Освен с глоба незаконната сеч и дребното хулиганство ще се наказват и с труд

Когато се определя къде да работят нарушителите, ще се отчитат трудовите им умения, квалификацията и работоспособността.

© Велко Ангелов

Когато се определя къде да работят нарушителите, ще се отчитат трудовите им умения, квалификацията и работоспособността.Безвъзмездният труд в полза на обществото ще полагат наказани за системно дребно хулиганство и за незаконна сеч. Това реши парламентът на второ четенеq като прие промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Те ще влязат в сила една година след обнародването им в Държавен вестник.


С промените безвъзмездният труд в полза на обществото става административно наказание наред с общественото порицание, глобата и лишаването от право да се упражнява определена професия. Паралелно с безвъзмездната работа ще може да се налагат и други наказания.


Депутатите приеха продължителността на безвъзмездния труд да бъде не по-малко от 40 часа и не повече от 200 часа годишно за не повече от две последователни години. Предвижда се наказанията да се изпълняват от пробационната служба по настоящ адрес на наказания. Безвъзмезден труд ще се полага на обекти на държавното предприятие "Фонд затворно дело" и на такива, утвърдени от съответния пробационен съвет, но не и в частни фирми. Когато се определя къде да работят нарушителите, ще се отчитат трудовите им умения, квалификацията и работоспособността.
Предвидено е да се възлага работа до три часа дневно в извънработно време или за пълен работен ден в един от празничните или почивните дни, ако нарушителят работи на трудов договор. По време на платения годишен отпуск или ако наказаният е безработен, може да му бъде възложена работа за не повече от 56 часа месечно при спазване разпоредбите на Кодекса на труда.


От парламентарната трибуна Искрен Веселинов аргументира позицията на "Обединените патриоти", но дебат или обсъждане на темата не последва.

"Това е част от дългогодишното настояване на "Обединените патриоти" да има и друг вид наказания, защото някои от административните са неефективни. За незаконна сеч в горите например има хора с издадени десетки наказателни постановления, които обаче не плащат сумите по тях и демонстрират недосегаемост. Така се култивира пълна безнаказаност. Това би могло да дисциплинира тези маргинали", обясни Веселинов.

Депутатите приеха предложенията, обаче отхвърлиха друго - при повторно или системно нарушение на обществения ред, да бъде постановяван арест до 25 денонощия в поделенията на МВР.


Възможност за споразумение и 20% отстъпка, ако не обжалваш


Парламентът прие и друга поправка, която дава възможност за сключване на споразумение при административно нарушение, но не за всички случаи. Споразумение не може да има:

 1. за повторно извършено нарушение;
 2. за нарушение, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание, или е издадено предупреждение за нарушение от същия вид;
 3. в случай че деянието, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение, съставлява престъпление; споразумение се допуска, в случай че производството пред наказващия орган е образувано по реда на чл. 36, ал. 2;
 4. когато признанието на нарушителя не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.
Предвижда се и отстъпка като бонус за нарушителя в случай на споразумение, с която санкцията може да падне под минимума.


"Наказващият орган определя глобата в размер на 70 на сто от минимума или от точно определения размер, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум, наказващият орган определя размера на глобата в размер, не повече от 70 на сто от половината от максимума".

От възможността за споразумение обаче няма да може да прилагат за най-често срещаните административни нарушения - по Закона за движение по пътищата.

Ако нарушителят реши да не обжалва глобата и я плати в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление, ще дължи 80 на сто от размера ѝ. Тази отстъпка от 20% ще важи и за имуществените санкции.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 933 Весело

  Ами, ако съм пенсионер? С какъв труд ще ме накажат? ;)

  Всъщност, за шофиране с употреба на алкохол би трябвало да го налагат задължително от пределен праг нагоре.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  "Освен с глоба незаконната сеч и дребното хулиганство ще се наказват и с труд"

  Трябва с МНОГО труд

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3118 Весело

  Да отварят пак урановите рудници ...

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Какво е това 20 часа труд ,за унищожаване на гората и незаконната сеч , в която участват и горски служители и полицаи и прокурори , искам да видя как ще ги накарат да копат и да полагат обществен труд ,а не само да ги скатават и изнасят цялата българска гора .

 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 869 Гневно

  Подигравка!!!

  #ОСТАВКАБЕ!

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":

  Кой пък си ти да решаваш с колко точно труд трябва да се наказва еди кой си?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Весело

  Ту хубаво, ама мургавите ни събратя не изглеждат много склонни да се подлагат на обществото полезен труд ! Това е малкия проблем, обаче ! По - сериозният е, че мафията управлява тази държава, включително дървената.....

 8. 8 Профил на uyr58647O55
  uyr58647O55
  Рейтинг: Неутрално

  За незаконна сеч - залесяване; за шофиране след употреба на алкохол - обслужване на пострадали от катастрофи като санитар/сестра; за рисуване по стени и огради - чистене на стени, огради, подлези и т.н. Така трудът ще има и възпитателен ефект.

 9. 9 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  То по тази логика, тримата глупаци трябва да станат каторжници до живот....

 10. 10 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 797 Весело

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Апропо, старата народна мъдрост гласи "циганин и без пари да ти работи, пак си на загуба".
  От друга страна, друга народна мъдрост гласи "трудът краси човека".
  Трябва да се избере кое да следваме.

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Ако ги пратят да берат памук, ще кажат, че е расизъм.

 12. 12 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  И тези, които са си затворили очите за сечта и те там - да залесяват.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  До коментар [#8] от "uyr58647O55":

  ++++++++++++

 14. 14 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Това го копират от американските братя, по същество добра идея...

 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Отдавна трябваше да стане. Сервитутните ленти край пътищата плачат за почистване. Само че повсичко изгалежда ще е само полумярка

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Едно време имаше тухларни и тези, които са минали от там принудително, оставаха с вечни спомени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK