Съдилищата започват работа с 25-ата поправена версия на единната система

Графикът за възобновяване на работата вече е изготвен и е съобразен с данните за натовареност по апелативни райони и се предвижда системата да заработи последно във Върховния касационен съд.

© Юлия Лазарова

Графикът за възобновяване на работата вече е изготвен и е съобразен с данните за натовареност по апелативни райони и се предвижда системата да заработи последно във Върховния касационен съд.Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри плана, предложен във вторник от съдийската колегия за поетапно възобновяване на работата с Единната информационна система в съдилищата (ЕИСС). Графикът е по апелативни райони и е съобразен с натовареността.


Това е 25-ата поправена версия на проблемната система, уточни Гергана Мутафова от прокурорската колегия, а промените са правени за изчистване на грешки и проблеми, както и за улеснение на работата на съдии и съдебни служители.


Системата многократно бе повод за дебати в съвета, а на 10 декември с решение на пленума бе отложено използването й дo 31 дeĸeмвpи. Без решение обаче беше въпросът какво да се случи след 1 януари, особено след като пpoeĸтът зa пpoмeни в пpoцecyaлнитe зaĸoни ГΠK и HΠK пpeдвиди cтapт нa eлeĸтpoннoтo пpaвocъдиe зa 1 юли 2021 г.
Графикът за възобновяване на работата вече е изготвен и е съобразен с данните за натовареност по апелативни райони и се предвижда системата да заработи последно във Върховния касационен съд.


Съдиите и служителите задължително ще минават през обучение, като се препоръчва активно да използват системата в тестова среда. Пленумът възложи на работната група съгласувано с "Информационно обслужване" да изготви график за задължително обучение на съдии и служители.


Мутафова обясни, че фирмата разработчик "Информационно обслужване" е обучила не само магистрати и служители, но и обучители, а нейният договор с ВСС вече е приключил.


С решението на ВСС от 1 януари работата в ЕИСС възобновяват съдилищата във Великотърновския съдебен район и военните съдилища, както и всички останали съдилища, които изразят желание да работят с нея.
От 1 март системата ще се използва в Бургаския и Варненския район, както и от специализираните съдилища. От 1 април магистратите от Пловдивския район ще започнат да въвеждат новообразуваните дела в ЕИСС. От 1 май всички съдилища от Софийския район ще се включат към системата, а от 1 юни това ще стане и във Върховния касационен съд.


Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) бе внедрена пилотно за 17 съдилища през юли, а след това и в много други, но беше спряна, защото създаде хаос сред магистратите и доведе до протести, като затрудни работата в много съдилища. В началото на ноември ВСС реши да назначи одит заради множество проблеми и сигнали, но това може да се случи най-рано през лятото на 2021 г. Междувременно фирмата, разработвала системата, "Информационно обслужване" е поправила някои от недостатъците, но въпреки това много от съдилищата все още имат притеснения да започнат работа с нея.


Защо съдиите не са доволни от работата на Единната информационна система за съдилищата - тук
Защо ВСС спря системата малко след като я внедри в съдилищата - четете тук
Съдии и адвокати излязоха на протест пред ВСС срещу новата система - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK