На живо

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия ЛазароваМинистърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи окончателния вариант на новите мерки, които да влязат в сила от 22 декември. Все още заповед за тях няма. Предвижда се учениците от 1 до 4 клас да се върнат в училище от 4 януари. В същия ден ще заработят яслите и детските градини. Всички ресторанти в хотелите ще заработят от 22 декември с изработена организация за закуска, обяд и вечеря, които да се провеждат при отстояние между хората и заетост не повече от 50%.


От 1 януари до 31 януари 2021 г. служителите в затворени бизнеси ще получават от държавата 75% от осигурителния доход, обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни, че ще важат настоящите програми в полза на собствениците на фирми, пострадали от мерките. До края на годината е възможно да започнат имунизациите срещу вируса, обяви пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Здравните власти имат план и да проследят епидемиологичната обстановка в два града на страната, изследвайки ги с антигенни тестове.


"Дневник" проследи най-важните новини около кризата с коронавируса в България на живо
Затворените молове претовариха "Спиди"

Очаквано затворените молове пренасочиха голяма част от покупките онлайн и съответно доставката им с куриер. През последните седмици много потребители се оплакват в социалните мрежи за големи забавяния като чест споменават и най-големия доставчик "Спиди" (Speedy).


"Не можем да говорим за забавяне по принцип, но е факт, че в седмицата на Черния петък и през последните дни имаме значително увеличение на доставките до адрес, особено в някои жилищни квартали в център и западна София", обясняват от компанията пред "Капитал".


Повече по темата четете тук.

Големите ученици може да се върнат към присъствено обучение преди края на януари

Министърът на образованието Красимир Вълчев допусна, че е възможно, ако разпространението на коронавируса в страната продължава да спада, учениците от пети до дванадесети клас да се върнат към присъствено обучение преди края на януари следващата година. Засега със сигурност е предвидено до 8 януари те да не се връщат в класните стаи.


"Всяка седмица следим показателите. Може би ще започнем с най-важните дейности – там, където е невъзможно или неефективно да се провеждат в електронна среда, това са практиките, това са индивидуални изпити", каза Красимир Вълчев. По думите му в петък ще се срещне със синдикатите и организации на директорите.

Парламентът разреши преброяването да се отложи

Парламентът даде възможност за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 г. като прие на първо четене промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Проектът за промени бе внесен от депутати от ГЕРБ.


Целта на предложения законопроект е да създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка Министерският съвет да може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.


Подробности четете тук.

Представители на МВР, пожарната, РЗИ, Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите ще помагат за спазването на противоепидемичните мерки в търговските вериги при очакваното засилено пазаруване около предстоящите празници. Това обявиха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и Ангел Кунчев, главен здравен инспектор след среща с представители на търговските вериги. Причината е, че самите вериги не могат да накарат клиентите да спазват въведените мерки. Ангел Кунчев спомена веригите, хотелите и училищата като трите институции, които са приели най-сериозно въведените мерки заради епидемията.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Надежда Чипева

"Дневник" излъчи на живо брифинг в министерството на икономиката след среща на министъра Лъчезар Борисов и главния държавен здравен инспектор с представители на вериги хранителни и нехранителни магазини.

Планира се епидемиологично проучване на два града с антигенни тестове

Антигенните тестове ще се приравнят с PCR тестовете като официално средство, с което да се установяват инфектираните от COVID-19 в страната. Това сочат предварителни данни от работната група, заела се с темата, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


"С доц. Ангел Кунчев очакваме до петък да имаме нова дефиниция за случаите. В момента не се води официална статистика на направените антигенни тестове и имаме заболеваемост, която не се установява, Амбицията ни е да започнем да я улавяме и с антигенните тестове. Имаме планове да направим антигенни тестове на един или два града в страната, за да видим каква е реалната картина и да сме наясно. каква е заболеваемостта в страната", обясни Ангелов.


Статистическо "табло" за управление на възстановяването от КОВИД-19 пусна днес Евростат. Онлайн инструментът съдържа месечни и тримесечни статистически индикатори от различни области, които показват как икономиките и социалните системи на страните от ЕС се развиват по време на пандемията. "Таблото" е разработено съвместно с националните статистики на страните членки. То съдържа 20 показателя, които обхващат области като макроикономическо развитие, бизнес и търговия и пазара на труда. Днес се публикува неговото първо издание.


"Таблото" ще се актуализира всеки месец с последните налични данни и ще се обогатява с нови показатели. Според Мариана Коцева, генерален директор на Евростат "новото европейско табло за възстановяване на статистиката ще информира и подкрепи политиците при вземането на адекватни и навременни решения за преодоляване на кризата Covid-19."


"Таблото" можете да видите тук.

За родителите остава възможността да не пускат децата от 1 до 4 клас присъствено в училище, като подадат заявление за обучение в електронна среда. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Според предложените днес мерки от здравния министър от 4 януари началните класове тръгват присъствено на училище. Това обаче не означава, че по-горните класове със сигурност ще учат дистанционно до края на януари, поясни министърът.


"Всяка седмица ще следим ситуацията. Може би ще се започне с най-важните дейности, които е невъзможно да се провеждат в електронна среда – практики, индивидуални изпити", обяви Вълчев по повод по-големите ученици.


Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия Лазарова

Българските граждани ще могат да преминават през границите на Испания с изтекли лични документи с цел да се приберат в България. Мярката е реципрочна и се отнася за изтичащи лични документи в периода 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., чиято валидност бе удължена с шест месеца до 31 юли 2021 г. Досега мярката важеше за документи, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2021 г.


Поради различните ограничения на сухопътните граници в европейските държави, от Министерството на външните работи препоръчват на гражданите при необходимост да използват възможността за прибиране от Испания в България с изтекли лични документи чрез авиотранспорт, като предварително се осведомяват и за политиката на съответната самолетна компания, тъй като тя може да не приема на борда си пътници с изтекли лични документи.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов провеждат две срещи днес с представители на веригите хранителни и нехранителни магазини. Големите вериги магазини ще останат отворени и според предстоящата заповед на министъра на здравеопазването, както бе и в тази до 21 декември.


"Целта е да се уговори точно изпълнението на мерките, тъй като бяхме свидетели при предната заповед на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме и да допуснем сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива нарушения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа", обясни доц. Кунчев.


Резултатите от срещите ще бъдат съобщени в 14:30 на брифинг в Министерството на икономиката.


Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Фейсбук/


Кои нарушения визира Кунчев – четете тук.

"Данните дават основания за плах оптимизъм", това заяви по време на днешния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Двуседмичната тенденция средно за Европейския съюз е повишение с 4,8% на регистрирани случаи на инфектирани с COVID, а за този период в България те намаляват с 4,5%. "Започваме да виждаме това как започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и на смъртността. Очакваме и това да стане факт до края на годината", добави Кунчев.


14-дневната заболеваемост в България е 438 на 100 хил., което ни отрежда 14-о място в ЕС. Смъртността е 21,4 на 100 000 и второ място в Съюза след Словения.


През последните два дни в София новорегистрираните случаи са под 500 на 100 000 души и ако това продължи проблемът с хоспитализацията в града ще е до голяма степен решен, посочи още Кунчев. Според данните по области за двуседмичен период Кърджали е с най-ниска заболеваемост - 144 на 100 000, а в Бургас тя е най-висока - 778 на 100 000.


На национално ниво 44% от леглата за пациенти с COVID са заети, информира по време на брифинга министърът на здравеопазването Костадин Ангелов


Едва 17% от бизнеса одобрява антикризисните и противоепидемични мерки на правителството, а 27% подкрепят противоепидемичните. За сравнение, при предишната икономическа криза през 2009-2010 г. тогавашните антикризисни мерки са били оценени положително от 29% от бизнеса. Това показва традиционната анкета на Българската стопанска камара, която се провежда за 16-а поредна година и е проведена в периода 10 ноември – 10 декември сред 810 микро-, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката.


От антикризисните мерки са се възползвали малка част от предприятията, показват данните. Най-популярна е мярката "60/40", която се ползвали 28%, а 27% са се възползвали от грантовете между 3 и 10 хил. лв. От кредитния мораториум са се възползвали едва 17% от фирмите. Едва 1% от анкетираните са се възползвали от мерките през Банката за развитие, а 2-5% обмислят такава възможност. За всички останали тези мерки са или неприложими, или неизвестни.


Епидемията е отложила инвестиционните намерения на 56% от анкетираните, а 42% - основно в туризма са направили съкращения.


Подробности - тук.

Мярката за служители в затворени бизнеси се променя

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия Лазарова


От 1 януари до 31 януари 2021 г. служителите в затворени бизнеси ще получават от държавата 75% от осигурителния доход. Това съобщи по време на брифинга за обявяване на новите мерки министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. До края на декември ще важи мярката, според която служителите, осигурени на пълен работен ден, получават по 24 лева на ден. Сумата покрива 80% от минималната работна заплата. По тази мярка до момента има подадени 4019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници за малко над 9 млн. лева.


"Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели. Ще се извършват плащания в дните до Коледа и между празниците. До 31 декември мярката остава непроменена. Ще предложим тази мярка да се трансформира в 75/0, т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. Това нямаше как да се случи в периода на затваряне от 27 ноември до 21 декември, защото трябваше да направим необходимото мярката да започне да работи бързо", обясни Сачева. Останалите мерки – 60/40 и 80/20 в сферите на хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт ще действат до 31 март.


Мярката за родители на деца до 14 г., които принудително не посещават училище или детско заведение. ще продължи да действа и през януари. Осигурени са и средства за детегледачки по мярката "Родители в заетост".


Към 15 декември безработицата бележи слаб ръст и е 6,88%, съобщи още Сачева. Очакванията са до края на месеца да не надвиши 7%.

До края на годината може да има първи имунизации

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия Лазарова


"Продължава работата по подготовката за имунизация във всички районни здравни инспекции. Беше изместен срокът, в който Европейската агенция по лекарства ще даде своите препоръки - до 21 декември. Очакваме на 23 декември Европейската комисия да одобри разпространението на ваксината. Надяваме се до края на годината да има първи имунизации в страната и в цяла Европа", обяви по време на днешния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Отношение по темата взе и ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.


"Трябва да бъдем мотивирани да се запазим здрави до идването на ваксините и да спрем тази агония - агония в икономиката, агония в училището, агония в здравните заведения, агония в психиките на хората. Призовавам всички български граждани да се ваксинират. От всеки лекар се очаква да бъде последна инстанция и той да каже на своите пациент – да, това е начинът, по който да се преодолее тази криза. Нека да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти", каза той.

Здравният министър представи мерките до 31 януари

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия Лазарова


"Категорично не сме доволни от настоящите данни за развитието на епидемията в България. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е целта на мерките, които предлагаме", това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинга днес. "При следенето за изпълнението им ще видите цялата мощ на държавата", анонсира още министърът. Тази сутрин окончателното предложение за мерки до 31 януари е било представено при премиера Бойко Борисов. Предвижда се да останат в сила настоящите мерки, с няколко акцента. Ангелов очерта основните им параметри:
- Училищата ще отворят за учениците от 1 до 4 клас от 4 януари, оттогава ще заработят също яслите и детските градини
- Нощните заведения, ресторантите, казината, игралните зали ще бъдат затворени до 31 януари.
- След 1 януари остават отворени театрите, също така ще отворят музеи, галерии, кина при 30% заетост в тях
- Всички ресторанти в хотелите ще работят с изработена организация закуска, обяд и вечеря да се провеждат при отстояние между хората и заетост не повече от 50%. Ще работят с вечерен час до 22 ч.
- Моловете остават затворени, с изкл. на аптеки, офиси на банки и телекомуникационни компании в тях
- Продължава забраната за събития, конференции, конгреси до 31 януари

"Дневник" излъчи на живо брифинга с участието на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и членове на Националния оперативен щаб.


Великобритания намали продължителността на карантината за пристигащите от България от 14 на 10 дни. Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването, който е публикуван тук. Засега гражданите, пътуващи до Англия, единствено ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от т.нар. опция за тест за освобождаване от карантина (‘test to release’ scheme). Съгласно действащите правила, пътуващите до Англия могат да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат гражданите ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Великобритания, като списъкът с акредитираните лаборатории може да бъде открит на сайта на британското правителство. Повече информация за т.нар. тест за освобождаване от карантина (‘test to release scheme’) може да бъде открита тук.

Все още софтуерът за електронните рецепти не е инсталиран в аптеките. До края на годината и началото на следващата ще започнат първите тестове на системата, съобщи пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Фармацевтът на гишето да може да вижда всички останали терапии, прилагани досега на пациента, за да може да съобрази дали новото изписано лекарство е адекватно – за това фармацевтите настояват отдавна, посочи Антон Вълев. Лекарят избира терапията, но навсякъде по света вторият човек, който одобрява терапията, е магистър-фармацевтът, подчерта той.


"Ако лекарят е изписал повече лекарства и фармацевтът намали някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В текущия момент, ако фармацевтът намали лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижда," поясни специалистът.


Електронизацията на рецептите в един момент ще покаже кой какво изписва и дали има залитане към продуктите на определена фирма, коментира той. Фармацевтите предлагат системата автоматично да подава лекарството в международно непатентно наименование, за да има възможност включително да се предложи по-евтин вариант на пациента.

Сред регистрираните 1959 новоинфектирани най-много са новите случаи в
област София – град – 333, следват Варна – 184, Пловдив – 182, Хасково – 110, Бургас – 108, Стара Загора – 104, Русе – 102.

Заболяванията, при които не се препоръчва ваксиниране срещу коронавируса са описани много добре в документацията към ваксината. Това са тежки придружаващи и неконтролирани заболявания. Това поясни пред Би Ти Ви Любомира Николаева - Гломб от Центъра за заразни и паразитни болести.


Тя добави обаче, че третата фаза на изследвания на ваксината е проведена и върху ХИВ позитивни хора, както и такива с автоимунни заболявания, с хепатит В и С и призова да се осланяме на данните на изследователите.


В отговор на въпрос дали да се ваксинират и децата, специалистът отговори, че за момента ваксината е изпробвана върху хора над 12 години, но понеже те са малко на брой, засега ще се прилага за над 18-годишните. Тя напомни простото правило, което всеки родител знае, че ваксина се поставя само на здрав човек и на такъв, който не е бил в контакт с болни хора в последните дни.

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Юлия Лазарова


"В момента сме в началото на лекия спад на първата вълна на COVID-19 в България. Ще има втора", това обясни пред "Нова телевизия" епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Прогнозата й е на базата на случващото се в останалите европейски страни. Според Кожухарова властта в България няма реална стратегия за борба с епидемията.


"В началото нямаше никакъв план. След това беше представен генеричен. От националния план за готовност за грипна пандемия просто беше премахната думата "грип" и го представиха. Чакам да видя план за тази конкретна пандемия. Да знаем при конкретни данни какво се случва. Бих следила болните в болница и техните случаи, а не новозаразените, доколкото те зависят от направените тестове", каза Кожухарова.


Тя добави, че при всички вирусни инфекции решението е ефективна ваксина.


"Ваксините, които се пускат за масова употреба, са добри. Планът за ваксиниране е добре изработен", каза още проф. Кожухарова.

Днес властта ще обяви решението си за евентуално продължаване на противоепидемичните мерки. Настоящите са в сила до 21 декември вкл. Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи на работна среща с министър-председателя Бойко Борисов мерките да бъдат удължени до 31 януари 2021 г. с три изключения:


- от 22 декември местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.
- от 1 януари 2021 г. да отворят галерии, музеи, кина
- от 4 януари 2021 г. - разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище, както и отваряне на детските градини и яслите;


Брифингът е насрочен за 10 ч. На него освен министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, ще присъстват министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и членове на Националния оперативен щаб.


"Дневник" ще предава брифинга на живо.

На седмична база регистрираните заразени спадат с 25%, тестовете - с 16%

Коронавирусът в България: с предупреждение за строг контрол управляващите удължиха част от мерките (хронология)

© Георги Кожухаров


Отчетените положителни PCR тестове за последното денонощие са 1959, което е 32% от общо направените 6113 теста, сочат данните на Единната информационна система. На седмична база положителните тестове спадат с 25%, а направените тестове с 16%.


Новорегистрираните оздравели са 2575. Към полунощ хоспитализирани са 7034 човека, в интензивни отделения - 570.


За последното денонощие са починали 191 човека, с което общият им брой от началото на епидемията в България става 6196.


Повече за тенденциите в развитието на епидемията в България - четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Неутрално

  Наивно е да се вярва на подобни данни. Хибридната война се губи от правителството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наближи 21.12 и изведнъж от днеска вече се вижда някакво намаление. Дали е случайно и не е свързано с обявеното вчера продължаване на мерките? Мерките въведени преди няколко седмици трябваше да се осетят 2 седмици след въвеждането, а те се осетиха едва днеска, не и при починалите?Някак странно ми се вижда всичко това

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Постреснаха се хората, след като вече всеки има познати заболели и изкарали тежко болестта или за жалост починали от нея. Феновете на конспиративните теории, руската пропаганда и красическата слабоумщина, доста поолекнаха с налудничавите си теории.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Весело

  А лекуваните по телефона пациенти от родни лекари-тройкаджии, вече от трети антибиотик, преминаха на четвърти, а някои уверено скочиха и на пети, и дори пробиотик не им се предписват!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Муньо,тя държавата се разпадна заради такива неандерталци като тебе гласуващи за комунистите ГЕРБ.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 12. 12 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  лекуваните по телефона пациенти от родни лекари-тройкаджии
  __________________________________________
  За съжаление много много лекари абдикираха от задълженията си.Лични лекари преглеждат по телефона, ако отидеш при тях с ковид симптоми даже не те преглеждат, изписват ти неща и ако се влошиш звънни(лични впечатления) . Пулмолози излязаха отпуски, имали планови операции(те са забранени). Това е любимия на герберите Бургас. Ако пожарникарите НЕ искаха да гасят пожари защото е опасно какво правим?

 13. 13 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":


  Световния елит на КАЛИНКИТЕ....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 14. 14 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":
  Няма глупави гербери бе другарю
  ___________________________________________
  Другари са Тиквата, Цачева, Дани тъпото,Гърневски, Ципов, Лазаров и т. н. Аз съм от това поколение когато другари вече нямаше

 15. 15 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Ма то с толкова спада и правенето на тестове.🐵

  Много съм прост
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#12] от "nkk81":

  Няма никакво значение - гербери или не гербери, истината е, че квалификацията на родните лекари е близко до нулата, оттам и резултатите са видни.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#12] от "nkk81":Няма никакво значение - гербери или не гербери, истината е, че квалификацията на родните лекари е близко до нулата, оттам и резултатите са видни.
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Прав си,но има решение на проблема.Требе да сме космополити и да си внесем лекари.🙉

  Много съм прост
 18. 18 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:
  1.Сан Марино
  2.Белгия
  3.Перу
  4.Италия
  5.Босна и Херцеговина
  6.Словения
  7.Северна Македония
  8.Испания
  9.Андора
  10.Черна гора
  11.Великобритания
  12.САЩ
  13.Чехия
  14.Аржентина
  15.Франция
  16.България
  17.Мексико
  18.Бразилия
  19.Армения
  20.Чили

 19. 19 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Починали на 1 милион жители от началото на пандемията:
  1.Сан Марино
  2.Белгия
  3.Перу
  4.Италия
  5.Босна и Херцеговина
  6.Словения
  7.Северна Македония
  8.Испания
  9.Андора
  10.Черна гора
  11.Великобритания
  12.САЩ
  13.Чехия
  14.Аржентина
  15.Франция
  16.България
  17.Мексико
  18.Бразилия
  19.Армения
  20.Чили

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  25 % по-малко е основно заради по-малкото тестове, които се правят. Елементарни хитринки прилагат.

 21. 21 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":25 % по-малко е основно заради по-малкото тестове, които се правят. Елементарни хитринки прилагат.
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  И това, че не останаха хора, които не са го минали.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  Това кво значи? Че все повече хора ще умират с ковид, но това няма да се отразява в статистиката за ковидясалите, защото не са тествани? Ще ги пишат пак в групата, които са умрели от други заболявания ли?

  мурзилка
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 907 Разстроено

  А 25% ПО-МАЛКО заболели
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Бих се радвал ако бяхте прав, но 32% от тестовете са показали положителни резултати (1959 нови случая от 6113 направени теста). При такъв малък брой отчетени тестове и такъв висок процент новозаразени измежду тях, очевидно реалният брой на заразените е много по-висок и не можем да правим смислени изводи за някакви тенденции в броя на заболелите.

  Сега единствено може да констатираме очевидното- като се правят повече тестове, се отчитат повече заболели.

 24. 24 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Хората не си правят тестове защото са скъпи или защото не искат да са под карантина. Така те ходят в магазините, транспорта... и заразяват още повече хора.
  Трябва да се правят много тестове и заразените да се карантинират - това е основният начин за справяне с коронавируса. В България от март до сега се правят много малко тестове - затова се изкачваме на челните места по смъртност.

 25. 25 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#12] от "nkk81":

  Смешното е че се говори за евентуален колапс на Здравната система при положение че тя от началото на кризата липсва като такава.
  Човек има нулев достъп в момента до нея ако не е с Ковид.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 26. 26 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#5:"lz2"][/quote]

  Гръмни се от упор с нещо едрокалибрено бре герберо тъп. Такя стъкмистика е толкова фалшифа, че направо кърти. По малко заболели ама друг път. Масово хората си правят вече антиген (или никакъв тест) a не PCR и поради това не влизат в прехвалената ти статистика. И всички герберски идиоти както и тези от НОЩ знаете много добре, че е така.

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Ако спрат да правят тестове сигурно ще сме оздравели за един ден. Само че болниците ще преливат от болни и умрели...

  До коментар [#12] от "nkk81":
  Пожарникарите са първа категория. Лекарите - трета. Ако видиш пожарникар на 60 год. ела се обади или пиши у вестника. А лекарите ги викат на осемдесе' год. щото нема кой...

 28. 28 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Постреснаха се хората, след като вече всеки има познати заболели и изкарали тежко болестта или за жалост починали от нея. Феновете на конспиративните теории, руската пропаганда и красическата слабоумщина, доста поолекнаха с налудничавите си теории.
  —цитат от коментар 6 на Viva la Evolution


  Я кажи един руски виц (пропаганда), че до сега не съм чул нито един😒

 29. 29 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#10:"lz2"][/quote]

  Всички сте от тъпи по тъпи бе герберо. И делата ви и приказките едни и същи. ГЕРБер ли е не ми го хвали. По тъпи и крадливи сте от новата генерация комунисти след 89 та.

 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Всеки специалист казва нещо различно. Да покаже, че е по-специалист от специалистите.

  Свободата, Санчо...
 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  [quote#23:"plamen_b"][/quote]

  "Бих се радвал ако бяхте прав, но 32% от тестовете са показали положителни резултати (1959 нови случая от 6113 направени теста)"

  Чай са! Какво показва този процент?! НИЩО!!! Едно голямо НИЩО! При условие, че се изследват само съмнителни за заразени от Коронавирус! Ако изследванията бяха на произволна извадка от обществото би имало смисъл, ама при условие, че изследвания се правят само на съмнителни, няма никакъв смисъл! Ако се изледват трима, които са пили на една маса и единият е болен, ще имаме 33% заболели. Ако са двама-66%! Ама изседват само тримата на масата, а не цялата кръчма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Заразени 02.12-08.12--19390
  09.12-15.12--16122
  Ако тази статия беше с вчерашна дата намалението на случаите щеше да бъде 20%.
  Когато се въвеждаха мерките проф. Чорбанов каза, че очаква около 15% намаление на случаите. Не е много далече :). Това го пиша и всеки може да си го сметне ако само за един ден се дадът по-малко случаи как от 20%, изведнъж стават 25%. Ако дадът още 1 такъв ден и ще станат 30%. Колко лесно се манипулират тези %

 33. 33 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 966 Весело

  Самият факт, че някой е гербер, вече го нарежда сред световния интелектуален елит!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  В четата на ГЕРБ има скрит предател, който се будалка с опорките! Но ние сме свои хора в този форум и няма да го издадем.

 34. 34 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  ПоказателяТ, коЙто би трябвало да ни обнадежде се дължи единствено на това, че все повече от хората с грипоподобни симптоми си правят бързия антигенен тест, който статистиката не го отчита. Така че тъпунгерите като обявят в края на седмицата, че мерките Им по затваряне на държавата са дали резултат, няма да е вярно.

 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  Кажете ми къде в европа има втора вълна на втората вълна?
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Прерових всичките, не видях такова.
  Професорката да се закопа заедно с професорлъка си!

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Наистина това е първа вълна при нас, спада броят на заразените, но смъртността се е увеличила с 40 души спрямо миналия четвъртък. Заминаваме си и освобождаваме територията, измиращ и изчезващ вид.

 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  До коментар [#34] от "nij50393132":

  Ами никой не иска да го заключат за 2 седмици. Общо взето масово се правят само лесни и бързи тестове, и хората решават дали да се затворят докато им мине. Само ако попаднеш в болница те хващат, а маса народ има вирус, но няма никакви синтоми, за такива дори вампирите от щаба казват да не се тестват. И те не го правят.

 38. 38 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "nij50393132":

  ПоказателяТ, коЙто би трябвало да ни обнадежде се дължи единствено на това, че все повече от хората с грипоподобни симптоми си правят бързия антигенен тест
  _____________________________________________
  Снаха ми си направи бърз тест който излезе положителен. След като и брат ми разви симптоми, отиде и си направи рентген който останови пневмония. Никой от тях не си направи PCR, защото нямаше смисъл. 3 - ма колеги на жена ми със симптоми, пневмонии от които само 1 си направи тест-бърз. Сигурен съм, че всеки има познати и може да прецени колко са верни нещата с PCR тестовете.

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  До коментар [#36] от "Тsonkooo":

  Броят на пцр отчетените положителни тестове спада, защото никой не ходи да дава по 150 лв за да го заключат. Вече хората имат познати, които са го изкарали, и действат чрез съвети от приятел, в най-лошия случай от личния лекар, който е съзаклятник. И не си правят тестове, за да не е!т майката на себе си и на държавата. Имат деца, имат хора, за които се грижат, не може ей така да бъдат извадени за 14 дена от света! Дори Кунчев не е спрял да джитка докато беше карантиниран, бъдете сигурни! Просто спря да се показва по телевизиите!

 40. 40 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Утре задминаваме Франция, в други ден Чехия. Горете сухи съчки, правете стаден имунитет. Чай, аспирин и никакви маски.

 41. 41 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  До коментар [#6] от "Viva la Evolution":

  Постреснали са се, и видяха, че не са измрели яко. И се успокоиха.
  Само държавата продължава да действа като тъпа маймуна, която чула, че нещо става, ама няма акъл да схване какво става и млати където свари, и гледайки от големия горил в съседния двор, опитва да го надвика.

 42. 42 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#23] от "plamen_b":

  какво показват тези 32%?
  че 2,5млн българи са заразени?

  Папагалски всички повтарят тези нищо не значещо проценти.

 43. 43 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#24] от "plynii":

  Тестовете са на изкуствено завишени цени за да се ограничи тестването, съответно скрият реални данни за висока заболеваемост и неадекватността на помощта на държавата към карантинирани хора и затворени бизнеси.

 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  До коментар [#40] от "varna_moreto81":

  Минахме Швеция, дето я окайвахме, че няма мерки. Със сто души смъртност сме пред нея.

 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#19] от "plynii":

  Значи проблемът е другаде, не в огромния брой болни. Проблемът може, и е, лошото здравно състояние на населението или лошото лечение.

 46. 46 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тsonkooo":

  Швеция няма смъртност, защото има добра болничност. Идиотските затваряния не помагат за разнасянето, дори в Испания и Италия го подтикват, защото хората се събират нелегално и се тикат в тесни помещения. Както и хукват като луди навън при всяка възможност, и пак се скупчват, защото са си такива. Българите поне това не правим - винаги бягаме от блъсканиците.

 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Ало бакалина от аптеката зад ъгъла. Трите антибиотика са от теб сигурно тройкаджията от Фармацевтичния факултет, който им ги бута за да не изпусне далавеврата. Защото само вие сте печелившите от пандемията и ви бие чекмедже в корема с незаконно отпуснатите лекарствени средства на клиенетелата, която се превръща в пациентела на опашка за прием в болница за интубиране. Всичкото самолекуване на населението е благодарение на вас бакалите от аптеките алчни за печалби. Купвате нещо на 10 лева и го продавате на 17 лева , да не говорим о т лавината хранителни добавки с абсолютно никакво действие в тази пандемия. Защото ви хвърлят и по някой кашон бонус да продавате тенденциозно боклуците на съмнителни таблетопълначни фирми Щото и пролетариите са стиснати иначе да дадат 2.90лв за лекарска консултация .Евала за далаверката, евала за мангизите от кризата. Поколения занапред ще казвате на децата си 'Знаете ли деца, какво Елдорадо беше 2020 г и как дължите всичко на нея . Да палите свещ на Св Корона утре като ходите в онази църква в Австрия на екскурзия' , мда...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 48. 48 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz2":

  Високия % на глупаците показва, че опг Герб не става за чеп за зеле.

 49. 49 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":

  Без антибиотик вкъщи болниците щяха да имат х 10 болни. За съжаление, лечението на всичко друго е занемарено, и много хора ще умрат от занемара на другите си болести, и виновни за това ще бъдат ЩАБЪТ и ПРАВИТЕЛСТВОТО. Както и лекарите, които не лекуват, а гледат да изсмучат здравната пътека, и да затворят държавата ако може, че да вземат бакшишите от Емаг и Пфайзер.

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dr_Doolittle":

  Само ако са доктори и щабни членове. Ако са се вътрили да отворят туризъм или заведение за обедно хранене....

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Виждам светлина в края на дулото....

 53. 53 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#6] от "Viva la Evolution":

  да здраствует товаришчччч гатес да здраствует товаришчччч георге шорош ,дерзайте хунвейбини сега му е времето А ,И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ СРЕщУ ВИРУСЪТ НА ВИРУСИТЕ КОВИДЕ ,че иначе яко ще се ..... а така

 54. 54 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#51] от "hamiltonf":

  Тези тройкаджии-лекари за които злобно съскаш изживявайки се за лекар пред някоя бабка им дреме на патката и отиват в Германия ,където не им викат 'тройкаджии лекари' а ги приветстват и им дават по 7 000 евро месечно и няма мнение за некадърни български лекари на Германската Лекарска Камара каквато мародерите ползващи не заплащан лекарски труд имате в България. Продължавай да стимулираш демотивацията на българския лекар и си гледай сеира след това, когато попаднеш в здравната система утре. Защото със сигурност ще опреш до нея някъде на стълбите на някоя болница за прием с празна бутилка кислород. И викай фелдшер на лекаря , който ще те интубира утре ,макар ,че знам ,че ще си траеш като плъх и ще се надяваш някой 'фелдшер' да си спаси жалкия мародерски задник.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 55. 55 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1078 Неутрално  Ууууу! 25% по-малка надежда красивите да спечелят избори!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Не знам дали въобще си заслужава да го пиша, защото силно се съмнявам да го проумеете но все пак. Това че хората ви казват, че нямате план за справяне с епидемията не означава, че се радват, че хората измират за да могат да дойдат те на власт! По-скоро ви казват какво трябва да се направи. Това че хората умират заради "логистични" проблеми по стълбищата на болниците, а родилки се разхождат през половин България за да родят си е изцяло ваша заслуга. Нарича се липса на управленски капацитет. Защото правилата за това какво трябва да се прави в такива моменти трябва да дойдат от Министерството на здравеопазването, а такива няма. Това което направихте е да покажете един план който явно е писан преди години и само сте махнали думичката грип от него. 10 години дъвчете темата за електронно правителство, изхарчихте милиони за това, а резултата е нулев. Сега когато опря яйцето до гащите, по вашите обещания електронните рецепти трябваше да работят от месец, а още няма издадена такава. А в същото време твърдите, че сте незаменими и няма кой да се справи по-добре от вас! Истината е точно обратната, трудно ще се намери някой който да се справи по-зле от вас!

 56. 56 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Поцъркале сви да бог да ка сте къне

 57. 57 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 183 Любопитно

  Този , не е чел Туитър от днес......

 58. 58 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 183 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тsonkooo":

  То пък в България едни мерки.... За дисциплина и хигиена да не говорим.

 59. 59 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 860 Весело

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  „Напоследък разсъждавам върху екзистенциалния въпрос: защо туземците мрат толкова яко. Най-яко в Европа.“

  Така е, разсъждавай(ако имаш с какво). И доказвай с разсъжденията си известната дефиниция за българина:
  „Българинът е прост, тъп и упорит“...

 60. 60 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#19] от "plynii":
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #c-all"
  Плювний , сега виж средната смъртност на ден в България за един месец /130 човека/ , и я проектирай за 15 дни напред - до края на годината /няма никави изгледи тя да намалее , а и никой не го прогнозира, те тези дето ще умрат , почти всичките вече са заразени/ - още триста на 1 млн население, плюс сегашните , кажи го 900 на 1 млн - те ти 1200 на милион - почти сигурно трето място. Да речем , и в другите страни има смъртни случаи , толкова много спрямо население и заразени в момента има само в България , айде , да не е трето, но със сигурност пето място. Браво. След 1 януари , като гледам, пак така ще продължава, ще се борим твърдо за призово класиране.

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Любопитно

  Стига бре! Аз като писах преди два месеца, че още е първата вълна, събрах доста минуси! Хайде сега, оборвайте го този господин!

 62. 62 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  До коментар [#46] от "Славейко":

  В Швеция в суперите са без маски, но спазват дистанция на касите, и при нас има кръгчета пред касите за дистанция, но не се спазват. Единствените мерки, за които знам в Швеция е забраната за събирания на повече от 50 души.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Заливат ни с информация, и леко се прокрадва най-важното: мерките не са, за да спасят хората, а за да не дерайлира системата! Вчера научихме, че правителството ще изсипе нови 100 млн лв в бг болниците (здравеопазването) - каца без дъно, а на 1 януари ще затвори болницата за белодробни заболявания във В. Търново. А вероятно БЛС ще поискат нови десетки милиони (за заплати)

 64. 64 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Хората не си правят тестове защото са скъпи или защото не искат да са под карантина. Така те ходят в магазините, транспорта... и заразяват още повече хора.Трябва да се правят много тестове и заразените да се карантинират - това е основният начин за справяне с коронавируса. В България от март до сега се правят много малко тестове - затова се изкачваме на челните места по смъртност.
  —цитат от коментар 24 на plynii


  Това не е начин за справяне с вируса, а е начин за забавяне на разпространението - не казвам че е маловажно с каква скорост се разпространява.
  А в текста под който пишем и според хората, които разбират от епидемии ясно и мнгократно се каза, че справяне може да има или като вируса е минал през повечето от нас или ваксиниране и вероятно ще се случи комбинирано от двете.
  Добрата новина е, че не е най-смъртоносния вирус, но че го има и че вече и сред познатите ни хора има болни и починали е факт.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Стига бре! Аз като писах преди два месеца, че още е първата вълна, събрах доста минуси! Хайде сега, оборвайте го този господин!
  —цитат от коментар 61 на Vlado Nikolov


  Колега, нищо ново не си открил. Всяка година има поне една вълна грип (зимен), по някой път и две (зимен и летен). Короната, грип или не, е нещо подобно, и всяка година ще го има.
  Дори и като напишеш, че в денонощието има де и нощ, пак ще те накичат с минуси. Свиквай!

 66. 66 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Гневно

  каквото каже Ангела Меркел ...
  После гледайте как предаде Гърция и подкрепи Турция, и си мислете дали ще подкрепи България и особено ББ...
  Бойкоооо, твоят приятел Тайпи ще те скрие, през април, както ти му предложи през 2016, а после ще избягаш в Катар, докато те хвърлят в океана или те оставят да пукнеш от жега в някоя болница за гяури.
  А нас Ангела Меркел няма да и пръста си да мръдне, както не го мръдна за Фолксваген. Разпадът на Германския съюз (пардон Еврогейския съюз) е неминуем. И по-добре за всички!

 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Ой Коста , Коста не оди по моста, моста се клати, ке паднеш на лоста

 68. 68 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Весело

  А, да, в Катар Бойко го чака нова изненада. Може да сяда да учи персийски, скоро ще му потрябва, да се оправдава.
  Език най-лесно се учи с музика
  https://www.youtube.com/watch?v=MfSLkyHPCws

  Ако имам и един плюс, един умен човек ме е разбрал.
  Тъй рече Заратустра хаха

 69. 69 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  . Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави........

  Забрави да добави, че за да бъдат здрави, требе да се ваксинират........... мда
  Честит Ковид, и честита нова ваксина!!!!

 70. 70 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Весело

  До коментар [#27] от "Хи-хи":

  Има един пожарникар на 61 г., всеки ден обикаля с една джипка...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 71. 71 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "plynii":

  Достойно се нареждаме в световния елит, въпреки жалките опити на НОЩ през пролетта да ни свали в класацията. Но да не униваме от 16-ото място - с нашата система за здравеопазване и Българската организираност и дисплина имаме потенциал за изкачване нагоре.

 72. 72 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#12] от "nkk81":

  Здравната система не издържа. Това е. Дори в Германия. Няма лошо в тези мерки, дано намалеят починалите....

 73. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#51] от "hamiltonf":Тези тройкаджии-лекари за които злобно съскаш изживявайки се за лекар пред някоя бабка им дреме на патката и отиват в Германия ,където не им викат 'тройкаджии лекари' а ги приветстват и им дават по 7 000 евро месечно и няма мнение за некадърни български лекари на Германската Лекарска Камара каквато мародерите ползващи не заплащан лекарски труд имате в България.
  —цитат от коментар 54 на Dr_Doolittle


  Докторе, не се вживявай, всяко стадо си има мърши, не всички доктори са изрядни. Нали затова беше популярен израза "Като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 74. 74 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Всички ще бъдат излекувани, няма мърдане. Лечението НЕ Е пожелание!!!

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 75. 75 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "Цялата мощ на държавата" вече е синоним на диктатурата на държавата. Нъл тъй министър Ангелов?

 76. 76 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Фармацевтът на гишето да може да вижда всички останали терапии, прилагани досега на пациента, за да може да съобрази дали новото изписано лекарство е адекватно – за това фармацевтите настояват отдавна, посочи Антон Вълев. Лекарят избира терапията, но навсякъде по света вторият човек, който одобрява терапията, е магистър-фармацевтът, подчерта той."
  "Ако лекарят е изписал повече лекарства и фармацевтът намали някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В текущия момент, ако фармацевтът намали лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижда," поясни специалистът."

  Слушах сутринта интервюто в колата и се впечатлих от ентусиазма, с който г-н Антон Вълев развиваше цитираните по горе тези с интервюиращата и слушателите на "Хоризонт".
  Г-н Вълев тотално се е объркал. Фармацевта няма как да "съобразява" каквото и да било и да "одобрява" предписаното от лекаря. Нищо, че според Вълев, фармацефтите " настояват отдавна" на практика да цензурират лекарите. А отговорност разбира се няма да носят. Тя си озтава изцяло за лекаря. Да консултират, да предлагат аналози, ОК. Но да редактират написана от лекуващия лекар рецепта е много а не малко в повече.
  Проблем е също, че според Вълевфармацефта ще може " да вижда всички останали терапии, прилагани досега на пациента", тоест ще има достъп на практика до здравния статус на пациента, което е недопустимо. Лекарската тайна ще трябва да се трансформира във фармацефтична такава.
  И най - големият проблем за хората особено за тези които са далеч от цифровите технологии, ще ъбъде ако отпадне изцяло възможността лекарите да изготвят рецепта на хартия.
  Разбира се за всички йепр дребнотемия интервирания не бе питан от водещата, която споделяше ентусиазма му.
  По Уди Алън - "Ако импресионистите бяха фармацефти/зъболекъри в оригинала/.
  А иначе, връщането на децата от първи до четвърти клас в училище е грешка.
  Отново се спъваме в един и същ камък на едно и също място.

 77. 77 Профил на whatever123
  whatever123
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ей, смешник! На 4-ти януари отивам с детето в залата да спортува!
  За идиота, който вчера нещо ми беше отговорил - няма да ми трябва кози крак, понеже залата си е отворена и сега! Просто в нея е забранено за децата! Та смешнико и тези около теб дето - здравето на децата ми е по-важно от твоето и на смешниците около теб! Да!
  Така - от 4-ти децата са на детска, училище И спорт, или нещо не сте разбрали?????!!!!

 78. 78 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално
 79. 79 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Тъй като новината постоянно се актуализира, моят коментар по- долу се оказа излишен. Муфтаджийски направо ме направи на пух и прах.......... мда

 80. 80 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "При следенето за изпълнението им ще видите цялата мощ на държавата"
  Каза оберстгрупенфюрера от Гестапо. А я му окам трай че да не манджариж гегата!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 81. 81 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Отношение по темата взе и ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски."Трябва да бъдем мотивирани да се запазим здрави до идването на ваксините и да спрем тази агония - агония в икономиката, агония в училището, агония в здравните заведения, агония в психиките на хората. Това е единственият начин. Призовавам всички български граждани да се ваксинират", каза той......

  Мда. Ако требе да интерпретирам думите на Муфтаджийски, за мен изглеждат горе-доле така: Агонията в психиките на хората е следствие от другите изброени агонии, с една единствена цел, да излезнат хората да посрещнат Ваксините, както са посрещали партизаните на 9-10 септември ...... мда

 82. 82 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  ...цялата мощ на държавата...???! Сещам се за онзи, стария виц – за парахода на социалистическата държава, за парата, която отива в свирката. Май този виц съвсем точно изобразява управлението на ГЕРБ. Цялата пара отива в свирката. С едно допълнение обаче: В настоящия момент се оказва, че екипажът, начело с капитана, е откраднал и продал въглищата, необходими за парните котли на кораба. Останали са няколко лопати в ъглите на трюма за гориво. А и всички въглища, които се товарят допълнително на кораба, също тутакси се крадат и продават на черния пазар.

 83. 83 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#77:"whatever123"] Та смешнико и тези около теб дето - здравето на децата ми е по-важно от твоето и на смешниците около теб!


  100% съм съгласен ( 99% , като не приемам поставянето на етикети на хората така лекомислено )
  Предпочитам непознатият Х да напусне този свят , пред това детето ми да полудее !
  Ако някой твърди обратното , значи е лъжец !

 84. 84 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Беше редно Дневник да отразят и признанието на пресконференцията на министъра на здравеопазването по един скандален въпрос, а именно, че за Гошо Тъпото и жена му, които се лекуват от КОВИД във видинската болница, са изпратени линейки от София, които са настанали великия Боец-протестър, който гори маски, щеше да съди ген. Мутафчийски и пр. други архипростотии, във ВМА, а жена му в болница Лозенец. И за това нареждането е дал ББ, което се призна от министъра. Дали останалите пациенти във видинската болница ще бъдат така обгрижени или ще бъдат оставени яко да мрат.
  Отврат. Отврат.

 85. 85 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Предпочитам непознатият Х да напусне този свят , пред това детето ми да полудее
  —цитат от коментар 83 на stenlyaka

  А познатият Х?

 86. 86 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  В момента сме в началото на лекия спад на първата вълна на COVID-19 в България. Ще има втора
  —цитат от коментар 0 на др Кожухарова


  Пак са изложихме пред чужденците. Хората вече трета вълна подготвят, тука се мотаеме още с първата.

 87. 87 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 102 Неутрално

  "Цялата мощ на държавата" ще отиде за плашене и заканване по брифинги, а не за вършене на нещо смислено. ОСТАВКА!!!

 88. 88 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#60] от "zaki":

  ++++++ Това е важния анализ, който уви не се прави от институциите решаващи мерките и оценката на ефективността им.
  Вече писах по темата преди дни, но смъртността, даже само отчитаната, е ужасяващо висока, а някак неглижирана от всички. Вместо тя да е в центъра на вниманието.
  Вчера в САЩ са регистрирани 3700 починали. И изглежда много стряскаща. Но само на пръв поглед. Населението и' е 48 пъти по-голямо от това на България. Т.е. релевантната стойност за страната ни би била 77 чов., а са починали 191 чов.или 2,5 пъти по-висока.
  Повече от ясно е , че здравната система не може да се справи- липсва и' капацитет-лекари, сестри, санитари, бърза помощ, логистика, дефицит на лекари с ниво на компетентност в болниците е очевидна, но някак си премълчавана; личните лекари не могат да контролират състоянието на домашно ликуващите се и те влизат в болниците вече в тежко състояние. От 15 Ноември до вчера са починали 4100 чов. или ср. 135 чов/ден.
  Това не може да се промени и няма смисъл да се иска нещо повече от здравната система-тя толкова може. И не може да се вини за това.
  Единствената мярка, която може да реши донякъде проблема не е медицинска, а е строгата рестрикция във всички посоки, без компромиси! Никой не е умрял от глад и няма да умре. В населението има около 80 милиарда депозити и кеш в буркани и касети. Така , че моля да не се плаче в хор! За тези 500-600 хил. крайно бедни има достатъчно помощи и социална поддръжка. За бизнеса и безработните -също са в мрежата от подпомаганите.

 89. 89 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#85] от "Силвия Колева":

  ....се пази ,себе си и околните, отговорно ...както всички останали познати

 90. 90 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Кучетата си лаят, керванът си върви. Хайде този министър на здравеопазването , омотан в зависимости от властта, да спре да заплашва, че много изнервящо стана вече. Безсилието им е видимо, и неговото лично , като бивш директор на Александровска, която прилича на останка от Втората световна война.

 91. 91 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тsonkooo":

  Да, но бутащите се са какви?
  ПЕНСИИТЕ !!!
  Те и в рейса се набутват всички заедно, свалят маските под носа щото нямат кислород, и почват да гледат кой младеж не спазва правилата. Така бяха доскоро, сега са се поуплашили. Но ако някой те бутне в магазин, не е млад човек.

 92. 92 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 98 Неутрално

  До коментар [#85] от "Силвия Колева":....се пази ,себе си и околните, отговорно ...както всички останали познати
  —цитат от коментар 89 на stenlyaka


  Не се прави че не си разбрал.

  Предпочитам непознатият Х да напусне този свят , пред това детето ми да полудее
  —цитат от коментар 83 на stenlyaka


  Вирусът не подбира само непознатите, т.е. изборът не това, което си написал.
  Ако трябва да избираш между "полудяването" на детето и смъртта на познатия Х? А смъртта на близък роднина?

  Моето дете, например, няма изгледи да полудее, така че недей да обобщаваш.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Това предпоследно ли е?

 94. 94 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#34] от "nij50393132":ПоказателяТ, коЙто би трябвало да ни обнадежде се дължи единствено на това, че все повече от хората с грипоподобни симптоми си правят бързия антигенен тест_____________________________________________Снаха ми си направи бърз тест който излезе положителен. След като и брат ми разви симптоми, отиде и си направи рентген който останови пневмония. Никой от тях не си направи PCR, защото нямаше смисъл. 3 - ма колеги на жена ми със симптоми, пневмонии от които само 1 си направи тест-бърз. Сигурен съм, че всеки има познати и може да прецени колко са верни нещата с PCR тестовете.
  —цитат от коментар 38 на nkk81


  Това говоря, статистиката им е такава, каквато им изнася и тупат топката за сметка на всички ни, а реалността е, че са пълен провал.

 95. 95 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#92:"Силвия Колева"][/quote]

  Вие не сте институцията , която да ме съветва какво да правя .
  Като не разбирате за какво говоря , по-зле за Вас !

 96. 96 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Ангел Кунчев:
  "Данните дават основания за плах оптимизъм"

  Колко красиво можеш да кажеш, че си се провалил.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Хората не си правят тестове, независимо, че може да са болни, но това не им пречи да се движат свободно и да сеят зараза. В Китай спряха разпространението само защото всички контактни се издирваха и карантинираха. С масово тестване!

 98. 98 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Вече всички изтрещели хипохондрици и Ковид маниаци ще могат да спят по-спокойно в бункерите си. Поне до 31-ви януари.

 99. 99 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  С цялата мощ на държавата - ще лекуват ли обикновените хора както лекуват политиците, какви мерки са взети да не се повтаря случая с живия болен пратен от лекарите в погребална агенция с издаден от тях смъртен акт.

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Вече им нямам вяра нито на тестовете, нито на положителните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK