 957 Разстроено

  Някой да научи Венецианската комисия да псува на български,за да може да бъде разбрана от управляващия сбириток.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство."

  Още един над всички в държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK